Utflykter

Åland och Mariehamn – Tur & retur på 12 timmar

I går blev det ytterligare en favorit i repris. Nej, ingen promenad utan en resa tur och retur till Åland och Mariehamn. Och det på 12 timmar. Jag hade en uppgift här i Mariehamn att  ordna med och som i sig var snabbt avklarad. Men vi skulle få ihop logistiken med båtarna dit och hem och helst på en dag. Vi var här i slutet av augusti och då med gott om tid och övernattade hos släktingar. Men nu skulle vi testa att ta en tur och returresa på samma dag och dessutom gå iland för att uträtta ärenden.  Om det gick? Tack, ganska bra. (Vi lämnade hemmet 06.30 och var tillbaka hemma på Söder igen klockan 19.15 så en lång dag blev det)

Ålands hav. Vikinglinjens Rosella har lämnat Kapellskär för att ta sig till Åland och Mariehamn. Vi har här lämnat Kapellskär ett par mil österut från Norrtälje i Roslagen på väg till Åland och Mariehamn. Och det är Vikinglinjens Rosella som tar oss över havet.En tur  och retur från Stockholm till Åland och Mariehamn

En tur och retur till Åland och Mariehamn

blev det. Och  på 12 timmar. Fartyget lämnade Kapellskär klockan 09.30 och  strax före 12 svensk tid (13 finsk tid) skulle vi vara i Mariehamn. Vi skulle då ha ca 1 timme på oss att dels hinna upp i stan, en sträcka på ett par km från hamnen, uträtta ärendet, gå tillbaka och ta nästa fartyg tillbaka till Stockholm. (Avgångstid 14.25 finsk tid och 13.25 svensk tid)

Många resenärer väljer att just ta en dagskryssning och det utan att gå i land på Åland. Man handlar taxfree, njuter av skärgården och passar kanske också på att äta ombord. För oss gällde  att vi skulle ju uträtta ett ärende och behövde ha lite tid i land. I vanliga fall skulle vi inte valt att åka över just en fredag. Att det just  nu blev en  fredag och den 16/9 berodde på att det denna helg är det Skördemarknad/Skördefest på Åland och båtturerna från Kapellskär i Roslagen var utökade med just denna morgontur.

Vi hittade en lugn plats ombord men den tänkta premiumfrukosten med champage var det bara att glömma. Helt fullbokad. Men kaffe och smörgås kunde vi köpa.

Mängder av turister från närliggande landskap och från Stockholmstrakten kom i bussar till Kapellskär. Många skulle sedan vidare till  “skördefesten” som pågår runt hela Åland denna helg. Köerna i Kapellskär var långa för att komma ombord på fartyget var också  långa och eftersom id-handlingar ska granskas det tar tid. Å andra sidan hinner alla med.

Åland och Mariehamn. Äldre fina hus kantar vägen upp från hamnen mot centrum. Åland och Mariehamn. Här på väg från hamnen och upp i stan. Äldre fina hus kantar vägen från hamnen upp till centrum.

Noterade att höstfärgerna här i Mariehamn var mer påtagliga än hemma.

Mariehamn och tillbaka till Stockholm

Att uträtta ärendet gick ganska snabbt trots att det var fler än jag som hade saker att uträtta. Men i princip blev jag klar med mina ärenden.  Bra så. Resten kan jag ordna från Stockholm. Nu var det bara att i rask takt bege sig tillbaka till hamnen för att ta åka tillbaka Stockholm.

Hem kom vi med Viking Grace. Så blev det även när vi var här i augusti.  Hon kommer från Åbo och stannar till i Mariehamn för att ta mer resenärer till Stockholm. Samtidigt kommer Viking Glory in till Mariehamn och fortsätter efter ett kort stopp mot Åbo. När vi var i Mariehamn i slutet av augusti kom vi hit med Viking Glory  från Stockholm. Premiär för oss att åka med henne.

Efter drygt en timme i land i Mariehamn var det dags att ta Viking Grace tillbaka. Och som vanligt hade vi kokat en bekväm hytt med stort fönster högt upp i fartyget.

Vi lämnar Åland och Mariehamn och har akterut sällskap av Viking Glory som ska till Åbo. Vi lämnar Åland och Mariehamn och bakom oss har vi fartyget Viking Grace som ska vidare till Åbo.

Till havs

Vi står en stund på däck och blickar österut .

Hav, öar och kobbar.

Österut ser vi också i fjärran de sex vindkraftverken i Nyhamn.

Lilla Båtskär eller Båklandet är skär/öar som ligger i Ålands hav/Skärgårdshavet och ca. 15 km söder om Mariehamn i Ålands, i Lemlands kommun. Här fanns förr en lotsstation, en fyr och en gruva som var i bruk 1957-1959. Fyren och lotsstationen kallades Nyhamn trots att själva ön Nyhamn ligger cirka två kilometer om Lilla Båtskär. Fyren som var placerad på gruvans torn släcktes 11 juli 2007.

Men sedan ca. 10 år tillbaka finns sex vindkraftverk här. (Ön är liten, ca 380 meter lång och  ligger omkring 15 kilometer söder om Mariehamn.)

Vi står kvar och passerar på babords sida (vänster) Kobba klintar  och strax efter fyren Marhällan på styrbords sida.  Sedan tar Ålands hav vid. Och visst är vännen Karin, med bloggen Äventyret Framtiden, med mig extra här i tankarna. Karin som bytt Åland mot Madeira. Ö mot ö-

Kobba klintar i motljus. Sticker fram som ens silhuett.

Ett par minuter senare men i annat ljus

Här har Viking Glory som ska till Åbo svängt av. Och våra fartyg skiljs åt här vid Kobba klintar. 

Vid fyren Marhällan kan akterut vi skymta Mariehamn och bostadsområdet Lotsberget.

Har lämnat Åland och Mariehamn . Är på och Ålands hav och internationellt vatten. Ålands hav och jag. Här har vi lämnat  Åland och Mariehamn och är på internationellt vatten. (En kort bit)

Vi dröjer oss kvar på däck och njuter av vackert hav, speglingar och spännande molnformationer.

 

34 svar på ”Åland och Mariehamn – Tur & retur på 12 timmar”

 1. Många innerliga tack Ditte för mitt Åland, för alltid i mitt hjärta!
  Det är så fint att få se alla dina foton, att få läsa texterna till.
  Jag sitter här och är snudd på gråtmild nu, Åland går aldrig någonsin ur så att säga.
  Finns ju ingen som helst möjlighet till det heller, jag är ju en bit av klipporna, havet och vinden därute på ön i Ålandshav.
  Tusen tack!
  Kramar!

  1. Tack, Karin. Du var med. Hela vägen. Bara så du vet.
   Nu var B&M i Stockholm denna helg och jag hade ett firande idag i Uppsala av yngsta barnbarnet så vi ville klara det på en dag. Och det gick. Har väl aldrig sett så många kunder på Ålandsbanken som igår när vi kom. Själva tyckte de det var kaos”. Nåja. Allt är relativt.
   Vet att Åland alltid är med dig och Åland har ju en stor plats även i mitt hjärta–
   Och visst är du en stor del av Åland “all inclusive”.
   kramar.

 2. Vackert! Stressigt? Men ni hann. Och t.o.m hann fota lite. Kollade bussresor härifrån, med den största researrangören, till Åland eller Finland. Är dåligt med sådana. Kanske blir bättre till våren.
  En fin tur…Där jag understundom hade andan i halsen…tog du oss på. Tack och kram!

  1. Ja, då! Vi hann! Och visst var det lite stressigt. Dessutom mycket folk på Ålandsbanken, dit mitt ärende var. Och just nu, denna helg, var det många resenärer från olika delar av landet som skulle åka . Mängder av bussar med resenärer som skulle just till Skördefesten-
   Tror det är fler avgångar vår och sommar. Bra att ta en eftermiddagstur /kvällstur från Stockholm. Och till Åland så är det bra att ta med egen bil och passa på att se sig omkring. Annars är det fint att ta en tur till Helsingfors och då ha en dag där.
   Kul att du hängde med trots stress.
   Kram

 3. Jamen! Då måste ni gått upp mitt i natten typ klockan 4 för att ta er till Kappelskär. Ja, vad gör man inte när man är så illa tvungen;-) Precis som du tänker även jag på Karin som bytte Åland mot Funchal. Inget dumt byte om jag får säga så;-)
  Även den här gången blev det otroligt fina bilder från Åland. Gissar att det nu dröjer ett tag tills ni åker till Mariehamn igen;-)

  1. Nja, inte riktigt. Men vi var uppe före sex och bussen från Cityterminalen gick 07.30 och det blev en tur via Norrtälje-
   Nu var det lite “i tjänsten” som vi åkte och genom att göra så här fungerade det. Perfekt med bekväm hytt på vägen hem.
   Vi hälsade på Karin på ÅLand när de drev sitt café och min svåger var klasskamrat en gång i världen med Karin på Åland så de känner varandra.
   Och att byta en ö mot en annan känns ju bra. Lite varmare också på Madeira.
   Tack! Tyckte också det blev fina bilder och resan blev bra. Men så skönt att ha en bekväm hytt att vila i på hemvägen-
   Nu dröjer de nog ett tag innan vi tar en tur.

 4. Läckert hus på Kobba Klintar, ja pyramiden är också cool, men huset är finast. Någon som bor där?
  Bra jobbat, synd bara att ni blev snuvade på champagnefrukosten.
  Ha en bra söndag imorgon.

  1. Visst är det fint! Tror inte direkt att någon bor här. Men kanske sommartid.Och man kan ju delar av året göra turer hit så då är det säkert någon som sköter det. Förr var det också en lotsstation.
   Ja, det blev en stressig dag. Men vi hann. Och champagnefrukosten får bli en annan gång-
   Blir vilodag i morgon.
   Har firat yngsta barnbarnet idag och det var trevligt.
   Önskar dig också en skön söndag.

 5. Vilka härliga bilder från skärgården, riktigt njutbart!
  Att sedan champagefrukosten frös inne var väl synd, låter mycket trevligt!
  Till nästa sommar står nog en kryssning här på önskelistan!

  1. Tack! Ja, skärgården och särskilt den åländska är en favorit.
   Nu var det nytta som var i fokus och vi hann. Men det var jäktigt.
   Antalet resenärer från Kapellskär över till Mariehamn i fredags morse var många.Och likaså antalet bussar från delar av Sverige likaså så att allt i matväg var fullbokat förstod vi när vi såg alla resenärer. Pust.
   Ska ni ta en tur nästa sommar så finns många alternativ och det är fint att ta med husbilen och sedan med den och båtar/färjor ta sig runt. Något jag också gärna skulle göra.
   För vår del har vi seglat här en hel del och har fina minnen med oss.

 6. Full fart denna kryssningsdag till Åland och hem igen ,och ni hann! Fina foton också på Ålands hav, så vackert!
  Hoppas nu att du får en skön lat söndag!
  Stor Kram!

  1. Milt sagt! Och vi gick “i mål”. Mission completed.
   Är så förtjust i den åländska ytterskärgården och den hann vi njuta av. Men det var skönt med en bekväm hytt att sträcka ut sig i på hemresan.
   Idag kalas i Uppsala och firandet att Williams födelsedag så i morgon ska jag vila mig i form.I alla fall till bättre form. Om det nu går.
   Stor kram

 7. Trodde knappt att man hann fram och tillbaka över dagen men det gjorde ni uppenbarligen och hann uträtta ett ärende också. Kan dock förstå att det blev en lång dag så det var nog klokt med en hytt.

  Kram och god kväll!

  1. Du tror alldeles rätt. Ska man hinna i land nu i höst, utanför säsongen, vill det till att ha tur och passa in turlistan. Man kan ta en kryssning fram och tillbaka men utan att gå i land. “Att tura”. Men nu skulle jag i land och uträtta ett ärende och då gällde lite logistik.
   Men det gick vägen.Och en hytt på hemvägen är alltid bekvämt och något vi brukar ta även om vi har bott kvar i Mariehamn.
   Hoppas ni haft en fin kalaskväll.
   Kram

 8. Synd det inte blev champagne frukost men såg väldigt trevligt ut och mkt hann ni med på denna kryssning, jag är så sugen på att boka en helg med mina minsta flickor nu snart,kram

  1. Ja, det var det. Men när vi såg hur många som trängdes här var det lika bra att spara den till en annan gång.
   Vi ska snart ta en dygnskryssning med Cinderella men då blir det inte fredag-lördag. Väl livat då.
   Cinderella brukar ha många bra artister så titta gärna i programmet. Tror lördag till söndag är lugnare.
   Men testa gärna att ta en tur med den nya Glory till Åbo men inte kanske en freag kväll. Men man går en inte i land utan det är båten som gäller.
   kram

  1. Tack!Det blev en bra resa trots att det blev lite jäktigt. Och skärgården är ju så fin helt oavsett.
   En bra hytt tar vi alltid om vi åker med båten direkt till Stockholm. Så skönt att ha en fast plats.
   Önskar dig också en fin helg.

 9. Hej Ditte! Jag har hittat hit via bloggare i Spanien och ”blivit fast”. Du skriver så bra och om så intressanta saker. Stockholm är ett av mina favoritresemål, så mycket att se, och du berättar om massor som man som vanlig turist missar.
  Tyckte det var lite skoj då du plötsligt började nämna Åland. Jag bor själv i den åboländska skärgården och har varit mycket på Åland (bl.a. flera släktingar o bekanta som bor på eller alldeles intill Lotsberget). Är väl inte van vid att Finland ens nämns i svenska bloggar (läser många). Sen dök plötsligt Lappo upp och då blev jag verkligen paff. Där har jag varit många gånger som yngre på den sk Lappofesten, med båt över ett blåsigt Skiftet.
  Det känns roligt och märkligt att en blogg man följer som man trodde handlade mest om Spanien och Stockholm plötsligt visade sig ha trådar ända till mina hemtrakter.
  Må så bra! Jag fortsätter läsa!

  1. Hej Frido!
   Välkommen hit till bloggen. Så roligt att läsa din kommentar. vi har ju från 2013 och fram till i augusti i år haft en “stuga” i Torrevieja. Trevliga år på alla sätt och där vi i Torrevieja mött många fina vänner och de har vi ju kvar.
   Stockholm “kan jag” och delar så gärna med mig av det jag gör och upplever här.
   Så roligt med denna gemensamma nämnare, Åland. Här är det maken som är ålänning och född på Lappo. LLappofesten har jag tyvärr aldrig varit på men däremot har maken varit där många gånger.
   Och att komma till Lappo över ett blåsigt Skiftet måtte vara en upplevelse i sig. Vi har seglat en del och då även i den åländska skärgården som är så fin. Men numer har vi ingen båt men försöker ändå ta oss runt.
   Här bor min svägerska och svåger på Lotsberget sedan ett par år och så har vi även där en gemensam nämnare .Jätteroligt!
   Så roligt att du tittade in.
   Ha det fint du också och trevlig söndag.

 10. Vilken intensiv dag och som jag förstår det ganska tight med tiden i land. Men med målvetenhet och vilja går ju det mesta så det var skönt att kliva på båten efter att ha uträttat ärendena tänker jag. Tack för fina bilder Ditte!

  1. Intensivt blev det, men en trevlig tur och jag fick uträttat det som var tänkt.
   Och med tanke på att vi gillar havet och skärgården så blev detta ett bra alternativ trots en “lång dag”. Så spännande skiftningar både på himmel och hav.
   En bekväm hytt med stort fönster på hemvägen var också behaglig att sträcka ut sig i.
   Trevligt att du var med.

 11. Tackar för denna reseskildring, fantastiska bilder återigen.
  Dagsturer är ju det vi brukar hålla oss till, Göteborg-Fredrikshamn tur och retur.
  Fungerar ypperligt för oss, det brukar bli en 12-timmars bortavaro med allt vad det innebär.
  Frukost på båten, middag och taxfree, det blir inte bättre än så. 😉

  Ha en fin söndag nu Ditte.

  1. Tack! Kul att du hängde med. Lite jäktigt blev det för att hinna men det gjorde vi.
   En fin hemresa över havet med en hel del sol gjorde sitt till.
   Minns att ni brukar ta dagsturen Göteborg -Fredrikshamn och det är ju något liknande. En lång båtresa men dte brukar ju vara ganska trevligt.
   Så gårdagen var lite av vilodag.
   Önskar dig också en fin söndag.

 12. Åland verkar trevligt och en båttur i det vädret ser mysigt ut.
  Den där trekantiga vita byggnaden ser intressant ut. Vad är det för något?

  Allt gott!
  Kram

  1. Hej!
   De blev en trevlig tur över till Åland även om vi nu bra skulle gå i land ett kort tag för att uträtta ett ärende. Men hav och skärgård tycker vi om så resan blev lyckad.
   Den vita trekanten på Kobba klintar är en s.k. “båk” ett sjömärke utan belysning. Det var och är knepigt att navigera här runt om i vattnen .
   Önskar dig också det bästa
   Kram.

   1. Båk var ett nytt begrepp för mig. Funderade på om det kunde vara någon slags sjömärke men saknade ljusen….så då var min gissning ganska nära ändå 🙂 Tack för ditt svar och ha en fortsatt fin kväll/dag.
    Kram Christina

  1. Tack! Jadå! Väl intensiv och en nödlösning. Men vi hann och sedan var det ju lugnt och hav och skärgård visade sig från en fin sida.
   Kram

 13. Det gick ju bra det där! Ibland måste man vara på plats personligen, oftast fixar man ju det mesta via telelinjer…så bra att ni hann till båten hem. Vet du, vindkraftverken må vara en välsignelse för energin de ger, men i övrigt påminner de mig om gamla höga fabriksskorstenar. Lika förfulande…Kan inte hjälpas…de förstör horisonten, de låter, de tar död på fåglar som flyger in i turbinerna…men, vi behöver energin de ger, suck!
  Kram från pörtet

  1. Här var jag tvungen att vara på plats för att skriva på. Har svenskt bank id men det hjälper mig inte i Finland.
   Men vi hann. Bra så. Och hemresan över havet blev både vacker och lugn .
   Tycker att vindkraftverken är fula och förstör och ingen, inte ens miljövännerna, vill ha dem nära sig. De för ju också en massa oljud.
   Och visst behövs energin men ingen vill bo nära dem. Pust!
   Kram

  1. Ja, det blev det. Men lite jäktigt att hinna med mitt ärende. Vi kunde i alla fall både på dit och hemresan njuta av vacker skärgård och ett vackert hav. Gillar ju båda.
   Och skön också med en bekväm hytt på hemvägen.
   Ha det fint du också och önskar dig en bra vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *