Stockholm

Energigivande vecka med lite av mycket.

Sista november är här och Stockholm bjuder oss idag på alla tänkbara nyanser av grått. Dessutom kryddas allt det grå med  intensivt regn.  Och regnet får  i sin tur får extra kraft av rejäla kastvindar. För egen del har jag ”studiedag” inför helgens jobbrelaterade resa. Alltså en bra ursäkt för att inte ge mig ut alls. I övrigt har veckans första del bjudit på strålande väder och flera trevligheter som varit energigivande. En hel del promenader runt om i Stockholm har det också blivit. Och att sedan julen är på ingång lite varstans  är det svårt att missa. Men om just det är så energigivande kan säkert diskuteras.

På Biblioteksgatan tittade jag som hastigast in på Eataly, kombinerade saluhallen/restaurangen m.m. som flyttat in i biografen Röda kvarns lokaler. Ett besök här rekommenderas.

 

En omväxlande och energigivande

vecka har det varit. Och det vackra vädret som jag tog med mig från Spanien har  i alla fall befunnit sig i Stockholmstrakten fram tills i går. En hel del promenader, både långa och korta, har det blivit  på Söder och i City.  Träff med vänner, planerande av jobb och kommande resor, både privat och i jobbsammanhang har varit trevligt. Att rensa  här hemma känns som ständigt pågående. I veckan har jag på nytt rensat och lämnat till Stadsmissionen. En hel del finns som inte används, både vad gäller kläder och husgeråd, som kan komma andra till nytta. Även bilder på datorn och telefonen har rensats . Här har jag för varje bild som sparats frågat mig varför jag vill spara den. Finns inget svar så har den försvunnit. Men många bilder finns kvar och ytterligare en hel de  kan få vandra vidare. (Jodå, jag har både hårddiskar och ”moln” där nästan allt finns sparat, men bilder av dålig kvalitet behöver inte finnas kvar. Särskilt om de inte direkt betyder något för mig.)

En energigivande vecka med lite av mycket. Här en titt på NKs julskyltningFrån varuhuset NKs julskyltning.  En modern julskyltnig där man med hjälp av en ”app” och mobilens kamera kan följa med till en miljö inne i varuhuset efter stängningsdags.

Julstämningen

är svår att missa nu om man går ut.  Jag passerade i veckan det ”Stora Varuhusets” – NK och såg deras julskyltning, något jag gjort sedan jag var barn, i den mån jag varit i Stockholm när den pågått. På NK har julskyltningen ägt rum sedan varuhuset öppnade 1915. Till årets julskyltning, ”En magisk jul”  har det tagits fram en ”app”- ”NK Christmas” (kan laddas ner gratis) och med hjälp av den kan man som besökare se genom fönstret med en ny dimension och ta del av en värld som inte finns rent fysiskt. Temat i år handlar om vad som kan hända bakom kulisserna i juletid när det är stängt i varuhuset. Om man riktar mobilens kamera mot speciella markörer i fönstret kommer figurer man annars inte ser fram. Det känns som om figurerna  hoppar ut från fönstret och blir till ett vinterlandskap som förbereder sig för fest.

Från julskyltningen på NK.

 

Även Sergels Torg har kommit i julstämning med både upplyst gran, gröna granar och en hel flock med renar.

16 svar på ”Energigivande vecka med lite av mycket.”

 1. Vilken bra och givande vecka du har haft. Så vackert skyltat i huvudstaden och speciellt den på Eataly gillade jag verkligen. Vi har liknande väder här och trots mildare temperaturer så känns det kallare. Önskar dig lycka till med din jobbrelaterade resa.

  Kram och god eftermiddag!

  1. Tack! Det har varit en väldigt bra vecka och fint väder ända tills igår. Men vädret rår en inte på så jag har för länge sedan slutat att lägga energi på det. Däremot satsar jag nu på att repetera fakta inför resan. Alltid behövligt. Och roligt.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 2. Hmmmm … tack för att du påminde mig om att rensa bilder … suck, liksom! Får ett ryck ibland men så glömmer jag bort. Måste ta och röja rejält på OneDrive för där är börjar det bli fullt med skräp.

  Ibland är det bra att ha vädret som ursäkt!

  1. Jag har allt sparat på hårddiskar och i olika ”moln”, väl graderad, men även där har jag rensat. Min Iphone och Mac hänger ihop med Icloud så det jag vill ta bort helt försvinner då på alla enheterna om jag vill det. Men en del vill jag ha kvar, men inte just på datorn så en får vara noga. Och nu har det varit bedrövligt trist väder både igår och idag och då ägnar jag mig hellre åt saker hemma än att ge mig ut. Så väl använd tid blev det. Lycka till med din rensning.

 3. Tack för titten på vår fina stad, skönt att sitta inne och se bilder, ut vill man ju inte i detta väder!
  Eataly har jag hört talas om, så fint det ser ut!
  Provade du appen vid NK s julskyltning måntro?
  Så fint det lyser upp på Sergels Torg också! Få se om det blir någon tid för en stund i centrum framöver!
  Kram och ha en trevlig kväll och helg!

  1. Nej, idag blev det för min del bara en promenad här längs kajen på 20 minuter.
   Jodå, jag testade ”appen” vid NK. Jag har, sedan 1959 sett deras skyltning varje år jag varit i Stockholm och när jag nu var hemma i år så blev dte en titt. Eataly rekommenderas. Både saluhall, caféer och restauranger samt just nu en fotoutställning en trappa upp med bilder från Italien.
   Önskar dig också en fin adventshelg
   Kram!

 4. Ser ut som du haft en bra vecka! Rensa bland mina bilder behöver jag också göra, men det är så tidskrävande att jag skjuter på det hela tiden …
  Önskar dig en fin helg med resa och jobb!
  Kram

  1. Veckan har varit bra och fint väder i stort. Bara igår och idag som det varit extremt trist. Jag är gärna ute, men det finns gränser. nu när det var innesittarväder så blev det bra med en del rensning både bilder och annat. Men en del återstår.
   Önskar dig också en fin adventshelg-
   kram!

 5. Inget fel alls på din ”hemvändarvecka”. Å visst börjar det bli allvar med all juldekoration. Åsså har du med bred marginal tagit de bästa bilderna av alla jag sett på bloggar av NK:s julskyltning.
  Rensning av bilder gör jag med jämna mellanrum. Det ser värre ut med (min mans) kläder och husgeråd;-)

  1. Stort tack! Jag tyckte det var kul men NKs julskyltning och brukar, om jag är hemma i Stockholm se den. Har gjort det sedan 1959. Kul i år med ”appen” som gav en extra och ny dimension. Nu i det extremt trista vädret som varit i går och idag kändes det inte så illa att stanna hemma och rensa. Imorgon blir det en jobbrelaterad resa västerut, mot Värmland, och jag hoppas i alla fall på uppehåll.

 6. Ser ut som Stockholm har smycket ut sig ordentligt. Jag reser nog upp nästa helg, men vill vänta med din och min promenad tills våren. Har bokat träff med en väninna där… En myshelg, hopps jag. Ska förstås kolla Sergels torg, utställningen i Kulturhuset jag skulle besökt för ett par veckor sedan, men det blev inställt. Jag har nog aldrig besökt Stockholm i adventstider, det kan bli en ny upplevelse för mig.

  Önskar dig en fin första adventshelg!

  1. Vad trevligt med en helg här i Stockholm i adventstider och visst finns en hel del att titta på. Utställningen på Kulturhuset rekommenderas. Och vi tar vår promenad i vår. Väldigt gärna.
   Jag har en resejobbhelg framför mig och ser verkligen fram emot den.
   Önskar dig en trevlig adventshelg.

 7. Du har varit aktiv som vanligt. Jag rensar bilder med jämna mellanrum, dåliga dubletter och vissa instagrambilder finns ingen anledning att spara.
  NK:s julskyltning skulle vara kul att se … fick en klump i halsen dock när jag såg älgarna på Sergels torg, Det sista kortet jag tog på min kompis som dog i cancer, var just framför de figurerna i januari. Då hade vi ingen aning att vi inte skulle ses igen.
  Ha en fin första advent!
  Kram!

  1. Det var så fint väder under veckan, ända fram t.o.m. onsdag så då det var lika bra att passa på. Sedan kom regnet i torsdags och nu har det vräkt ner ett par dagar, utan paus och även blåst väldigt mycket. Så trist med din väninna som dog i cancer. Och sista bilden du har av henne togs just här. När du inte visste att det skulle bli så. Livet är oförutsägbart.
   Jag är nu snart på väg till Värmland på jobbresa över helgen och det ska bli väldigt roligt.
   Önskar dig också en fin adventshelg.
   Kram!

 8. Veckans fina dagar i början har givit tillräckligt med energi för att man ska ta sig igenom de här grå, regniga och blåsiga dagarna. Det låter lite drastiskt, detta med att ska ta sig igenom, så farligt är det förstås inte.
  Tack för tipset om Eataly!
  Jag rensar jag också, så gott som hela tiden, ibland mera, ibland mindre. Både skåp, lådor och i datorn. Jag har också sparat bilder som inte ger mig någonting alls och bort med dem!
  När jag far till Mariehamn någon gång, kanske nästa vecka ( du märker, jag är en riktig hemmakatt), så ska jag titta lite extra efter julskyltningarna. NK:s är jättefin och säkert till glädje för väldigt många.
  Ha en fin jobbhelg och en fin första advent!

  1. Jodå, energi haömtade jag i början av veckan och efetrsom jag inte kan påverka vädret så konstaterar jag mest att det varit trist. Får räcka så- Eataly är riktigt roligt att besöka och det känns lite nytt, men ändå inte. Konceptet med saluhall, butiker, restauranger och barer har funnits men miljön här i den gamla biografen är speciell. Jag har sett NKs julskyltning sedan jag var barn och gjort det även i vuxen ålder om jag varit i Stockholm. Så det är många gånger jag varit på plats. Har iblan sett julskyltningen i Mariehamn tidigare år och jag tycker den varit fin och mysigt gammeldags
   Jag är nu i Värmland, i natt i Säffle, och det känns som en väldigt bra resa. I kväll väntar musikalen ”Spelman på taket” på Säffleoperan. Och morgondagen bjuder bl.a. på julmarknad på Frödinga födelsegård, Alsters herrgård och en favorit i repris, Laris Lerin.
   Önskar digv en trevlig första advent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *