Stockholm

Södermalm – Promenad i området söder om Skanstull

Södermalm och området söder om Skanstull och längs kajerna södersidan i Norra Hammarbyhamnen är mina hemtrakter. Mitt i stan men ändå med naturen helt inpå. Området har sin speciella historia, både en äldre och en mer modern och båda blandas, precis som så mycket annat här på Södermalm.

Tullgårdsparken är en oas i mina kvarter på SödermalmTullgårdsparken och i bakgrunden skymtar det 27 våningar höga Folksamhuset på Östgötagatan, ner mot vattnet.

Karta över Södermalm. Skanstull är märkt med rött och vi kommer hålla oss i kvarteren söder och österut och ner mot vattnet

Södermalm och området runt Hammarbykanalen

är kvarteret där jag bor områden där  jag ofta promenerar. Dagens runda blir just här i mitt kvarter. Jag är på väg upp genom Tullgårdsparken och passerar förskolan “Skeppet”. “Skeppet är som de andra husen i kvarteret byggt i rött tegel för att det ska bli enhetligt.

Förskolans fasad mot Tullgårdsgatan.

En mindre gård finns på baksidan men här ovanför finns hela Tullgårdsparken som lekyta. 

 

Strax ovanför/bredvid Tullgårdsparken ligger Hammarby IP i ny skepnad, hemmaplan för Hammarbys damfotbollslag. Planen rustades upp under 2017 och då anlades också konstgräs. Nu har alltså Hammarbys damfotbollslag en arena som uppfyller de allsvenska kraven men den används också för pojk och herrlaget. Och när renoveringen ändå var i gång byggdes det nya läktare, löparbanor, längdhopps och höjdhoppsgrop.

Här den nya idrottsplatsen, Hammarby IP, tidigare “Kanalplan”. (Vårt kvarter skymtar i bakgrunden.) 

Södermalm har ett behov av fullgoda sporthallar och bristen har varit och är stor. Men med den nya Skanstullshallen blev situationen bättre. Här, där den nya hallen byggdes låg tidigare en gymnastiksalsbyggnad som tillhörde  den gymnasieskola ssom låg här.  Och läget i Tullgårdsparken med den stora idrottsplatsen intill är perfekt.

Skanstullshallen invigdes 2011 och har mått som anpassade för handboll, basket, volleyboll och innebandy. 

I Tullgårdsparkens ena del ligger “International School of the Stockholm Region” en internationell grund och gymnasieskola där undervisningen sker på engelska och som har elever från många länder. 

Tullgårdsparken, Folksamhuset och Tullgårdsskolan

Tullgårdsparken  ligger mitt i området och är ett uppskattad både av skolbarnen och vuxna. Här låg förr den gamla stadsträdgården där parkavdelningen hade sina odlingar. Det som blev kvar av den gjordes i ordning 1960 och fick sitt namn från det tullhus, Skanstull, som låg i närheten. Parken är ganska kuperad och extra populär för både barn och vuxna att åka pulka i så fort snön kommer.

Folksamhuset, byggt helt i marmor, reser sig majestätiskt med sina 27 våningar och syns vida omkring. När det invigdes 1960 var byggnaden den näst högsta i Stockholm. Bara gamla “skatteskrapan”, idag studentbostäder och shoppingcentrum var högre. (Jo, några kyrkor och stadshuset  var högre) Folksamhuset har byggts till i många olika omgångar med lägre byggnader alltefersom it-utvecklingen satte fart i slutet av 1970-talet. Så idag är det ett helt kvarter med olika byggnader som hör till Folksam.

Folksamhuset på Södermalm - ett kännetecken för området söder om SkanstullBild på Folksamhuset tagen underifrån. Min bloggvän BP tipsade om detta. 

Tullgårdsskolan, en skola som tar emot elever från förskoleklass till åkrskurs 6. Skolan ligger delvis mot Tullgårdsparken och delvis mot kajen till Hammarbykanalen. Skolan invigdes i mitten av 1990-talet och är byggd i den stil som övriga hus i kvarteret har. Skolan har ca 400 elever och tillhör en av Södermalms mest  populära skolor. (Hög trivselfaktor, bra ledning, personal som stannar och goda skolresultat och den fina miljön bidrar. De flesta klassrum har också  sjöutsikt.)

 

Tullgårdsskolans del mot Tullgårdsparen. Gångbro finns över Tullgårdsgatan så barnen tar sig  till och från parken utan biltrafik.

Skolans framsida/baksida mot kanalen. Här finns en stor skolgård med många lekredskap som är tänkt för de yngre eleverna. De äldre nyttjar oftast Tullgårdsparken och skolans lekplats/idrotts/bollplan på andra sidan byggnaden

Tullgårdsskolans sida mot vattnet.

Mer om denna del av Södermalm kommer på lördag.

24 svar på ”Södermalm – Promenad i området söder om Skanstull”

 1. Du är sannerligen en ambassadör på många sätt Ditte.
  Vilken guide du är! Strålande.
  Jag tycker om att förskolan på Tullgårdsgatan har några färgklickar, man ser huset på annat sätt. Det blir genast mera livfullt. Tack för intressant läsning igen!
  Här på kobben har vi strålande vackert väder just nu, några minusgrader, lite vitt på marken, smånarigt, precis så som det ska vara den här årstiden.
  Ha det gott på andra sidan pölen!

  1. Tack! Jag tycker om min stad, Stockholm och extra förtjust är jag i Södermalm. Förskolan här liksom skolan har lite färg på sig och visst piggar det upp. Båda byggnaderna smälter ju fint in i kvarteret i övrigt och en hel del grönska och vatten finns också.
   Kan tänka mig att ni har det vackert hos er på kobben nu när det både är sol och vitt på marken. Måste skynda mig att besöka dig och få se mer.
   Önskar dig det bästa.

 2. Så då har jag gått på promenad med dig en sväng och solen sken. Den sken och skiner i Lidköping också men jag köldvägrar.
  Södermalm är en vacker blandning och Folksamhuset är majestätiskt flott.
  Ha en fin kväll, stor kram, Gerd

  1. Trevligt att du gick med. Strålande sol hela dagen här. Men dagarna är ju korta. Ett par minusgrader var det men skönt ute. fint med solen hos dig också. Piggar upp. Visst är Söder en bra blandning. Här finns mycket av det mesta.
   Trevlig kväll.
   Stor kram!

 3. Alltså den promenaden gick jag ju för bara några månader sen. Även då sken solen:-) Det är så himla roligt att få mera information om området. Jag menar vi gick ju bara runt, jag tog bilder såklart, men nu kan jag ju sätta fotona i rätt sammanhang. Med andra ord vet jag nu vad jag fotade. Jättekul att du fotade Folksamhuset “från mitt perspektiv”. Tusen tack för länken också:-)

  1. Jag förstår att det var här ni gick. Och skiner solen är det ju än trevligare. Och när jag nu stod vid Folksamhuset, som jag dagligen passerar så tänkte jag på bilden du tog. Mer härifrån kommer på lördag .

  1. Vad trevligt! Och här finns mycket. Kan tipsa om att Stadsmuseet har en app man kan ladda ner gratis och ta en sväng på Södermalm som går i Fågelströms fotspår. Man lyssnar under tiden man går och kan inte fuska och lyssna om man inte är på rätt ställe. En karta följer med i appen så att man hittar. Tror det är ett tiotal platser man besöker och någon berättar i appen om Fågelström och just platserna man kommer till. Har skrivit om vandringen på min blogg- https://dittemitti.se/mobilvandringen-i-stockholm-fortsatter/ Rekommenderar också Åsöberget, längst upp på Åsögatan. Gamla trähus från 1700 talet finns här och som bebos idag. Tror jag på min blogg har en del tips om man söker på Södermalm/Stockholm. Ha det så gott!

 4. Man tackar för en trevlig promenad. Jag gillar verkligen hur du visar runt oss i huvudstaden och presenterar dess guldkorn.

  Kram och god kväll!

  1. Jag bor ju ganska nära kvarteret där er son bor så nu har du vidgat vyerna ytterligare här på Söder. Trevligt att du kom med.
   Trevlig kväll!
   Kram!

  1. Kanske några av tipsen kan bli användbara för er. Kanske ses vi den 4/12 med Travel Massive på holländska ambassaden här på Söder?
   Ha det bra ni också-

 5. Tack för promenaden på Södermalm! Jag gillar verkligen söder, men hittar så otroligt dåligt där! Mitt lokalsinne är väl inte det bästa! Hittar i alla fall till min kompis på Ringvägen, då åker jag t-banan till Skanstull, och därifrån är det ju nära till Thaiboat och till dej!
  Kram och trevlig kväll!

  1. Du får komma hit till våren så ska jag ta dig med på en vandring på Söder “all inclusive”. Din kompis bor ju nära mig så du hittar ju hit.
   Kram!

 6. Tack för ännu en fantastisk guidning i din stad! Så intressant att se och läsa … och det känns nästan som att jag går där bredvid dig och du pekar och berättar! Härliga bilder!
  Kram

  1. Tack! Ja, här i närheten finns mycket och trots att det är “mitt i” så är det ändå väldigt lugnt. Trevligt att du ville gå med.
   Kram!

  1. En hel del finns det och variationen här är stor. Nu vet du lite mer…
   väntar här på solens entré men det ser inte så lovande ut. Blåsten är däremot frisk.
   Önskar er en fin torsdag.

 7. Södermalm har mycket variation att bjuda på. Helt underbart att vandra där, i vart fall under sommartid 🙂 Jag kan tänka mig att det kan bli riktigt glatt under skorna i backarna emellanåt vintertid.

  Ha en underbar tid hemma i Stockholm nu!

  1. Söder är väldigt varierat och hela året en levande stadsdel. Som en stad i staden. Och tänk att det var en slump att jag hamnade här 2004. Jag var dåligt känd söder o Slusse. Men det blev så bra.
   Känns fint att vara hemma igen och omväxling piggar upp. Nu väntar lite resejobb till helgen. Jätteroligt!

 8. Söder i ditt hjärta
  utan smärta
  med fin snärta
  guidar du till nöjesnytta
  tur du hit till Söder flytta

  I Stockholms alla vrår
  du går
  och sår
  inlägg att skörda
  att vörda
  för var och en
  du vänder nästan på varenda sten
  Bilden med Folksamskrapan i vänstra hörnet och den med den i mitten är super!
  Tack för turen än en gång kära söstra mi!
  Stor kram

  1. Tusen tack Tove! Jag uppskattar så att du går med mig här på Söder. Och visst var det tur att jag flyttade hit. Är så glad för det och ändå var det en slump.
   Stor kram “söstra mi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *