Stockholm

Tio bilder under tio timmar – Från morgon till kväll

Onsdagens morgondimma låg tät över Stockholm  och här på kajen där vi bor på Söder såg jag inte ens Hammarbykanalen nedanför huset. Jag såg bara vår uggla som sitter på  balkongräcket för att agera måsskrämmare. Allt annat var väl dolt i dimman. Men strax före klockan nio syntes en ljusning och ett svagt sken gav sig till känna. Solen gjorde ett rejält försök att tränga igenom det kompakta molntäcket. Sakta men säkert lyckas den. Bestämde mig för att med kameran följa när dimman lättade och fortsatte sedan av bara farten att ha med mig kameran under dagen. Tio bilder under tio timmar.

Tio timmar och tio bilder

Den första av tio bilder är tagen klockan åtta på morgonen och sikten från balkongen är obefintligI går morse klockan 8 låg dimman tät över Stockholm och sikten hos oss här på kajen var i högsta grad begränsad.

Klockan 9 var solen på gång med ett framträdande.

Och vid 10-tiden var dimman nästan borta och den blå himlen framträdde. Svagt till att börja med.  Nu gick det fint att se både kanalen, broarna,Hammarbyslussen och det nya Fredriksdalsområdet som ligger i Södra Hammarbyhamnen som “fysiskt” inte hör till Södermalm. (Gränsen till Södermalm går mitt i kanalen och södersidans område här heter Norra Hammarbyhamnen)

Bild tre av tio. KLockan har hunnit bli 10 och dimman har lättat och den blå himlen dyker upp- Nu ser man Hammarbykanalen och Hammarbyslussen igen. Klockan 10 och det mesta av dimman har lättat.

Mellan 10 och 12 – Jag bloggar, läser nyheter, pluggar på inför ett resejobb  i helgen och med vilar då och då ögonen på Globen , nya byggnader och lyftkranar på andra sidan kanalen och ser också vad som händer i kanalen och i slussen.

Dags för 11- bilden .

Och vid 12-tiden så kommer ett “skepp tungt lastat” och kör in i Hammarbyslussen  ör att ta sig vidare in i Mälaren. Ett par båtar är med för att hålla extra koll.

Intressant att följa hur slussningen går till med ett både stort och tungt släp.Även följebåtarna ska med in i slussen.

Resten av dagen

Resejobb väntar i helgen så det blev ett besök på Östermalm och på resebyrån. Trevligt som vanligt både med besöket där och  jag ser fram emot jobbresan.

Humlegården passerade jag strax efter klockan 13 på väg till resebyrån. 

Stannade till en stund på Stureplan och i Sturegallerian och redan strax efter 15 börjar skymningen falla.

Klockan 16 är jag på Biblioteksgatan. Här blir det en del “titt in” i butiker innan jag så småningom promenerar vidare till T- Centralen för att ta tunnelbanan hem till Söder.

Skanstull klockan 18.30. Nästan hemma.

Kunde inte låta bli att ta en kvällspromenad längs kajen. Lumakranen på andra sidan kanalen påminner om gamla tider och den godshantering  som skedde här. Förr var områdena på båda sidor om kanalen ett rejält industriområde.

Bild nummer tio, dagens sista bild. Hammmarby sjöstad och lumakranen vinkar. Månen också. Bild nummer tio, dagens sista bild, och klockan är nästan 21.

 

32 svar på ”Tio bilder under tio timmar – Från morgon till kväll”

 1. Vilken trevlig idé att få följa dig en hel dag. Så fint och jullikt det verkar vara! Jag kan inte påstå att jag saknar november i Sverige.
  Kram och ha det fint!

  1. Nej, jag förstår dig till fullo. Och som du förstått är vi med dig där du är. Men jag gör det bästa av situationen och Stockholm har varit vackert i flera dagar nu i november. Ovanligt. Men idag håller stan på att blåsa bort. Jag vägrar gå ut…
   Kram och njut lite för oss också.

  1. Tack! Ugglan fungerar riktigt bra men ska till våren kompletteras med en som vänder huvudet. (Solceller styr) Men tämligen måsbefriade har vi varit. Nu blir det mörkt tidigt men det har varit en vacker vecka hemma med strålande sol. Nu orkar den nog inte mer för idag har det känts som om stan blåst bort.
   Men jag gillar ju Stockholm ändå. Trots mörker, kyla och blåst.

 2. Så trevligt att få följa dig en hel dag genom ord och bild. Biblioteksgatan promenerar jag gärna på men det blir mest fönstershopping där 😉

  Kram och god kväll!

  1. Dimman på morgonen var fascinerande och även att se hur den lättade och den blå himlen kom fram. Det blev en fin dag. PÅ Biblioteksgatan går jag också gärna och nu hägrade ett besök hos Georg Jensen. Men även ett par andra butiker fick en titt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 3. November kan ju vara riktigt vacker i stan!
  Gillar skarpt dina fina foton från Stureplan och Biblioteksgatan, såå vackert!!! Tur är väl att vi lyser upp tillvaron med alla ljus!

  1. Absolut! Och det har ju varit några riktigt vackra dagar. Onsdagen var ju extremt dimmig på morgonen men solen kom fram så småningom. Och Stockholm nu är extra vackert med alla ljus och vackra skyltningar.
   Nu blev det ett besök, en titt, här på Georg Jensen. Och där finns det favoriter.

  1. Dagarna rullar på och jag är nöjd med det som händer och lite av den varan är det varje dag. Och ibland mer…Nu väntar jobb till helgen och det ska bli riktigt roligt.
   Stor kram!

 4. Fina bilder! Och en bra idé att ta en bild i timmen under en dag. Något jag kan tänka mig att göra också.
  Julgatan ser riktigt inbjudande ut.
  Önskar dig godnatt,!

  1. Tack! Ja, dagarna går och vad är det som händer… Men en del och i lagom takt för mig.
   Biblioteksgatan är fin att strosa på och roligt att bara gå här. Nu blev det några titt in i butiker också…
   Ha det gott!

 5. Nästan som fotoutmaningen EFIT (Ett Foto I Timmen). Himla rolig idé. Nu fick jag ju se ugglan i närbild också. Funkar den mot fiskmåsarna? Kul med de olika ljusförhållandena i bilderna du tagit i dagsljus. Man känner liksom hur dimman lätta och ersätts av en lågt stående sol.
  Den belysta Lumakranen är en höjdare, i dubbel bemärkelse.

  1. Ugglan fungerar riktigt bra mot fiskmåsar och andra sjöfåglar och även mot skator. Den ska i vår kompletteras med en ugglekamrat som rör huvudet med hjälp av vinden. Finns även de som rör sig med hjälp av solceller. Just nu är ugglan tämligen arbetslös men får ändå har kvar sin plats. Det var verkligen rejäl dimma här på morgonen och fascinerande att se hur den lättade.Kul att följa.
   Och Lumakranen är ju “kult”. Så häftig.

  1. När jag såg dimman ligga här över kanalen och man inte såg mer än ett par meter ville jag följa den och se när och hur den lättade. Och det gjorde den ju och det blev en strålande vacker dag. Men det vackra vädret måtte ha förtagit sig för både igår och idag är det de grå nyanserna och mycket regn som råder. Blåst dessutom. Vädret rår en ju inte på så jag ställer in långpromenaden.
   Önskar dig en fin fredag.

 6. Vilken kul idé … ett EFIT i förkortad form – väldigt trevligt! En härlig dokumentation och kul att få hänga med dig under en hel dag!
  Kram

  1. Tack! Alltid kul att du är med. när jag såg den täta dimman på morgonen ville jag följa hur och när den lättade. så då var jag igång med kameran. SEn fick den hänga med undre dagen.
   Önskar dig en fin fredag. Hos oss är det alla nyanser av grått och blött idag. Likadant i går men då blåste det också rejält. Jag ska ha “studiedag” för imorgon bär det av på jobbresa över helgen.
   Kram och trevlig fredag.

 7. Vilken genialisk idé att plåta under dagens lopp. Tänk det är inte så länge solen skiner i Sverige så här års. Det gäller att ta vara på stunden medan solen är uppe. Är ugglan verklig så är det helt ofattbart att du fångade den sittandes på balkongräcket. En bra måsvakt med andra ord?
  Trevlig advent, kram

  1. Det föll sig så eftersom dagen började med rejäl dimma och jag ville följa när den lättade. Det tog sin tid men sedan blev det strålande sol och en riktigt härlig dag-Ugglan är i plast och är vår “måsskrämma”. Eftersom vi bor vid vattnet är det vår, sommar och tidig höst gott om måsar här. Och de har förr ofta slagit sig ner på balkongen. OM det tycker vi inte så ugglan gör ett bra jobb. En perfekt måsvakt.
   Både igår och idag hae vi här alla nyanser av grått, regn och blåst. Urtrist för promenader. Så det blir till att vara inomhus.
   Önskar dig också en fin advent och säkert har ni trevligare väder.
   Kram!

 8. Vilken fin dag det blev när dimman väl lättade! Fast det är rätt mysigt när dimman är på gång att ge sig av också, blir lite mystiskt, sådär. När den är mjölktjock så man inte ser nånting så är den inte så kul.
  Det var den dan som flygtrafiken till Bromma blev stoppad va? Läste på morgonen att två plan blivit hänvisade till Arlanda, ett till Skavsta och ett till Växjö. Växjö av alla ställen??? Inte nästgårds precis 🙂

  Rolig idé med ett foto i timmen och ett kul inlägg 🙂

  1. Tack! Det blev en jättefin dag men det tog sin tid innan dimman sakteliga lättade. Jodå, Bromma var stängd men det var dålig sikt även på Arlanda under ett par timmar.Men Växjö är ju inte direkt nästgårds. Kanske fick de senare flyga på Bromma.
   Nu har det fina vädret tagit ledigt för igår vråkte regnet ner hela dagen och stan höll på att blåsa bort. Idag har det mesta av blåsten dragit vidare men inte regnet. Alla nyanser av grått gäller.
   Hoppas ni har mer vänligt sinnat väder.
   Trevlig fredag.

 9. Så intressant och vilken fiffig idé att fota dagen, timme efter timme så att vi kan följa dig.
  Det blev fina bilder också, samt en inblick i hur dimman, solen, ja vädret ändras.
  Bra att ha en uggla som skrämmer bort fåglar och fin är den också.
  Lycka till med jobbresan i helgen.
  Kram!

  1. Tack! jag fick tanken när jag följde hur dimman var tät och sedan efter hand lättade och den vackra himlen kom fram. Ugglan behövs verkligen och gör stor nytta. Det är väldigt gott om måsar här under våren, sommaren och tidig höst och där tämligen ilskna och kan gå till angrepp.
   Ser fram emot jobbresan. Det ska som vanligt bli jätteroligt.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram!

  1. Tack! Dimman på morgonen var speciell och det var roligt att följa hur den så småningom lättade.
   Stockholm har bjudit på vackert väder fram till i går. Då kom alla grå nyanser, regn och hård blåst. Likadant idag. Går inte ut.
   Stor kram och trevlig fredag.

 10. Du kan konsten att klämma in mycket under dina dagar.
  Underbara foton, somvanligt! De två sista lyckas t.o.m. få
  november-Stockholm att se lockande ut.

  Hoppas det blir vackert väder, då du ska ut och resa/jobba.

  1. Tack! Jadå, jag gör så gott jag kan för att få till det. Och så länge kroppen är med så går det bra. vi har haft fint väder här i Stockholm sedan vi ko tillbaka förra lördagen. Men igår tog detta slut och solen har tagit semester.
   Jag hoppas också på i alla fall hyfsat väder på och under resan. Men det ser tyvärr inte så lovande ut. Men med gott humör så ska det bli bra ändå-
   Önskar dig en fin första advent.

 11. Nämen titta, du har ju gjort en EFIT! Va skoj, okej att du inte ville vara med på riktigt (varflr?) men du kanske får blodad tand nu? För visst är det kul, både att fota och lika kul är det att se andras dagar. Man tycker ibland själv att dagen må vara händelselös men ändå intresserar den andra! Att titta på fina vyer från Stockholm kan jag aldrig få nog av, beundrar förstås julskyltningen i allra högsta grad. Vi har två runda bollar i centrum, upphängda på lyktstolpar och en julgran har vi också, ja så var det med vår julskyltning. Men, oavsett regn och rusk så ska vi imorgon ha julmarknad här på byn! Då går man man ur huse (förhoppningsvis) och jag står på loppis med tomteluva på (om jag hittar någon stor nog..) o sen vill jag bara hem och mysa under fleecefilten. Kram från pörtet

  1. Jag har sett när du har tagit bilder, en bild i timmen under en dag och tyckte det var roligt att följa med dig. Nu när jag vaknade och såg dimman ligga tät så ville jag dokumentera detta och även se när dimman lättade- Sedan fick kameran vara med resten av dagen. Jag gör gärna om det vid ett annat tillfälle.
   Vad trevligt med julmarknad hos dig och hoppas verkligen att det i varje fall inte blir regn.Hoppas på text och bilder därifrån-
   Jag ska i morgon till Värmland på en jobbrelaterad resa och det ska bli roligt. Ska till Alsters herrgård, Frödings födelsegård, på söndag. Och då är det är julmarknad där.
   Önskar dig en fin adventshelg.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *