Södermalm Stockholm

Utblick och överblick – Repris på “höjdarfavoriter”

Välkomna till både utblick och överblick från ett par höjdarfavoriter på Södermalm i Stockholm. Här på höjderna befann jag  mig i går.  Visserligen blir det en repris, men i mitt tycke  en trevlig sådan. Jag är sedan i maj medlem i “Promenadklubben” och blev det efter att jag i våras blev tillfrågad om att leda en vandring på östra Södermalm. Och igår var jag med som deltagare på  en vandring på ett par av höjderna på Södermalm; Skinnarviksberget och Mariaberget. (Vill du veta mer om dessa höjder på Söder har jag berättat om dem här; “På höjden i Stockholm”.

(Och extra roligt är det att det var genom min blogg som jag blev “hittad”.(Guidat i Stockholm och trakten runt om har jag gjort en hel del under årens lopp liksom jobbat med resor, guide och reseledare både utomlands och inom Sverige. )

Vi var ett 20-tal personer som samlades vid Zinkendamms tunnelbanestation och tog oss via den lilla gatan, Yttersta Tvärgränd, upp till Skinnarviksberget. Gatan har anor sedan slutet av 1600-talet då Södermalm var rena “landet”.

Utblick och överblick

visst blev det så.  Vi tog oss uppför trapporna och upp till toppen  Skinnarviksberget är 53 meter högt och en del av Skinnarviksparke. (Mer om området  finns i länken från tidigare besök jag gjort här) Berget är med sina 53 meter de högsta naturliga punkten i Stockholm innanför tullarna.

Stoclholm. Södermalm. Skinnarviksberget. Utblick och utsikt. Skinnarviksberget, 53 m.ö.h. Utblick och utsikt.  Rakt fram Riddarholmen med Riddarholmskyrkan och lite till höger skymtar Gamla stan.

Västra Södermalm och Skinnarviksberget. Utblick och utsikt från en annan vinkel. Rakt fram ligger Stockholms Stadshus, till vänster stadsdelen Kungsholmen och till höger delar av Stockholms City.Vattnet är Riddarfjärden, en del av Mälaren.

Vi lämnar Skinnarviksberget  och går vidare till nästa berg. Till Mariaberget. Ocså väl värt ett besök. Här uppe  följer vi  den ca. 400 meter långa Monteliusvägen. En fin och lättframkomlig gångväg  som funnits här sedan 1984. Mer om Monteliusvägen och bilder hur det såg  ut i januari 2022 har jag skrivit om här.   Monteliusvägen och anledningen till namnet kommer från  professor Oscar Montelius som var arkeolog och historiker  även ledamot av Svenska Akademien från 1917. Han bodde i “Monteliushuset” som ligger på St. Paulsgatan helt i närheten.

Stockholm. Södermalm. Mariaberget. Utblick och utsikt över till Kungsholmen och Stockholms stadshus. Utblick från Mariaberget och grönskan här. Och Stockholms stadshus reser sig fint på andra sidan Riddarfjärden.

Västerut ser det ut så här.

Nedanför Mariaberget ligger Söder Mälarstrand och tvärs över Riddarfjärden ligger stadsdelen Kungsholmen. Till vänster, längst bort i bild skymtar Västerbron, drygt 600 m lång och som förbinder stadsdelarna Kungsholmen och Södermalm.

Delar av “Promenadklubben” samlade vid vissångaren och kompositören Olle Adolphsons  park. Strålande  vy över huvudstaden ingår. 

Författaren m.m.  Ivar Lo JOhansson

bodde under många år på Mariaberget, på Bastugatan 21. Här vid huset stannade vi till en stund. Sedan 1991, ett år efter hans död, har Ivar Lo Sällskapet bevarat hans lägenhet och är idag är som ett mindre museum.

Författaren Ivar Lo Johansson hade här i huset, 4 trappor upp, sin författarlägenhet.

Mitt emot huset ligger Ivar Lo:s park som kom till 1990. Gott om redskap som stimulerar till lek. Inte minst en gammal traktor.

Och utsikten kanske mest föräldrarna uppskattar. Men fin är den. 

 

30 svar på ”Utblick och överblick – Repris på “höjdarfavoriter””

  1. Tack! Nu var det lite nytt i och med att det var Promenadklubben som var ute. Många olika människor med olika erfarenheter.
   Jag går ganska ofta här och passar då på att ta både Mariaberget med Montelisuvägen och Skinnarviksberget.
   Söder har många fina områden och även passar bra att ta i repris.
   önskar dig också en fin torsdag och ett trevligt veckoslut.

 1. Promenadklubb, vilken bra idé.
  Funkar ju inte så bra när man jobbar men definitivt något jag ska komma ihåg i framtiden.
  Ni har dessutom väldigt fin och intressant miljö att promenera i.

  1. Visst är det! Och att jag kom med var en ren slump som jag kan tacka bloggen för.
   Här är det ganska blandat vad gäller jobb och så bland deltagarna. Tror det är personer från ca.45 och upp till 80 som är med. Många jobbar hemma och kan ändra sina tider på onsdagar och en del är ju pensionärer. Men jobbar man som anställd och måste vara på plats är det ju knepigare förstås.
   Jag hänger gärna på och tiden har jag.
   (Vet att en del som är med jobbar skift på sjukhus och då kan det ju också fungera med att hänga på.)
   Nästa vecka blir det en svamputflykt och de som har bil tar den och vi andra hjälper till med kostnaderna. Vet att vi då ska mot Strängnäs.
   Ser fram emot det.

 2. Låter kul med en promenadklubb. Nästan som vi har i vår by, under vår/försommar och tidig höst. Oftast blir det promenad på skogsvägar, och någon guidning har vi sällan. Så dina promenader låter ännu trevligare än våra. Kram

  1. Jag blev så glad att jag blev hittad och nu är med här. Och det är väldigt skiftande aktiviteter.Nästa vecka blir det en svamputflykt till trakten runt Strängnäs.Ska bli jätteroligt för svampar kan jag ytterst lite om men hoppas få lära mig en del.
   Igår var jag med som deltagare men att jag blev medlem berodde på att någon i klubben hittade mig via bloggen. Så det är extra roligt.
   Vet ju att ni har er promenadklubb och ätnkt att det är väldigt trevligt. Kommer att dela med mig av det vi gör.
   kram

 3. Så kul att du har “värvats” till Promenadgruppen. Det gänget är ju som klippt och skuret för sig med din bakgrund och dina erfarenheter som guide. Och Söder kan du ju på dina fem fingrar. Men jag gissar att det kanske finns ett och annat som du inte var bekant med.
  Sedan hade du ju kanoooon väder också. Det bidrar ju också till nöjet.

  1. Visst är det! Och detta via bloggen och av en slump. Gruppen är så rolig och med så många olika bakgrunder inom alla skiftande håll- Vad gäller åldrarna är de nog mellan 40 och 80 år och lika många män som kvinnor.
   Söder kan jag men igår var jag med till största delen som deltagare. Och visst finns det ett och annat jag glömt och heller inte vetat om.
   Vädret var toppen-
   Avslutningsvis blev det både lunch på restaurang Pelikan och vernissage på Hornsgatan. Mer om detta i morgon. Så nu är onsdagarna tämligen fyllda.

 4. Vad trevligt med en Promenadklubb och olika guider för olika vandringar!
  Utsikten från Monteliusvägen har vi njutit av flera gånger, så fint!
  När vi hade gått runt på Söder tänkte jag nästan läsa om Ivar Lo Johanssons böcker och det får nog bli så i höst.
  Tack för fina bilder!

  1. Visst är det! Och jag är extra glad över att jag blev hittad via bloggen. I våras kunde jag inte vara med men nu i höst satsar jag på att vara med på mycket av aktiviteterna.
   Jag bor ju helt nära Fogelströms områden, som han så fint beskrivit och det var just hit jag tog med promenadklubben när jag guidade dem i hans fotspår.
   Minns att ni gått Monteliusvägen och minns också att ni med Yvonne och Jakob promenerade på kajen hemma hos oss här på Söder, i Norra Hammarbyhamnen.
   Ivar Lo satt ju här på Bastugatan och skrev många av sina böcker. Var länge sedan jag läste någon av dem-
   Kul att ni gick med.
   Nästa vecka ska vi på svamputflykt. Jätteroligt! Och lärorikt. Kan minimalt om svampar.

   1. Naturligtvis tänkte och menade jag Per Anders Fogelström när jag skrev Ivar Lo Johansson,så det kan bli. De böckerna läste min pappa så jag var inte gammal när de hamnade på mitt nattduksbord.

    1. Funderade lite men eftersom vi var utanför hos Ivar Lo så var det ju nära till hands att tänka på honom. Och även han har ju skrivit en del om Stockholm. Men visst är Fogelström bra. Har läst alla och med stort nöje och läser nu och då om dem eller delar av böckerna . Roligt att du också är förtjust i Fogelström- Ha har lärt mig mycket om Söders historia och inte minst hur bedrövligt livet var här.

 5. Vilka härliga promenadbilder och vackra vyer, väl värda att visas som en repris. Omgivningarna är ju så fina.

  Önskar en fortsatt fin kväll nu!

  Kram

  1. Vi fick en fin dag som kom att bestå av både promenad här på höjderna, lunch och besök på vernissage. En riktigt trevlig heldag.
   Och visst är omgivningarna fina.
   Tack! Önskar dig också en fin kväll och hoppas att hundaktiviteterna gick bra. Så roligt att ni nu kan leda och vara med så mycket. Gläds med er.
   Kram

 6. Sådana promenadföreningar borde jag ju försöka hitta här i stan, har för mig jag läst att det finns, får googla.
  Det närmaste vi har där jag åkt med är väl “Paddan” som berättar lite om stadens historik,

  Så kul att få till sig lite historik också tycker jag.

  Underbara bilder Ditte, ha en fin kväll.

  1. Tack!
   Här var det de som hittade mig och det är jag jätteglad för- Den här Promenadklubben har mängder av aktiviteter på sitt program och jag hoppas kunna vara med en hel del nu i höst.
   Och att få lite historia på köpet gillas också.
   Önskar dig också en fin kväll.

 7. Va kul att du blev hittad via din blogg och får leda en vandring på söder! Superkul! Promenadklubben låter jättekul, och vilken fin vandring ni fick, vädret var inte så dumt heller.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Bloggen är bra till mycket och vilka fina vänner jag fått genom åren. Är både glad och tacksam-
   Promenadklubben är helt ny för mig och i går var jag deltagare. Jätteroligt det också.
   Och fint väder blev det.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Tänkte också på det. Och så mycket man lär sig hos andra och kan ta del av. Glädje det också.
   Söder har mycket fint och just Skinnarviksberget, Mariaberget, Åsöberget och Stigberget ger ju alla vackra utsikter över vår vackra huvudstad. Och begreppet Söders höjder gör verkligen skäl för namnet.

 8. Det är ju perfekt för dig att vara med i promenadklubben. Det gör ju ingenting att gå samma vandring gång efter gång. Alltid händer någonting nytt och om inte så är det ändå kul att få vandra med och se på alla fina foton och din “braiga” text.
  Härligt och stort tack!
  Kram

  1. Det tycker jag också. Och så roligt att jag hamnade här av en slump och genom bloggen
   Roligt också att i Promenadklubben träffa många nya “ansikten” så här på “äldre dar”. Åldern mellan de som är med är nog mellan 40 och närmare 80 och det ger ju också mycket.
   Nästa vecka blir det en svamputflykt och det ser jag fram emot. Tror jag kan fem olika svampar till utseendet och kanske fem till som jag kan namnet på. Återkommer när den är gjord.
   Kul att du var med oss här.
   I morgon blir det en dagstur till Åland och jag hälsar givetvis från er.
   Kram

 9. Vilka bilder =)
  Du visar verkligen upp vår huvudstad på ett fint sätt. Det finns annat än tunnelbana och vägarbeten, stress och jäkt. Ha en bra fredag- nu mot jobbet =)

  1. Tack!
   Ja då! Stockholm har också så mycket annat. Delar gärna med mig av det.
   Önskar dig också en bra fredag.
   För egen del är jag i skrivandets stund på väg över Ålands hav.

 10. Tack för att jag fick följa med på denna promenad på detta sätt, ett stort nöje. Känner igen mig och det gör promenaden så hemtam på något sätt.
  Stockholm är en fin stad och du tar så vackra bilder och visar det på ett bra sätt.
  Förstår att du är en finfin guide och uppskattad. Du vet så mycket och kan då delge de andra en hel del bakomliggande fakta och det är alltid så intressant att ta del av.
  Trevlig helg och sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Du är alltid väldigt välkommen och det är så roligt att du vill följ med. Förstår att du känner igen dig och då är det många gånger extra roligt att ta en repris.
   Visst är Stockholm en vacker stad och än mer när det är vackert väder .
   Jag önskar dig också en fin helg och skickar många tankar till både dig och Mysingen.
   Varm kram

 11. Nu har du träffat likasinnade! Jag såg att de hade många trevliga stadspromenader i Falun i somras. Alla gick på kvällstid med start kl. 18, min sista buss hem går 18.15! Alltså kunde jag inte delta…hade jag verkligen varit het på gröten hade jag kunnat sova över hos dottern, men nog är det eländigt att det inte går bussar kvällstid, särskilt på sommaren då mycket aktiviteter sker utomhus.-
  Ivar ja, Har läst Godnatt jord, men nog inget mer. Kände inte till var han bodde. Inte visste jag heller att han haft ett förhållande med Sara Lidman, det berättade Wikipedia nu då jag kollade…
  Kram

  1. Jadå! Och av en slump. Men en rolig sådan.
   Har förstått att liknande anordnas runt om i landet men knepigt för dig när din buss går 18.15. Och att sova över känns ju bökigt.
   Men kanske kan ni under hösten slå er ihop i din by.
   Jag har ju ingen bil men på onsdag när vi ska vi till Strängnäs så får jag skjuts och så bidrar men med bensinpengar.
   Här i gruppen var det någon som varit bekant med Ivar Lo och det var en av anledningarna till att vi stannade här. Han kunde berätta lite mer.
   Har läst lite av Ivar LO som ingått när jag pluggat. Men ingen författare som är en favorit men liksom Mpberg beskriver människor och deras liv på ett i mitt tycke bra sätt. (Har även läst “Kungsgatan”från Stockholm på 30 talet) ) Analfabeten och Bara en mor.
   Kram

 12. fina bilder – och så trevligt med en Promenadgrupp! Den skulle jag gärna följa med också om jag hade möjligheter 🙂
  Ivar Lo-Johansson var min lärare i svenska på Flickskolan mycket förtjust i och vi mer eller mindre tvingades att läsa några av hans böcker. Den jag minns mest är nog “Bara en mor! …
  Kram

  1. Tack! En lyckad dag blev det. Och jag är ju helt ny i Promenadklubben.
   Intressant att Ivar Lo var din kärare i svenska. kan tänka mig att ni “tvingades” läsa en del av böckerna- Några ingick även hos mig under skoltiden. Men inte en favoritförfattare. Dock skildrade jan ju bra de svagas villkor i samhället riktigt bra.
   Tror man var förr ung i skolan för att förstå böckerna.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *