Resor i Sverige

Dagens resa i Bohuslän – Lysekil, Smögen och Fjällbacka

Morgonen började med att Uddevalla var täckt av fukt och dimma och en ny resa väntade. Dagens resa skulle gå norr ut längs kusten, till Lysekil, Smögen och Fjällbacka. Positiva tankar om att det i alla fall under dagen skulle bli uppehållsväder fanns hos hela gruppen. Dessutom var vi  några entusiaster som hoppades på sol. I färskt minne  hade vi allt regn som föll under onsdagens besök på  Marstrand .Och helt oavsett regnet blev det väldigt trevlig besök där och vädret kan man inte direkt styra över.

Vacker klipphäll uppe vid Lysekils kyrka. 

Dagens resa

från Uddevalla gick lite mot nordväst och det första stoppet blev i Lysekil. Molnen låg fortfarande tunga över nejden men regnet lyste med sin frånvaro. Vi tog en tur upp till kyrkan och blickade ut över ett disigt Skagerack. Tanken var att vi här skulle besökt “Havets hus”  men det är stängt för reparation så det blev en titt på Lysekil i stället. Havets hus  består av ett 40-tal jättestora akvarier, varav  det största tar in 140 000 liter saltvatten. Saltvattnet tas in från Gullmarsfjorden utanför Lysekil och från ett djup på runt 32 meter. I akvarierna lever ett urval av de djur och som lever i Västerhavet. ( Kattegatt, Skagerack och Öresund. Ibland räknas också  Nordsjön, Limfjorden, Stora och Lilla Bält in.)

Första stoppet på dagens resa är Lysekil. Första stoppet på dagens resa var Lysekil. Utsikt över nejden från kyrkan.

Lysekils kyrka ligger på en höjd och syns vida omkring. Det är fortfarande mulet och lite dimma ligger kvar när klockan är 10.45.

Vi fortsatte dagens resa

först till Smögen och sedan till Fjällbacka.  Molnen lättade en aning när vi kom till Smögen och med viss god vilja kunde tendenser till blå himmel anas.

Fiskenät och sjöbodar

På Smögen var högsäsongen ännu inte i gång. Här var det gott om båtplatser längs den 600 meter långa Smögenbryggan.

Nästa stopp för dagens resa är Smögen. Nästa stopp för dagens resa blev Smögen. Här märktes det att turistsäsongen inte ännu är i gång. Gott om plats överallt.

Fint att ta sig en titt även ovanför bryggan och strosa bland de gamla fina små hus som klättrar uppför bergväggen.

Passerade här Evert Taubes väg- Men vägen var mycket liten. Knappt synlig. Men det var vägskylten.

Lunch åt vi i Smögen och de allra flesta slog till på en räkmacka. Jag också- Väldigt god och väldigt stor. Fjällbacka blev sista stoppet för dagen innan det var dags att åter köra tillbaka till Uddevalla.  Nu hade eftermiddagen anlänt och med den också solen.

Fjällbacka. tredje stoppet på dagens resa. Fjällbacka, tredje stoppet för dagens resa. Kyrkan ligger uppe på höjden och blickar ut över havet. Väl synlig även från havet. 

Här syns delar av det dryga 70 meter höga Vetteberget.

Den här utsikten njöt jag av när jag satt längst ut på brygga. Så vackert! Och det var sol.

Turistsäsongen är inte riktigt i gång så även i Fjällbacka var det väldigt lugnt och tämligen turistfritt. Men en grupp kineser gjorde oss sällskap och var även de  helt betagna av  denna bohuslänska lilla Pärla. Och visst är det vackert.

 

 

34 svar på ”Dagens resa i Bohuslän – Lysekil, Smögen och Fjällbacka”

 1. Åh, vad jag tycker om Våstkusten! Kom aldrig dit, när jag bodde i Sverige.
  På första visiten till Sverige 1960 bodde in bro i Göteborg, ooch på sommaren
  hörde dom en lägenhet på Öckerö, så jag kom iaf dit. Älskar den klippiga kusten.

  “För uppå Öckerö finns
  ju världens käckaste kvinns …”

  Månde solen skina varje dag. Kram!

  1. Jag är också väldigt förtjust i Västkusten och kommer gärna hit. Men du kom ju till fina Marstrand. Och Göteborg med skärgård är också vackert. Klipporna är jag också väldigt förtjust i och naturen här över lag .
   Tack Ruth för att du är med.
   Kram! 😀

 2. Ett härligt inlägg med vackra bilder och trevlig läsning! Som sagt … vädret styr man inte över – härligt ändå att ni slapp ännu en dag i regn. Lite tråkigt att Havets hus var stängt – dit skulle jag gärna åka någon gång!
  Det ser ut som ni haft en trevlig dag och avslutningen blev ju underbar med solsken och vackra vyer – Västkusten är vackrast när solen skiner!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  1. Vi har en jättefin resa. Och vädret rår en inte på. Havets hus öppnar i slutet av juni. Har varit där med resenärer ett par gånger och så intressant. Och Bohuslän är så fint.
   Kram!

 3. Oj vad fint – igen! Taskigt av dom att ha stängt Havets hus när ni var på ingång, men det blev ju himla bra ändå 🙂
  Om man är i Smögen är det väl nästintill förbjudet att INTE ta en räkmacka? Ja, om man inte är allergisk då. Färskare räkmacka lär väl vara svårt att hitta 🙂
  Skönt att solen återvände!

  Ha en fin fredag!

  1. Solen återkom tursamt nog. Och visst blev det en räkmacka på Smögen. Riktigt god. Trist med Havets hus som reparerades nu men säkert nödvändigt. Blev bra ändå.
   Önskar er en fin fredag . 😀

 4. Hej Ditte!
  Så fint på Västkusten! Wow!! Vackra bilder. På 60-talet var jag där några ggr…
  Bra att det blev lite bättre väder till slut!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P! Tack, visst är det vackert på västkusten. Jag är så förtjust i det karga landskapet och havet är så närvarande.
   Kul att du också varit här och mycket är sig nog likt. Säkert har du fina minnen med dig.
   Kram! VI ses och hörs.

 5. Ja, det är verkligen vackert! Och ännu bättre när solen kommer fram!
  Förstår att de kinesiska turisterna blev betagna!
  Stor kram

  1. I sol blir det än vackrare. Och att se kineserna här var en upplevelse det också.
   Stor kram! Skickade extra tankar till er. Det är ju fredag. 😍

 6. Lysekil och Smögen har fått besök av mej, men det var i början av 80-talet, så det är nog dags för en ny tripp dit!
  Ha det fortsatt gott! Kram!…och så skönt att solen tittade fram!

  1. Jag är nog mest förtjust i Marstrand och Fjällbacka men även Lysekil och Smögen är trevliga besök. Nu är det ju ännu inte högsäsong så allt är ganska lugnt. Ja, en ny tur för din del, vid tillfälle, vore säkert trevligt. Och helst vill man ha fint väder.
   Och solen kom fram.
   kram!

 7. Åh Ditte! Dina bilder är sååå vackra!
  Jag tänkte först att jag skulle skriva att bilden där vid Smögen var så fin, bland det bästa. Och så bläddrade jag nedåt och ser Fjällbackabilden. Tull råga på det så kommer Vetteberget-bilden.

  Kanske är den sista bäst, bara för måsen eller truten (Ama vet, jag gör det inte) sitter där så pittoreskt!

  Hoppas att räkorna smakade! Gambas och langostinos i all ära men …

  (Och precis som hos alla andra så bjuder jag ju in dig till mitt inlägg i dag, hoppas du gillar något!)

  1. Tack! Bohuslän är så vackert. Och det finns över lag, tycker jag, väldigt mycket vackert i Sverige. Så roligt att ha möjlighet att både privat och i jobbet ta mig runt här. Har sedan jag var liten och under resten av mina år rest en hel del både i Sverige och Norge. Mycket fint finns att se och uppleva.
   Och att äta räkor i Smögen hör till och här är det svenska räkor som fiskats i havet här som gäller. Min räkmacka var så god. Gillar också gambas och langostiner men de ligger här i lä.
   Jag gillar själv bilden med truten (Tror det är en. Man kan se på näbben om det är en mås eller trut men näbben syns inte så tydligt här)
   Tack, Emma! Givetvis ska jag titta in hos dig.

 8. Nog är det bra vackert där på västkusten, kanske är den bästkusten? Jag har bara åkt omkring där en valborgshelg för många år sedan. vi hyrde stuga och körde runt under långhelgen. O som du säger, det märks att det inte ät någon rusning av turister ännu. Ganska skönt tycker jag då man slipper trängas och köa. Kram

  1. Jag trivs så bra här på västkusten och Bohuslän är en favorit. Skönt att vara här nu när turistsäsongen inte börjat. Gillar heller inte att trängas. Och till de populära orterna vill ju många komma. Fullt förståeligt.
   Kram!

 9. Det är verkligen fantastiskt vackert på västkusten och så skönt att vädret tog sig lite. Jag kan tycka att det är skönt att slippa den värsta turistanstormningen men samtidigt så har folkvimmel också sin charm. I lagom mängd dock.

  Kram och god kväll!

  1. Västkusten och just Bohuslän tycker jag så mycket om. Men helst vill jag inte ha ösregn. Och det är en fin tid att vara här nu innan den värsta turistinvasionen anlänt. Smögen var riktigt stilla och med få båtar som låg längs “bryggan” och där brukar de annars ligga i flerdubbla led.
   Kram och natti här. Just hemkommen.

 10. Bilderna från Smögen och Fjällbacka var helt fantastiska! Ja, speciellt dom från Fjällbacka med en blå himmel. Såååå himla skönt att höra att ni äntligen fick se en blå himmel med sol. Det var ni verkligen värda. Allt blir ju så mycket roligare då, både irl och på bilderna.
  Fjällbacka, inte helt okänd efter Camilla Läckbergs deckare är verkligen en vacker stad, liksom utsikten därifrån.

  1. Det var verkligen så mysigt när solen kom fram. Och vi slapp ju regn både i Lysekil och Smögen. Härligt att Fjällbacka strålade när vi kom. Vi också.
   Fjällbacka är verkligen mysigt och inte alls så turistiskt som Smögen. Och nu före midsommar är det över lag lugnt för säsongen är inte i gång ännu. Även på Smögen var det gott om plats vid “bryggan” och där brukar båtarna ligga i flera led.
   Resan har varit jättebra och jag tror alla var vädigt nöjda. Jag också.

 11. Oj va’ mycket fint det fanns i Uddevalla. Känns lite konstigt……….. så många dagar som jag spenderat där och det enda jag känner till är hotell Carlia och sjukhuset.

  1. Uddevalla har en hel del och bra utgångspunkt om man vill se mer av Bohuslän. Vi bodde på hotell Bohusgården i Uddevalla och därifrån vidgade vi vyerna. men du var ju där på jobb och hade säkert inte så mycket ledig tid.

 12. Det är något visst med kustens landskap! Härliga bilder även om det är grått och regnigt! Jag har nu till min frukost gjort resan med dig o din grupp, en liten njutflykt med regnrock och sydvästen på 🙂
  Så det kan gå.
  Tack för turen dessa dagarna!
  Stor kram!

  1. Jag mjukade ju först upp hos dig i Arvika . Ja. en vecka sedan din vernissage ägde rum.
   Bohuslän är så fint, även i regn, men visst ger det ett annat lyster när solen tittar fram.
   Så roligt att du resyt med mig via bloggen-
   Stor kram!

 13. Jag älskar västkusten med de karga klipporna och de små fiskebyarna. Smögen är underbar på sommaren.
  När jag bodde i Ed åkte vi ofta till Strömstad, Grebbestad och de soliga Kosteröarna, men de ligger lite mer norrut.
  Jättefina bilder, Ditte!
  Svar om Blogger:
  Vad betr. Blogger-appen.
  Blogger är en gratis plattform utan reklam och det får jag vara nöjd med. Jag vet att det är kostsamt med support på en gammal ouppdaterad app. Det får vara så här, jag byter inte någonting. Nu vet jag. Men tack för dina funderingar!
  Stor kram!

  1. Tack! Västkusten är så fin och det finns så många fina platser. Marstrand är nog en favorit och sedan finns det gott om öar utanför längs kusten som jag också är väldigt förtjust i. Nu var vi lite tidiga så säsongen har inte riktigt börjat vilket var skönt. Ingen trängsel. KOster har jag besökt många gånger och där är också väldigt fint. Och Strömstad minns jag från barndomens vistelser där med mina föräldrar. Fina minnen.
   Vad gäller Blogger så är det bara att gilla läget. För egen del bloggar jag aldrig från mobilen, även om jag har den möjligheten, utan min Mac reser med mig. Nu vet du ju hur det är och det räcker långt.
   Stor kram och trevlig lördag.

 14. Fina bohuslän!!
  Det var evigheter sedan jag besökte bohuslän. Så kul att få följa med dig tillbaka och få en återblick. När min dotter var bara året gammal alltså 26 år sedan så campade vi i Lysekil med en vänninna med familj. Därifrån har jag dåliga minnen för vi alla fick maginfluensan. Vädret var inte det bästa utan det regnade hela tiden. Däremot när vi åkte vidare till Smögen så tittade solen fram. Smögen är het underbar och dessa räkmackor!! Däremot har jag inte varit på havets hus och den fina kyrkan. Tack för din guidning Ditte.
  Du sköter dig jätte bra som även vår blogg guide🤗🤗
  Kram

  1. Bohuslän tycker jag så mycket om och Sverige på sommaren överlag är så fint med alla vacker grönska. Har varit mycket i Bohuslän under min barndom och även senare i livet och alltid font att komma tillbaka hit. Och regn vill man ju inte ha. Trista minnen med camping och maginfluensa. Havets hus var stängt nu för reparation men jag har varit där ett par gånger tidigare. Roligt att se livet under ytan i våra vatten här på Västkusten.
   Tack för fina ord och roligt att du var med.
   Det är så bra med Blogglandia dör vi kan se oss omkring med hjälp av varandra. Perfekt!
   Kram!

 15. Men åhh..så fina bilder o så roligt att du reser runt i fina landet o låter oss som inte gjort få se allt detta fina 🙂 Fjällbacka är ju så fint har sett bilder innan, o kul att få följa dig på dessa trevligheter 🙂 kram å trevlig lördag <3

  1. Tack! Ja, Sverige är vackert och det finns många fina platser att besöka. Och så bra att vi kan dela med oss av det vackra vi ser och upplever.
   Fjällbacka är jag väldigt förtjust i och även Marstrand.
   Roligt att du är med.
   Kram och trevlig lördag-

 16. Vet att jag besökt de här platserna, tror det varit under svenska högsommaren då många har semseter. Mina minnen är att det var väldigt vackert , men smockat med folk. Det är säkert rätt tid att besöka dessa platser nu innan midsommar eller sensommaren.

  Av dina bilder att döma förstår jag att ni hade en fin dag och såg många vackra platser!

  1. Nu, innan turistsäsongen drar igång är det gott om plats och mycket lugnare. En bra tid att vara här .

  2. Nu gick kommentaren iväg innan jag var klar.. Och att komma hit före midsommar är klokt. Mindre trångt, helt klart. Och en riktigt fin dag hade vi. Men resan blev väldigt lyckad trots regnet.

  3. Vi kom i rättan tid nu före midsommar och innan turisterna kommer. Och det var lugnt på de platser vi besökte.Resan blev väldigt lyckad trots att vi bara hade sol en dag. Men vädret rår en inte på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *