Skyltar Stockholm

Skyltsöndag från Gamla stan och Alle Mans Katt

En ny söndag är här och även denna vecka, precis som alla andra, har passerat i raskt takt. Men söndag innebär också skyltsöndag  något som bloggvännen BP så förnämligt förvaltar. Veckans skyltbidrag kommer från Gamla stan och de medeltida valven på Alle Mans Katt där jag var i fredags. En jättetrevlig eftermiddag och kväll. Men en del smolk kom i bägaren när jag gick hemåt. (Finns beskrivet i gårdagens inlägg.)

Skyltsöndag från Gamla stan. Här Christoffers blommor på Kåkbrinken. Christoffers blommor på Kåkbrinken 10 har ett bra urval av fina blommor så här tittade jag in.

Jag har så smått börjat återhämta mig från fredagskvällen händelse då jag blev av med min plånbok. Och det hade förvisso kunnat vara värre. Nu har jag fått till det administrativa och det tar tid och energi men måste göras. passade igår också på att ta en titt i ett antal papperskorgar längs vägen jag gått och var även inom ett tiotal cafeér och restauranger för att efterfråga min plånbok. Men, tyvärr ingen lycka. Stort tack till er alla för fina, värmande och uppmuntrande kommentarer.

Skyltsöndag

De vackra blommorna är bra skyltar i sig.

Här på Överskärargränd, en 60 meter kort tvärgata från Västerlånggatan ner till Stora Nygatan, ligger Alle Mans Katt och valven från 1300- talet. Det var även här som en mycket nervös Ulf Lundell gjorde sin premiärspelning i december 1967 och fick 50 kr i arvode.

Det var också här i källaren som Evert Taube tillsammans med Gamla stan profilen och Aftonbladsjournalisten Vera Sjökrona 1944 startade Gamla stans hembygdsförening.

Vera Sjökrona var en Gamla stan profil som bodde på Kolmätargränd och när det 1942 blev tal om att riva husen där för att bygga Kanslihusets annex, bostäder för riksdagens medlemmar, startade hon en aktionsgrupp, “Föreningen Kolmätargränd”. Husen revs ändå men fasaderna mot Västerlånggatan behölls. Och Vera Sjökrona flyttade till Sven vintappares gränd. Flera böcker om Gamla stan har hon skrivit och även där drivit olika visrestauranger under 1960 och 70-talet och var fram till sin död 2003 guide och ivrig kämpe för Gamla stans bevarande. Evert Taubes visa “Vera i Vintappargränd” handlar just om Vera Sjökrona.

Skyltsöndag från Gamla stan och Alle Mans Katt på Överskärargränd

Historien bakom “Alle Mans Katt” finns här, om ni inte redan tidigare läst den.

Historiens vingar här är påtagliga.

Och med tanke på namnet här, Alle Mans katt och betydelsen – ett kommando till besättningen på segelfartyg att dra upp ankaret så finns ett föremål från ett fartyg här på väggen, en maskintelegraf. Maskintelegrafen är en mekanisk anordning som användes från 1800-talet fram till 1955 . Den var via kedjor kopplad från ett fartygs kommandobrygga till maskinrummet och var ett ordergivningsinstrument

En maskintelegraf som som går uppifrån kommandobryggan på ett fartyg ner till maskinisten so då vet hur han ska göra.

En gränssten som  markerar gränsen mellan Södermanland och Uppland finns på Västerlånggatan mitt emot Alle Mans Katt. Kanske är stenen från 1600- talet, men ingen vet säkert

Inskriptionen är – UPLANDz och SÖDERMANNALANDz  SKILLNAD

 

Och här finns fler som bidrar till skyltsöndag.

 

22 svar på ”Skyltsöndag från Gamla stan och Alle Mans Katt”

 1. Alltså stor ELOGE till dig Ditte som orkar lägga upp en suverän skyltblandning trots allt strul och trassel du fick ta itu med sedan du blev bestulen i fredags. Du är bäst!!!
  Gillar alla skyltar, de är riktigt vackra. Men min absoluta favo är maskintelegrafen. Den är ju såååååå läcker och dekorativ. Den skulle jag vilja ha på vägen, å då är jag inte ens en “sjömänniska”.

  Sedan tycker jag mycket om den blåa “logotypen” vid huset också. Den står ju i total kontrast med vad som finns inne i valvet. Sådant gillas skarpt – ett extra överraskningsmoment:-)

  Du ska ha ett stort, stort tack för att du orkade lägga upp så många fina skyltar. Tusen tack för länken också:-)

  1. Stort tack! Ja,en skyltsöndag vill jag inte missa om jag inte nödvöndigtvis måste. Och nu är de praktiska bestyren med alla förlustanmälningar klar och det har tagit sin tid. Tursamt nog har jag en dotter som påminnt mig och skickat länkar. Har helt klart underlättat. Inte tänkte jag på att det var viktigt att meddela skattemyndigheten/folkbikföringen att inget ska skickas någon annanstans än hit hem. Mitt körkort är ju på drift och kan ju användas till lite av varje för den insatte.

   Masiktelegrafen passar ju fint här i valven med tanke på vad begreppet “alle mans katt” betyder. Själva plåtskylten gillar jag också. Katten är så fin.

   Och orken ser jag till att ha. Envis är jag ju.
   Tack för uppmuntran. Klart behövlig.

 2. Gamla Sta´n i Stockholm gillar jag skarpt. Man kan nog inte göra något annat, misstänker jag.

  Har inget minne av att jag sett den här skylten, aldrig besökt Allemans katt heller, tror det skulle vara värt ett besök. Längtar tills nästa Stockholms-besök. Funderar på julskyltningen, men vet inte, kallt och mörkt då. Sommaren kommer också förstås, nästa år! 🙂

  1. Välkommen till Stockholm och kanske kan jag ordna till ett besök i Alle Mans Katt. DEt är ju privat idag, men jag har kontakter. Våten är ju en bra tid att komma hit. Vad gäller julskyltningen är ju NKs fin men visst är det kallt då. Våren/sommaren känns som lämplig tid. Men å andra sidan är stockholm allltid värt ett besök.

 3. Härlig skyltning – som alltid 🙂

  Skönt att det administrativa har löst sig. Det uppstår alltid en massa krångel – ONÖDIGT krångel – när sånt där inträffar. Och kostnader i samband med det… Tänk att vissa idioter inte kan hålla fingrarna i styr!
  Kram på dig!

  1. Tack! Jo, nu är det “adninistrativa” i hamn. Men krångel att nu inte ha bankkort, ska komma i veckan. Körkortet tar längre tid att få. Och visst känns detta så trist och onödigt. Många saknar empati som gär så här och vet inte vad de utsätter andra för.
   Ska givetvis anmäla till försäkringsbolaget när jag får polisanmälan men självrisken finns ju så jag vet inte om det är värt det hela. Återstår att se.
   Tack för omtaknen och din kram värmer och stärker.
   Kram till dig också.

 4. Vilken fenomenalt härlig skyltning denna söndag! Trist med det administrativa men ack så viktigt. Nytt bankkort får man fort men körkortet tar lite längre tid. Försäkringen borde täcka något men förmodligen är det inte så. Hur som helst så är det viktigaste att inget annat hände. Vem vet vem man möter om man vänder sig om? Det är tyvärr den bistra sanningen i dag…

  Hoppas söndagskvällen är lugn och behaglig.

  Kram

  1. Stort tack för fina ord. Ja, det administrativa är klart men jag får väl ta med passset som leg. tills körkortet kommer.
   Vad gäller försäkringen är jag tveksam, men jag ska göra ett försök.
   Visst är det skönt att inget “värre” hände för man vet ju inte vem man möter. Så snt!

   Det är en lugn kväll och har varit en lugn dag men med mycket “administrativt”.
   Kram och trevlig kväll.
   Tack för din omtanke.

 5. Så skönt att det administrativa är klart. Men så mycket elände och krångel det blev för dig! Verkligen tråkigt!
  Men fina skyltar fick i alla fall till!
  Stor kram och trevlig kväll

  1. Tack! Ja, det tar tid att ordna alla administrativa saker. Men nu är det klart. Och det känns så trist att ha blivit utsatt för detta.
   Men jag är ju inte den enda och det kunde varit värre. Inga fysiska skador blev det. Men det känns inom mig.
   Och skyltarna hade jag ju redan fotat så visst fick de vara med. DEt var en jättetrevlig fredag eftermiddag och kväll. Att sedan slutet hade smolk i bägaren kunde ju ingen hjälpa.
   Stor kram till er.

 6. Jättefina skyltar, konstigt nog kände jag inte igen den blå skylten men jag borde passerat den många gånger. Tråkigt med plånboken, det skapar en himla massa trassel. Själv brukar jag ha den i framfickan på jeansen

  1. Tack! Tittar du ner på Överskärargränd (en tvärgata till Västerlånggatan, norrut, mot slottet) så ser du skylten.
   Jättetrist att plånboken blev stulen och det blir en massa jobb och trassel. Min plånbok var stor och hade inte fptt plats i några jeansfickor. men nu ska jag skaffa en mindre, helt klart.

 7. Härligt skyltinlägg i dag med. Kattskylterna har jag ju sett många gånger, de lägger man märke till. 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

 8. Tack för trevlig promenad i Gamla stan, länge sedan! Vilka underbara skyltar, “Alle mans katt” kände jag inte till. Intressant!

  1. Vad trevligt att du gick med! Och valven och hela miljön i “Alle Mans Katt” är en upplevelse i sig.
   Ha det bra och ta vara på de sista dagarna i T.

 9. Härliga bilder, som vanligt måste jag säga, här inne hos dig. Du är en duktig fotograf och har blick för detaljer, roligt att få se.
  I Gamla stan finns det mycket att se och fota. Jättemånga restauranger. Jag har varit på flera stycken där under årens lopp. men långt ifrån alla.
  Mysiga kattskyltar. Tack för all information, mycket som jag inte visste.
  Läste ditt inlägg om stölden och blev så ledsen. Tänk vad folk kan ta sig till. Snabba är de också, tjuvarna. Men jag är glad att du inte vände dig om, vem vet hur det då skulle ha gått. Vissa har ju inga skrupler. Huvudsaken att du inte blev skadad. Det andra går att ersätta men tar en massa tid och ork och det blir mycket att tänka på. Jag har inte blivit bestulen någon gång, men några av mina väninnor och så har jag varit utsatt för inbrott flera gånger så jag vet att det tar djupa tag i själen, som efterhand bleknar.
  Sköt om dig på bästa sätt.
  Varm kram.

  1. God förmiddag finaste Wiolettan! Och stort tack för sin omtanke. Jag blev verkligen bedrövad i fredags kväll, riktigt ledsen. Så onödigt. Men jag inte fysiskt skadad och det andra går ju att ersätta. Men mycket kraft och tid tar det med alla anmälningar och annat. Inget verkar dock vara uttaget från mitt bankkort och det är skönt. Värre var det förra gången 2013. Känns so om jag nu ska aptera en råttfälla i mina väskor. Vore intressant att gånga någon där. Nej, skämt åsido..

   I Gamla stan går jag ofta och helst på de gränder och gator som inte lockar så mycket folk. Valven i Alle Mans Katt är så speciella och historiens vingslag märks tydligt.
   Förstår att du också tyckt om att strosa i Gamla stan och det finns många mysiga restauranger och caféer att slinka in på.

   Nu ska jag ge mig iväg till Solna kyrkogård där mina föräldrarvilar. Mamma skulle idag ha fyllt 100 år…
   Önskar dig en fin måndag.
   Varm kram och många tankar till dig.

 10. Gamla stan är verkligen vackert, och tänk så mycket som har hänt där!
  Irriterande med att bli bestulen, så mycket merjobb! Igår var jag extra vaksam med min F&S rygga på Stinsen…tänkte på vad du råkat ut för, hoppas det snart löser sig med bankkort mm!
  Kram och ha en bra måndag!

  1. Jag strosar ofta och grna i Gamla stan och visst blir hietoriens vingslag här påtagliga.

   Fint att du såg upp för det är lätt hänt att bli av med något. Och visst blir det en massa extra jobb som tar på krafterna.
   Inget verkar ha dragits från mina konton och det känns bra.
   Kram och trevlig måndag.

 11. Fantastiskt! Så mycket historia det finns som man inte känner till… Tack för fint bidrag!

  1. Hej! Vad trevligt att du tyckte om mitt inlägg- Och visst finns det mycket historia man inte vetat om. Men roligt att få veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *