Resor utomlands

Vem är du när du reser? Backpacker eller ”suitcaser”

Att resa har jag gjort sedan jag var nyfödd. Alltså länge. Men vem är jag när jag reser. Annika Myhre med bloggen Resfredag som har satt ihop denna lista med resefrågor, en lista om resenärstyper. Hon befinner sig just nu på Koh Lanta i Thailand och fick en fråga av sin son om hon kunde dyka, för det brukade hon ju inte. Nej, Annika är typen som snarare smyger nerför badstegen. Detta ledde till fler resefrågor om vem man egentligen är när man reser. (Med uppmuntran till andra att göra detsamma.)  Här finns Annikas svar. Jag i min tur kopierade frågorna från  vännen/bloggvännen Anna /Travel Anna  med bloggen New York My bite of the Big Apple & other Bites ot the World. Där finns också hennes svar.

Att våga kan vara att vinna. Hopp ner från kinesiska muren vid Jinchaling. 

Vem är jag när jag reser? En lista med resefrågor, en intervju med mig själv.

Först av allt upptäckte jag när jag gick igenom frågorna att det blev många ”både och”. Konstaterade också att min reseperson ändrats en hel del under årens lopp. Men resande fortsätter jag att vara. Så länge jag kan. Och vem är jag?

1. Dyka i från poolkanten eller smyga i från badstegen/poolkanten?

Chackpong Beach på thailändska fastlandet. Vem är på väg ut i vattnet? Jag springer i och det är +25. Thailand och fastlandet, Chackpong Beach och ett hav som håller +25. 

Svar: Bada i pool undviker jag men om det sker kliver jag i från en stege eller hoppar i från kanten. (Kan ske både sittandes och ståendes) Gäller det att bada från klippor hasar jag ner i vattnet. I havet, om det håller sina +25 grader då kan jag  springa i.

2. Backpacker eller ”suitcaser”

Ankommit per tåg till Tibet och Lhasa. En resa från Peking på 48 timmar. Blandad packning.

På väg med tåg till Lhasa i Tibet. Vem ville testa om syrgasen fungerade. Jag ville. Och den var till belåtenhet. Individuell syrgas fanns i vår första klasskupé. Vi färdades stundtals på dryga 5000 meters höjs och med tunn luft.  Ville testa och se om den fungerade. Och den var helt till belåtenhet.  

Svar: I yngre åldrar, mellan 30 och 40, var vi nog i familjen både och. Vi ”backpackade” runt USA, i svenska fjällen och bland grekiska öar. Och när  jag var mellan 16 och 30 så blev det mycket av ryggsäcksresande, ”tågluffning” inom Europa. Och sedan ett antal år tillbaka så blir det nog en smärre resväska som hänger med. Men även en ryggsäck

3. Packa kvällen före eller i god tid

Svar: Det beror på hur länge jag ska vara borta och vart jag ska resa. Reser jag till vår ”spanska sommarstuga” packar jag alltid eftermiddagen innan. Ingen lista behövs då. (I princip finns allt där på plats) Vid övrig packning har jag en lista och lägger det som ska med, i en IKEA kasse ett par dagar före avresan. (Inte kläder)  Jag reser alltid med ”lätt packning” och ska jag vara inom Europa blir det oftast handbagage en bra ”rullväska” och en bag/ryggsäck. Tycker själv jag är väldigt bra på att packa och ha med det som används.

4. Paketresor eller sy ihop själv?

Även under åren vi bodde i Peking snickrade vi ihop de flesta resor på egen hand. Lite knepigare p.g.a. språket. Men bra gick det. Här i södra Kina; I Yangshou och en flodfärd där cykeln var med. I bakgrunden ”Sockertoppsberegen

Svar: Vi reser sällan på några färdiga ”paketresor”. Just planerandet är för oss en del av själva resan vi ska göra och jag är bra på att få till resorna, både långa och korta, på egen hand.  Men har det gällt skidresor så har det ibland hänt att vi av bekvämlighetsskäl köpt en paketresa. Nu i februari ska vi göra en resa som delvis är en paketresa, bokad genom en resebyrå. En resa längs Chiles kust söderut, runda Kap Horn och sedan norrut längs Argentinas kust. Paketet i sig innebär att en resebyrå ordnat flygresorna, transfer, hotell i Santiago de Chilen, hotell i Buenos Aires och bokat in oss på ett kryssningsfartyg. I övrigt sköter man sig själv.

5. ”Foodie” (matfantast) eller ”naturfantast”

Dumplings i Peking köps med fördel i ett gatukök-

Svar: Både och! Och helst samtidigt.

6. Skidsemester eller sandstränder?

På den Filippinska ön Boracay. Fantastiska stränder. (Innan mina solskador upptäcktes)

Här skidsemester i Vemdalen, Härjedalen.

Svar: Sedan några år tillbaka väljer jag  bort strandsemestrar (Har varit så mycket i solen så jag har fått rejäla solskador) Jag ska helst inte vistas i solen. Och fram till för ett par år sedan tillbringade vi någon månad i vårt thailändska paradis på fastlandet. Ingen direkt solning. Men bad, skoterturer i omgivningarna, god mat och  många fina upplevelser blev det ändå. Och i skuggan med keps eller bredbrättad hatt på. Skidsemestrar har jag alltid uppskattat och allra helst de de franska eller italienska Alperna. Nu var det dock ett tag sedan…

7. Återkommande favoriter eller nya destinationer?

Min favoritbänk i Torrevieja. 

Svar: Även här blir svaret både och. Jag tycker det är skönt att komma till den ”spanska sommarstugan” i Torrevieja. Att ha den som bas och sedan ge sig av och vidga vyerna när andan faller på. ”Vårt thailändska paradis” har det också alltid känts fint att återkomma till. Likaså till Peking, en stad  där vi bodde i mellan 2007 och 2011. Välbekant på många sätt med också ständigt en stad i förvandling. Nya destinationer lockar också. Men ju äldre jag blivit ju färre har också långresoena blivit. Numer en per år utanför Europa.

8.”Roadtrip”, tåg eller flygresa? (Flyg lagt till på eget bevåg)

Tåget vi tog från Peking till Lhasa i Tibet.

Bekvämt kan det vara på flyget. Här mellan Helsingfors och Bangkok. 

Svar: Tåg tycker jag om och det är ett bra sätta att resa på. Men tyvärr så är det alltid en stor osäkerhet i Sverige att planera en tågresa om man har en tid att passa. Har tågluffat mycket i Europa och vi gjorde det en del under åren i Kina. Kan absolut tänka mig fler tågresor nu på ålderns höst inom Europa. Bilsemestrarna har blivit färre men visst har jag sett många länder i Europa per bil. (På 60 och 70 -talet) Flyger gör jag och kommer att fortsätta med det. Men tittar också efter de bolag som har en modernare flygflotta där planen har mindre utsläpp.

9. Systemkamera eller mobilkamera?

Den grå kameran har en optisk zoom på 40X och den svarta Canon till vänster är bra till det mesta som inte ska zoomas in.    

Svar: Mobilkameran används då och då men eftersom min inte har någon optisk zoom så väljer jag ofta bort den. Har två små, behändiga, kompaktkameror som ryms i fickan eller handväskan. Båda med wifi.  En av dem är alltid med.  Har också en stor systemkamera men den får ofta vila sig i form här hemma i Stockholm.

10. Morgonmänniska eller kvällsmänniska

Vacker solnedgång på Chackpong beach i Thailand. Ön ute I havet till höger är Kom Samet. 

Svar: Riktig morgonmänniska är jag inte. Har nog aldrig varit. Men ibland så. Kan man vara både och?

11. Spanien eller Grekland/Italien?

Madrid och kvarteren i gamla stan där vi bodde. 

Svar: Numer blir svaret Spanien. Men många resor har det blivit till Gekland under årens lopp och med flera båtluffningar. Under några år, när döttrarna var små, 80-90-talet, samlade vi på grekiska öar. Och för egen del reste jag till Grekland och ön Rhodos redan 1963. Även Italien besöktes mycket på 60-70 talet. Grekland och Italien gillas fortfarande och både Rom och Aten med all sin historia och kultur fängslar.

12. Läsk eller alkohol?

Champagnebrunch i Peking på St. Regis Hotel.

Svar: Läsk dricker jag väldigt sällan. Men kan gärna blanda tonic med gin till en drink.  En kall öl tycker jag smakar gott om det är varmt och ett glas torrt vitt vin, cava eller champage tackar jag gärna ja till. Jodå, även rött vin…

13. ”Äkta” böcker eller ljudbok?

Svar: Både och! Jag laddar gärna ner böcker att lyssna på till min telefon från ”Storytel”. Perfekt när jag reser , är ute och promenerar och att lyssna på hemma om jag stryker eller gör annat. Men jag har också alltid en pappersbok på gång. (Vad gäller läsplatta har jag testat flera och har inte upptäckt dess fördelar)

Glömde! I god tid vid avresa eller i sista minuten?

Svar: I ganska god tid privat, vill inte behöva skynda mig på.  Och när jag jobbar är jag alltid ute i mycket god tid.

 

Vem är du när du reser?

38 svar på ”Vem är du när du reser? Backpacker eller ”suitcaser””

 1. Jag skulle också svara både och på flera av frågorna. Det enda som inte är aktuellt längre är skidresor eftersom Husse inte åker. Jag brukar tänka att det finns så många nya platser att se men hittar man en pärla så har återseendet också sin charm. Hur som helst så är det väldigt givande att resa både inom och utom vårt land.

  Kram

  1. Skidresorna har minskat hos mig också men jag skulle vilja få till några till. Maken åker inte men jag har många vänner som gör det liksom döttrarna så jag har inte gett upp- Visst finns det mycket nytt att se men sedan en bra tid tillbaka så samlar jag inte på länder och platser utan vill ha tid på mig att ta in det jag ser och upplever.Och visst ger det mycket att resa både långt och kort.
   Kram!

 2. Du är ju verkligen resvan och flexibel. Ler åt dina svar som mestadels lyder ”både ock” . Ja, du har varit med om fantastiska upplevelser och ser till att fortsätta med det också. Man får ju ändra om eller tänka annorledes med åldern, man gör det som passar just nu. Allt ska vara lustfyllt. Njuta så länge man varar.

  Herregud, vilken underbar resa som väntar er i februari! Ja, i övermorgon är det ju februari. När åker ni?
  Varm kram!

  1. Så är det numer. Det är ofta ”både och”. Situationer och tillfällen kan avgöra och flexibel är jag. Mycket har jag upplevt och har mycket kvar. Så länge jag orkar vill jag resa. Långt och kort. Utomlands och inom Sverige. Visst ändras mycket med åldern. För mig vill jag nu ha mer tid på mig.
   Vi har snart en spännande resa framför oss. Ett par veckor kvar.
   Varm kram

 3. Intressant inlägg, trevligt och roligt att läsa. Många fina bilder också. Tack för dom.
  Ska försöka svara, om du är intresserad.
  1. Smyga från poolkanten. 2. En resväska och ett handbagage. 3. Packar i god tid, ofta i omgångar.
  4. Jag är dålig på att sy ihop en resa själv, men mysingen är suverän på det, så det blir ofta så.
  5. Naturfantast. 6. Inga solstränder och heller inga skidresor, mu för tiden. Gå runt i städer och titta på sevärdheter, fina byggnader, antika saker. 7. Gillar att se nya saker, sällan två gånger på samma ställe. 8. Tåg, helt klart, älskar att åka tåg. Bättre än både bil. flyg och buss. 9 . Systemkamera om den är liten, smidigt med liten kamera som inte är så tung. 10. Morgonmänniska, trött då klockan närmar sig 9-10 tiden. 11. Jag tycker om Italien, har varit där flera gånger på olika ställen, men skulle gärna vilja åka till Spanien, där har jag aldrig varit. 12. Läsk, nej det dricker jag sällan så det blir för det mesta vatten, passar det så kan det vara gott med ett glas rödvin. 13. Äkta böcker, har massor men äger ingen ljudbok. Ingen läsplatta heller
  Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Vad roligt att du vill vara med och svara! Stort tack för det. Ser att vi har flera likheter på vår lista.
   Och så bra att Mysingen syr ihop era resor. Jag har haft förmånen att via din blogg i ord och bild fått följa med er. Verkligen trevligt!
   Vad gäller ljudböcker så laddar jag ner dem via ”Storytel” och då har jag dem i telefonen och det blir lätt att lyssna.
   Varm kram!

 4. Verkligen en rolig lista och kul att se dina svar 🙂
  Jag har svarat på några hos BP och nu klämmer jag några till för min del 🙂

  Vi syr ihop dom flesta resorna själva. Paketresor blir det oftast när det gäller skidresor, men nuförtiden blir det oftast att vi tar oss till resmålet själva där vi möter upp skid- och båtgänget och hakar på paketresan därifrån. Ibland från flygplatsen där dom landar. Men sen sköter vi oss själva när vi väl är på plats 🙂 Kryssningar kan väl också ses som paketresor? Men vi har alltid tagit oss till och från båten på egen hand.

  Älskar både natur och mat, och precis som du så kombinerar jag gärna båda sakerna.

  Roadtrip OCH flygresa (eller en kombi av dessa) får bli mitt svar. Tåg blir det mer sällan, tyvärr. Himla synd att det inte finns en tågstation här i Torrevieja längre. Jag är lite för bekväm av mig för att ta mig till Alicante… Bilen ger dessutom en större frihet.

  Äkta böcker i form av pocketböcker alternativt läsplatta då man ska vara borta länge och vill hålla bagagevikten på en rimlig nivå 🙂

  Ha en finfin kväll!

  1. Visst var det en rolig lista. Jag har tittat runt lite blad andra som svarat och svaren varierar en del. Kul att du klämmer några svar här också. Tåg i Spanien har det de senaste 20 åren blivit lite av. Men under 60 och 70-talet blev det mycket tågresande i Europa med tågluffning. Även i USA kombinerade vi ofta flyg, tåg, buss och bil. Bilsemestrar är jag inte längre så förtjust i om det inte gäller kortare sträckor. Tyvärr är det ju bökigt i Spanien att ta tåg. Ofta måste man till Madrid för byte. Går inte att ta sig direkt söderut till Malaga från Alicante. Men det kanske kommer. Synd att torre inte har en tågstation. Kanske den kan återuppstå.
   Har haft en fin fin utekväll och hoppas att ni också haft en fin kväll.

 5. Spännande att läsa. Jag är nog också väldigt både och i det mesta. En sak jag aldrig riktigt lärt mig är att packa. Jag tar alltid med alldeles för mycket för säkerhets skull.
  Vi ska snart iväg på en lång resa borde fundera ut ett smart sätt att minimera min packning.
  Kram

  1. Det här med packning kan vara knepigt men jag tycker att jag är bra på det. Och det mesta finns ju att köpa dit man kommer. Spännande med er långresa. Och vad gäller packning beror det ju på om det är varmt eller kallt dit man ska eller kanske både och. Står lite i de fundringarna inför vår stundande långresa där det både kommer att vara varmare och även kyligare.
   Kram!

 6. Det var en himla tur att jag tittade in här hos dig under eftermiddagen, för jag knyckte listan direkt. Den är rolig, och precis som du kom jag på att mina/våra resvanor har ändrats under åren. Ganska logiskt kanske, man blir ju inte yngre men definitivt bekvämare.
  Våra svar skiljer sig åt en aning. Å just det är ju så himla kul att läsa om. Tycker din lista med bilder speglar dig helt perfekt. Jag har ju ”hängt här” ett antal år nu, så jag känner igen ”min” Ditte.
  Mest impad var jag över syrgasen i tågkupén, det var nåt helt nytt för mig. Åsså minns jag ju dina fina sängkläder i flygplanssängen 🙂
  Tack för inspirationen till ett eget inläg:-)

  1. Vad roligt att du knyckte listan och blev inspirerad. Jag knyckte dne ju från Anna. Måste genast titta in. Har varit på vift i kväll så jag är sen….Och detta med att resvanorna ändrats blev jag påtagligt medveten om. Yngre blir vi inte men helt klart bekvämare. Kul att du tyckte att listan var ”jag”. Bilderna var ju inte nytagna men i nu är det ju poppis med återanvändning så det får ibland gälla bilder.
   Vad gäller syrgasen så fungerade den utmärkt. Lika bra att testa för hög höjd var det. ”Personlig syrgas” fanns i förstaklasskupéerna och i andraklass fanns det en allmän sådan anordning i taket. Pratade med några britter ochde sa att den också fungerade med skillnaden då att alla fick sin dos av syrgasen.

 7. Snacka om en berest och resvan kvinna. Jätteroligt att läsa dina svar.

  Får se om jag hänger på i morgon, om lusten faller på kanske jag gör ”min” reslista.

  1. Tack! Roligt att du tyckte om att läsa svaren. Berest är jag nog men resandet har minskat, i varje fall långresorna. Och så med ökad ålder. Vad roligt om du hade lust att göra din reselista. Vet ju att du också rest en hel del och tycker om att göra det.

  1. Jag tyckte listan var rolig och för mig har resandet förändrats mycket med åren. Noterade särskilt det. Vill nu ha mer tid på mig och hinna ta in det jag upplever. ?

 8. Detta var ju som gjort för dig Ditte! Roligt att läsa både frågor och svar! Jag är ju inte så berest, men jag tror jag svarat ”både och …” på många av frågorna. Ett härligt och intressant inlägg! Tack för det!
  Kram

  1. Tack! Roligt att fundera på frågorna och många både och- blev det.
   Jag tänkte på att på ålderns höst har jag mer och mer uppskattat att resa i Sverige. Finns så mycket fint här. Nu vill jag också ha tid på mig för att hinna ta in det jag ser och upplever. Mer bekväm har jag också blivit.
   Kram!

 9. Men va roligt att läsa din lista ja du jag önskar att jag varje gång skall ta med mindre kläder, ändå blir det för mkt!! tar inte med toa saker det köper jag så slipper man det i alla fall 🙂 kram å fin dag

  1. Jag är bra på att packa och man kan alltid lämna in på tvätt eller komplettera med det som man upptäcker saknas.
   Kram och trevlig torsdag.

  1. Det var roligt att fundera på både frågor och svar. Och visst har både resandet och jag ändrats med åren. Jag är mer bekväm av mig och det blir inte heller så många långresor.
   Stor kram!

 10. Visst blir det många ”både och”, olika typer av resor vid olika tidpunkter gör att det blir svar där efter.
  Du har rest och sett så otroligt mycket, ett väldigt rikt liv.
  Jag ser fram emot din nästa långresa.

  1. Numer blir det många ”både och”. Annat var det i yngre dagar då mycket var mer antingen/eller. Jag har rest och upplevt en hel del och hoppas orka med en del till. Vår långresa ser vi ockås väldigt mycket fram emot. Något helt nytt för oss i denna världsdel. (Har i Sydamerika besökt Brasilien tidigare. Ett kort besök på 10 dagar…)

  1. Tror jag har blivit mer ”både och” med ökad ålder. Mitt resande har ändrats ganska mycket de senaste tio åren och kanske har det också en del med åldern att göra. Kanske du också har svarat på frågorna. Nu blev jag nyfiken…

  1. Det var roligt att fundera över frågorna och se hur svaren blev. Många ”både och”. Och visst har jag ändrat mitt resebeteende under årens lopp. Förr, kanske 10 år sedan, kunde det bli flera långresor per år.Numer blir det en och det räcker gott. Är nu också mer intresserad av att se mer av Sverige och jag vill ha gott om tid att ta in upplevelserna. Förr var det inte alls så…
   Får håll utkik om du gör någon lista.

 11. Kul att läsa svaren på kluriga frågor. Jag har rest mer eller mindre färdigt, varken kroppen eller knoppen samarbetar bra längre. Men visst kan jag ännu tänka mig några utflykter, Hurtigrutten, Irland, Island, ja vem vet. Kram

  1. Jag insåg när jag skrev svaren att mitt resande ändrats mycket de senaste tio åren. Nu vill jag ha mer tid på mig och att hinna ta in det jag ser och upplever. Vill inte ha bråttom. Förr gick det liksom i ett många gånger. Jag reser nu också gärna i Sverige och det finns så mycket fint på nära håll. Och kroppen och knoppen bör ju helst samverka för att man ska ha krafter att ge sig iväg. Island har jag ännu inte besökt men kanske blir det en dag. Hurtigrutten är en upplevelse men här valde vi en variant med ett kryssningsfartyg som blev så mycket billigare. Men vi besökte många platser och hamnar. En resa på tio dagar. Minnesvärd.
   Kram!

 12. Åh, vad kul att läsa dina svar, Ditte! Så roligt att du hakade på intervjun. Tack så mycket för länken till min blogg också.

  Jag instämmer med dig: jag hade också gärna svarat ”både och” på fler saker. Till exempel ska man väl inte behöva välja mellan god mat och naturupplevelser. 😉 Men visst kan det vara en rolig utmaning att ställa sig de här frågorna.

  Vilka underbart inspirerande bilder du visar från ditt innehållsrika reseliv. De där sockertoppsbergen, wow! Och så häftigt med hopp från Kinesiska muren.

  Visst ändrar man sig genom åren och det här var ju också ett bra tillfälle att se tillbaka på det.

  Tänk vilken resa ni har framför er nu i februari! Lycka till med allt inför den. Önskar dig också en fin helg.

  Stor kram!

  1. Jag blev så inspirerad när jag tittade in hos dig och såg dina bilder och svar. Och när jag läste frågorna en gång till så kändes det bra att ställa dem till mig själv. Jag kan konstatera att mina resvanor ändrat sig mycket och lite har det nog med åldern att göra. Även fast jag inte vill tänka så.Men jag behöver mer tid numer för att smälta och ta in. Och det går ju bra det också. Många resor har det blivit genom åren och jag har så fina minnen och upplevelser med vidare i livet. Kinesiska muren ligger mig varmt om hjärtat på så många sätt och att ta ett hopp härifrån är också att se/känna möjligheter.
   Vi ser verkligen fram emot vår långresa och det ska bli så roligt. Denna del av världen är ganska okänd för oss. (Har dock varit i Brasilien i 10 dagar..)
   Önskar dig också en fin helg.
   Hoppas vi ses under våren.
   Stor kram och tack för uppmuntran.

 13. Vad kul att lära känna resditte lite mer?. Många av frågorna hade jag med svarat både och på, beror så mycket på situationen. Ex packa i god tid/dagen innan beror på resan och hur många av familjemedlemmarna som ska resa. Eg är jag morgonpigg, men med en tre-åring som bökar runt på natten så är jag inte alltid morgonpigg längre…. Att välja mellan de länderna är inte enkelt?. Tack för stunden där Ditte kom fram mer/ Pernilla

  1. Nu vet ni lite mer…Jag inser att mina resvanor och även resandet ändrats mycket med ökad ålder. Jag vill idag ha mer tid på mig så att jag hinner ta in det jag upplever. Inte alltid möjligt men en önskan är det. Förr kom det mesta in ändå. Sen har jag blivit mycket bekvämare. Kan le idag hur vi med två ganska små barn reste runt och inte hade så stor tanke vare sig på tidsskillnader eller avstånd. Men roligt var det och det tycker de idag vuxna döttrarna också. Minnesvärda resor året runt och olika destinationer.
   Roligt att ni uppskattade läsningen.

  1. Tänkvärda frågor som fick mig att fundera. Och jag kunde konstatera att mitt resebeteende ändrats rejält de senaste 10 åren.
   Ska genast se hur du svarat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *