Foto

Fil – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Denna vecka är det ordet fil som vi fått att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text  tolka det angivna ordet. Här är det är fritt fram för egna funderingar. Och alla är välkomna att vara med.

Vilken fil ska jag välja? I Peking ställdes vi på våra cykelturer ofta inför den frågan. Under de år vi bodde i Peking cyklade vi mycket och det gick alldeles utmärkt. Enklare blev det genom hålla reda på vilken fil som gällde.

 

Vilken fil ska jag välja?

Svårt här att välja för ordet fil kan, som många andra svenska ord, betyda så mycket. Rum kan ligger i fil , det finns filar att fila med och de flesta av oss har filer på datorn där vi sorterar in olika dokument. Att sedan välja rätt körfil som trafikant kan ge upphov till utmaningar. Några bilder är nytagna men bilderna från Peking  varierar i ålder. Att röra sig i Pekings livliga trafik är inga problem beroende på det visas stor hänsyn så även till cyklister och fotgängare. (Att transportera sig i Peking är smidigt men antalet bilar är väldigt många och köerna långa)

Vilken körfil blir bäst? Svårt att veta. (Bild från Peking från en gata där vi ofta cyklade.)

Man brukar hamna rätt. Men gott humör och humor går det än bättre. 

På datorn har jag ordnat innehållet i olika fil (er) och mappar. Blir mer överskådligt då.

Filar som ibland används av maken för att få knivarna vassa.

Fil(mjölk) får också vara med i dagens temainlägg och har idag förekommit här hemma vid två tillfällen. Till frukost och senare på förmiddagen då baklusten slog till.

Filmjölk med gårdagens egenkokta svartvinbärssylt. (Vinbär plockade i somras  fanns i frysen)

Ett recept på mjuk pepparkaka som följt med hem från Peking. (Fick det av en elevs mamma) Blir extra saftig med ett par matskedar lingon elle rlingonsylt i.

Bra resultat även denna gång.

(Som vanligt valde jag att inte titta på andra deltagares inlägg innan jag skrev mitt eget.)

Titta gärna in här för att se fler av veckans  filtolkningar.

46 svar på ”Fil – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Snygg och varierad tolkning som vanligt! Rum som ligger i fil gillar jag men tyvärr är det inte så vanligt längre. Receptet på den mjuka kakan tror jag att jag ska testa för det verkar vara helt i min smak. Fast fil får inköpas för i kylen finns bara grekisk yoghurt… Att välja rätt fil i trafiken är viktigt men framförallt att byta fil i god tid.

  Kram och ha en fortsatt fin tisdag!

  1. Tackar! Rum i fil gillas här ocså och fanns med i tanken. Men jag kunde inte illustrera det. Har inga sådana tyvärr. Kanske går det bra med grekisk yoghurt för i Peking fanns inte fil utan just yoghurt användes. Späder du med lite mjölk bör det gå bra. Jag tog också i lite lingon.
   Både att välja fil i trafiken och byta den kan verkligen ställa till det om en kommer fel. Framförallt i storstäder där inte alltid hjälpsamheten är påtaglig i alla lägen.
   Kram och trevlig tisdag-

 2. Roliga filer där i trafiken. Finns nog mycket skojsigt att hämta från Kina och all den befolkningsmängden. Men det verkar flyta på bra.
  Det verkar som om de flesta har med filmjölk. Det var nog det första jag kom att tänka på. Jag hittade ju inget verktyg fil här, men kom på att jag ju har en fil till knivarna, men det är väl mer en slip egentligen väl?
  Du löste temat galant! Stor kram!

  PS. Jag tjuvkikar aldrig heller på andras inlägg innan jag gör mitt eget 😉 roligast så.

  1. Tack! Kul med temat för tolkningrna tenderar att bli ganska olika. Trafiken i Peking flyter på ganska bra om man bortser från de långa bilköerna. Med många invånare och många bilar blir det lätt så. Men att cykla går smidigt och är dessutom väldigt roligt. Filmjölk tänkte jag också på men den tanken kom jag på i morse när jag både åt frukost och bakade min mjuka pepparkaka. Min första tanke var nog gatufilerna och filar som verktyg.
   Varm kram från ett grådaskigt Stockholm.

  1. Inte direkt! Men oftast blev det rätt och blev det inte så gick det att ändra med god hjälp av andra trafikanter.

  1. I detta recept ingår även fil och det bidrar också till saftigheten. Och den nykokta sylten i filen blev riktigt gott.

  1. Tack! Det är en favorit hos mig också. Och så roligt vi hade under våra cykelturer. Här blir jag ju skjutsad…
   Kram!

 3. I det närmaste heltäckande på filområdet! Som alltid, intressanta och fina bilder! Själv saknade jag inspiration den här veckan men passade på att ta ett filfoto när jag var och handlade.
  Ha det gott!

  1. Lite av varje blev det. Och när jag tänkte på temat så kom just bilderna av hur vi cyklade i Peking upp på näthinnan. Och just filbyten. Sen blev det lite annat också.
   Ha det gott!

 4. Ja du jag såg ett program där dom skulle gå över en gata totalt omöjligt, man fick följa strömmen o inte stanna såg roligt ut o gud va du gjort mkt skoj varm kram

  1. Mycket roligt har jag upplevt i livet och jag hoppas på än mycket mer. Vår tid i Kina är det alltid roligt att tänka tillbaka på och mycket roligt hade vi.
   kram!

 5. Himla braig tolkning igen! 🙂
  För min del ramlar jag över andra bidrag hela veckan och kan inte hålla mig från att läsa dom när dom kommer, så jag har alltid tjuvkikat lite innan det är dags för min kombi 🙂

  Ha en härlig kväller!

  1. Tackar! Ja, med tanke på att du kombinerar med “skyltsöndag” så förstår jag att du inte kan hålla dig från att titta. Och det gör ju inget. Men eftersom jag brukar ha dessa inlägg på tisdagar så är det helt ok. att vänta med titten-
   Önskar er också en fin kväll.

 6. Heisann, å titte på andres innlegg i forkant …. nei, det er da ikke noe gøy, vi vil vel være upåvirka når vi skal lage innleggene våre?
  Det er i etterkant vi gleder oss over at vi har tenkt likt… og det gjorde vi mange denne gangen! Ha ei flott uke, Ditte ;:OD)

  1. Det är så “morsomt” att se hur andra har tänkt vad gäller temaordet. Så många olika och fina lösningar.
   Ha det gott i veckan du också.

 7. Du var smartare än jag, alltså att du inte tittade på andras bidrag innan du la upp dit eget. Det gjorde jag och brukar göra faktiskt. Så den här gången var det inte helt lätt att skilja sig “från mängden”;-)
  Förutom dina bilder från Peking har vi tänkt ungefär lika. Eller nej, det har vi ändå inte, då jag absolut inte bakat en mjuk pepparkaka med filmjölk, och mina filar inte används för knivar.
  Tänk så många roliga och annorlunda bidrag. Sannas fototema är verkligen en höjdare:-)
  Ett toppen bidrag:-)

  1. Jag har nog aldrig tittat på andras bidrag innan jag lagt upp mitt eget här på Sannas tema. Är så lättpåverkad. Men visst kan man titta och inspireras. Men jag är inte så kreativt lagd så jag hade nog bromsats.
   Visst är Sannas tema en höjdare. Och din Skyltsöndag också. Båda gillas skarpt.
   Ska nu in och se ditt bidrag-

  1. Tack! Kan berätta att min hemlagade sylt av sommarens svarta vinbär blev riktigt bra. Var osäker ett tag eftersom jag tyckte den kändes lös.Men det var länge sedan jag kokade sylt så hade glömt hur mycket den stelnar.
   Kram!

 8. Jag har just använt min nagelfil… hahaha….
  Nu blev jag lite rörd. Min mormor bakade precis den här pepparkakan. Ljuvligt god. Alltid lite lingonsylt i… Undrar om hon bakar där hon är nu 😉
  Toppenhärliga filbilder! Kram

  1. Jag ska leta fram min. i går var det spårlöst borta.
   Vilket fint minne från din mormor. Skickar genast en bit pepparkaka så ni kan smaka. Den blev riktigt lyckad. Minns att även min mamma och mrmor bakade något liknande. Men detta recept fick jag i Peking av en föälder till en elev från din fina stad hemma på “Bästkusten”.
   Kram!

  1. En del filer blev det här! Trafiken i Peking är intensiv men det är ändå ganska enkelt att ta sig fram och stor hjälpsamhet finns.
   Bilden på mig och maken är en favorit och vi hade så roligt. Minns så väl när den togs.
   Kram!

 9. Jag har redan tjuvkikat på BP inlägg. Mycket likt i mångt och mycket. Urjobbigt för en turist som försöker att urskilja samma ord som har olika betydelser. Bakverket ser himla fräscht ut. Speciellt med lingon. Ha det bra Ditte?
  Kram
  Ps. Underbara bilder på dig!

  1. Tack! Vi hade en del likheter men så blir det ju.
   Ja, detta med ett ord och många betydelser där sammanhanget avgör är ju bökigt för oss när det gäller andra språk. Och även förstås för de som ska lära sig svenska.
   Kram och trevlig onsdag.

  1. Visst är det gott om fil och filer i olika betydelser.
   Stadsvandringar tycker jag om att göra. Både på egen hand och med en bra guide.
   Ha det bra du också.
   Hälsningar från ett grått och kallt Stockholm

 10. Gillar särskilt kommentaren i hörnet på receptet om hur yoghurtburken ser ut! Det är ju en utmaning att välja rätt ibland för det kan verkligen vara olika när man är i okända butiker och länder.

  När jag var hos Lena pratade vi just lite om det där med vad mycket olika produkter det finns med just mjölk som bas och hur svårt att hitta rätt ersättning det är ibland.

  1. Det fanns mängder av olika yoghurtburkar i butikerna i Peking. Tror jag vid något tillfälle räknade till 23 olika varianter.I en medelstor “supermarket”. Att sen få till det rätta kinesiska uttalet var också en utmaning. Men det lärde jag mig det ganska snabbt.
   Och att hitta rätt, att få det man tänkt sig, kan vara nog så svårt. Vill till att veta exakt vad man ska fråga efter. I Peking frågade jag ofta efter vad kan jag ta för att göra/laga detta…Och det fungerade ganska bra. Hade en anteckningsbok så att jag också kunde visa med tecken vad jag skulle ha och till vad.

 11. innehålsrik serie Fil-foton! Gillar speciellt de från Peking. Inte helt lätt att hålla filen där….
  Minns med glädje vår egen resa dit för ett par år sedan.
  Snygg lösning på temat!

  1. Tack!Olika fil-er blev det. Kan tänka mig att du kan känna igen lite filer från Peking. Har man upplevt detta så vet man. Kul att du minns resan med glädje.Det är också med glädje vi tänker tillbaka på de år vi bodde där. Fina minnen.

 12. Sisådär, nu har jag landat i veckans tema hos dig också. Måste genast erkänna att jag är hopplöst dålig på att fixa mina bilder prydligt i olika filer. De finns visserligen i mappar i datumordning men det är också allt. Helt omöjligt att hitta något om du frågar mig…
  Hade gärna cyklat i Peking, det såg både roligt och fridfullt ut! Kram

  1. Temat är roligt tycker jag och så många varianter det blir av att tolka ett ord.
   Tror du hade gillat att cykla med oss här. Mycket att se och uppleva och i ganska lugn takt och människor runt om är väldigt hjälpsamma. Har hållt på ett tag med att ordna bilderna. Har också sorterat ut många.
   Kram!

 13. Jag tittar aldrig på andras bidrag innan jag lägger upp något, det beror nog mer på att jag inte är uppe alltför ofta och när jag väl är där så ska det gå relativt snabbt och tankarna redan vara klara. Denna gång var det inte så, att tankarna var klara för jag kände att mina bildfiler inte innehåll så mycket tolkningar av det jag hade i huvudet.
  En fantastisk upplevelse att ha fått uppleva Peking flera gånger och när jag ser dina bilder så förstår jag att det är viktigt att känna till hur man använder filerna i trafiken. Att baka med fil ger oftast en smak som jag gillar, även om bakning inte står på agenden så ofta hos mig, nästan aldrig.
  Att fixa bilderna i rätt fil är viktigt och hädanefter ska det ske även hos mig, med en sortering på vad som finns på bilden. Med datum fixar jag det inte längre, kommer inte ihåg och det blir en för stor blandning hos mig.

  Ha en fin helg.

  1. Jag tycker sedan jag är klar att det är roligt att se andras bidrag och olika tolkningar av ett och samma ord.
   Våra år i Peking har gett oss så mycket på många olika plan och även om man här hamnar i fel fil så finns det vänlighet och hjälpsamhet. Men visst underlättar det att hamna rätt. Jag bakar ibland och att då använda lite fil tycker jag blir bra även i matbröd. Ger en fin saftighet.
   Jag har sorterat bilderna så att det i alla fall är enklare att hitta dem. Och en hel del har också åkt i papperskorgen. Nu sorterar jag när nya bilder läggs in.
   Önskar dig också en fin helg.

 14. Ett sånt fint och kreativt inlägg med flera varianter av “fil och filer”. 🙂
  Kul med receptet på mjuk pepparkaka och tack för tipset med att ha i några matskedar lingon eller lingonsylt.

  1. Tack! Jag är ju inte direkt den kreativa “typen” men jag tycker det är roligt att fundera och se var jag landar. Sedan är det också roligt när jag publicerat mitt inlägg att se andras bidrag.
   Testa gärna pepparkakan för den är riktigt god.

 15. Du fick med många varianter på fil. Filkörning kan vara lite knepigt när det finns många filer att välja bland. Skönt att det visas lite respekt för virriga filkörare i Kina, kan bli jobbigt annars.

  1. En del varianter på fil blev det. Visst kan filkörning vara knepig i större städer men just i Peking upplevde vi att det fungerade fint även om vi var fel.Var inte så hetsigt där som det kan vara i lilla Stockholm. (Jämförelsevis litet, med ca 1 miljon invånare, och Peking med sådär en 18 miljoner)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *