Resor i Sverige

Lysekil – staden vid havet. Välkomna med hit!

Välkomna till Lysekil! En av de platser i Sverige jag besöker nu i sommar. Och just igår blev det en tur hit från Uddevalla. Här, vid Gullmarsfjorden (Gullmarn) i Bohuslän, kan du uppleva salta bad och krabbfiske.  Du kan strosa i de smala och slingriga gatorna och besöka “Havets Hus”. Kanske en tur upp till kyrkan högt uppe på berget  och där  passa på att blicka ut över över staden och Skagerack.  Och att ta sig hit med buss från bl.a Göteborg och Uddevalla fungerar fint med  Västtrafiks direktbussar. Tillbaka till Uddevalla kan man  tisdagar melllan 3 juli och 7 augusti ta sig med båt, m/s Byfjorden, som även den körs av Västtrafik. Båtturen måste förbokas och middag serveras ombord.

Vy ut över Skagerack och lysekil från höjden där kyrka är belägen. Vy från kyrkan och ut över Lysekil och Skagerrak.

I Lysekil

erbjuds  flera boendealternativ inne i stan eller så finns det möjligheter att ta sig vidare med båt, också Västtrafik,  till Skaftö, Grundsund eller Fiskebäckskil för att övernatta där. Inne i Lysekil erbjuder “Strandflickorna” olika alternativ för övernattning i sekelskiftesmiljö.

Längst ut i havsbandet finns naturreservatet Stångehuvud och Pinneviksbader med fina, släta granitklippor där man kan bada och fånga krabbor. Ett besök på Havets Hus, med 40 akvarier i olika storlek och innehåller ett urval av av  de djur som lever i Gullmarn och Västerhavet. (Västerhavet – Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön, Öresund, Limfjorden, Stora o Lilla Bält)

 

Havets Hus

Akvarierna vid Havets Hus börjar med växt och djurlivet vid strandområdet, går genom Västerhavets miljöer och till de djupa bottnarna.  Vattnet som finns i akvarierna  hämtas från Gullmarsfjorden och 30 meters djup och det innebär att temperatur och salthalt följer naturens växlingar.

Gullmarsfjorden, en del av Skagerrak

En sorts sjöborre.

Småfläckig rödhaj.

Här på repet syns ägg från den småfläckiga rödhajen. Äggen har honan “limmat fast på repet och det tar 8-9 månader innan äggen kläcks och ut kommer ca 10 cm småfläckiga rödhajar. Näring får äggen under denna tid från  gulesäcken. (En av fostersäckarna.)

Det vita på repet är ägg från småfläckig rödhaj.

Kyrkan

är byggd i nygotisk stil och  har sedan 1901, då den invigdes präglat stadsbilden i Lysekil med sin röda granit, hämtad från trakten.  Kyrkan är 63 meter hög och toppen av spiran befinner sig 95 meter ö.h. Kyrkan är stor och byggdes för att ha plats för 1500 personer. Men man har nu minskat antalet bänkar och sittplatser till 1300 och gjort utrymme för bl.a en sitthörna. Den nuvarande kyrkan är den tredje i ordningen som byggts då de andra två blev för små.  Den kyrka som nu står här  är stor så den fick inte plats i ost-västlig riktning som är  brukligt utan fick placeras  i nord-sydlig riktning.

Kyrkan i Lysekil ligger uppe på berget och den högsta punkten på kyrkan är 95 m ö.h. Vy från Havets Hus upp mot kyrkan.

Kyrkan med tornet var tänkt att bli 68 meter högt men man ritade om och bestämde att höjden på kyrkan fick bli 63 meter. Man var orolig för att tornet skulle knäckas i stormarna.  Men sänkningen hjälpte inte utan 1913 knäcktes tornets topp i en storm och året därpå blåste det ner. (Detta hade även hänt de tidigare kyrktornen.) Så tornet har levt ett riskabelt liv.

Interiör av kyrkan och med en del av caféhörnan. Den första kyrka där jag sett en caféhörna. Trevligt!

 

 

 

28 svar på ”Lysekil – staden vid havet. Välkomna med hit!”

 1. Så fint det är där på Västkusten och Bohuslän! Har inte varit så mycket i dom trakterna, men har båtat runt med vänner i skärgården som ju skiljer sig en hel del från den som finns i Stockholm. Båda är fantastiska på sitt vis.
  Fiska krabbor från klipporna… Får vem som helst göra det? Låter som risk för utfiskning. Fast jag har ingen aning om hur det står till med krabbeståndet, så det kanske inte är värre än att meta abborrar?
  Apropå ditt besök hos hajarna där så såg vi filmen Hajen igår för första gången på år och dar. Den var rätt skrämmande fortfarande med musiken och det där, men den var lite väl smart och hämndlysten för att vara en haj kan jag också tycka 🙂

  Ha ännu en fin dag!

  1. Jag tycker mycket om Stockholms skärgård, men än mer om Bohuslän och Västkusten. Helt annorlunda och med ett hav som är levande. Det är ju inte direkt Östersjön- Tyvärr väldigt förorenat. Jag har varit mycket i Bohuslän när jag var barn och ungdom och tycker det är så fint. En klar favortit är Marstrand men även Lysekil och Fjällbacka. Ja, det finns så många ifna ställöen här och attt segla här är ju helt annat än i Östersjön. Krabbor här kan vem som vill fånga och det finns många.
   Filmen “Hajen” har jag sett ett par gånger bl.a. när vi var i trakterna där den spelades in i USA. Men kanske dags att se om den. Dessa svenska hajar är mer beskedliga.
   Ha det bra ni också.

 2. Hej svejs! Du är på resande fot igen, härligt. Västkusten har en speciell plats i mitt hjärta, gillar det skarpt. Nackdelen är att under sommarmånaderna är det förskräckligt trångt där, både med bilar och människor. Men så blir det när något är riktigt fantastiskt fint! 🙂

  Sjöborrarna jättefina, kyrkan också fin och framförallt en fikahörna. Så mysigt och litet nytänk skadar säkert inte i kyrkorummet.

  Önskar dig en skön fortsättning på sommaren!

  1. Jadå, och nu jobbresa med gäster. Just nu var det en bra tid att komma hit för mängden människor var liten. Och ingen helg heller. Tyvärr var Smögen lite avslaget men hellre det än trängsel. Marstarnd, Lysekil och Fjällbacka var helt prefekta. Och visst kommer turister när dte är fina omgivningar. Havet Hus i Lysekil är verkligen fascinerande och roligt att se att Västerhavet har så mycket liv i sig. Känns sorgligt med Östersjön. Kyrka i Lysekil är så fin i sin enkelhet och caféhörnan lättade upp och brukar vara välbesökt. Vaktmästaren berättade att det blivit en fin mötesplats och bl.a. för nyanlända och “gamla” Lysekilsbor. En god idé.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar,

 3. Kul med en liten tripp till Västkusten såhär på förmiddagen. För mig är det speciellt med just den kuststräckan, där tillbringades många sommarsemestrar när jag var liten, och det är alltid något visst med att komma tillbaka dit.

  1. Ja, Bohuslän och Västkusten tycker jag om. Var också en del här som barn och ungdom men nu var det resejobb. Väldigt trevligt på alla sätt- Vad roligt att du också varit här en hell del.
   Idag besökte jag dessutom din hemstad. Trevligt det också. Och “sola” sken.

 4. Nu blev jag också förvånad över cafeet. Och det ser ut att passa alldeles ypperligt där, inte ett dugg malplacerat! Annars är det vanligt i våra trakter att man har café i bakarstuga, pråstgården eller församlingshemmet i anslutning till kyrkan.
  Hade gärna strosat där och sett alla fiskarna. Sjöborrar är vackra!
  Kram och trevlig helg, blir du kvar på västkusten?

  1. Jag tyckte att caféet i kyrkan passade väldigt bra. DEt blir ju en naturlig mötesplats både för nyanlända och de som bott länge i Lysekil. Tyckte också att caféhörnan lättade upp miljön. Kyrkan är verkligen fin i sin tämligen strama stil.
   “Havets Hus” är verkligen fascinerande och det finns så mycket att se. Och vilket djur och växtliv det är här i havet. Stor skillnad mot östersjön.
   Kommer hem nu till helgen efter jättefina dagar i Bohuslän.
   Kram och tervlig helg.

 5. Lysekil är verkligen trevligt och det blev en viss igenkänning trots att det var 29 år sedan vi var där! Kyrkan besökte vi också men caféhörnan fanns inte då. Hur som helst så tycker jag att det är ett väldigt trevligt initiativ att göra kyrkan till en mötesplats på många vis.

  Kram och ha en fortsatt fin fredag!

  1. Vad roligt att du kände igen dig här i Lysekil! Vad gäller caféavdelningen är den ganska ny och den blir ju till en fin mötesplats. Lysekil har många nyanlända och både de och aandra uppskattar denna mötesplats. Jag tycker verkligen om tanken på en mötesplats här.
   Önskar dig också en fin helg. Och nu är det väl nästan sommarlov. Vet att du har jobb kvar med elevfritt.
   Kram!

 6. Lysekil är ju så fint!
  Och ett café i en kyrka har jag inte heller sett någon gång, men det var trevligt!
  Stor kram och vi saknade dig idag!

  1. Visst är det! Och ett café i kyrkan tycker jag lättade upp.
   Jag saknade er också. Men tänkte på er.
   Stor kram och trevlig kväll

 7. Vilken fin idé att ha café i kyrkan. Närmare folket blir allting på det sättet. Charmigt.
  Jag har aldrig varit i Lysekil men kände spontant att jag gärna skulle vara där 🙂
  Strandflickornas hemsida har jag studerat noggrant nu.
  Ha en fin helg Ditte!

  1. Ett café i en kyrka har jag aldrig sett tidigare och det blir lite av en träffpunkt. Vaktmästaren berättade också att många nyanlända gärna kommer hit och så blir dte en fin mötespunkt mellan människor. Kanske något fler skulle ta efter. Lysekil är väldigt trevligt men även Fjällbacka och Marstrand. Kommer inlägg efter hand. Marstrand är nog min största favorit. Men jag gillar all tre.Var och en på sitt sätt. Kul att du tittat in hos “Strandflickorna”.
   Önskar dig också en fin helg.

 8. Ser att du fått en kommentar från Eva Trillian. Hon var den första jag tänkte på när jag läste ditt inlägg, för hon flyttade till Lysekil för ett år sedan. Dessutom jobbar hon för Svenska Kyrkan, så jag utgår ifrån att hon gillade dina bilder från just kyrkan. Å att ha ett café i en kyrka och inte bredvid i en separat byggnad tyder på nytänkande. Nåt inte bara den Svenska Kyrkan behöver…
  Håller med att Stockholms skärgård inte kan jämföras med den på Västkusten. De är helt olika, men charmiga båda två på sitt sätt.

  Krabbfiske är nog ingenting för mig, men om krabban serveras på en tallrik med rätt tillbehör så hugger jag gärna i;-) Tor nog att du håller med mig;-)

  1. Tänk om jag stött på “Eva Trillan” här. Vad roligt det varit och helt utan att jag ens visst att hon var i Lysekil- En fin stad är det- Hade ingen aning om att hon jobbar för Svenska kyrkan. Jag tyckte tanken med ett café här var väldigt lyckat. Verkligen ett nytänkande som flera borde ta efter.
   Jag har ju seglat en del i Stockholms skärgård och i övrigt varit där en hel del.Och visst är den fin! Men tyvärr är ju vattnet så förorenat, vilket är synd för djuroch växtlivet. Skagerrak och hela Västerhavet är ju mycket piggare.
   Krabbor har jag fångat många i min dar, just i Bohuslän, men idag vill jag helst ha den med tillbehör på en tallrik.Tänk så rätt du har.

 9. Lysekil verkar vara ett mysigt ställe. Har dock aldrig hört förut att ett kyrktorn knäckts av stormen. Då måste det blåsa ordentligt. Kul med kaféhörna i kyrkan. 🙂
  Jättefina bilder! Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Lysekil är en fin liten stad men läget är utsatt. Kyrka ligger på en höjd och när det stormar så gör det verkligen det. Kanske behövde kyrktornets konstruktion ses över…Men det lär vara två torn som blåst ner.
   Kaféhörna tycker jag fler kyrkor skulle ha. Blir en fin mötesplats och lättar upp.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 10. “För uppå Öckerö finns
  ju världens käckaste kvinns.
  Jag har en liten vän, som är mej trogen än
  därnere i Bohuslän.”

  När min bror bodde i Göteborg, hyrde familjen sommarlägenhet
  på Öckerö i många år. Hälsade på där1960. Åh, va´ fin det var!
  Älskar Våstkustens klippor.

  1. Visst är Västkusten vacker! Och dessa fina klippor och havet som ständigt är nära. Så fint! Öckerö besökte jag för några år sedan och förstår att du blev förtjust när du var där.

 11. Du ser ut att ha det bra där nere på västkusten! Lysekil är en fin liten stad där vi var när barnen var små … och det är ju några år sedan 🙂 Trevligt med café i kyrkan!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  1. Väldans bra! Och här finns ju många fina pärlor längs kusten, var och en med sin charm.
   Trevligt att ni var där när barnen var små så du kände nog igen vyn. Caféet i kyrkan tyckte jag om. Blir en fin mötesplats.
   Kram och trevlig lördag.

 12. Då fick jag äntligen besöka västkusten som jag velat ett tag men man hinner inte alltid det man vill …tack för en underbar tripp som alltid kram

  1. Västkusten och Bohuslän är så vackert och väl värt både ett och flera besök- Men det finns ju så mycket fint i Sverige att ta del av och extra vackert är det ju nu under sommaren med all grönska. Men nu har du varit där i alla fall via text och bilder.
   Kram!

 13. Var ju inne och kommenterade hos dig igår, men måste återkomma och läsa vidare idag.
  Så mycket intressant så jag känner att jag måste ta in vad du skriver ,-)
  Har missat den sidan av Sverige, fast jag vet hur vackert det är, har sett bilder, ska nu njuta av dina bilder, måste någon gång åka dit och se med egna ögon!
  Cafèhörna i kyrkan var ju en mycket bra idè ,-)
  Det ser ut på ett speciellt sätt på västkusten som tilltalar mig mycket! ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Välkommen! Och det är ju så bra med “Blogglandia” att man kan resa, se och uppleva så mycket genom varandra. En stor fördel. Visst är caféhörnan en god idé och det blir ju också kanske en naturlig mötesplats.
   Jag är väldigt förtjust i västkusten och Boguslän. Tror det är klipporna, kargheten och havet som ständigt är närvarande som lockar.
   Ha det bar du också!
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *