Södermalm Stockholm

En lyckad kombination

Gårdagen bjöd på fint promenadväder och jag promenerade var just vad jag gjorde. Och det tillsammans med “Promenadklubben”. Det blev både utblick och utsikt från Söders höjder här i Stockholm. Lunch åt vi tillsammans och sedan var vi redo för en konstutställning . Så det blev en varierad och innehållsrik dag. En lyckad kombination som var helt i  i min smak.

Stockholm. Södermalm. Götgatan. Promenad, lunch på restaurang Pelikan och konstutställning blev en lyckad kombination. Götgatan. Södermalm. På väg mot restaurang Pelikan som ligger på Blekingegatan. I bakgrunden Avicii Arena/Globen. Promenad. Promenad, lunch tillsammans och sedan konstutställning/vernissage blev en lyckad kombination denna onsdag.

På Götgatan stannade vi till och tittade lite extra utanför en relativt nyöppnad krog/bar;  Riche Fenix. En krog/bar som ingår i Richkoncernen men med ett annat koncept Här är det “drop in” som gäller och en barmeny.

En lyckad kombination

bjöd onsdagen verkligen på. Lunchen skulle vi äta på restaurang Pelikan som i början av förra seklet var Södermalms sista utpost. Och miljön är här idag väldigt lik den miljö som en gång var.

Restaurang Pelikan på Blekingegatan har en hundraårig tradition.

Från restaurangens hemsida

“I början av det förra seklet var Pelikan söders sista utpost, strax innan åkrar och ängar tog vid. ett välbehövligt stopp för en rejäl bit mat och ett hastigt järn innan det var dags att fara hemåt i kvällningen.

Hästdragna kärror kantade Blekingegatan efter att ha levererat sina varor, så Pelikan blev en naturlig plats för åkare och grosshandlare att samlas och runda av arbetsdagen på bästa sätt. ryktet säger till och med att det fanns rum för övernattning i husets övre del ifall det råkade bli för mycket av det goda.

Dagens pelikan utlovar fortfarande rejäl och välsmakande mat och immiga supar, dock ingen övernattning. ”

Detta var mitt första besök på restaurang Pelikan och kunde själv konstatera att den gamla miljön här och stämningen också är en lyckad kombination. 

Vad gäller maten är det gott om “svensk husmanskost” på menyn.

Till oss var det beställt “doppsko”. Lärde mig att detta är gräddstuvad pytt i panna serverad med rödbetor och äggula.

Nästa programpunkt

var besök på Galleri Greger på Hornsgatan. Blev bra med en promenad dit efter maten. (30 minuter) Här är det nu konstnären, smyckedesignern m.m. Jessica Rosell som ställde ut. (Mer om Jessica Rosell i länken här bredvid)

Galleri Greger ligger på “Hornsgatspuckeln”. Hornsgatan 46.

Jessica startade sin konstnärliga bana i början av 70-talet med skämtteckningar. Senare blev hon anlitad att skapa väggmålningar för nattklubb och restaurang Och på 1990-talet var jon med och startade ett galleri och kulturcentrum  i Visby. Även inom smyckesdesign har Jessica Rosell varit verksam för bl.a NK och Designtorget.

Här på utställningen var djur i fokus. Inte minst fantasidjur som är målande med både humor och värme-

Den här tavlan fastnade jag för; “Hängande grenar över vatten” eller “djävla lilla fågel”. (Hade den inte varit såld hade jag köpt den.)

Jessica lotsade oss runt bland sina målningar och även här var en stor portion humor med.

Stockholm. Södermlam. Galleri Greger och vernissage. Konstnären Jessica Rosell. En lycka kombination av tillltugg serverades när konstnären berättade om sina tavlor. Här bjöds vi generöst på goda ostar, vin och en hel del annat tilltugg. Även detta en lyckad kombination. 

En av flera  vackra buketter som Jessica fått denna dag.

Konstnären Jessica Rosell Jessica vill i sina bilder förmedla både stillhet och rörelse. En sorts resa. Gäller även de målningar där djur är med.

Även denna tavla är såld. Jätteroligt! Såg att många var det! Tavlan heter “På drift i tillvaron” . Och det är en liten Pingvin som hamnat helt fel och kommit från sin flock.

För alla kattälskare ; “Very important Cat  balancing Very Important Planet.

Väldigt nöjd, glad och tacksam traskade jag hemåt i den sena eftermiddagen. Och många upplevelser och möten rikare.

38 svar på ”En lyckad kombination”

 1. Härligt och man kan ha det så bra även hemma och titta runt kring ens stad, finns så mkt att upptäcka 🙂 låter som du har det så bra Ditte kram å fin fredag

  1. Här i stan finns så mycket och jag har nära till det mesta. Detta blev en välfylld dag som jag verkligen uppskattade.
   Tack, jag har det väldans bra om man bortser från ryggen som bara blir allt sämre.
   Önskar dig en fin fredag.
   kram

   1. En lyckad dag blev det på alla sätt. Roligt att se målningarna och ett fågeln i blått hade jag helt klart kunnat tänka mig. Väldigt roligt att höra om hur målningarna blev till och tanken här med djuren. Mycket humor.
    Önskar dig också en fin fredag.
    Kram

  1. Pingviner är favoriter här också. Hade för ett par år sedan förmånen att vara på Falklandsöarna och där se olika varianter i vilt tillstånd. Och här på tavlan hade den verkligen hamnat fel.
   Hela dagen blev så lyckad och roligt med promenad, lunch på Pelikan och avslutning med vernissage.
   Önskar dig en trevlig fredag.

 2. Vilken härlig dag som verkligen innehöll alla komponenter för en bra dag; lite rörelse, trevligt sällskap, god mat och så lite kultur, kan man önska så mycket mer?
  Trevlig helg tillönskar vi er!

  1. En riktigt bra och innehållsrik dag blev det och mycket att ta med sig i bagaget. Himla tur att upplevelser inte är tunga att bära-
   Önskar er också en fin helg och undrar om ni är hemma ännu-
   Ska givetvis se efter.

  1. Visst var “doppsko” det ett lustigt ord. Har försökt ta reda på varifrån det kommer men ännu inte lyckats. Ett trevligt lunchbesök och en fn fortsättning på dagen blev det med vernissaget.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Har varit i ett ärende till Åland idag, bara över dagen, och lär somna ovaggad i kväll-
   Kram

 3. Jag gillar Jessica Rosells konst och kunde gott tänka mig en av hennes tavlor här på någon av våra väggar också! Gladkonst med bakomliggande finess, man får tänka till lite grann samtidigt som man bara njuter.
  Du får vara med om väldigt mycket trevligt och lärorikt, även om du med all säkerhet känner till ditt Stockholm både utan och innan, men alltid finns det någon liten vrå som överraskar.
  Tack för de här fina överraskningarna!
  Trevlig fredag!
  kram

  1. Hela dagen blev lyckad med både promenad, “söderkultur”, lunch och ett vernissage. Väldigt roligt att höra Jesssia Rosell berätta om målningarna och tanken bakom. Inte minst där djur fanns med. Och det fanns det på de flesta denna gång.Kanske väl mycket rosa för min del men ändå kul-
   Just att det ofta finns lite som överraskar när man kanske minst anar det tilltalar mig också. Och jag är öppen för det mesta-
   Har idag varit tur och retur till Mariehamn och du var med. Nu på Viking Grace i en skön hytt med Stockholms mellanskärgård utanför hyttfänstret- Åkte med Rosella i morse från Kapellskär, snbba ärenden i Mariehamn och så nu hem till Stockholm. En lång dag- Men njuter av skärgården genom fönstret. Och jag hälsade Mariehamn från dig-
   Kram

 4. Vilken trevlig dag och vilket bra och varierat program. Helt i min smak kan jag säga. Synd att den fina tavlan var såld för den var verkligen tilltalande. Det finns helt klart fördelar med att bo i en storstad och vad en sådan erbjuder. Nu har vi förvisso inte så långt till Malmö så jag ska inte klaga. Doppsko är inte men grej men däremot ost och vin.

  Önskar en god fredagskväll nu!

  Kram

  1. Verkligen en lyckad dag med varierat program. Skönt att upplevelser inte är tunga att bära med sig.
   Pytt i panna är ingen direkt favorit men denna var helt ok. Men varför den också heter eller kallas för doppsko har jag inte lyckats ta reda på.Vet vad en doppsko är men det har ju inget med mat att göra-
   Kul med vernissage och även att konstnären berättade om tavlorna och inte minst djuren i dem-
   Önskar dig också en fin kväll
   Kram

 5. Oj, vilken lyckad dag, inte bara en promenad utan både lunch och besök på galleri! Vilka fantastiska tavlor, jag älskar färg och det verkar Jessica göra också, så fint!
  Ser att du varit på en båttur idag också, full fart, hoppas du får en lugn och skön kväll!
  KRAM

  1. Ja, här var det fullt program och dessutom varierat-
   Ja, full fart även idag. Ett ärende att ordna med på Åland men är nu på väg mot Stockholm och är hemma om en timme. Äker hem med viking grace och har en skön hytt. Fint att se skärgården glida förbi genom fönstret i hytten-
   En lugn kväll hemma blir det helt klart-
   Önskar dig en fin fortsatt fredag.
   Kram

 6. Så intressant att få gå med och få lära mig en del saker som jag inte visste. Visserligen har jag bott på Söder i några år, men jag har tydligen inte sett allt för det.
  Fina bilder har du tagit som vanligt.
  Fin målning där med katten, den gillar jag.
  Trevlig utflykt.
  Ha det fint och varm kram till dig.

  1. Tycker du är strong som orkar hänga med mig och väldigt trevligt med ditt sällskap.
   En lyckad dag blev det.
   På galleriet var det extra roligt att konstnären presenterade tavlorna och berättade om bakgrunden till dem. På många fanns det med djur och de presenterades som tämligen egensinniga och och med mycket humor och värme.
   Katten här tyckte jag var så rolig och självsäker.
   Ha det fint du också.
   Stor kram

 7. Det där var ju kult i högsta grad! Pelikanen är ju ett “hak” som funnits i år och dag, och som envist hållit fast vid gammal, hederlig svensk husmanskost. Fenix är också en gammal goding som på 1990-talet var känt för sitt utmärkta thai-kök. Så nu har Riche tagit över stället.
  Konstnärens tavlor gillar jag skarpt! Fastnade för samma tavlor som du valt. Kul att hon redan sålt minst två verk. Då borde hon gå jämt ut med hyran. Så jag hoppas hon säljer mycket mera så att hon går plus:-)

  1. Jadå! Och det lustiga är att trots att jag bor så nära var detta mitt första besök här. Tennstopet och Kvarnen har liknande stuk som Pelikan och även en del vad gäller maten.
   Rich- Fenix vekar ha börjat bra. Ska testa. Vad roligt att du berättar att detta tidigare varit ett “Thai ställe”. Dock före min tid på Söder.
   Jessica Rosell hade jag inte tidigare hört talas om, vad jag minns, men det var ett väldigt trevligt besök. Vi var nog ett 10-tal från Promenadklubben som gick med hit.Extra roligt att hon presenterade tavlorna med djuren och bakgrunden. Alla djur var milt sagt personliga. Även ganska egensinniga.
   (Tror att det var fler sålda än just dessa.)
   Riktigt goda ostar, vin och annat tilltugg smakade också väldigt bra.(Trots att vi ätit lunch)
   Nej, hyran här är nog inte direkt rabatterad .

 8. En fin dag- med konstutställningen i blickfånget mitt! Hon kunde berätta om sina tankarmed djuren som finns med i de vackra färgerna i tavlorna. Lite oväntat och jättesnitsigt !! Hon har ju det berömda djupet. Förstår att du föll för den gröna. Sista tavlan är min favorit, i den ser det ut som som pytte korsstygn i gult. Undrar om underlaget är med viss struktur kanske.
  Tack för visningen och trevlig helg!
  Kram o tankar!

  1. Just så! Och väldigt roligt att höra konstnären berätta- Inte minst om djuren. Alla var speciella och ganska “busiga och egensinniga”. Vill minnas att sista tavlan hade viss struktur.
   Jätteroligt att du var med här. Och du var det förstås även i mina tankar.
   Kram!

 9. Men wow vilken dag du fick och fina konstverk och maten såg så god o trevlig ut ,kan sakna att gå på söder men blir väl lite så när man bor på norra sidan stan man tar sig inte över bron På samma sätt längre ,lite synd för det finns mkt att se o göra i våran stad .Kram o fin kväll

  1. En lyckad dag blev det och med lite av varje. En väldigt trevlig promenadgrupp också.
   Jag bodde i Upplands Väsby i många år och då var det nästan som att det blev en utflykt att ta sig in till stan på bio eller teater så känner igen detta.Bodde där tills 2002 och döttrarna i princip flyttat hemifrån. Nu när jag bor i stan är det ju mycket enklare. Men var sak har sin tid. Så är det. Och du hinner.
   Kram och trevlig kväll.

 10. Vilka vackra tavlor. Inte förvånande att flera av dom är sålda. Jag fastnade också för tavlan med grenarna och fågeln. Väldigt fina färger som hade piffat till mitt hem rejält.

  1. Väldigt roligt att vi var välkomna på vernissage och extra roligt att vi fick en presentation av målningarna. Med mycket humor. Alla djur som är med på tavlorna är egensinniga och väldigt speciella.
   Just den tavlan i blått med fågeln och grenarna hade jag gärna velat köpa men den var såld.
   En trevlig dag blev det på alla sätt.

  1. En riktigt givande, rolig och omväxlande dag. Och att konstnären berättade om tavlorna, bakgrunden till dem och om de egensinniga djuren som hon målat. Mycket humor här-
   Promenadklubben känns väldigt givande och roligt med nya möten och med personer från skilda bakgrunder. Ger så mycket.
   Pelikan ligger helt nära där vi bor men det finns så många restauranger här att det bara inte blivit av att gå hit. Men nu har jag varit här-

 11. Wow så fina tavlor! Håller med dig om att första var snyggast, helt ljuvliga färger! Pelikan har jag besökt, tror nästan innemiljön var likadan nu som på den tiden, början av 90-talet. Pytten såg god ut, svenskar tycker om att stuva maträtter, inte mina favoriter, det blir för mycket geggamoja, haha
  Hur ofta träffas denna eminenta klubb som du nu blivit medlem i? Deras aktiviteter är ju fantastiskt spännande och roliga!
  Kram

  1. Em lyckad dag med varierat och trevligt innehåll. Hade den första tavlan inte varit såld hade jag köpt den.
   Kul att höra konstnären berätta om de olika tavlorna och hur de kommit till.Djuren som förekommer är alla personliga och tämligen egensinniga. Kul titlar tyckte jag också att det var.
   Vad roligt att du besökt Pelikan. Trots att jag bor i närheten var detta mitt första besök här-
   Inredningen och miljön är nog i stort som den var för 100 år sedan.
   Pytten var ok men utan grädden hade den smakat bättre i mitt tycke också.
   Jag kom ju med här i Promenaddklubben av en slump när jag guidade gruppen på Söder. Som jag förstått det så är det i princip varje onsdag som det är någon aktivitet. Men man bestämmer ju själv om man vill komma eller inte.
   Jag gillar verkligen “konceptet”.
   Nästa onsdag är det svampplockning i Strängnäs och en svampkonsulent ska med. Vet att flera i gruppen är duktiga på svampar. För egen del är detta med svampar ett förbättringsområde. Ett stort sådant.
   Kram!

 12. En av fördelarna med att bo i en storstad är ju att man har tillgång till så mycket som man annars kanske inte har.
  Katten där tyckte jag ju om, förstås, nån gång kanske jag börjar måla igen, sååå avkopplande.

  Nyöppnade restauranger bör man ju kolla in tycker jag nog, aldrig fel med lite nytt och nyfiken blir man ju.

  Ha en fin Lördag Ditte.

  1. Visst är det så! Verkligen en fördel som jag uppskattar.
   Visst är katten fin och med en läcker titel.
   Pelikan där vi åt är en gammal hederlig restaurang och för mig var det första besöket här. Ändå bor jaghelt nära. Den nya Rich. Fenix verkar trevlig och ska testa den.
   Önskar dig också en fin lördag.

 13. Vilken trevlig dag! Och jättekul när det finns restauranger som fortfarande har kvar sitt ursprung. Och god mat dessutom.
  Stor kram

  1. Det blev en omväxlande och väldigt trevlig dag. Och extra roligt att besöka restaurang Pelikan där jag aldrig varit och ändå bor vi helt nära.
   Stor kram!

  1. Promenadklubben är en helt ny bekantskap för mig och som erbjuder mycket av mycket.
   Djurtema i tavlorna och det var roligt att höra konstnären berätta om dessa egensinnaiga varelser. Roliga titlar på tavlorna var det också.
   På onsdag blir det en svamptur i närheten av Strängnäs och en svampkonsulent är inbjuden. Och det ska bli så roligt. Kanske hittar jag någon ätbar svamp. Har förstått att flera i promenadgruppen också är kunniga när det kommer till svampar. Och du har ju lärt mig det lilla jag kan. Ska ta med den lilla svampboken du gjort till mig.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *