Resor utomlands Spanien

Ett fint möte med Unquera – En spansk by nära Atlantkusten

Den tågresa vi tänkt göra i längs norra Spaniens Atlantkust blev betydligt kortare än planerat. För i våra planer ingick det inte att tågrälsen skulle repareras och bytas ut längs delar av sträckan. Och att dessa  skulle ersättas med buss. Vi är alltså nu tillbaka i Torrevieja,  tidigare än vi tänkt oss, och utan upplevelsen att ta oss med tåg genom Spanien. Men så kan det bli- Mycket har vi ändå sett och upplevt. I gårdagens inlägg kom vi med en kombination av buss och tåg till den lilla spanska byn Unquera. En by dit vi inte alls tänkt oss. Men ett fint möte blev det.

Ett fint möte. Vy över trakten runt Unqueera med Picos de Europa i bakgrundenFloden Deva delar byn Unquera mellan de spanska norra  provinserna Asturien och Kantabrien. I bakkrunden skymtar bergskedjan Picos de Europa.Och visst var denna vy över nejden ett fint möte med trakten.

Ett fint möte

blev det med denna lilla by. En by som höll på att vakna när vi klev av bussen. För att till viss del gardera oss för hur vi skulle ta oss vidare började vi med ett besök på busstationen. Förnämligt nog var den kombinerad med ett café så vi åt frukost samtidigt som vi konstaterade att någon mer tågresa denna dag skulle det inte bli.(Omläggning av räls pågick) Alltså fick vi tänka om och boka ett par olika bussbiljetter. Och med detta utfört var det dags för att titta närmare på byn.

Ett fint möte blev det med den spanska byn Unquera. Här busststionen kombinerad med ett café och biljettförsäljning. Ett fint möte blev det med Unquera. En by dit vi inte alls hade tänkt oss besöka. Bra kombo med busstation,biljettförsäljning och café. Allt i ett liksom.

Med det praktiska avklarat tog vi oss an byn.En by med dryga 800 invånare och där livet säkert gått sin gilla gång länge-

Smala gator med  färgglada hus och några helt utan.

Ett hus till salu. Kanske ett fynd för den händige. Flera liknande så vi runt om i byn.

Vi stannade till och pratade med ett äldre par som odlade valnötter och lagt ut dem på tork. Detta är egentligen ingen nöt, trots namnet, utan en stenfrukt. (Även i Sverige odlas valnötter men mognar sälla eftersom det är för kallt.) Vi lämnade paret och fick några nötter med oss som smakprov.

En restaurang som gjort hål i taket för att träden som fanns fritt skulle kunna växa. Varför inte?

Förutom möten med olika människor i byn Unquera bleb det ett fin möte med en katt. Vänliga människor träffade vi på i byn och det blev även ett fint möte med en katt. Och katten traskade efter oss på promenaden genom byn.

Alldeles i utkanten av byn betade kor och åsnorna gick fritt. Och grönt är det överallt.

Vad kan göra här i byn?

Ta det lugnt, njuta av naturen och stillheten. Vi uppskattade att det just nu var “turistfritt”. Men det kan variera. Olika vandringsleder till bergsområdet Picos de Europa och nationalparken härlockar många. Likaså passerar en del av vandringsleden “Camino de Santiago” -“Jokobsleden”genom byn. Detta är egentligen en rad olika vandringsleder som går genom Europa och som knyts samman i Santiago de Compostela.

Ytterligare ett fint möte i Unquera. En supermysig restaurang inrymd i en byggnad från 1868. från 1868- Ännu ett fint möte. Ett jättetrevligt “pitstop” i en gammal byggnad. Här är det både bar, café och restaurang.

Och katten följde med oss hit.

Jag fick en rundvandring av restaurangägaren och här är den charmiga pation/innergården.

Och vandra vidare skulle vi göra. Dock inte på “Camino de Santiago”.

32 svar på ”Ett fint möte med Unquera – En spansk by nära Atlantkusten”

 1. Det var onekligen lite snopet att arbetet med rälsen gjorde att ni fick korta ner er resa men en hel del har ni sätt ändå. Den lilla byn verkade så rofylld och fin. En ort som ni som sagt aldrig annars stannat till i men nu fick ni se den. Det är väldigt givande och intressant när man hamnar långt bort ifrån turiststråken.

  Kram och ha en bra tisdag!

  1. Lite snopna blev vi men jag har lärt mig att det inte är någon idé att hänga upp mig på det jag inte kan påverka. Så resan denna gång blev lite annorlunda. Dock har vi ändå sett och upplevt mycket så vi är mer än nöjda. Och att allt inte gick på den rälsen vi planerat gav oss ju andra upplevelser som vi annars inte fått.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   kram

 2. Nej, det är inte alltid det blir som man tänkt men det kan bli ännu bättre! Vad roligt att få sen en genuin by, bara så där. Ha en fortsatt trevlig resa nu 🙂

  1. Nej, men det blev annat och nog så bra. Resan blev dock kortare än vi tänkt för att ta buss är inte riktigt min grej. Blir lätt åksjuk om jag inte får sitta långt fram. Men tåg har vi i alla fall testat och fint att komma till några mindre byar.
   Är nu i vår spanska sommarstuga och det är också trevligt.

 3. Det var ju synd med tågrälsen. Men jag tycker det är inget nytt, de byggs och krånglas här omkring också med ersättningsbussar till följd.
  Dock fick ni en vacker bit av nordvästra Spanien och ni kan nu njuta av värmen i sommarstugan.
  Önskar dig en härlig dag och en stor kram!

  1. Visst var det! Men vi har ändå fått se och uppleva mycket så vi är väldigt nöjda. Och denna del av Spanien kommer vi att se mer av vid annat tillfälle.
   Nu har vi landat här i den spanska sommarstugan och njuter av sol och +24 grader. Fint det också.
   Stor kram

 4. Det är väl just det här som är tjusningen med oplanerade resor, överraskningar i form av turistfria små byar är inte fel.
  Unquera har jag självklart aldrig hört talas om , men ett besök skulle jag mycket väl kunna tänka mig. Mysig by, fina färgglada hus och så en snäll liten kisse…ni hittade en liten pärla vad jag kan förstå.
  Temperaturen hemma i vinterstugan känns helt rätt, betydligt skönare än när ni var där senast, eller hur?
  Ha det gott och njut av den spanska värmen. Här har isen lagt på älven, väldigt tidigt och det känns som att det blir en vargavinter. Har bokat några resor idag och vi ser ljuset i tunneln.

  1. Ja, det blev inte riktigt som vi tänkt oss/planerat men det blev något annat. Jag vet ju att de spanska tågsträckningarna varierar och att bussystemet är väldigt väl utbyggt. Men nu hade vi tänkt oss tåg- Och när det nu var omläggningar av spåren och långa sträckor gick per buss så fick vi tänka om. Jag blir lätt åksjuk om jag inte får sitta så jag ser vägen och det ville vi inte riskera på längre sträckor.
   Vi fick fina möten med små byar där vi var turisterna och sådant tycker vi om. Flexibla är vi och tar det som det kommer.
   Nu har vi +24 grader här i “Vinterstugan” och klockan är strax 18. Behagligt.
   Vad spännande med era resor. Ser så fram emot att få följa med.

 5. Ja det blev en lite annorlunda resa ni är med om, reser dit näsan pekar hahaha. Ni verkar ha fått uppleva fina platser och möten ändå.

  1. Ja, det blev inte som vi planerat men det blev väldigt bra ändå. Och tiden hade vi. Många fina möten och upplevelser blev det. Att vara flexibel är nog så viktigt om man ska resa så här.

 6. Vilken söt liten by, som du troligen aldrig hade besökt om det inte varit för bytet av rälsen. Inte dumt alls att bli överraskad på det där sättet. Kan tänka mig att byn “lever på” pilgrimsvandrarna under sommaren. Bra så!
  Å hur liten en by i Spanien än är, där finns alltid pitstops som för det mesta bjuder på världens godaste lokal mat.

  En sak som vi faktiskt aldrig gjort, men som vår spanska granne rekommenderat är att man alltid ska ta bussar i Spanien, då de är betydligt mera pålitliga än tågen. Det är bara synd att de flesta busstationerna ligger långt ifrån civilisationen…

  1. Unquera var en fin by och visst är det roligt att hamna där man kanske inte tänkt sig. Och att rälsen skulle bytas just när vi var ute kan en inte göra något åt. Säkert är det så att en del pilgrimsvandrare stannar till här. Men inget i byn kändes alls turistiskt. Och det gillade vi. Det spanska bussnätet är verkligen väl utvecklat. Och bussarna går där tågen inte har sin räls. Bekväma är de också. Men för min del är kruxet att jag lätt blir åksjuk om jag inte ser vägen. Man kan på många busslinjer boka plats i bussen men ofta går platserna längst fram åt och då blir det knepigt för mig. Tyvärr. Vi skrattade när vi insåg att vi inte kom av bussen där vi tänkt oss. Men mötet med byn Unquera blev bra.

  1. Verkligen en fin by och roligt att vara de enda turisterna denna dag. Och maken gillar katter väldigt mycket och det kände den nog. Så det var extra roligt att katten var med oss.
   Kram

 7. En riktig idyll var denna by, i min by bor ca 600 så denna var något större…
  Lite synd då ni spetsat in er på trevliga tågresor att det sket sig, men å andra sidan har ni något kvar att se en annan gång. Innergården var hur pittoresk som helst, roligt att du fick en guidning runt stället.
  Så nu har ni landat i sommarstugan? Jag återkommer till ditt tema-inlägg senare i veckan, jag kikar aldrig på andra inlägg innan jag själv är klar. Annars kanske jag blir influerad av andra…
  Kram

  1. Ja, man kan inte veta vad som händer på en sådan här resa. Men en del tåg blev det men inte i den omfattning vi tänkt oss. Och vi har verkligen haft det bra och sett och upplevt mycket och i lugn takt. Gillar inte att jäkta.
   Vad gäller temainläggen kikar jag heller aldrig på andra bidrag innan jag publicerat mitt eget.
   Kram!

 8. Trist med rälsen men vad gör man? kanske blir det en tur igen någon gång? men så mysigt o jag gillar husen i färgerna såå mysigt o kul för er ..kram å fin kväll

  1. Resan blev kortare än vad vi tänkt men tåg har vi åkt och sett och upplevt mycket så vi är väldigt nöjda ändå.
   Kram!

 9. Vilken mysig och pittoresk liten by ni oväntat fick bli bekanta med! 800 personer är ju ändå rätt många men tillräckligt få för att det ska kännas harmoniskt. Så fina bilder du tog också.
  Njut av sommarstugelivet i Torrevieja och stort tack för det äventyr ni fick när ni skulle åka tåg!
  Ha det fint!

  1. Visst var det! Och hit kom vi av en slump. En bra sådan. Resan blev ju inte riktigt som vi tänkt oss med tågen, men det blev väldigt bra ändå. Och dessa små fina byar där en är de enda turisterna känns lite speciellt. Gillas!
   Nu är vi i Torrevieja och sommarstugelivet pågår. Men det blir ännu en by som får besök i morgon.
   Ha det fint du också-

  1. Vi har ändå sett och upplevt mycket. Och visst blev resan kortare ön vi tänkt oss, men vi är så nöjda och glada att ha sett och upplevt dessa vackra och gröna delar delar av Spanien.Trakter där turisterna är få och dte gillas. Helt klar kommer vi tillbaka hit. Skulle mer än gärna ha min “sommarstuga” här vid den vackra Atlantkusten.

 10. Nån gång måste ju underhållsarbetena göras, trist bara att det var just när in hade tänkt åka där. Men det blev ju bra ändå! Det gäller bara att vara lite flexibel och innovativ så blir det bra även när det inte blir riktigt som man tänkt sig.

  Den där fina katten fick väl följa med hem? 😉

  Ha det gott i Torrevieja! Inget dumt ställe det heller 😀

  1. Så är det! Men lite snopet för oss. Men det blev väldigt bra ändå och vi är nöjda med vår resa. Förvisso blev den kortare än planerat. Men vi kommer tillbaka hit till den spanska Atlantkusten. Vi gillade verkligen all vacker grönska här och den skiftande naturen. Kattten fick stanna och hade en ägare på restaurangen där vi stannade till-
   Nej då! Torrevieja är helt ok det också. Men vad gäller naturen och de vackra omgivningarna så ligger den spanska Atlantkusten , i vårt tycke i en högre division. Men sedan är det annat som vinner med Torrevieja. Absolut!

 11. En liten idyll där jag skulle trivas! Så mycket mysigare än fullpackade stränder och larmande städer! Känner lugnet ända hit!
  Tack för en härlig reseberättelse och härliga bilder!
  Kram

  1. En idyll är det och både byn och omgivningarna var så vackra. Vänliga människor med gott om tid och det blev för oss flera fina möten här med byborna.
   Jag tror du också tyckt om byn.Roligt att du var med.
   kram!

  1. Tack!Visst var det! Och ingen avisering i förtid. Men tåg åkte vi och mycket har vi ändå sett och upplevt.
   Fint att vara här också-
   Stor kram och vi hörs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *