Resor i Sverige

Arvika i Värmland – Målet för resan

Gårdagens tågresa från Stockholm fick en rivstart men när jag snabbt kom på att jag var på fel tåg och kunde byta tåg i Södertälje så gick  resan “som på räls”.  Och målet var Arvika, en liten stad i västra Värmland. En stad jag tidigare endast passerat med bil och tåg men aldrig direkt stannat till i. Men nu så…

Arvika ligger vackert i västra Värmland, vid Glafsfjorden.På bilden kan man vid en noggrann titt se tre solar som speglar sig i både i Glafsfjorden och järnvägsspåren här i Arvika

Arvika

välkomnade med strålande sol och ett vackert vinterväder. Att “sola ska lysa i Karlstad är ju ett begrepp och det gjorde den när vi passerade där också. Och följde med hit. Värmland besöker jag en del i mitt reserelaterade jobb men hitintills har det inte blivit något besök i Arvika. Jag har jag många gånger passerat här med tåg och bil på väg till och från Norge. Men något uppehåll här i stan har det inte blivit. Så nu fick det bli ändring på det och en tur till Arvika blev av. Och orsaken? Jo, min goda bloggvän Tove. Hon lämnade i somras Skellefteå uppe i norr och flyttade hit till Värmland. I Skellefteå besökte jag Tove i juni 2017 i samband med att hon skulle ha vernissage.  Och då blev Skellefteå en ny bekantskap.

Arvika och min goda bloggvän Tove välkomnar. Här välkomnas jag av Tove och ett härligt vinterväder.

Arvika i Värmland är märkt med 1.

Vi ser oss omkring

och eftersom jag ofta dras till vattnet blev det så nu också. Även här i hamnen speglar sig solen så fint. Skulpturen på bilden ,”Torso”, är gjord av Liss Eriksson, som skapat ett 40-tal skulpturer och statyer runt om i landet.  (Skillnaden mellan statyer och skulpturer är inte helt klar  “en staty är alltid en skulptur, men det är inte alla gånger skulpturer är statyer, till exempel Niki de Saint Phalles färgglada verk utanför Moderna museet i Stockholm och Carl Fredrik Reuterswärds knutna pistolmynning” förklarar Lennart pettersson, universitetslektor vid institutionen för kulturvetenskap på Göteborgs universitet.)

En liten del av Arvikas hamn som är den innersta belägna hamnen i Sverige.

Ett av hamnmagasinen (finns två)och här finns restaurang, hantverksbutiker och utställningslokaler.

Och en lunch i dessa vackra omgivningar kändes helt klart lockande. Sagt och gjort och den mysiga restaurangen “Bar Bord”uppsöktes. Perfekt läge alldeles vid vattnet och en restaurang som rekommenderas. Även värd en omväg.

Utanför restayrang "Bar Bord" vid Glafsfjorden i ArvikaRestaurang Bar Bord i bakgrunden. Och läget vid Glafsfjorden är så fint. Absolut njutbart denna vackra dag. 

Välkomnande inredning och en lika välkomnande personal.

Dagens lunch för vår del blev rimmad oxbringa och persiljepotatis serverad med grov senap, syrad lök och riven färsk pepparrot. En fräsch sallad serverades före maten och efter serverades  kaffe, liten kaka och en hallonpannacotta . Priset på 119 kr är mycket överkomligt. Billligt skulle jag vilja säga. (Vinet ingick inte i priset…)

En väldigt god lunch och så fint serverad. 

Vi går längs Glafsfjorden

efter vår långa lunchsittning och skymningen sänker sig redan. Glafsfjorden  är en sjö  i Arvikas och Säffles kommuner och ingår i Göta älvs huvudavrinningsområde. Sjön är 26 meter djup och ligger ca 45 meter över havet  vilket tar den till till plats nummer 25 bland Sveriges största sjöar. Glafsfjorden får i Säffle förbindelse med sjön Vänern. Trots namnet är det ingen fjord, men det har varit det. För länge sedan. Runt 7500 år f. Kr. var Glafsfjorden just en fjord i Ancylussjön, ett forntida innanhav och därav sitt långsträckta utseende.

 

28 svar på ”Arvika i Värmland – Målet för resan”

 1. Så det var till Tove du skulle … vilken tur att du hamnade på rätt tåg 🙂 Ser såå trevligt ut – och god mat hade de visst där på restaurangen … mums för rimmad oxbringa! Vackra bilder från när dagen började skymma!
  Arvika är en trevlig stad där vi varit några gånger, oftast i samband med rallycrosstävlingar, men även med husbilen en gång.
  Konstnären Liss Eriksson har jag faktiskt träffat en gång … många, många år sedan – tror det var i slutet av 60-talet eller början av 70 … Jag brukade på den tiden ibland besöka en väninna till min farmor som bodde på söder och hade ganska många konstnärsvänner 🙂
  Om du är kvar hos Tove så ge henne en kram från mig!
  Kram

  1. Jadå! Och fram kom jag med SJ. I tid dessutom. Restaurangen är verkligen värd ett besök och även en omväg. Så gott och trevlig miljö och personal.
   Vad roligt att du varit här. Då vet och kan du ju en del om trakten. För mig var det första riktiga besöket. Har tidigare bara passerat. Fantastikst att du träffat Liss Eriksson! Vilket möte! Vi har idag varit på Rackstad och sett en hel del av honim och av hans pappa Christian Eriksson och de andra Rackstadmålarna. Så roligt och givande.
   Kramen till tove är levererad och det kommer en tillbaka till dig.
   Kram även från mig.

 2. Fantastiska bilder, som du fick till. Särskilt lyckade är de med solljuset. Vilken tur med vädret! Här är så mulet och snölöst.
  Jag har varit i Arvika men det är längesen. Första gången var när vi köpte vår labrador Tärna (Sooty Thern).
  Hälsa så gott till Tove!
  Mys på och stor kram!

  1. Tack! Ja, det var en lyckad fotodag med så härligt väder och fin miljö. Arvika är en väldigt positiv upplevelse och vi har haft ett par fina dagar här.
   Vackra omgivningar och en hel del kultur därtill.
   Tove hälsar!
   Stor kram!

 3. Arvika, det var en ny upplevelse för mig, där har jag inte varit förut. Härligt att jag fick följa med dig på lite strövtåg genom staden.
  Snö har det kommit dit också, kan jag se. Vi fick lite på förmiddagen idag, men det töar bort allt eftersom, det är ju plusgrader.
  Den första med tre solar och den sista med två, vackert och stämningsfullt. Överlag mycket vackra bilder.
  Maten ser riktigt god ut och det är ju extra plus med trevlig personal och inte så saftig nota.
  Ha det fortsatt bra och hälsa så gott till Tove. Jag kan fortfarande inte kommentera eller läsa hos henne. Jag är inte så hemma då det gäller datorer, kanske har det med mig att göra att det inte går.
  Varm kram.

  1. Tack! Vad trevligt att du var med hit. Arvika är en riktigt fin lite stad och med ett vackert läge vid Glafsfjorden. Jag har berättat för Tove att du inte kommer in på hennes blogg så nu vet hon. Tove har boggpaus nu (igen..säjer hon) men hon hälsar så mycket till dig också. Vi har haft ett par väldigt fina dagar med många trevligheter och långa promenader. Tur med vackert väder hade vi i går men även idag var det fint en bit in på dagen.
   Kramar till dig från oss båda.

 4. Tänka sig, ett ställe jag varit på men inte du! Fast jag var förstås barn och min kompis har släkt där och jag följde med henne till mormor några gånger. Har varit på Marten i Arvika också. Köpte en liten docka som var några centimeter stor. Tänk så man minns!

  Som alltid, vackra bilder!

  1. Kul med fina minnen och du varit här. Jag har passerat Arvika många gånger på väg till Norge, men det har inte tidigare blivit något stopp här över lite längre tid. Men nu så! Och jag kommer helt klart tillbaka. Vackra omgivningar och en hel del kultur också. Ett antal bra restauranger och caféer piggar också upp. Liksom min väninna Tove förstås.

 5. Vilken trevlig bekantskap! Vackra bilder och god mat! Så bra att din bloggvän flyttat dit, så du fick se Arvika. Vi har vänner som har sommarhus där, men aldrig varit där. Kanske dags för ett besök? Ta rätt tåg hem! ?? Kram!

  1. Tack! Verkligen! Arvika var en riktigt trevlig bekantskap. Och ett besök här tror jag du skulle tycka om. Väldigt fina omgivningar och en hel del att se och göra.
   Jodå, jag ska rätt tåg hem.
   Hör av mig i veckan!
   Kram!

 6. Så trevligt att besöka Tove i hennes nya hemstad och lyckligt fram kom du förstår jag. Arvika är en obekant stad för mig men den verkar inte vara en oangenäm bekantskap. Lunchen lät både prisvärd och god men i Sverige kan man tyvärr aldrig räkna med att dryck ingår till maten, inget starkare än vatten i alla fall 😉

  Kram och god kväll!

  1. Jättetrevligt! Och fram kom jag på rätt tid ju efter missödet med att ta fel tåg. Arvika har jag passerat många gånger på väg till och från norge men något stopp där har det inte blivit förrän nu. Och till både Tove och Arvika kommer jag gärna tillbaka. Lunchen var väldans god och i en härlig miljö. Mycket prisvärd dessutom. Nej, dryck, annat än vatten, får en oftast här beställa extra.
   Kram och jag önskar dig en vilsam kväll.

 7. Du lämnade Stockholm vid precis rätt tillfälle för att uppleva solen:-) Vilka härliga bilder från Arvika, ditt min f d chef åkte minst en gång per år för att plocka lingon faktiskt. Har sett många fina bilder därifrån, men aldrig några soliga vinterfoton.
  Så Tove har lämnar Skellefteå och bor nu i Arvika. Bara för dig att följa i hennes fotspår. Undrar var ho och/eller du hamnar härnäst;-) Hälsa Tove och tala o för henne att jag saknar hennes blogg och hennes fina tavlor.
  Å rimmad oxbringa – mums säger jag bara:-) Å verkligen billigt för en trerätters. Inte Stockholmspriser direkt om man säger så.

  1. Tur med vädret har vi haft och särskilt under gårdagen. Solen dök upp i Kristinehamn och var sedan med oss resten av dagen. då känner du till Arvika och har nu också sett lite decemberbilder härifrån. En riktigt fin stad är det så det blev ett trevligt möte. Tove flyttade hit i somras och har installerat sig bra och trivs. Givetvis framför jag din hälsning till Tove. Och i natt sov jag i hennes ateljé, helt omgiven och inringad av tavlor. Mäktigt!
   Är imponerad av både mat/restaurang/café och kulturutbudet i Arvika. Och vackra omgivningar finns också. Att sedan både tempo och priser är betydligt lägre än i Stockholm bidrar till det positiva.

 8. Tack tack säger jag som så glatt följer med er på dagens äventyr genom vackra ställen i Arvika! Bara namnet Arvika är vackert. Maten ser god ut och priset är mycket förmånligt för hela paketet. Ha det nu innerligen bra tillsammans!

  1. Du var med oss här från din “kobbe”. Nu har vi gjort Arvika tillsammans och under tämligen stor munterhet. Ett fint möte blev det på många sätt.
   Ha det bra du också.

 9. Oj, så vackert det var i Arvika! Där har ja ginte heller varit förut, så tack för de fina bilderna! Lunchen ser god ut, och verkligen till ett bra pris, då även efterrätt ingick!
  Lustigt nog klev vi på fel pendeltåg hem ikväll från centralen….Kungsängen var slutstation, vi hamnade i Sundbyberg, och tog en uber-taxi hem!

  1. Både mötet med Tove och Arvika blev väldigt lyckat. Och en fin stad är det. Mycket liten till formatet och väldigt trevlig. Och att börja med en härlig lunch här vid vattnet i strålande sol gjorde första intrycket av staden än bättre.
   Ja, tänk att dett med tåg kan ställa till det… Men skönt att ni i alla fall kom av i Sumpan.

 10. Arvika har jag aldrig besökt (undrar om jag ens varit i Värmland?) men Skellefteå är desto mer bekant 🙂

  Ser i alla fall fint ut där i Arvika 🙂

  Ha en fin Lucia!

  1. Besök i Skellefteå blev det och nu i Arvika. Båda städerna är fina men Arvika är ju betydligt mindre. Ett fint möte blev det. Både med Tove och Arvika.
   Önskar er också en trevlig Luciadag .

 11. Vilken mysig restaurang och så fint den ligger. Förstår att det var roligt att återse din vän igen!
  Stor kram och glad lucia!

  1. Perfekt väder var det att möta en ny stad och en toppenrestaurang med bra läge blev en bra början på Arvikabesöket.
   Önskar er också en trevlig Lucia.
   Stor kram!

 12. Vilken tur du hann byta tåg,-)
  Mysig resa till Tove, Så vackert det är där, tre solar kan jag se ,-) Inte konstigt när Tove och du möts ,-))
  Otroligt fint, maten ser god ut, tjusigt ställe och mycket bra pris.
  Njut på nu tillsammans.
  Hälsa Tove
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Det blev ju en lite ryckig start på resan när jag plötsligt insåg att jag var på fel tåg. Men efter byte i Södertälje så flöt det på bra. Jätteroligt att träffa Tove och att stifta bekantskap med Arvika. Och en bra början blev det med trevligt restaurangbesök och i så fina omgivningar.
   Jag har hälsat tOve och hon hälsar tillbaka.
   Ha det gott!
   kram!

 13. Hej Ditte, och hej Tove, nu har jag också fått ett ansikte till namnet! Så roligt att ni är gamla vänner och att du fått besöka henne i nya hemstaden. Jag bor ju granne med Värmland, bara en mil innan jag är där, men Arvika är inte så bekant. Hagfors ligger närmare mig och dit åker jag ibland och handlar. Glafsfjorden har jag hört mycket om, ska vara väldigt vackert, och det bevisar du sannerligen med dina fina foton! Och lunchen hade jag kunnat börja budgivning på! Priset är ju enastående lågt, och rimmad oxbringa har jag inte ätit på år och dar eftersom det är i stort sett omöjligt att få tag på.
  Nu ska jag läsa vidare och se vad ni pysslade med nästa dag! Kram

  1. Hej Paula! Jodå,Tove och jag är gamla bloggvänner. Jag besökte Tove i Skellefteå och vi har setts några gånger i Stockholm och nu i Arvika. Visst bor du granne med Värmland men landskapet är ju stort. Jag hade tidigare passerat Arvika många gånger med tåg och bil, på väg, till Norge, men aldrig stannat till. Inte förrän nu.Och det blev ett så fint möte både med Tove och Arvika. Och till Arvika kommer jag tillbaka.
   Nu är jag hemma igen och det blir även ett inlägg från Arvika i morgon också.
   Kram!

  1. Verkligen! Vi hade så trevliga dagar i Arvika och upplevde så mycket. Hit kommer jag tillbaka i sommar och det känns jättebra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *