Resor i Sverige

Marstrand, en favorit – Även i regn och blåst

Dags igen för ett besök på fina Marstrand i samband med mitt resejobb till Bohuslän. Och här ute i havsbandet är det fint även om det blåser och regnar “småspik” som det gjorde under gårdagen.  Jag tycker mest om det öppna havet, klipporna, alla vackra trähus och Marstrands fascinerande historia. Och ett stycke historia är just vad man ser direkt,  Carlstens fästning.

Att ta färjan över till Marstrand från Koön på fastlandet tar bara några minuter. På väg till Marstrand med färjan från Koön på fastlandet. En tur på några minuter och som betingar ett pris av 31 kronor. (För tillbakaresan behöver man  ingen biljett. ) 

Marstrand

har jag berättat en hel del om i de inlägg jag skrev under förra årets resa hit och är du intresserad och vill läsa mer om Marstrand så klicka på länken. Även Skyltsöndag fick i samband med förra årets resa hit vara med på ett hörn. Och då i form av en solig promenad som finns  här. 

Framme på Marstrand. En överfart tar bara några minuter. Strax framme på Marstrand.  Färjan stannar vid kajen utanför turistbyrån. (I det gula huset)

Flaggor från många nationer välkomnar på kajen.

 Välkomnade oss  gjorde också vår guide Lena.

 Att fisk är Marstrands kommunvapen är fullt förståeligt. 

När vi börjar vår tur genom Marstrand är det fortfarande uppehåll men vinden ligger på från norr så det är rejält kyligt. vi söker oss i lä mellan de vackra, välskötta trähusen. Och nästan alla hus är målade i ljusa färger där ljust grått eller vitt dominerar. Många hus är sirligt dekorerade både runt fönstren på balkonger och verandor

Många vackra trähus möts man av på Marstrand. Marstrand har många vackra trähus med speciella träarbeten.

Gott om vackra blommor fanns i välskötta rabatter både inne i de små trädgårdarna och utanför.

Rosa vallmo hade jag inte sett tidigare.

 

Vi stannade till vid det ståtliga “societetshuset”. Här är utsikten över havet betagande. Och särskilt om det är klart väder. Även i regn och gråväder är den speciell.  Societetshuset invigdes 1887 och här tillbringade den svenska kungen Oscar II en hel del tid när han var på Marstrand. Och från att ha varit “uppehållsrum” för den övre societeten så öppnades här 1979 en restaurang.  Men allt var slitet så byggnaden totalrenoverades mellan 1999 och 2005 och är idag restaurang och festlokal.

Societetshuset på Marstrand. En rejäl "snickarglädje". Societetshuset i Marstrand. En pampig “snickarglädje.”

Utsikten mot Skagerak  från strandkanten nedanför Societetshuset. Regnandet hade börjat när fotot togs.

Färgstark regnponcho på och vandringen fortsatte. 

Huset jag blivit så förtjust i låg kvar på sin klippa. Tänk om… Får nöja mig med att titta.

Tillbaka på kajen igen.

Jodå, vi åt alla en jättegod lunch och hann torka upp. Men regnet höll i sig. Och fast jag tycker om Marstrand även i regn och blåst så  kändes det skönt att titta in på Bergs konditori för en kopp kaffe och en god kaka. Ett besök här hör till om man är på Marstrand. Det tog vi alla fasta på. Inte direkt utesittarväder denna blåsiga och regniga onsdag. Men desto mysigare inomhus. Så  efter besöket här har alla nu verkligen varit på Marstrand.

Bergs konditori ligger i den vackra byggnaden där den svenska flaggan är hissad.

Trots regn och blåst blev det en fin dag om än inte vädermässigt. Och på eftermiddagen var det dags att lämna Marstrand för denna gång. Men troligt är att det kommer något mer inlägg härifrån under nästa vecka.

 

30 svar på ”Marstrand, en favorit – Även i regn och blåst”

 1. Det är sååå fint på Marstrand! Lite synt på vädret bara, men visst är det härliga vyer trots det! Finaste vyn är nog du i din färgstarka regnponcho, och det är ju jättebra att du som reseledare syns så tydligt också. 🙂

  Ha en fin dag!
  PS: Sprang på Mr B på Domti igår – han hälsar 😉

  1. Visst är det! Marstrand är verkligen en favorit.V klarade oss utan regn på förmiddagen när vi vandrade runt med en guide på en jättetrevlig visning. Men vid lunch började det ösregna och det höll i sig. Men regnkläder och bergs konditori hjälpte långt.
   Och visst syntes jag bra i min röda regnponcho.
   Idag har vi haft en jättefin dag så det väger upp.
   Trevlig kväll

 2. Synd att ni inte hade strålande solsken där på Marstrand – så mysigt att vandra där. Vackert! Men, vädret rår vi inte över, inte ens yr.no som jag har förlitat mig på. Det ser ut som att jag behöver köpa regnkläder idag om jag inte vill bli blöt in på bara kroppen. Det vill jag inte. Du var betydligt bättre rustad!

  1. Visst var det! Förra året var det så vackert och visst är det skillnad när det är fint väder. Men vi hade en jättebra dag på marstrand trots regnet. Och idag kom solen och den blå himlen vid 14-tiden. Skönt!
   Kanske blir det en regnponcho för din del också.
   Ha det gott i Värmland.

 3. Tänk vad vädret ska ställa till det! Men du var förberedd med din glada poncho, bra det! Guiden, hon verkade nästan ha haft en kyss mig om du kan-hatt på huvudet! 😀 Jag förstår att besöket på ett varmt kondis är mysigare i det läget.

  1. Det regnade rejält men kom efter vår guidade tur som tur var. Guiden var klädd i dräkt från Marstrand och hatten ingår… Tur den hade band för annars hade den blåst iväg.
   Regnet startade efter lunch och alla var beredda på det. Och anrika Bergs konditori fick många besökare. Men vi var supernöjda med dagen på Marstrand. Detta är verkligen en av mina bästa favoriter vad gäller orter i Bohuslän.

 4. Vilka vackra hus! Jag har varit där för mååånga år sen, men skulle gärna åka dit igen.
  Hoppas vädret blir lite bättre!
  Stor kram

  1. Marstrand är så fint och än finare i sol. Men vi hade en fin dag här ändå.
   Kul att du varit här.
   Stor kram

 5. Vackra bilder, men västkusten kan blåsa och regna. Du var färgstark, där!
  Man vill ha vackert väder, men även idag är här sisådär mulet, kanske 2 gr varmare än igår.
  Ha det fortsatt fint!
  Stor kram!

  1. Visst är vackert väder att önska. Men trots regnet blev det en väldigt lyckad dag. Och jag var glad för min regnponcho. Idag har vi strålande sol nu på eftermiddagen. Kram!

 6. Veiken och hennes man tog mej på en tur till Marstrand. Det var ganska kallt
  men det spelade ingen roll. Väldigt lugn då det inte var turistsäsong. Kan tänka
  mej att det flir livligt då. – Om jag inte missminner mej, så finns det inga bilar på ön?
  Du ser ut att vara redo för regnet, Ditte! 🙂

  1. Vad roligt att Veiken och hennes man tog dig med hit på en tur- Vet att även de är väldigt förtjusta i Marstrand. Liksom jag. INgen turistsäsong nu heller. Vill nog undvika den.
   Nej, inga bilar finns annat än de varutransporter som kommer till butiker och restauranger. Och numer finns några elbilat.
   Och visst var jag redo för regn.
   Men idag har vi haft sol efter lunch. Så skönt.

 7. Jag har aldrig varit där, och nog ser det vackert ut! Fast visst är det trevligare med sol och blå himmel! Tur ni kunde sitta inne och njuta av lunch och en fika!
  Kram!

  1. Marstrand gör sig allra bäst i sol eller i varje fall uppehållsväder. Men vi fick en fin dag och under den guidade vandringen var det i princip uppehåll. Bra så! Men Bergs konditori var mysigt att titta in på när det blev alltför blött.
   Kram!

 8. Hej Ditte
  Va kul att se du är i Marstrand ni hade inte vädret med er. Alla dessa vackra hus och gator,min mormor var från Marstrand, så varit där några ggr både som barn och på gamla dar hon ligger begravd på Koön. Kul att se du är så pigg som vanligt, härligt när man kan resa runt. Ha det gott Mabel

  1. Hej Mabel!
   Vad roligt att du såg att jag var i Marstrand! Vi hade en väldigt lyckad dag dag trots regnet. Och Marstrand är så fint. Ja, hela Bohuslän men marstrand är en favorit. Vad roligt att läsa att din mormor var från Marstrand.
   Pigg är jag och är här i Bohuslän på resejobb. Vi bor i Uddevalla och tar oss runt härifrån. Hem till huvudstaden i morgon.
   Vi tänker ofta på dig och har också ofta tankarna i Thailand. Minns alla fina dagar.
   Må gott du också.

 9. Vilka härliga bilder från fina Marstrand. Synd att inte vädret var helt på er sida men allt rår man inte över. Tänk att få bo i huset på klippan där… I alla fall så länge det inte är en rejäl höststorm 😉

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Vi hade en lyckad dag även om vädret inte var så lyckat för en heldag utomhus. Men Bergs konditori och en bra lunch höll humöret uppe. Liksom en Jättebra guidad tur som var regnfri.
   Huset på klipporna har jag länge spanat in…
   Kram från ett soligt Uddevalla.
   Trevlig kväll.

 10. Marstrand är verkligen vackert! Finast i sol och lagom värme, men absolut fint i alla sorters väder om man är klädd för det! Tack för promenaden!
  Kram

  1. Visst är Marstrand finast i sol men vi hade en bra dag ändå. Och regnet kom ju inte förrän strax före lunch. Vi kunde gå på vår guidade tur innan. Bra så. Roligt att du följde med oss.
   Idag har vi haft fint sedan lunch och strålande sol men nu var det andra besök som gjordes. En vacker solnedgång blir det i kväll. Lite kompensation för allt regn igår.
   kram!

  1. Bohuslän är verkligen vackert och Marstrand är en favorit och allra finast i sol. Men å andra sidan gör sig Marstrand i alla väder om man är rätt klädd.

 11. Ja, liiiiite skillnad är det mellan dina soliga inlägg från ifjol och dagens berättelse. Men vädret kan man ju som sagt inte göra nåt åt.
  Har läst många av Ann Rosmans deckare, och där är Marstrand ju centralplats om man säger så. Byggnaderna är fantastiska och otroligt välskötta. Men min favo är huset på klippan. Helt underbar bild och troligen lika fint att bp i det vackra huset. Ja, när det inte regnar och blåser vill säga;-)

  1. Visst är det skillnad! Ett Marstrand i sol är så fint. Men vädret är som det är och vi hade en väldigt lyckad dag här i regnet. Väldigt god lunch på en mysig krog och sedan blev det för många bergs konditori. Huset där ute på klippan är så läckert och så skönt att man inte behöver klippa gräs.Och utsikten!!!!Men i blåst viner det rejält där ute…Kan ha sin tjusning det också förstås.
   Idag har vi haft strålande sol från klockan 13 och det blir en vacker solnedgång i kväll. Bra kompensation.

 12. Marstrand är fint även i mindre fint väder.
  Själv åker jag till Hönö och Öckerö i morgon. Jag hoppas vädret blir hyfsat, vi brukar tyvärr ha otur när vi besöker västkusten.
  Med rätt klädsel och gott humör blir det det säkert bra ändå.

  1. Vad trevligt med Hönö och Öckerö! Idag har vi haft strålande sol sedan klockan 13 och det blev bra ersättning för gårdagens regn. Men visst är Marstrand alltid fint. Och jag hade i alla fall min regnponcho och den höll den värsta blötan borta.
   Önskar dig en fin tur.

  1. Jadå, så sant. Och Marstrand i regn är fint det också. Men jag har insett att jag behöver ett regnskydd till min kompaktkamera. Är glad för att regnponchon var med…

 13. Jag har alltid varit förtjust i Bohuslän och har många favoritplatser där.
  Du klär i rött också. 🙂 Synd det inte går att bestämma över vädrets makter.
  Kram Bosse

  1. Här på Marstrand blev jag lite som “Rödluvan” och min regnponcho var funktionell. Nej, vädret blir som det blir och på en liknande resa kan vi heller inte direkt ändra i programmet under vägs. Men alla gäster var nöjda trots regnet. Marstrand är en klar favorit. Även i regn.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *