Resor i Sverige

Bohuslän dag 3 – Lysekil – En av dagens höjdpunkter

Bohuslän dag 3 och det passade då också riktigt bra med tre höjdpunkter: Lysekil. Smögen och Fjällbacka.  Ja, egentligen blev höjdpunkterna betydligt fler men dessa var grunden. Vi startade i morse i Uddevalla, körde några mil  västerut och tog färjan från färjeläget i Skår över Gullmarn (Gullmarsfjorden)  och körde sedan mot Lysekil som var första stoppet för dagen.

Bohuslän dag 3. Vi är på väg över Gullmarn med färjan från färjeläget i Skår. Bohuslän dag 3. Bilfärjan tar oss över från Skår och över  Gullmarsfjorden som ligger blank. En resa på 10 minuter.

Bohuslän dag 3 – Lysekil, dagen första stopp

Lysekil skiljer sig en del från den övriga bohuslänska kustsamhällena och kom att bli stad 1903. Och orsaken till  det var bl.a. att förutom fiske och sjöfart så fanns annat att försörja sig på. Men fisket var förstås viktigt och redan i slutet av 1500-talet var Lysekil det största fiskeläget i norra Bohuslän. Hit till Lysekil kom också affärsmän från Tyskland och Danmark för att bosätta sig  och även svenskar från andra delar av landet.

Att Lysekil sedan  i mitten av 1800-talet skulle komma att bli en badort var förstås också gynnsamt för staden och ekonomin. En badläkare, Carl Curman, anställdes 1847 och kom att driva på Lysekils framgångar som badort. Och parallellt med badinrättningarna, fisket och konservindustrin för fiske växte  också en  stenhuggeri verksamhet fram.  (Bohuslän har väldigt gott om röd granit. )

Lysekil har idag runt 8000 invånare och en del av dem har jobb i Lysekil. Här ligger “Preemraff , tidigare Scanraff , ett stort oljeraffinaderi som sysselsätter många och ägs av PREEM.

I Lysekil

körde vi direkt upp till kyrkan, som ligger på en höjd, för att därifrån ta del av den vackra utsikten. Nästa stopp för oss blev på “Havets hus”. Om kyrkan och “Havets hus” har jag berättat om när jag var här för några år sedan; Lysekil- Staden vid havet.

Uppe på berget där Lysekils kyrka finns får man en fin överblick.

Bohuslän dag 3. Besök på Havets Hus i Lysekil. Bohuslän dag 3. Besök på Havets hus i Lysekil. Här finns dryga 100 olika arter av djur samlade i  40 olika stora akvarier. Djur som lever i Gullmarsfjorden och Nordsjön.  Det största akvariet rymmer 140.000 liter.

I  ett av akvarierna fanns det rockor. Dessa smälter fint in på havsbotten och bland stenarna och är svåra att upptäcka.

Besöket på Havets hus var som vanligt väldigt trevligt. Och med begränsad tid till vårt förfogande så stannade vi drygt 60 minuter. Efter hand slog vi oss ner vid vattnet och försökte se om vi där kunde se till något djurliv.

Skulle vi månne se något växt och /eller djurliv i havet här vid kajen.

Jodå! Maneter i variation. Nu skulle vi ju inte bada så det var verkligen intressant att se dem. Och igår ute på Marstrand såg jag  inte en enda. 

28 svar på ”Bohuslän dag 3 – Lysekil – En av dagens höjdpunkter”

 1. Maneterna är ganska läbbiga samtidigt som dom är väldigt vackra. Att titta på dom är trevligare än att bada med dom om man så säger 🙂

  1. På Marstrand såg ja inga maneter alls men desto fler fanns här i Lysekil. Nu skulle jag ju inte bada så det var roligt att studera dem från kajen.
   Har bränt mig som barn flera gånger och vet att det sved rejält.

 2. Vilken bra, intressant och givande dag det blev! Ni rör er i trevliga och fina trakter.
  Önskar en härlig fredag nu!

  Kram

  1. En verkligt lyckad dag på alla sätt. Och Bohuslän har verkligen levererat allt.
   Och en bra fredag blev det också.
   Kram

 3. Intill kyrkan finns en stig som leder till ett utkikstorn, därifrån är utsikten magnifik och mer öppen än vid kyrkan. Vi har varit på Havets Hus en gång, i början av pandemin, och tyckte det var för trångt då och folk hade inte någon respekt för avstånd så jag tyckte det var obehagligt. Fördärvade mitt besök tyvärr. Men lite intressanta havsdjur upplevde jag ju ändå 😀

  1. Har testat stigen vid privata besök men nu fanns inte tiden.
   På Havets hus var det bara vår grupp på 28 personer så alls ingen trängsel. Har varit här några gånger tidigare och även då bara varit just vår grupp. Men under panedmin var vi ju inte på plats. Då hade vi valt bort ett besök här.
   Förstår att det var obehagligt att vara här när det var pandemi och många runt om.

 4. Så fin bild av maneterna. Känns nästan lite overkligt den här årstiden, men jag gissar att de är där konstant på den sidan av Sverige. På Åland börjar de synas mot hösten till och då brukar man säga att nu är sommaren slut.
  Så vackra ställen ni rör er på! Ha det fortsatt bra på resan och tack så här långt!
  Kram

  1. Tack! Jag tyckte också att bilden av maneterna blev bra. Intressant att det här i Lysekil fanns så många men på Marstrand så jag inga. Intressant att maneterna på Åland kommer mot hösten. Har nog inte tänkt på det.
   Vi har det så bra och så mycket fint att se och uppleva. Och även om jag jobbar hela dagarna hinner jag ta in allat det vackra naturen bjuder på,
   Kram

  1. På Marstrand såg ja inga maneter och här vid kajen i Lysekil fanns det gott o dem. Och visst blev bilden på dem bra.
   Tack! Vi har haft en toppendag idag också och både sett och upplevt mycket.

 5. I Lysekil har jag hängt en del, tycker mycket om den staden. Dock är det så länge sedan så jag har aldrig besökt Havets hus, tror inte det.
  Ja, ni rullar vidare bland Bohusläns pärlor. Så fint att få göra denna jobbresa igen!
  Trevlig fredag!
  Stor kram och mycket sol!

  1. Jag också och i yngre dagar. Men även en del jobbresor hit har det blivit. Havet Hus är verkligen spännande och intressant och invigdes 1993. Har vait här några gånger och det är fascinerande att möta så mycket av Skagerraks växt och djurliv här.
   Vi har haft och har en väldigt bra resa och i strålande sol. Absoult njutbart.
   Jätteroligt att vara tillbaka igen i Bohuslän-
   Stor kram

  1. Lysekil tycker jag om men Marstrand är favoriten för min del.
   Tack, vi har det så bra.
   Kram

 6. Vilket fantastiskt väder ni har haft under veckan. För Lysekil är faktiskt en ort som gör sig betydligt bättre i solsken än i grått. Det gäller Marstrand också för den delen. Preemraff – var inte det raffinaderiet otroligt omskriven innan det byggdes. Många protester i många år om jag inte minns fel.
  Å maneter – YUCK om man råkar se dom på sandstränder. Men de är riktigt vackra om man kan observera dom från land.

  PS. Som alltid – helt underbara bilder:-) DS.

  1. Tack! Jag hade beställt fint väder och det blev över förväntan. (Hade ju även beställt det fina vädret till Öland och även det infriades)
   Jodå, du har rätt om Preemraff. Många skriverier men nu är man nog ok med att det finns här Många arbetstillfällen.
   Klimakteriehäxan frågade om maneter och på Marstrand såg jag inga. Men desto fler såg jag här i Lysekil. Men jag skulle ju inte bada. Hilma roligt att titta på dem från kajen.

 7. Oj så många maneter.
  Längesedan jag var i Lysekil nu. Pappa hade en kusin där när jag var liten som vi brukade besöka om sommaren.
  Har ett annat minne där i från också och det var när jag åkte i vattnet fortare än kvickt då jag lekte något för långt ut på en häll. Men jag vart snabbt uppdragen igen, på med torra kläder och sedan fortsatte väl leken. Ha en fortsatt skön tripp!

  1. Det var jättemånga maneter har i Lysekil. “Klimaketriehöxan” frågade häromdagen om maneter då hon hört att det fanns så många. Men just då hade jag inte sett några. Var på Marstrand. Så tydligen varierar det
   Kul med dina minnen från Lysekil. Och en fin sommarstad är är det-
   Tack! Men snart på väg hem- Och bra är det. Riktigt bra.

  1. Förstår att du också tycker om Lysekil Så fint här och besöket både på Havets hus och i stan blev lyckat. Och här vid kajen vid Havets hus fanns maneterna. Såg dem inte på Marstrand.

  1. Vi har verkligen haft det så bra och både naturen, upplevelserna och solen bidrog till att det blev så bra.
   Stor kram

 8. Gullmarsfjorden har jag besökt och kommer nog besöka i sommar också, en av mina vänner är övertygad om att det ligger en ubåt utanför där sedan 1966, jaja, jag åker bara med och njuter av det fina vädret medan han spanar med en sådan där “fisk” efter båten som ser botten.

  Fantastiska bilder Ditte, vi har det ganska fint även på denna sidan av fosterlandet.
  SV: Ledigheter är lite olika beroende på var man bor har jag förstått, men det blir väl bra i slutändan iallafall…hoppas jag. 😉

  Ha det fint Ditte.

  1. Spännande med en ev. ubåt. Och hur som helst trevligt med ett besök vid Gullmarsfjlorden. Och att spendera tid här på vattnet skulle jag gärna göra.
   Just detta med ledigheten har jag förstått varierar men hoppas det nu blir bra för din del.
   Ha det fint du också-

 9. Vilken fantastisk bild på maneterna, så fina de är!
  Minns så väl när jag var i Lysekil med min x-pojkvän och vi bodde precis vid Gullmarsfjorden, så fint! Det har gått några år nu, dags att göra en ny utflykt dit!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Klimakteriehäxan frågade om jag sett maneter och just då var vi på Marstrand och jag så inga. Men här i Lysekil fanns de. Bilden tyckte jag också blev bra och jag tog den från kajkanten.
   Jag tycker att Bohuslän är väldigt vackert men man ska nog komma hit innan turistsäsongen drar igång.
   Kanske tar ni er en tur igen.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Jag har aldrig sett maneter IRL! Inte för att jag saknar det heller, men du fick till härliga bilder på dem. Men alla maneter bränns väl inte, det finns väl snälla också, som bara smeker benen om man passerar?
  Kram

  1. Intressant var att Klimakteriehäxan frågade om jag sett några. Men då blev mitt svar nej, eftersom jag inte sett några på Marstrand. Men både i Lysekil, på Smögen och i Fjällbacka fanns dem.
   “Glasmaneterna”, de genomskinliga bränns inte. Men annars är det trådarna på maneterna som bränns. Men jag aktar mig för alla om jag badar. För säkerhets skull.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *