Stockholm

Tisdag kväll hemma på Söder – I trevligt sällskap

Gårdagen blev en lugn hemmadag och jag gjorde ett tämligen lyckat försök att vila rygg och fötter inför dagens händelser. För idag ska jag för första gången på många år ge mig ut i skogen för att plocka svamp. Det är “Promenadklubben” som ordnar och vi ska bege oss till trakterna av Strängnäs. Men tisdag kväll kom och det blev en utekväll med vänner här hemma på Söder. Utekväll i den bemärkelsen att vi skulle äta middag tillsammans. Och en lagom runda på ca. 4 km att gå .(Dit och hem.)

Tisdag kväll

Stockholm. Södermalm. Tisdag kväll och jag får inse att sensommaren övergått i höst. Tisdag kväll så det ut så här utanför hos oss. Även jag fick tillstå att sensommaren lämnat oss och att hösten har gjort entré-

Det är en vacker kväll och solen är på väg ner. Vi väljer att gå via  Malmgårdsvägen och de gamla kvarteren här.Stannar upp en stund och ser  solen lysa vackert på Sofia kyrka uppe i Vitabergsparken.

Vi går Malmgårdsvägen, stannar till och blickar upp mot Sofia kyrka på  på höjden i VItabergsparken .

Middag ska vi äta på Bistro Humlehof och dit tar det oss ca 20 minuter att gå. En lagom promenad när hälsporre och rygg ska vila sig till bättre form.

Fortfarande finns utemöblerna kvar på många restauranger och barer i Stockholm. Så även här på Humlehof. Och dagtid, när det är vackert väder, är det många som slår sig ner här.

Stockholm. Södermalm. Bistro Humlehof en tisdag kväll tillsammans med vänner.Tisdag kväll är “Humlankväll” för vännerna Susan och Jörgen. Och ibland följer vi också med. Väldigt trevligt och gott. Tack för en trevlig kväll. 

Så till det ätbara. Ja, det varierade, Men för min del blev det en “ceasarsallad” med räkor. Riktigt gott.

 

Nu har det hunnit bli onsdag förmiddag, solen skiner i Stockholm  från en klarblå himmel och svampskogen väntar. Hoppas också på att hitta lite svamp. Så önska mig gärna lycka till.

30 svar på ”Tisdag kväll hemma på Söder – I trevligt sällskap”

  1. Tack! En riktigt fin dag i skogarna utanför Strängnäs- Men vad gäller svamplyckan tror jag att det finns 10 sorter med hem. Varav fyra ynka kantareller. Har jag tur kan det bli varsin liten svampsmörgås.
   Den stora behållningen var att jag fick lära mig några fler svampsorter på plats och hur de ska tillredas.
   Och en trevlig utekväll blev det igår med vänner.
   Kram

 1. Mysigt med ”uteätarkväll”! Naturligtvis önskar vi dig betydligt bättre svamplycka än vi fick uppleva i söndags. Vi hade lämnat massor med små kantareller på vårt svampställe när vi åkte norrut, men nu var allt förtorkat, trattkantarellerna var också fåtaliga där det funnits förr om åren. Vi fick dock massor med frisk luft, fika ute i skogen och skörden räckte till ett par svampsmörgåsar på kvällen, tack vare ett par fina soppar.

  1. Ja, det blev en trevlig kväll med fina vänner.
   Just hemkommen från Fogdö i Strängnästrakten men vad gäller mängden svamp så var den mager. Men jag fick kanske ihop till två små smörgåsar i kväll av bv blandsvamp. Bäst var att jag fick lära mig olika svampar för detta är ett stort förbättringsområde hos mig. Endast fyra små kantareller fick jag med mig hem men lite andra blandsvampar också.
   Frisk luft, trevlig samvaro och en fin skogspromenad fick vi- Bra så.

  1. Tack! är just hemkommen efter en heldag i trakterna runt Strängnäs. En härlig dag. Men skörden blev ganska mager dock räcker den kanske till två små blandsvampssmörgåsar i kväll. Den stora behållningen var att flera “svampexperter” var med så att jag lärt mig några svampar och hur de ska tillredas.
   Jättefint att du påpekade detta med kryssrutan. Har inte tänkt på den och ingen annan har sagt något. Stort tack och fint att den fungerade.

  1. Tack! Har haft en verkligt lyckad dag i svampskogen. Skörden blev liten men ett par maclor ska det nog kunna bli av blandsvamp.
   Önskar dig en fin kväll.

  1. Ja, här kommer dem på rad. Just hemkommen från svampskogen i Strängnäs. Men skörden var liten. En väldigt trevlig och givande dag blev det ändå-
   kram

 2. Vackra bilder. Sofia kyrka som solen lyser så fint på. Där har jag varit många gånger. På Söder finns det mycket att upptäcka och se.
  Kanske är hösten här, det har ju inte varit något sommar att tala om för oss, men för den skull så låter väl inte hösten dröja.
  Naturen är ju vacker på många ställen och blommor finns det gott om ännu.
  Fint att kunna träffas och äta lite gott, umgås så där.
  Hoppas nu att du får känna att du orkar med svamppromenaden, det är inte det lättaste att plocka svamp eller bär, då ryggen inte är som den ska vara. Ta det försiktigt och var rädd om dig.
  Varma kramar!

  1. Tack! Visst är bilden från Malmgårdsvägen och Sofia kyrka fin.Solen lyser vackert på den och över Vitabergsparken.
   Även för mig finns mycket att upptäcka på Söder och jag gör det gärna.
   Är nyss hemkommmen från en härlig dag i svampskogen i trakten av Strängnäs. Ytterst lite svamp med hem men kanske kan det bli ett par små smörgåsar i kväll av lite blandsvamp.
   Jag är helskinnad så det gick bra och det fanns flera fina hjälpande händer.
   Varma kramar.

  1. Tack! Just hemkommen från Strängnästrakten och med 10 olika svampsorter. Kanske räcker det till två svampmackor. Härav fyra minikantareller.
   Din lycka på kantarellfronten var inte heller så stor. Men ändå-

  1. Tack! En trevlig kväll blev det.
   Och idag blev det också en en riktigt fin dag i svampskogen tillsammans med Promenadklubben.
   Svampskörden var liten men vi hade en trevlig dag. Kanske räcker det till två små svampsmörgåsar i kväll.

 3. Alltså att se dig med gummistövlar(?), svampkorg, pensel och kniv “krypa runt” i Strängnässkogarna är nåt jag vill se på bild först – innan jag tror på det alltså – hahaha:-)
  Bra att du hann ladda upp ordentligt på Humlan. Kollade menyn – ja den behöver då absolut ingen “trendig makeover”. Den är ju så genuint tyskt/österrikiskt att man nästan känner att vara i München till exempel. Gissar att du inte är så värst förtjust i “stabbig” mat, därav Caesarsalladen. Bra att det finns nåt för alla smaker:-)

  1. Nej, då! Inget sådant! Men förstår dina tankar.
   Inga gummistövlar på utan mina sköna “scetchers skor” med inlägg för hälsporren. Svampkorgen bytt mot papperskasse, ingen pensel men en “swiss army knife” med-
   Bilder kommer i morgondagens inlägg. Jag har verkligen haft en härlig dag och lärt mig massor. Många svampexperter var med. Och jag haft så roligt.
   En trevlig kväll blev det igår på “Humlan” och även här är det ofta många stammisar.
   Nej, stabbig mat avstår jag. Men ceasarsalladen var bra.Även övriga rätter tror jag är bra men kanske väl mäktiga för mig. Men man kan också be om halv portion.

  1. Har haft en härlig dag i skogarna trakten av Strängnäs. En riktig “Ronja Rövardotterskog”. Och det llev lite blandsvamp med hem.Med tonvikt på lite. Blev till två mackor i kväll- Men jag har lärt mig så mycket och är fylld av upplevelser.

  1. Tack! Har haft en jättefin dag ute i “tassemarkerna” i Sörmland- Och så mycket jag kört mig. Tyvärr blev min svampskörd ganska mager men det blev två mackor i kväll av blandsvampen. Rapport kommer i morgon.
   Kram

 4. Vilken god och trevlig kväll det blev tillsammans med era vänner. Lagom promenadsträcka dessutom med tanke på din hälsporre.
  Såg på annan plats att det blev en del svamp så grattis till den!

  Kram och god kväll!

  1. Det blev en riktigt trevlig kväll och en skön promenad både dit och hem.
   Och dagens svamptur var lyckad även om skörden var mager. En härlig dag i Sörmlandsskogarna.
   Kram i sena kvällen och hoppas att din dag blev bra.

 5. Hola! Tack för en trevlig Humlan-tisdag och ”catch up”! Alltid lika mysigt att ses! Förstår av kommentarerna att svamppromenaden var lyckad – om än inte med en dignande korg. Nyfiken på vilken del av Strängnäs som ni vandrade i. 😊

  Kram till dig och Mr B! ❤️

  1. Hola! Gott och trevligt som det brukar vara.
   Svampturen blev väldigt lyckad och vi var väster om Strängnäs på ett område som heter Fogdö. Jag tog bara svampar jag lärde mig namnet på och avstod de som skulle förvällas och läggas in. Men varsin svampmacka av blandsvamp blev det.
   Kramar till er från oss.

 6. En trevlig kväll med vännerna i tisdags – och ser i kommentarerna att det blev en trevlig svamputflykt igår.
  Hoppas du berättar lite om den 🙂
  Kram

  1. En trevlig kväll blev det! Och en jättefin och rolig svamputflykt med Promenadklubben. Mer om den kommer i dag. Visserligen ingen större skörd men det blev två smörgåsar med blandsvamp. Några av svamparna har du lärt mig namnet på och nu såg jag dem också och kunde plocka. Några duktiga svampkännare var med så svamparna jag plockade var alla ätliga. Hade också med den lilla svampbok du gjort åt mig.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *