Stockholm Trevligheter

Extra tillbehör – Gärna gott och uppiggande

Jag har sedan en längre tid haft en ambition att varje dag göra eller uppleva “något” som jag tycker är extra trevligt eller roligt. Och detta “lilla  extra” kan vara antingen spontant eller planerat. Något jag gör på egen hand eller tillsammans med andra. I går blev en lunch med Eva, min äldsta väninna, ett både gott och trevligt extra tillbehör. Uppiggande dessutom.

Både Eva och jag är väldigt förtjusta i asiatisk mat och ofta  väljer vi det till våra lunch och middagsträffar. Igår, som en del andra gånger, föll valet på den trevliga vietnamesiska restaurangen Hanoi Corner som ligger vid norra Bantorget  i Stockholm.

Extra tillbehör

“det där lilla extra”, någon en blir lite extra glad över tycker jag är viktigt. Och det kan vara just det där lilla som betyder  mycket. I går hade Eva och jag spontant bestämt lunchträff  och det blev på den vietnamesiska favoriten “Hanoi Corner”. Och många vietnamesiska och asiatiska  restaurangbesök har det blivit under åren. Eva och jag träffades för första gången 1968 när vi båda började på GIH, Gymnastik och idrottshögskolan, i Stockholm. Alltså nu i år för 54 år sedan. Och vänskapen består.  Vi fyller båda år i mars och har firat födelsedagar under mars månad sedan 1969. Ofta då med restaurangbesök.

Restaurang Hanoi Corner i Stockholm.Lunch med vietnamesiska vårrullar med räkor och som extra tillbehör pinnar och jordnötssås. Valet för lunchrätt föll för oss båda på vietnamesiska vårrullar med räkor. Och som extra tillbehör pinnar och jordnätssås.

Det blev en lång, god och väldigt trevlig lunch. Och extra lång sedan det var länge sedan vi setts.Ett par timmar öfrsvinner snabbt. 

För egen del hade jag ett ärende att uträtta i en butik på Kungsgatan så dit styrde jag stegen efter lunchen. Restaurang Hanoi Corner ligger vid Norra Bantorget och jag sneddade över detta gamla busstorg. Här låg fram till mitten av 1800-talet en trädgård som slutade vid en sumpig strandremsa som man fyllde igen för att dra fram Norra stambanan. Torget här blev kvar och blev på 1870-talet ett salutorg som just fick namnet Norra Bantorget. Torget var på den tiden en viktig infart för trafiken till Stockholm som kom från norr.

Norra Bantorget

En del av Norra Bantorget idag.  Här “Brantingmonumentet” gjort av Carl Eldh och det kom på plats 1952.

Har bland bussarna fanns också länge en restaurangbyggnad där det dels funnits en kinesisk restaurang och en annan som hette Rotundan. Minns än idag biffstek med lök där köttet stektes över öppen häll och var väldigt god. Stekt potatis serverades till och man häntade sin beställda rätt i en lucka .

Härifrån Norra Bantorget utgick ända fram till 1975 många busslinjer till förorterna.  Men några få busslinjer  fanns kvar till mitten av 1980-talet. Minns att jag under årens lopp tagit bussar till och från Solna och just hit till Norra Bantorget.

Röda Torget, Arbetarrörelsen  och LO- borgen hör också ihop med Norra Bantorget. Här har många demonstrationer ägt rum under åren i samband med 1 maj. Vill  du läsa mer om Norra Bantrorget  och dess historia finns det här.

Stockholm. Norra Bantorget. Numer finns inga bussar här men en hel del extra tillbehör i form av grönska. Mycket grönska finns som extra tillbehör idag på Norra Bantorget och det har åter igen blivit en park.

Nästa stopp

blev butiken “Varsam” på Kungsgatan. En butik som har mycket av det mesta när det kommer till olika hjälpmedel. Sedan en tid tillbaka har jag drabbats av “hälsporre”. En sorts inflammation i senfästet under hälen. Jag går ju mycket och har också p.g. mina ryggbesvär felbelastat fötterna. Jag har riktigt bra och fjädrande skor, flera par av märket Scechers, men det hjälper mig inte. Så nu hade jag fått tips om inlägg i skorna. En sorts gummikuddar. Och visst ville jag testa dem. I övrigt är det vila som gäller och det passar mig sämre.

Hälsporre. Inlägg i skorna som avlastar hälen är ett bra extra tillbehör. Jag fick snabb hjälp att hitta det jag skulle och genast kom de på plats i skorna. Och de hjälpte. Ett bra extra tillbehör var även dessa.

Testade att gå några extra steg med de nya “hälkuddarna” och noterade att restaurang Thaiboat vid vår kaj nu har fått upp samtliga plastigloor.  Dessa finns i lite olika storlekar och man beställa plats i dem för att äta. I några finns ett stort, runt bord och i andra finns ett par runda bord. På hemsidan kan ni se hur det ser ut. Bord finns även inne i själva båten om man hellre vill sitta där och äta.

30 svar på ”Extra tillbehör – Gärna gott och uppiggande”

 1. Vilken härlig lunch det blev och maten såg verkligen got ut. Asiatiskt brukar vara ett väldigt säkert kort. Trevligt dessutom att sitta och prata länge utan någon tid att passa.
  Så bra att du fick köpt inlägg till skorna för hälsporre är smärtsamt. Är man då inte intresserad av att vila för mycket så får man göra det bästa av situationen och hoppas att det får god effekt.

  Önskar en fortsatt fin tisdag!

  Kram

  1. Det blev det! Och lunchpriserna här på Hanoi Corner är också rimliga. Vi brukar också ses efter lunchrusningen och då är det även mer “pratvänligt”.
   Jag hoppas på hälinläggen för hälsporren är besvärlig. Även nattetid gör det ont under hälen- Nej, vila är inte min bästa gren- Idag har jag vilat foten en del för i morgon blir det svamputflykt med Promenadklubben. Ser fram emot den.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig tisdag.
   Kram

 2. Bra att de hjälper, att stretcha vadmuskelerna kan också bidraga med mindre smärta – men det har Helen säkert redan tipsat dig om. Inget kul med hälsporre, jag har testat det….men det är många år sedan nu. Bra skor med bra stöd är alltid viktigt, men extra viktigt för dig nu med dubbla besvär. Maten ser helt ljuvlig ut. Ett par timmar försvinner lätt då man har trevligt sällskap. Ha en bra kväll!

  1. Tack!Ja, hälsporren är knepig men jag har tills nu inte velat kännas vid den. Men jag har fått tillstå att den finns. Vaknar även på nätterna av att den smärtar. Helen har gett lite tips så stretching av vadmuskeln är ska göras. Likaså massera med en “taggboll” av gummi.
   Bra skor har jag men ryggbesvären har gjort att jag felbelastat framförallt den vänstra hälen-
   Hoppas på att hälkuddarna ska hjälpa. Ska på svamputflykt i morgon med Promenadklubben så då vill jag kunna hänga med. Men envis är jag ju.
   Lunchen smakade väldigt bra och roligt att ses var det. Så kul att vi efter alla dessa år är så goda vänner.
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Gamla vänner är guld värda. Man har så mycket att prata om. Vill intecsluta.
  Vårrullar med räkor har jag aldrig sett. Verkar riktigt gott!
  Jordnötssås har jag aldrig lärt mig tycka om, däremot. Men jordnötter är gott!
  Hälsporre har jag haft ett par gånger. Bra att stretcha foten,genom att stå med framdelen av foten på ett trappsteg och sedan trycka hälen neråt. Har även haft bra inlägg i bra skor. Hjälper bra. Har inte haft besvär på ett par år…som tur är. Hälsporre må vara en “harmlös” åkomma…men den gör ont!
  Ha det gott! Kram

  1. Ja, visst är det värdefullt med “gamla” vänner. Jadå, nya också.
   Dessa vietnamesiska vårrullar är gjorda av rispapper som blötläggs och sedan fylls. De friteras alltså inte.
   I såsväg fanns en del olika att välja på så du hade nog hittat en favorit.
   Tack för “hälsporretips”. Ja, har du haft hälsporre så vet du ju. Detta är första gången jag har det och jag har belastat fel så det är en av orsakerna till besvären.
   Värst är när jag vaknar på nätterna och har så ont så då får jag också upp och stretcha. Har då haft en pall i stället för trappsteg.Kuddarna jag köpte igår verkar bra så hoppas de också ska lindra .
   Harmlös är “sporren” men den gör ont.
   Ska på svamptur i morgon med Promenadklubben och hoppas rygg och sporre ska sköta sig.
   Kram och trevlig kväll,

  1. Absolut! Och vänskapen består.
   Inläggen känns bra så jag hoppas. Hälsporre är knepigt och kan vara svår att behandla.
   Och vila är inte direkt för mig.
   Skönt med sol hos dig. Här mer blandat.
   Önskar dig en fin kväll

 4. Jättefina bilder Ditte och den måltiden går ju inte av för hackor direkt om man säger så.
  Hälsporre vill man ju helst vara utan, har själv råkat ut för det, så även frugan, hujeda mej. 🙁

  Ha nu en fin kväll Ditte.

  1. Tack! Och en god och trevlig lunch blev det. Så roligt att ses igen.
   Ja, har både du och frugan haft hälsporre så vet ni. Känns i alla fall lite bättre med “hälkuddarna” jag köpte. Bra så.
   Har haft en trevlig kväll “på lokal” med vänner och hoppas du också haft det.

 5. Vilken härlig inställning i livet Ditte. Att varje dag göra något extra för att förgylla dagen. Och restaurangbesök kan ju vara något alldeles fantastiskt trevligt. Intressant med plastigloarna med. Hoppas hälsporren går snabbt över.
  Skulle jag kunna få komma med en liten önskan? Det finns en inställning under “diskussion” med följande text “Visa en kryssruta för att godkänna cookies som sparar cookies med uppgifter om kommentarsförfattare “. Om du kryssar i den behöver vi inte fylla i alla uppgifter varje gång vi kommenterar. Jag hade uppskattat det i alla fall 🙂

  1. Jag inser ju att livet inte går i repris som mycket annat gör och försöker leva här och nu och gärna med något som ger mig extra glädje. Och det kan vara i det “lilla”.
   Igår var det så roligt att träffa min äldsta vän och äta lunch tillsammans. Och vietnamesisk mat är vi båda väldigt förtjusta i.
   Thaiboat är en väldigt trevlig restaurang som vi besöker då och då. Och vintertid är det väldigt trevligt med dessa igloon.
   Vad gäller hälsporren känns det som om den gör mindre ont med kuddarna för hälen. Hoppas det består.
   Stort tack för ditt önskemål.Ska givetvis se om jag kan hitta rutan där detta finns. Har nog inte ens sett “diskussion” i admin. panelen. Ingen har nämnt detta tidigare så jag var inte alls medveten om att man behövde fylla i sina uppgifter varje gång.Trodde de sparades.
   Har hittat rutan och kryssat i. Hoppas det fingerar. Är tacksam om det är annat som kan förbättras som du ser,

 6. Du är verkligen världsmästare på att kombinera nytta med nöje, eller tvärtom;-) Färska vårrullar är ju sååååå goda. Norra Bantorget är en häftig plats, inte minst med den bakgrunden. Under sommaren är det coolt att kolla in fontänen också.
  Varsam visste jag inte att den butiken fanns. Minns att det fanns en Handikappcentral där för länge sedan. Butiken sålde hjälpmedel för alla funktionshinder. Hoppas inläggen hjälper. Du får avrapportera.
  Thaiboat är ute i god tid. Bra med framförhållning. Det var en bekant som påstod igår att det faktiskt kan snöa i oktober och att det har hänt. Javisst, han hade helt rätt, men det har jag förstås förträngt;-)

  1. Tack! Jag jobbar i alla fall på detta. Eva och jag äter då och då och då lunch på “Hanoi Corner” och det är både gott och prisvärt. Här i lokalen fanns förr taxifiket “Röda rummet”. Och visst är Norra Bantorgets bakgrund speciell.
   Butiken “Varsam” är riktigt bra och säljer just hjälpmedel för de som har olika funktionshinder så kanske har den bara bytt namn. Ett bra sortiment har dem och mycket av det mesta.
   Inläggen testade jag i kväll och de kändes bra. Men jag återkommer.

 7. Det är väl en jättebra ambition att göra något roligt eller njutbart varje dag! Att umgås med riktigt gamla goda vänner är en riktig rikedom. På fredag ska jag luncha med mina tre äldsta vänninor, två av dem träffade jag första skoldagen i åk 1, 1961 och den tredje kom till vår klass i åk 7. Det är en rikedom som blir större ju äldre vi blir…
  Hälkuddarna ser riktigt sköna ut, kanske ett alternativ till Lars som har ont till och ifrån.

  1. Just så tycker jag också. Och det kan vara i “liten skala” och fina vänner är värt så mycket. Vad trevligt för dig med fredagsträff och så roligt att er vänskap varat och funnits så länge.
   Jag ska i morgon ut med Promenadklubben till trakterna runt Sigtuna och plocka svamp så då får jag testa “hälkudddrana” ordentligt. Återkommer rom vad jag tycker. Idag var jag ute med dem i skorna och de avlastade bra.

  1. Just så! Hälsporren är ett elände- Men kuddarna har känts bra. Och vänskapen värdesätter jag väldigt högt. Har gett så mycket på så många sätt.

 8. Mums så gott det såg ut med dessa vårrullar fyllda med räkor, och så gott med jordnötssås till! Har inte sett den där restaurangen på Norra Bantorget, den måste jag prova! Ser nu när jag googlar att det var där Röda Rummet låg, då vet jag vart det är!
  Trevligt att träffa en gammal vän på lunch.
  Men så trist med hälsporre, hoppas du får hjälp av gummikuddarna.
  Varm Kram

  1. Restaurang “Hanoi Corner” tycker vi är en riktigt bra lunchrestaurang med god mat. Och kommer man runt 13, när den största lunchrusningen är förbi är det väldigt tyst och samtalsvänligt.
   Jadå, här låg förr “Röda Rummet” i många år.
   Hälsporren är trist och jag har ju p.g.a. ryggen belastat helt fel. “Kuddarna” verkar i alla fall hjälpa lite. Bra så.
   varm kram!

  1. Numer är jag inte heller här i trakterna runt Norra Ban så ofta. Men jag gick i gymnasiet i Tegnerlunden och åkte under många år buss från Solna till just Norra Ban. Sen bodde jag ett par år på Upplandsgatan så lite gamla hemmatrakter är det.
   Här, där Hanoi Corner ligger idag, låg förr taxifiket “Röda rummet”. En klassiker .
   Är du i trakterna så är en lunch här trevlig. Om man gillar vietnamesisk mat förstås.

 9. Förstår att det blev en trevlig lunch, mycket prat och skratt.
  Jobbigt med hälsporre, ja jag har inte haft det, men hört andra och läst om det. Vila är nog det bästa hjälpmedlet. Men jag förstår att du vill vara ute och röra på dig och då är ju fötterna det viktigaste vi har.
  Norra Bantorget, nu förflyttas jag bakåt, cirka 50 år, då åkte jag buss därifrån och kände till platserna runt om, men inte nu, länge sedan jag var där, och vet att det har byggts om och ändrats.
  Ha det fint och varm kram från mig.

  1. Just så blev det! Och gammal fin vänskap är värdefull.
   Hälsporren är tämligen ny men dessa kuddar jag köpte verkar fungera riktigt bra. Att vila är ju inte direkt min bästa gren.
   Vad roligt att du också minns det gamla Norra Bantorget. Förstår att du rest en hel del härifrån .
   Nu ser mycket annorlunda ut och torget har mer blivit till en park-
   Ha det bra du också.
   Många tankar.
   Varm kram

 10. Tack för tips för hälsporrebesvär. Har ju haft samma problem som du, fick dras med detta besvär bra länge. Har man otur kan man drabbas igen. Hoppas du kan fortsätta promenaderna med hjälp av inläggen! VIetnamesisk mat har jag aldrig smakat, kanske skiljer den sig inte så mycket från övrig asiatisk eller? Har förresten lyssnat på en himla fin roman i Vietnam-miljö, När bergen sjunger, mycket om Vietnamkriget och en speciell familj som splittras. Verkligen läsvärd.
  Kram

  1. Har haft “hälkuddarna” på i skorna idag under svampturen och de var verksamma. Hade nästan inte ont alls.
   Detta är första gången jag haft hälsporre och det beror ju på att jag belastat fötterna fel p.g.a. ryggbesvären.
   Den b´vietnamesiska maten skiljer sig inte så mycket från annan astatisk mat men den känns ibland mer “ren ” i smakerna. Inte alls stark. (Men dte gör ju inte alltid annan asiatisk mat heller)
   Tack för boktipset. Ska gärna lyssna.
   Kram

 11. Hej Ditte!
  Så trevligt att följa med på dina vandringar i Stockholm och inser att jag skulle behöva tillbringa en längre tid där för att se allt, jag får ta lite i taget men fina tips från dig.

  1. Jättetrevligt att du är med. Och det går ju fint att vara det även via bloggen.Väldigt roligt att du uppskattar att hänga med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *