Resor i Sverige Skyltar

“Soliga skyltar” från Karlstad – Skyltsöndag #368

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. I veckan besökte jag under ett par dagar min vän Tove i Karlstad så temat för dagens skyltning blir “soliga skyltar”.

Karlstad har gott om soliga skyltar. Och även om det är mulet lyser dessa regnbågsskyltar upp.Runt om i Karlstad finns dessa soliga skyltar. Så även om en del moln visar sig lyser de upp.

Soliga skyltar

Besöket i Karlstad blev väldigt lyckat på alla sätt. Och att det både kom ett par regnskurar och en del mörkare moln mellan varven var inget som begränsade oss. Utan “sola”, som i sammanhanget i Karlstad inte direkt är solen på himlen utan mer något  glatt, en sinnesstämning, som var vår följeslagare.

(“Sola” sitt ursprung i Eva Lisa Holtz (1739 – 1818) som ägde en krog i stan och som var känd för sitt glada och soliga humör. Men “Sola”  som logotyp förkommer också sedan 1989 som symbol för  Karlstad kommun. En sol som är ritad av illustratören  och barnboksförfattaren Lasse Sandberg.
Men redan några år innan logotypen blev officiell så användes den som symbol för Karlstads kommun.)

Visst blev det ett besök på Sandgrund. Lars Lerins permanenta konsthall. Här är nu Inge Schiöler gästutställare-

Kommande evenemang på Sandgrund i närtid förutom Lars Lerins egna målningar; den 4/6 vernissage för deltagarna i Tv-programmet “Vägen ut”  och dem 23/6 vernissage H.M. drottning Sonja av Norge.

“Mot kvällen uppklarnande” är en av Lars Lerins många böcker. Här ger han en inblick i sitt bildskapande från barndomen och fram till idag. (Fanns även som svensk filmdokumentär och visades på SVT)

Vid Sandgrundsudden och museet hade denna “foodtruck” parkerat.

Illustratören och barnboksförfattaren Lasse  har på olika sätt satt sin prägel på Karlstad. Inte minst med den sol som han ritat och som sedan 1989 är en symbol för Karlstad. Och i Museieparken, helt nära Sandgrund och Värmlands museumfinns en del barnrelaterade föremål som Inger och Lasse Sandberg är pappa till.

Karlstad. Museieparken. Här finns flera soliga skyltar och barnboksförfattarna Inger och Lasse Sandberg har bidragit till flera. Bland soliga skyltar i Museieparken fick Lilla Annas bänk komma med. Lilla Anna är en serie böcker av Inger och Lasse Sandberg.

Mer från Karlstad

Nere vid Inre hamnen i Karlstad finns Löfbergs rosteri och Kaffebar. Här kan man, mot avgift, gå på guidade turer och även provsmaka kaffe. Men vi nöjde oss med att känna kaffedoften.

En del av Löfbergs rosteri.

Buss med budskap för barn inom förskola, fritidshem och grundskola inom Karlstads kommun.

Till sist några skyltar från Brigadmuseum i Karlstad. (Länk till gårdagens inlägg där jag berättade om detta museum. Där finns också förklaringen till “The Pink Tank”.)

Den rosa tankvagnen,”the Pink tank”, är en symbol för demokratin. Här vid Brigadmuseum i form av en kopia.  (Originalet finns i Prag ,Tjeckien) 

Inne på museet passerade vi en avdelning som var uppbyggd som ett fältsjukhus . Och finns inga ambulanser går det bra att transportera även svårt skadade på bår och med hjälp av två cyklar.

Diverse verktyg som personalen ett fältsjukhus kunde behöva för olika operationer och ingrepp; t.ex. benavbitare, borr, bensåg, sårhake och perkussionshammare. (Med den knackar man på olika delar av kroppen för att upptäcka ev. vätskeansamlingar)

Och skulle man bli sugen på något ät eller drickbart så fanns ett passande utbud i museets trevliga kafeteria.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

26 svar på ”“Soliga skyltar” från Karlstad – Skyltsöndag #368”

  1. Här i fiket var det mesta ät och drickbara inspirerat av miljön. Kul tanke.
   Cykelbåren verkade helt klart instabil men kanske är man så illa däran att man inte märker det. Hoppas kan man.
   Trevlig kväll.

 1. Oj, vilken skylthimmel jag hittade här! Den ena fina efter den andra. Det här har du gjort bra bästa läraren Ditte!
  Du är så bra på att lära ut samtidigt som du visar dina skyltar.
  Jag är så gärna en elev i det här sammanhanget. Karlstad är verkligen kulturell på många sätt. Imponerande. Jag förstår att Tove vill bo där ( Margaretha bor ju också där, hon med bastmattan)
  Tack för Karlstadstitten skyltvägen också!

  Glad Mors dag!

  1. Är en i Karlstad så får det bli lite soliga skyltar. Och det kan de ju vara på olika sätt. Hela besöket blev väldans soligt. Tack! Du är så välkommen i klassen. Vet att du har mycket att tillföra så vi kan nog komplettera varandra,
   Karlstad har mycket och det är en stad jag även tidigare tyckt om. Och nu än mer när Tove bor här.
   Önskar dig också en glad mors dag men vill minnas att den firas/uppmärksammas på Åland andra söndagen i maj-
   Kram

 2. Jag har sagt det förr och jag säger det igen – Lerins målningar är HELT fantastiska!
  Anders jobbade ett tag på ett ställe som var inrymt i samma lokaler som Arvid Nordqvists kafferosteri i Sumpan. Fast han var mest ute hos kunder vilket han var glad över. I och för sig doftar det gott med kaffe, men det kan bli för mycket av det goda också…

  Snyggt skyltat!

  1. Tackar!Jag säger som du; “Lerins målningar är fantastiska”. Och så varierade.
   Vad gäller L.L. kaffe är det nog inget vi direkt köper men fabriken sysselsätter många i Karlstad. Å andra sidan skulle jag vid ett blindtest knappast skilja det ena kaffemärket från det andra.
   Hemma blir det mest Zoega eller Arvid Nordqvists som vi köper.
   Önskar dig en fin kväll.

 3. Så fint skyltat från Karlstad, och snacka om att du hittade skyltar! Spännande med verktygen på fältsjukhuset, och mackor på fiket med spännande namn! Cykelbår, jo jag tackar ja, påhittig måste man vara.
  Ha en fin söndagkväll!
  KRAM

  1. Tack!Skyltar fanns det gott om men sen skulle jag välja ut några av dem. Nog så knepigt. Men lite gott och blandat satt bra.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Njuter nu på balkongen ett tag i kvällssolen.
   Kram

 4. Tackar för denna rundvandring.
  Löfbergs kaffe är ju helt ok i min värld av kaffe, dricker inte så mycket numera men ibland så.
  Zoega och Löfberg hör till mina favoriter när det gäller bryggkaffe.

  Tack än en gång Ditte, ha en fin kväll.

  1. Gott om skyltar finns det och tror jag fick med några av de soligare på vår runda i stan.
   Löfbergs lila har hänt med länge men för vår del blir det nog mest Zoegas vi köper. Mne vid en blindtest är jag inte säker på att jag skulle känna skillnaden.
   Önskar dig nu en fin kväll och en bra start på veckan.

 5. Trevligt med besök i Lars Lerins konsthall.
  Läcker logga på Dirty pig truck.
  Visste inte att man kunde besöka Löfbergs Lila. Snyggt med lila och rosa på fasaden mot metallfärgen.
  Tankvagnen var snygg i rosa. Roliga skyltar i fiket.

  1. Lars Lerin är en favorit och det är också så roligt att några målningar i taget ganska ofta byts ut.
   Besöket i Karlstad blev soligt på flera sätt och en hel del både nytt och gammalt att ta till sig.

 6. Vilken snygg och varierad skyltning från Karlstad. Lerin och lilla Anna är ju välkända båda två så fint att hon har fått sin egen bänk tycker jag. Kul namn på mackorna men var fanns räkmackan undrar jag 😉

  Önskar en fin söndagskväll!

  Kram

  1. Tackar! Ja, räkmackan kunde vi fått på beställning. Fanns inte på menyn. Men vi skulle ut och äta middag så det blev ett smärre intag på Sandgrund och sedan hemma hos Tove. Så vi höll oss i form vad gäller det ätbara-
   Väldigt roligt att det här i Museiparken i Karlstad fanns en hel del sittmöbler för barn som var inspirerade av Inger och Lasse Sandbergs karaktärer.
   Blev en sen kväll här och har ombyggnad av kök som börjar i morgon. (Hoppas jag)
   Natti

 7. En riktigt läcker skyltning som innehåller en perfekt mix av allt möjligt och fortsätter “min” påbörjade promenad i solstaden:-) Fastnade lite extra på den fina bussen, som man verkligen inte kan missa. Lars Lerins bokomslag är fantastisk.
  Sedan var det faktiskt riktigt fyndigt att skapa en “ambulans med två cyklar. Det har jag aldrig sett. Smart!
  Pratbubblan är rolig och “ärtsoppetorsdag” (rödkrull här, ordet ingår inte i WPs eller Googles ordförråd). Vi säger väl att det är värmländska då;-)
  En härlig skyltning från Karlstad! Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack!Jag är själv nöjd med blandningen av de “soliga” Karlstadsskyltarna. Men det är svårt att välja.Visst är bussen kul och här kör man tunt med värdegrunden fullt synlig.
   Nöden har ingen lag så detta med cyklar och en bår emellan fyllde säkert sin funktion.
   Ja, är en i Värmland så är en. Ett fint besök blev det.

 8. Härliga skyltar och en del känner jag ju igen. Flera gånger har jag åkt förbi Löfbergs Lila då det finns ett Willys i närheten att hämta upp varor som Sarah beställt.
  Kaffe ja. Märkena har skiftat under åren men egentligen skiljer inte smaken så mycket. Sigge och jag köpte gärna Arvid Lundqvist Gran Dia, sen köpte jag Zoega´s Skånerost eller Mollbergs. Numera blir det lite blandat pga priser och erbjudanden.

  Brigadmuseet verkar intressant, får se om det blir tid över till ett besök där!

  Stor kram!

  1. Karlstad har ju en hel del att bjuda på. L.L. köper vi inte ofta utan Arvid Nordqvist eller Zoega.Är hanska säker på att jag vid ett blindtest inte skulle känna skillnad.
   Brigadmuseet är intressant ur många vinklar och givetvis i mitt tycke Sandgrund.
   Ja, är du i trakterna så finns en hel del i Karlstad. Inte minst också att ta en tur med båtbussarna och en runda på Bryggudden. Så fint och me mängder av trevliga restauranger.
   Varm kram

 9. Lite otäckt med redskapen för att laga folket… eller mer rädda folket, kunde man äta efteråt… Man kanske är mer påverkad eftersom kriget pågår… Vad säger man att nöden inte har någon lag liksom. Precis som med en cykeltur som skadad, men vill man bort från fronten kanske inget annat alternativ finns. Så trevligt med sola i Karlstad, det är några år sedan jag var där nu. Jag brukar annars vara 10 mil norrut… segelbåten jag vinkade adjö till i veckan hämtade jag på Hammarö. Det var meningen att vid påsk skulle vi besöka Värmland men coviden satte käppar i hjulen. Du visar upp en fin skyltning, jag läste ditt nästa inlägg före som gjorde mig intresserad av ett besök på brigadmuseumet. Bussen för barnen var riktigt fint ordnat, med talande skyltning. Barnen är ju helt klart vår framtid.

  1. Visst är det, men redskapen gjorde säkert nytta. Undrar om inte en hel del av detta finns kvar men i lite modernare tappning.
   En cykelambulans var ju vara bog så praktisk och smart att transportera båren mellan sig.
   Karlstad är en stad jag tycker om och en del av den mer värmande solen fick vi också.
   Brigadmuseet tror jag du skulle gilla. Väldigt intressant och mycket som är aktuellt än idag-
   Önskar dig en bra vecka.

  1. Museet var verkligen intressant och inte minst mer från “kalla kriget” och Sveriges hyckleri under andra världskriget. Och neutralt var ju inte vårt land direkt.
   Den rosa stridsvagnen är mer en symbol för demokrati. Och länders och människors rätt till frihet är ju väl värd att stå upp för. Gillade just det symboliska.

 10. Haha, så kul med ett nytt militärtema på skyltarna. Här var det pannkisar och inga pang-isar.-..men ett väl bekant tema och bra priser! Jag slapp tack o lov benavsågare o dylikt….Har du sett serien Vägen ut? Jag var tveksam först, men fastnade ändå när jag väl började titta på avsnitten i efterhand. Deltagarnas konst var jag kanske inte så väldigt entusiastisk inför, alla är vi ju konstnärer, men tolkningarna skiftar.
  Jätteskoj att få se skyltar från Karlstad, kramen

  1. Jadå, “Vägen ut” såg jag och vad jag fastnade för var just att målandet hade bidragit till att hitta ett sätt att uttrycka sig.Men vad gäller flera av målningarna i sig så…
   Minns också en hel del liknande som jag såg på Beredskapsmuseum som jag sett just på Hernö fästning. Mycket spännande saker.
   Kul att du hängde med hit till Karlstad.
   Kram

 11. Många bra skyltar … kul namn på mackorna! Den där cykelambulansen ser lite läskig ut … tror man behöver vara medvetslös för att åka med en sån.
  Kram

  1. Tack! Ja, Karlstad bjöd på så mycket och även hel del skyltar dök upp under våra promenader. Intressant med cykelambulansen och det var ju ett sätt att transportera en skadad. Och visst är det en fiffig lösning för en sjuktransport om än lite osäker.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *