Foto

Kalla – Veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Kalla är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. (OBS! Sanna  har en ny bloggadress. Finns i länken till henne här ovan)  Det är också alltid väldigt roligt att se hur andra deltagare tolkat det angivna ordet. Kreativiteten är stor.

 Äntligen dags för vår tågresa med FEVE.  Ett spanskt “pendeltåg” ett tåg som går på smalspårig räls.

Kalla

kan betyda olika saker men jag har tagit fasta på betydelsen anropa, locka och välja. Vi är i norra Spanien, vid Atlantkusten och har tillbringat ett par nätter i den fina staden Santander.  Här höll vi de två första dagarna på att regna bort så den tågresa vi från början tänkt oss upp i bergen fick vi ändra på. Men en båttur och promenader i stan blev bra det också.

Regnet drog vidare och det gjorde vi också. Det var en tågresa som lockade.  Vi hade tänkt oss att ta detta FEVE tåg så långt vi kunde och sedan byta till ett par andra för att fortsätta.(Tågens sträckningar avlöser varandra). Och några stopp skulle vi ta på vägen. Jag hade sett ut den lilla orten vid havet, San Vincente de la Barguera (trea av hållplatserna från vänster på tågkartan) som ett bra första stopp.

Först av allt gällde att köpa en biljett och det momenet gick bra.Så med biljetterna i handen passerade vi spärrarna och gick ut till perrongen. Och här kommer en man anställd av föertaget och berättar att just denna dag läggs spåren om så vi kan bara åka med tåget till hållplatsen Cabezon de la Sal.  Fortsättningsvis var det buss som gällde. Och biljetten gällde även där- Jaha!

En karta över ett par av FEVE-tågens sträckningar. Och den vänstra, gröna, linjen skulle vi ta.

I väg

kom vi och tåget puttrade på.  Vår avstigningsstation var nr 21 av hållplatserna, trodde vi. I alla fall enligt kartan. Men icke! Mellan de utsatta stoppen fanns det ytterligare 3-4 stopp så att resan skulle ta tid förstod vi. Enligt tidtabellen skulle tågresan, dessa sex mil, ta en timme och en kvart. Men tid hade vi.

Resenärer klev av efter hand och det blev mer och mer gott om plats. Men trångt var det inte ens vid avresan från Sntander. 

"Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill" - Vackra vyer utanöfr tågfönstren här i norra spanien vid Atlantkusten. “Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill” – Evert Taubes text passade in när vi såg all grönska utanför tågfönstret.

Framme i Cabezon de la Sal och här skulle vi byta och ta en buss ett par mil till San Vincente de la Barquera. Bussen väntade och i var åtta personer som klev på. Bussen stannar förvisso i San Vincente, vid järnvägsstationen, som ligger mitt ute i ingenstans. Men vi hade ju tänkt oss till havet. Bussen fortsatte och vi förutsatte att den skulle  ta oss till busstationen nere vid havet.  Men när vi körde ut på den stora vägen och fortsatte västerut var det bara att glömma San Vincente för denna gång-

I Cabézon de la Sal fickvi byta till buss. Spåren repareras. Kan vi kalla detta otur?Här fick vi byta till buss för att fortsätta. Spåren läggs om och inga tåg kan köra utan ersätts av bussar. Kan vi kalla detta otur? Vi som tänkt oss tåg. Men värre saker har hänt-

Jag frågade chauffören var nästa stopp var och det visade sig vara i en byn Unquera 12 km bort. Så där kunde vi gå av.

Kanske kan man kalla det tur

Vi hamnade alltså i Unquera en liten by med dryga 800 invånare. En by vi inte visst något om. Inte annat än att vårt FEVE tåg hade orten som slutstation och det var här man skulle byta till nästa tåg för att ta sig vidare.

Byn Uniquera i norra Spanien, ca en mil från Stlantkusten. Och visst kan man ka kalla det tur att hamna här. Unquera i norra Spanien, någon mil från Atlantkusten.  Kanske kan man kalla det tur att hamna här. Vi tyckte det.

Här var det inga turister, förutom vi, och livet gick sin gilla gång.

Gamla charmiga hus.

Floden “Rio Deva” rinner genom Uniquera.  I bakgrunden skymtar det snöklädda bergskedjan Picos de Europa där den högsta toppen är 2600 meter.

Bosse traskar på och imorgon fortsätter vi genom byn.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  tolkningar.

44 svar på ”Kalla – Veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Vad roligt att du är med. Ja, detta blev mer spännande än vi kanske tänkt oss. Men bra. Dock är inte dessa små FEVE tåg alltid att lita på. Men bussar finna ju.

 1. Det kan man verkligen kalla tur! Vilken charmig liten by som ni säkert inte annars hade besökt. Ibland har det helt enkelt lätt för att bli bra. Min första tanke när jag hörde ordet var faktiskt blomman kalla.

  Hoppas ni får en fin måndag och en fortsatt bra resa!

  Kram

  1. Visst hade vi tur som hamnade här. Ja, kalla är ju en blomma och kalla dagar väntar kanske hemma. Men för mig fick tolkningen bli kalla= locka ropa, välja. Och även om inte vi helt valde, utan slumpen spelade in, så blev det bra.
   Nu till spanska sommarstugan.

  1. Lite så! Verkligen flexibel. Men nu hade en tågresa lockat oss men tyvärr visste vi inte att rälsen skulle bytas. Ingen info om detta förrän när tåget skulle avgå. Men bra blev det ändå. Tid har vi ju gott om.

 2. Det är ju för väl att ni har tid, ja, hela livet på er.
  Byn ser väldigt mysig ut och jag ser framemot mera därifrån.
  Lite osis har ni som tänkte er en tågresa men inte fick det som ni ville men flexibla är ni .
  Lycka till på den fortsatta färden!

  1. Tid har vi gott om. Byn är völdigt mysig och mer kommer i morgon. Men i och med att tågen inte gick och att det blev buss ändrade vi planerna och övergav tanken på att resa tvärs över Spanien med tåg. Vi skulle fått åka buss till Madrid (Inga av de små tåglinkerna tåglinjer från “våra “byar gick denna vecka dit och det blev väldigt bökigt att få tiderna med andra tåg att stämma. )
   Så vi gav upp tanken på fortsatt tågresa för denna gång. Men vi har testat ett antal timmar.
   Är nu i Torrevieja och den spanska sommarstugan.
   Men mer kommer från resan för en hel del såg och upplevde vi ändå.

 3. Kalla det vad du vill, men spännande kan man säga!
  Charmig by och det är sådana här tillfällen som kan bli de bästa.
  Jag hänger med!
  Vackra bilder.
  Stor kram!

  1. Tack! Jadå, verkligen spännande. Och mycket ser och upplever vi. Är nu tillbaka i Torrevieja för vi kan ju inte vara på tågresa om de inte går. Gäller dessa småtåg som vi bespetsat oss på. De större linjerna går ju inte direkt till dessa byar.Busssar finns men det är inte så enkelt att boka en plats långt fram där om man inte är ute i god tid. Jag blir ju lätt illamående.
   Stor kram

 4. Hej Ditte!
  Är man förvånad? Nej…Det där med information är väl en bristvara i Spanien…Vet hur man irrade omkring i Torre för 20 år sen när det inte fanns gatuskyltar i varje hörn som man är van vid hemma 🙂 Finns inte fler fortfarande vad jag vet 🙂 Men kul liten by, hoppas ni fick sovplats också 🙂
  Spännande resa! Kramar! P ♥♥

  1. Hej P!
   Nej, förvånad blir en inte direkt. Men har man tänkt att åka tåg och de lägger om rälsen så blir det buss. Och det är inte min bästa gren om det är fullbokat långt fram. Är nu åter i Torre för det är svårt med tågresor om de inte går. Småtågen alltså. Jodå, sovplats ordnade sig. På ett annat ställe. Men vi är ju flexibla.
   Kram

 5. Wow, tur ni har tiden! Hittade ni något hotell att bo på där, eller kanske ni väntar in ett annat tåg och åker vidare? Väldigt vackert är det!
  Kram och fortsatt god tur!

  1. Tur har vi delvis. Men eftersom tågen inte gick och vi skulle få åka en del buss så ändrade vi planerna rejält. Så de tågturer vi tänkt oss skulle ske med buss och det är inte min grej om jag inte kan få sitta långt fram. Så, med facit i hand återvände vi sent på kvällen till Santander. Med buss!
   Nu är vi tillbaka i Torrevieja igen. Ingen idé att åka tåg när de lägger om rälsen. Men en hel del har vi sett och upplevt.
   Kram

 6. Så spännande och trevligt på samma gång.
  Roligt att få följa med på resan. Bra att ni hade tid till dessa ändringar och inte hade en annan tid att passa på något tåg, eller en buss. Då skulle det kanske ha känts lite stressande. Men, nu fick ni se en plats som ni inte kände till förut och bara det är ju helt underbart. Fint verkar det ju vara där också.
  Härliga bilder, den ena vackrare än den andra. Storslagen natur, mycket att se och insupa.
  Sköt väl om er och ha en fortsatt fin resa.
  Varm kram till dig.

  1. Tack för din fina omtanke. Vi har haft det väldigt bra men kom tillbaka tidigare till Torrevieja än planerat. Efersom många spår läggs om här så är det bussar som gäller och det är inte så bra för mig. Blir lätt åksjuk om jag inte får sitta långt fram. Men vi har sett och upplevt en hel del av det vi ville och den spanska vackra Atlantkusten finns kvar. Och fler inlägg och vackra bilder kommer. SVårt att hinna med att skriva under själva resan. Men jag har försökt.
   Varm kram till dig också.

 7. Du kan kalla det äventyret en resa med förhinder;-) Men så har ni upplevt saker ni annars inte hade sett. Ja, man ska ju vara positiv, eller hur!?
  Den lilla byn ser riktigt fin ut. Ska bli spännande att se bilder. Undrar om ni hittade ett hotell där för övernattning. Så roligt att tågluffa när man inte är 18 år långre:-)
  Landskapet är ju fantastiskt fint, och det var ju roligt att ni fick se Picos de Europa i alla fall på avstånd;-)
  Ett jättefint inlägg!

  1. Just så! Men med stor flexibilitet. Vi har verkligen upplevt massor och att det händer saker en inte råder över är ju inte direkt ovanligt i Spanien.
   Vi hade tur och hamnade i en riktigt fin by och intressant att vara de enda turisterna. Och att tågluffa här blev inte vad vi tänkt, men något helt annat. Vem kunde veta att spåren skulle läggas om just nu. Fanns liksom ingen info om det.
   Och med vacker natur och ett positivt tänkande så brukar det mesta ordna sig. Kanske inte som en tänkt. Men på ett annat sätt-

  1. Jadå! Men vi ser det mest som en rolig upplevelse och tiden har vi ju.Och många fina möten har det blivit. Att sedan få ta del av denna vackra, gröna natur med hav, berg och fina byar som bonus är en ynnest. Är helt såld på denna vackra del av Spanien. Och där vi varit har det också varit helt turistfritt. Uppskattas det också.

  1. Tackar! Och flera fina byar har vi hittat under resans gång. Vi gillar verkligen denna gröna och vackra del av Spanien. Men det bli knepigt att ta sig runt när tågen inte går p.g.a. att man lägger om spåren. Men fortsättning kommer.

 8. Kalla-d att göra resan ni gjort på lite annat sätt? Riktigt spännande att resa på så vis och se helt annat av erat andra hemland där allt inte gick som på räls hela tiden som jag ser. Äventyrspåret kan vara smalt. Har löst i kapp lite här nu.
  Apropå smalspårigt så minns jag från min barndom Tertitten som kick från Sörumsand, en bit utanför Oslo till Björkelangen.
  Fint inflätad med kalla är ditt inlägg 🙂 … änglamarkfyndigt!
  Blir lite mer sällsynt hos dig nu framöver, har att göra som du vet inför min kommande flytt och jag vill ha tiden där.
  Stor kram kära syster!

  1. Lite så var det. Och så glad att vi kom iväg. LIte annat än det vi kanske tänkt och planerat men också väldigt roligt att inte allt går på räls. För just här gjorde inte tågen det.
   Vet att du har en hel del att göra men du är ändå med mig.
   Stor kram och lycka till med allt.

  1. Jadå! Verklig tur!Och byn är verkligen fin. Dock otur med spåromläggningar skulle ske just nu. Men inget att hänga upp sig på.
   Stor kram

 9. Heisann, strofen fra Taubes sang passer jo helt perfekt. Var innom den jeg også, men hadde allerede bestemt meg for planta som kalles Kalla. Sør-Spania har mange sjarmerende landsbyer å by på. Har lyst til å ta toget fra Malaga til Lisboa en ferie. Håper det ikke blir altfor lenge til! Vet du om den forbindelsen er god? Fortsatt fine reisedager ønskes deg ;:OD)

  1. Hej! Vi har denna gång varit vid Atlantkusten i norra Spanien och här är verkligen grönt och vackert. Södra delarna av Spanien är ju oftast kalare och utan grönskan- Tåget hela vägen mellan Malaga och Lissabon kan nog bli knepigt. Tror att det måste bli buss vissa sträckor. Spaniens järnvägsnät är inte så väl utbyggt mellan alla platser. Men på RENFE, den spanska motsvarigheten till svenska SJ, på deras hemsida bör du kunna få info. Nu är vi i vår spanska sommarstuga efter en god tur.

 10. Både Santander och Unquera verkar vara mysig. Att komma till platser där man är ensamma som turister, det är litet extra spännande. Mysiga platser. Så kul att resa med er utanför de större orterna i Spanien. Dit jag aldrig kommer fysiskt. 🙂

  1. Santander tyckte vi om. En fin stad och lätt att ta sig runt till fots och med vänlig stämning. Att vi hamnade i Unquera var ju en slump. Och en bra sådan- Roligt att komma till en by där vi var de enda turisterna. Du är så välkommen med. Och en ny by kommer i morgon. Vi tycker om att allt inte alltid blir som man tänkt sig. Ger så mycket.

  1. Visst är det! Och vi hade ju ingen brådska. Tyvärr blev resan kortare än vi tänkt p.g.a. spåromläggningen. Men vi får ta oss hit igen. En väldigt vacker trakt så det gör vi gärna.

  1. Visst kan man. Och mycket har vi sett och upplevt. Och en händelserik resa kan man helt klart kalla denna.

 11. Det kan man kalla en spännande resa! Tur att ni inte måste var på något speciellt ställe en särskild tid utan verkar kunna ta det som det kommer. Det är fantastiskt och vi får uppleva sån’t ni inte räknat med. Kul.

  1. Jadå! Och vi har sett och upplevt mycket trots att de tåg vi tänkt oss inte gick de sträckningar vi planerat. Tiden hade vi ju. Vi är väldigt nöjda och har nu landat i den spanska sommar/vinterstugan.

 12. Det ekar tomt på tåget! Min bussresa på sex mil till stan tar 1½ timme! Ibland tar hemresan två timmar om man väljer fel avgång som åker genom alla byarna längs vägen…
  Att kalla på någon/något, det tänkte du på, det kan jag kalla fyndigt! Och er kan jag kalla globetrotter! Kram

  1. Jo, tåget var mer välfyllt när vi startade men efter hand var det nästan bara vi kvar. Många stopp blev det. Men så bra att det finns förbindelser för de som bor på landet. Dessa tåg går bara tre om dagen men det går desto fler bussar.
   Ja, min tolkning av “kalla” blev lite speciell men ordet har ju många betydelser.
   Kram!

  1. Tack! Och ordet kalla har ju flera olika betydelser på svenska och kanske även på norska.
   min tolkning blev lite annorlunda men så kan det också bli.
   Ha det gott.

  1. Resan blev väldigt bra trots att den kom att bli annorlunda från den resa vi tänkt och planerat. Och mycket fick vi se och uppleva.
   Önskar dig också en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *