Resor i Sverige

Smögen i strålande sol – Ett lyckat besök

Med “hemmahamn” i Uddevalla var det lätt att ta sig både söder och norrut längs Bohuskusten. I Marstrand, några mil söderut, tillbringade vi en hel dag och en bit norr över blev det besök i Lysekil. Idag blir det en tur till Smögen och på måndag besöker vi Fjällbacka. Alla fyra orterna  har sin egen karaktär och där det finns  både likheter och skillnader.

Bohuslän. Västkusten. Smögen bjöd oss på strålande sol. Smögen bjöd generöst på strålande sol. Och antalet fritidsbåtar som kom in till Smögenbryggan var många och av olika nationaliteter.  Många norrmän med stora båtar och även många svenska båtar samsades längs bryggan.

Vi startade i Uddevalla och körde via Lysekil där vi stannade  innan vi fortsatt nordväst mot Smögen.

Smögen

är en ö i Sotenäs kommun, i mellersta Bohuslän med ca 1600 personer som är skrivna här. I hela Sotenäs kommun röknar man med ca. 9000 invånare.Sommartid mångdubblas befolkningen och det blir tämligen trångt på Smögen och längs  den 600 meter långa bryggan. Och det är just på och längs brygga det mesta händer. Bryggan på Smögen symboliserar sommarpuls, traditioner, fiske och skärgårdshistoria. Här kan man shoppa i de små bodarna, frossa i nyfångad fisk och skaldjur.  Inte minst färska “smögenräkor”. Och hela tiden är havet närvarande.

Sommartid är Smögen välbesökt  av både de båtburna turisterna och andra och så har det varit sedan början av 1900-talet.   Evert Taube  och Bohuslän hör också ihop och han hade sitt första officiella framträdande här på Smögen redan 1918 och var också en flitig besökare här.

Smögen nämns första gången

i slutet av 1500-talet och omkring hundra år senare bosatte sig människor på Hasselön som växt ihop med Smögen ön och har landförbindelse genom Smögenbron.( Några olika namn har förekommit bl.a.“Smögit” och “Smygesund”. Dessa namn är troligen kopplade till det smala sund, “Smyghålet” som ligger söder om Smögen ön. Det  fornsvenska ordet “smugha” – smyghål kan kopplas hit.

Smögen. En del av navet på Smögen; den 600 meter långa bryggan.En del av den 600 meter långa bryggan på Smögen.

Smögenbryggan

var tämligen glest befolkad både  med båtar  och besökare för turistsäsongen  är inte riktigt här. Men från midsommar är den i gång och fortsätter sedan till mitten av augusti. Och då är det verkligen fullt här. Både av turister och båtar. Längs bryggan finns mängder av små bodar som säljer det mesta och här finns också många restauranger.Så att den första räkmackan kom till här är fullt förståeligt. Dock inga extrapriser. Snarare tvärt om. En räksmörgås med färska handskalade smögenräkor kostar  ungefär mellan 150  och 250 kronor.

Räksmörgåsarna på Smögen är väl tilltagna och man kan lätt dela en. Vad gäller bröd är det ett gott,tunt ,rågbröd under berget av räkor. Restaurangerna är många och det lönar sig att titta runt lite innan man bestämmer sig.

Bohuslän. Smögen. Bryggan och här mot den lilla kanalen i "smyghålet". Bryggan på Smögen in mot den lilla kanalen; “Smyghålet”  som ligger längst in här i viken.Och de färgglada bodarna här vid bryggan brukar vara omtyckta fotoobjekt.

Nöjeslivet på Smögen lär vara något speciellt och det upplevde jag i yngre åldrar. Stämningen på krogarna brukar vara hög. Vad gäller boendet finns alltifrån privatrum, vandrarhem och hotell i olika varianter. Såg också att det en bit utanför av Smögen finns möjligheter att campa eller ställa upp husbil/husvagn.

Här  bygger man också på höjden och många hus ligger också  på berget. 

Skön Smögenkänsla med  dessa  typiska färgglada fiskebodar.Såg en nu till salu till ett utgångspris av 1,4 miljoner.  (Arrendetomt, vatten, el och avlopp saknas och man får inte bo här. Mantalskrivning i kommunen är nödvändig för köp)

Jag gick vidare

lämnade bryggan och drog mig upp på berget där jag strosade runt bland husen. Svårt att veta om en befann sig på någons tomt. Detta är verkligen en miljö jag tycker om.

Verkligen lugnt  nu före högsäsongen och väldigt vackert. En miljö jag är förtjust i. 

Lite den ytterkanten delen av Smögen och här finns det gatsten. Men bilar får parkera en bit utanför.

Jag kom tillbaka till bryggan och tog mig en sista titt innan det var tid för oss att lämna Smögen för den här gången.

Dags för oss att segla vidare. Nja, inte direkt segla per båt utan att ta vår buss vidare och nu till vackra Fjällbacka.

 

Vill du se mer av Smögen så titta gärna här på You Tube och “Visit Smögen”.

 

34 svar på ”Smögen i strålande sol – Ett lyckat besök”

 1. Vilket härligt stopp det blev i fina Smögen. Något säger mig att det var ganska så skönt att komma i början av säsongen för senare kan det bli knökfullt. Härliga bilder som vanligt och även räkmackan ser bra ut. Precis rätt sorts bröd om man frågar mig för Hönökakor och liknande undanber jag mig.

  Önskar en god lördagskväll nu!

  Kram

  1. Det blev en verkligt lyckad dag här. Och att komma nu är ju en stor fördel eftersom det inte är säsong förrän till midsommar.
   Räkmackan var jättegod med färska handskalade smögenräkor. Men jag delade den med en gäst. Kändes väl mäktig. En halv var bra för mig. För att ta med en kändes inte så bra när det kommer till räkor.
   Nej, inget sladdrigt bröd. Instämmer helt.
   Trevlig kväll.
   Kram

 2. Alltid vackra ljuvliga Smögen! Säger jag, som har varit med om att ha tagit bussen från Uddevalla till Smögen och där regnet har stått som spön i backen.
  Dessa smögenräkmackor! Mums! Jag vill också ha ett tunt rågbröd under. Äter aldrig upp en tékaka.
  En underbar lördag, önskar dig detsamma.
  Stor kram!

  1. Minns också regn på Smögen. Så var det förra gången, 2019, då vi var här. Absolut inte roligt.
   Skulle aldrig ens numer köpa en räksmörgås om det inte var rågbröd under.
   Ja, en strålande lördag-
   Stor kram

 3. Tjusiga båtar och hus du visar på bild.
  Med tanke på priset var det ju bra ni kunde dela på en stor smörgås.
  Undrar om jag ens klarat av äta upp hälften?!
  Liknande priser är det även i Göteborg t.ex. hotell Avalon och längs Avenyn.

  1. Smögen är ju speciellt. Och vad gäller räksmörgåsarna kan man ju inte få färskare eller bättre tycker jag. Har ätit räksmörgås på Avalon och Gothia men gillar de jag ätit på Smögen bättre. Ohc prismässigt ligger de jämförbart. Men här på Smögen tycket jag de är mycket bättre. De vi åt för dryga 150 (med på bild) var supergoda. Och med den storleken blev det billigt med att dela.

 4. Helt underbara bilder! Å återigen en dag med strålande solsken. Ni har verkligen lagt beställningen för fint väder i tid och till rätt vädergudar;-)
  De små sjöbodarna påminner en aning om Norge tycker jag. Så charmiga, även om jag inte skulle betala 1,4 miljoner för en sådan bod. Sedan förstår jag inte riktigt varför man vill ha en bod utöver ett hus/en lägenhet i Smögen…
  Räkmackan såg aningen “övermäktig” ut. Smart att dela den med en person.
  Den här gången är du verkligen ute på en riktigt lång resa. Håller tummarna att det fina vädret håller i sig:-)

  1. Tackar! Jadå! Jag hade beställt sol hela resan. Gjorde så även till Öland. Och kanske har jag en framtid inom väderbranschen.
   Vad gäller bodarna så finns det de som inte vet på vad de ska spendera sina pengar. Så då slår man till på en.
   Räksmörgåsen är milt sagt rejält tilltagen så att dela rekommenderade jag mina gäster. Och halva till ett pris av då runt 75-125 kr blev klart överkomligt. Nästan billigt. Färska smögenräkor dessutom.
   Och det fina vädret fortsätter. Vi har verkligen en fantastisk resa.

 5. Bohuslän i sol! Kan det bli bättre. Sannolikt lite kyliga vindar även där…I Göteborg var det lite krisp i solskenet…Ha en fin fortsatt resa!

  1. Tack! Nu hemma. Här haft en fantastisk resa. Nej, inte ens krispiga vindar på Smögen.Ja, inte alls där vi varit utan mycket behagligt. Och turistsäsongen är ju inte i gång så det var lugnt på hela Smögen. En del båtar förstås och det är ju bara roligt.
   Kram

 6. Fina bilder från vackra smögen och perfekt att resa dit nu under lågsäsongen sedan är det fullpackat 🙂 Åker ni buss runt i bohuslän ? Det tar sin lilla tid att åka omkring om man inte har båt har vi märkt:) kramar

  1. Jag jobbar då och då för en resebyrå och nu har vi varit på resa med buss i Bohuslän.
   Vi har bott på fina Bohusgården i Uddevalla och sedan har vår buss tagit oss runt. Väldigt smidigt och skönt att inte byta hotell varje dag.
   Båt dessa sträckor hade nu tagit alltför lång tid men jag har privat seglat en hel del här i trakterna. Är väldigt förtjust i Bohuslän.
   Kram

 7. Så fint det är på västkusten, har varit en gång i Smögen, men det var i början på 80-talet. Räkmackan såg verkligen god ut, åt en räkmacka på Gävle Bro idag, och lustigt nog var det inte ljust bröd här heller, utan rågbröd, så gott!
  Ha det fortsatt fint!
  KRAM

  1. Smögen är sig nog ganska likt men antagligen har antalet besökare ökat.
   Och räkor hör ju till här. Vad gäller brödet så verkar allt fler nu ha gått ifrån det svampiga ljusa brödet. Vet att jag testat en räkmackan på Gävle bro förra året när vi åkte till Höga kusten och den var riktigt god. Roligt att kvalitén håller sig.
   Ha det fint du också.
   Ska genast i och läsa om din vistelse i Tällberg. (Somnade tidigt i går)
   Kram

 8. Så vackert, framförallt med dom små fiskebodarna. Perfekt att göra ett besök innan högsäsongen och få njuta i lugn och ro.

  1. VI hade en riktigt fin dag på Smögen och skönt att vara här innan den stora turistsäsongen drar i gång. Hela resan i Bohuslän blev så lyckat och det vackra vädret hade vi med oss hela tiden.

 9. Du hann dit precis innan turistsäsången, fina bilder. 1, 4 mille för en sjöbod är ju inte klokt, bilden ser ut som reklam från en färgaffär, vackra bilder.

  1. Nu, före midsommar, är en en riktigt bra tid att besöka Bohuslän. INgen trängsel alls. Sedan blir det väldigt många turister som kommer och i mitt tycke inte lika trevligt.
   Tänkte också på bodarna som reklam för t.ex. “Beckers”.

 10. Dom är ju bara sååå fina dom där bodarna! Förstår att dom är populära fotoobjekt – speciellt när vädret är så fint som ni hade turen att ha när ni var där 🙂

  Ha en skön söndag!

  1. Bodarna är verkligen färgglada och piggar upp. Och att nu före midsommar vistas både på Smögen och i andra delar av Bohuslän är så fint. Sverige denna tid är verkligen njutbart i all sin grönska.
   Strålande väder hade vi här i Bohuslän och lika fint var det på Öland och då blir allt ännu mer njutbart.
   Önskar dig också en så bra söndag som möjligt.
   Många tankar!
   Kram

 11. Det är vackert på Smögen och Kungshamn, med närhet till havet. Förstår ni hade en härlig dag och väldigt skönt att besöka Smögen när det inte är turistsäsong.

  1. Just närheten till hav, skärgård och båtar uppskattar jag väldigt. Och inte minst Bohusläns natur.
   Och nu före midsommar är en prefekt tid att njuta av detta vackra när besökarna är. få.

 12. Oj, vad mycket du hunnit med!
  Jag har också gjort mycket , så har inte hunnit med att besöka Blogglandia så ofta som jag vill. Har mycket intressant att ta igen hos dig, speciellt från mitt kära Bohuslän. Hoppas att i sommar få se mer än vad jag haft möjlighet att göra de senaste åren.
  Skön söndag!

  1. Jag har resejobbat en del i vår och sommar och fler spännande resor kommer. Jag har inte heller haft tiden att vistas så mycket i Blogglandia. När det är resejobb så blir det långa dagar. Men också väldigt berikande och omväxlande.
   Säkert kan du nu i sommar se mer av Sverige som du “missat” under några år.
   Trevlig söndag!

 13. Sverige levererar med sina ljuvliga ställen lite varstans i det avlånga landet. Smögen är så vackert. Det lustiga är att jag lade ett pussel på Internet igår medan jag väntade på en vän och det var exakt samma bild som du visar av de vackra sjöbodarna.
  Tack igen Ditte för ett utomordentligt fint inlägg! Njutbart som bara den.
  kramar!

  1. Tack! Och vilket sammanträffande med dig att du pussselvägen var på Smögen. Vi hade tur nu när vi var där för Smögen och de andra orterna har det ganska lugnt fram till midsommar. Tur med vädret hade vi ju också under hela resan.
   Jag är så glad för att du följer med.
   Kram

 14. Oj, oj, oj…1,4 miljoner i utgångspris för en sjöbod. Undrar just hur mycket husen kostar?
  Men fint var det i Smögen. Läser i ditt svar ovan att det är lugnt i Smögen innan midsommar. Kan ju vara bra att veta om man ska åka dit någon gång.

  1. Helt vansinnigt pris och dessutom får en inte ens bo i sjöboden. Pust! Husen på Smögen går i arv och att köpa ett vågar jag inte ens tänka på summan.
   När vi nu var på Smögen var det väldigt lugnt men till midsommar startar högsäsongen. Sedan blir det lugnare igen i augusti.

  1. Tack! Bohuslän är verkligen en favorit och även så utan skyltar.
   Gotland kan jag nu jag tänka mig är fint och ska ta igen en del inlägg hos dig.
   Kramar från Stockholm.

 15. Men åh vad mysigt! 😀 Jag vill också åka till någon av de där mysiga ställena på Västkusten i sommar när vi ändå ska ner till sambons mamma 🙂 Tusen tack för inlägget och inspiration 🙂 Nu blir det dock svårare att välja en plats 😉

  1. Vi hade en väldigt fin resa och tur med vädret hela tiden. Bohuslän är jag väldigt förtjust i men nu från midsommar och sex veckor framåt är det väldigt många besökare som kommer och följaktligen väldigt trångt. Men säkert kan man hitta något av de mindre ställena och ha som bas och göra utflykter därifrån. Och ska ni ändå hit finns ju alla möjligheter.
   Vad trevligt att du hängde med oss.
   Ha det gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *