Resor i Sverige

En tidsresa – Besök på Brigadmuseum i Karlstad

Besöket i Karlstad i veckan bjöd på många trevligheter. Och för min del innebär ett ett besök här i stan också ofta ett besök på Sandgrund. (Konstnären Lars Lerins permanenta konsthall.) Denna gång blev det också ett annat museibesök, en tidsresa på Brigadmuseum i Karlstad.  Mitt första besök här. Detta är ett försvarshistoriskt museum som är interaktivt och vänder sig till både barn och vuxna. Och även till åldrarna där emellan. Ett upplevelsemuseum som vänder sig till alla. Besöket här blir också en tidsresa, i princip mellan åren 1945  till 1991.

Karlstad. Brigadmuseum. Här på muséet blir det en tidsresa under kalla kriget. Pink Tank utanför har sin histori a och är en symbol för demokrati. Brigadmuseum i Karlstad. Här blir det en tidsresa mellan åren 1945 och 1991. Utanför museet finns denna “pink tank” som har sin egen historia. (Återkommer till den) “Pink Tank” är här  på Brigadmuseum en symbol för frihet och är en kopia av originalet.

Besök på Brigadmuseum och en tidsresa

som äger rum under åren 1945 till 1991. Men vad är då en brigad? Förklaringen finns nedan

På museet, som verkligen är interaktivt får man en bra bild av hur det “kalla kriget” på verkade Sverige. Och i delar av utställningen finns också med en hel del från andra världskriget.

Utanför Brigadmuseum finns denna “pink tank”  som har sin historia och är en symbol för demokratin och en kopia av originalet.

Intressant!

Mer intressant. Den svenska baltutlämningen är  verkligen inget att vara stolt över. Tvärt om. Detta skedde efter andra världskrigets slut. Och Sverige föll till föga. Efter andra världskrigets slut 1945 begärde Sovjetunionen med stöd av en del västallierade att Sverige skulle lämna ut närmare 200 baltiska soldater som stridit på axelmakternas sida mot Sovjetunionen (Bland dem Tyskland, Japan, talien, Ungern, Rumänien och Bulgarien) Och här var det den svenska regeringen under socialdemokratisk ledning, Per Albin Hansson, som var med och biföll detta.

Baltutlämningen. Absolut ingen svensk handling  att vara stolt över. 

Sveriges neutralitet pratar man mycket om idag också. Men hur var det under andra världskriget. Inte direkt så neutralt. Och inte  heller på senare eftersom man deltagit i mängder av NATO övningar efter andra världskriget.

Dubbelt! Och en balansgång. Men neutralt?  Inte i mina ögon. Men som det mesta annat ligger det ju i betraktarens ögon hur man ser på händelser.

Brigadmuseum innehåller många avdelningar och ett par våningar. Och när vi kom in här i avdelningen från 50-60 talet och i detta kök kände vi igen oss. Mycket av denna stil går igen i det som är modernt idag-

Härliga detaljer. Ett kök från 50-60-talet.

Hem och ut igen

Detta blev ett smakprov från Brigadmuseum i Karlstad och mer om museet finns att läsa via länken.Efter ett par timmar på museet kände vi oss nöjda och  traskade vi så hemåt genom stan.

Vi passerade Malmtorget med all sin blomsterprakt.

Många intryck och upplevelser rikare så kändes det skönt samla ihop tankarna hemma hos Tove på sköna balkong innan det var dags för kvällens utemiddag. Valet av restaurang blev på Toves inrådan den italienska  LLámice. Väldigt trevligt och väldigt gott. För min del valde jag “linguine frutti de mare”. Väldigt gott! Och dessutom den bästa pasta “frutti de mare” jag någonsin ätit. Och den åt jag i Karlstad (Har testat i många länder och olika städer)

Tove valde en pastarätt med grillad kycklingfilé, tomatsås, tomater, oliver, fetaost m.m. En favoriträtt hos henne.

Så nöjd med denna dag och även de andra dagarna i Karlstad. Och till middag åt jag på restaurang Ll´amice i Karlstad den bästa “frutti de mare”  pasta jag hitintills smakat.

I riklig mängd fanns det scampi, blåmusslor, vongolemusslor och bläckisk i pastaräten. Och som det där “lilla extra” toppades rätten med en nygrillad havskräfta-

 

20 svar på ”En tidsresa – Besök på Brigadmuseum i Karlstad”

 1. Hej, länge sen jag har varit inne här hos dig, men jag har prioriterat trädgården och skrivande. Nu har vi haft tre fuktiga dagar med 43 mm regn, så jag har liksom kommit ifatt. Nästan. Anar att det blir utearbete i morgon igen, om omicron jag har i kroppen inte protesterar. Har inte ätit ute på år och dag! Men om man har tio kilometer bilfärd till närmsta restaurang slinker man inte in sådär bara… “Brigad” kände jag till, “er” Joakim Paasikivi har gjort sin värnplikt i Nylands brigad, finlandssvenskarnas brigad. Där har en stor mängd manliga kompisar gjort sin värnplikt… Såg hällregn i TV från Solvalla idag, här har det bara kommit lite smått idag, vi har fått 43 mm på två dygn. Det räcker.

  1. Ja, så blir det. Har också haft en hel del för mig bl.a en resa till Karlstad och röjt ur köket som ska ordnas till i veckan-
   Oj, mycket regn men kan tänka mig att det var behövligt.
   Hoppas inte viruset protesterar så du kan vara ute.
   Intressant med Nylands brigad. Där har jag varit förr ett flertal gånger med min pappa som hade vänner som han träffade i Finland under vinterkriget och som tillhörde den. Har varit här också när det var jubileum för Finlandsfrivillig och vi övernattade då i Ekenäs logements. Joakim Paasikivi är mycket nu på svensk tv och ger väldigt bra och tydlig info.
   Här har det regnat en del idag men hoppas nu det blir bättre i morgon-
   Trevlig kväll.

 2. Vilket intressant besök det blev. Ja, det där med neutraliteten kan ju diskuteras utifrån olika aspekter minst sagt men nu har man valt att avstå alliansfriheten.
  Vilken trevlig avslutning på dagen med restaurangbesöket. Båda rätterna hade fått mer än godkänt hos mig kan jag säga 😀

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Besöket på muséet var lyckat och det finns ju en hel del att fundera över vad gäller den svenska historien från 1939 och framåt. En del av detta vill man nog idag skulle vara ogjort.
   En verkligt lyckad dag och även middagen blev det.
   Önskar dig också en god kväll,
   Kram

 3. Dregel, dregel! Den pasta frutti del mare hade jag också valt. Den ser ju helt fantastiskt god ut. Alltid bra att ha “lokalbefolkningen” med sig som kan tipsa. Du hade kanske inte upptäckt Ll’amice.
  Tack för intressant info om bland annat vad en brigad är. Du med en pappa “i det militära” visste säkert vad en brigad är. Det visste inte jag.
  Däremot har jag läst ganska så mycket om Sveriges “hyckleri” under andra världskriget. Nåt som är återigen “på tapeten” om man så vill…

  1. VI hade en supertrevlig dag och middagen blev helt suverän. Den absolut bästa “pasta frutti de mare” jag ätit. Och som bonus en nygrillad havskräfta. Utan Tove hade jag nog inte hittat hit till restaurangen.
   Jag har ganska bra koll på en del av det militära men här på museet fick jag mycket tillfört. Inte minst från tiden under “kalla kriget” . PÅ museet fanns också en särskild utställning som tog upp kvinnornas situation i krigssammanhang från 1600-talet och fram till 2022. Och Sverige var ju inte direkt ett fredligt land.
   Sveriges hyckleri under andra världskriget och detta med baltutlämningen är ju inget som man direkt behandlar idag. Men det har ju ändå hänt.
   Visst är det på tapeten igen.

 4. Jag har aldrig varit inne i Brigadmuseet men väl utanför. Säkert intressant!
  Baltutlämningen har jag undgått i min historiska kännedom, inte alls bra ju. Dubbla budskap många gånger, bra du berättar!
  Svenska kök, stor igenkänning!
  Båda två blev ni goda och mätta av fin middag!
  Tack för all intressant info!
  Stor kram!

  1. Brigadmuseum hade mycket att tillföra och extra roligt att det verkligen var interaktivt. Många barn var också här och verkade uppskatta besöket.
   Ja, “Baltutlämningen” är något man verkligen bör skämmas över här. Och det gör man nog idag-
   Kanske blir det vid tillfälle för dig ett stopp i Karlstad eller en utflykt hit. Mycket att se och uppleva.
   Visst var det hög igenkänningsfaktor här i köket-
   Vi hade en toppendag och middagen var så god.
   Stor kram

 5. Tack igen för Karlstad!
  Jag suger i mig allt det goda, inte bara din goda pasta frutti del mare, utan alltihopa.

  Det är svårt det där med neutralitet. Blir lite vingligt många gånger när man ska försöka hålla balansen.
  Kompromiss uppstår kanske för att det inte ska bli krig i eget land, köpslåenden som inte är trevliga alls.

  Du hade fina dagar i Karlstad, det ser jag och jag vet att Tove tycker detsamma!

  Kramar

  1. Du var med oss här. Hela tiden. I tankarna.
   Neutralitet är en svår och stor fråga men bra att man nu på olika sätt belyser den.Och kompromisser vill det till i skarpa lägen.
   Vi hade så fina dagar och det var väldigt roligt att ses igen.
   Kram och trevlig söndag.

  1. Köksbilden visade hur det just såg ut i många svenska kök här under 50 och 60 talen. Kanske också en bit in på 70-talet. Absolut väl grönt för mig också. Men då var det grönt, orange och brunt som var gällande färger.
   Resan till Karlstad blev så lyckad.

 6. Wow vilken maträtt du fick på tallriken, så kul att du blev nöjd, och vilket fint foto på dej!
  Fin grönska i Karlstad fick du med på bild också, och så lustigt med en rosa stridsvagn.
  Nu måste jag krypa till sängs så här mitt i natten.
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Tack! Maten var helt suverän.Och en havskräfta på toppen av det hela var lyckat. Något jag aldrig tidigare blivit serverad i samband med “pasta frutti de mare”.
   Karlstad grönskade så vackert och var så välkomnande.
   Oj, såg att timmen hos dig var sen. Hoppas du fått en skön sovmorgon.
   kram!

  1. Brigadmuseum i Karlstad var verkligen intressant och mycket av detta är aktuellt i det läge vi har idag med Ryssland som breder ut sig.
   Önskar dig också en fin söndag.

 7. Två snygga brudar på lokal! Och maten var till belåtenhet, ja den såg jättesmarrig ut! Köket skulle jag gärna kopiera rakt av, exakt sådant jag faller pladask för! Brigaden var mycket större än jag föreställt mig, 1000 soldater är många! Tack för all intressanta info som jag hoppas mitt mosiga huvud orkar ta till sig.
  Kramen

  1. Tackar! Vi hade det så trevligt och väldigt roligt att ses igen. Trist att du fortfarande är opigg och hoppas det snarast ändrar sig så du ska återfå krafterna igen. Håller tummarna.
   Besöket på museet var intressant och en fin och lärorik historisk resa.
   Kram

 8. Brigadmuseet ser spännande ut – får kanske kolla det nästa gång jag besöker Tove 🙂
  Maten ser fantastisk ut – WOW!
  Kram

  1. Brigadmuseet är intressant och det belyser en stor del av hur det var denna tid.
   Och en god “utemiddag” blev en fin avslutning på dagen och senare trevlig eftersittning på Toves fina balkong.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *