Foto Resor i Sverige

Kantig – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Kantig är ordet att tolka denna vecka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar. Och alla är välkomna att vara med. För egen del får jag nog även lägga till ett “l” i veckans tolkning så det blir-klantig.

Stockholms Centralstation tisdag morgon.

Kantig

med har flera synonymer och i dagens inlägg jag tagit fasta på ojämn, tvär, klumpig och ryckig . Jag är på resa västerut i Sverige och starten övergick från att vara lugn (på Centralen) till att bli  fick något ojämn och ryckig. För egen del stod jag för viss klumpighet.

Jag är på Centralen i väldigt god tid och slår mig ner i vänthallen ett tag.

Det är sedan bara att gå rakt ut till perrong nummer 10 och det gör jag också i god tid. Två tåg ska samsas på detta spår, det ser jag tydligt på skylten.Frågan är om det första tåget avgått eller inte  för skyltningen skäcks ner- och nästa tåg med avgångstid 9.10 visas överst.

Klumpig,tafatt och ojämn är några synonymer till kantig. Och det var det att gå på fel tåg. Tågen verkar gå. Ingen självklarhet när man ska ut och resa med SJ. Men det översta tåget dröjer och skylten släcks ner- 

Så plötsligt, någon minut före klockan nio, rullar ett tåg i på perrongen. Inget utrop alls på Centralen angående detta tåg- Och med tanke på den översta släckta skylten kliver jag på i vagn 5 där jag hade en plats bokad.  Jag och en yngling är de enda som kliver på i vagnen och den är i övrigt tämligen tom. Vi hinner bara kliva ombord  så glider tåget ljuslöst ut från perrongen. Före utsatt tid. Fick en känsla av att något inte stämde.

Perrong 10 på Stockholms Central med Stadshustornet i bakgrunden.

På väg

är jag förvisso. Och söderut. Men till vilken ort. Hallsberg verkade ju troligt om det nu var det tåget. En yngre kvinna ombord ser att jag  är märkbart stressad och ringer SJs kundservice. Här var det telefonkö nu på morgonen och väntan kändes extra lång förstås. Min tanke är att hoppa av i Flemmingsberg, söder om Stockholm och byta tåg.  Men å andra sidan bör det gå bra även med Hallsberg.  Om det nu är det tåget som  befinner mig  på. Så äntligen svarar kundtjänst och berättar att det är Hallsbergståget och att det går bra att byta på Södertälje södra till mitt rätta tåg västerut. Även en hjälpsam konduktör dyker upp  och hjälper den förvirrade tanten till rätta.

Tågbyte och tydlig skyltning.

En “kantig” – och klantig start på resan blev det och jag är en erfarenhet rikare. I övrigt har jag åkt mycket tåg och på olika platser i världen men detta är första gången jag gått på fel tåg.  Ler nu åt den tågresa från Peking till Lhasa i Tibet som vi gjorde  2009, en resa 48 timmar . Och där fanns det ändå vissa språkliga hinder vad gällde transporten. Men allt gick som det var planerat. En helt fantastisk resa och upplevelse.

Tåget kommer i rättan tid och jag hamnar på rätt tåg.

Datorn är med och veckans kantig (a) inlägg publiceras nu när jag passerat gränsen till Värmland. Ja, vart är jag på väg?

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans kantiga tolkningar.

 

 

 

44 svar på ”Kantig – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Oj då, det var en annorlunda start på resan minst sagt men så går det när tågen kommer smygande utan utrop. Din känsla sade dock tidigt att något inte stämde och så var det. Skönt att det det ordnade sig så att du inte hamnade helt fel. Vi mot fel håll i Londons tunnelbana en gång i forntiden men det var “Circle line” som gick runt så vi satt lugnt kvar. Vad vi inte tänkte på var att det tog sin lilla tid så självklart skulle vi hoppat av.

  Kram och god tisdag!

  1. Det kan man “lugnt” säga. Skylt som inte fungerar som slylt utan släcks ner, ett försenat tåg som kommer och undrar om högtalarsystemet också var ur funktion. Annars är ju utrop här ett bra komplement. Och fram till Arvika kom jag ordentligt och på utsatt tid. Bra så! Men med extra byte i Södertälje. Ja, Londons tunnelbana kan var klurig men tur att ni kom tillbaka. Men tid tog det ju.
   Kram!

 2. Ojojoj … spännande berättelse ur verkligheten! Tur du kom på rätt tåg sen i alla fall! Den andra resan … den mellan Peking och Lhasa låter spännande … den mest spännande tågresan jag åkt är från Norrköping till Budapest, med byte i Malmö och Berlin 🙂

  1. Det blev en “kantig” start på resan men kanterna rätade ut sig i Södertälje. Och med tanke på att jag åkt en del tåg i livet så borde jag inte stressat upp mig. Kanske är det åldern. Vad gäller tågresan mellan Peking och Lhasa är det nog en av de mest fantastiska resor jag gjort. Och att ta sig till Budapest med byte både i Malmö och Berlin kan ju också vara nog så spännande. Mycket kan hända…
   Kram från Arvika.

 3. SJ, SJ, gamle vän… Ja, vad ska man säga?

  Jag önskar att en ordentlig satsning på järnvägsnätet och den sortens kommunikation ska fungera betydligt bättre än nu. Plus att priserna sänks. Trots allt är det det mest miljövänliga ressättet, varför då ha de dyraste priserna om man jämför med bussarna – och ibland även med flyget.

  Det var förstås tur för dig att det gick att byta tåg så smidigt och att du kom på rätt spår 🙂 Vad målet är? Göteborg kanske?

  1. Ja, konduktörerna var trevliga och hjälpsamma och jag kom på rätt tåg men med ett extra byte i på Södertälje Syd. Visst skulle det behövas en rejäl satsning på järnvägsnätet. Helt klart. Men vissa avgångar är riktigt dyra. Nu kom jag bra undan prismässigt för att jag bokade sent och som pensionär. Men SJ är oftast dyra.
   Tågets slutdestination var Oslo. Men jag är i Arvika. Första gången ett riktigt stopp här. Har tidigare bara passerat. Haft strålande väder och vitt på marken. Så vackert.

 4. Ooops! Som det kan gå… Ja, vart är du på väg? Hoppas du vet det själv vid det här laget… 😉

  (Ska väl erkänna att jag själv har hoppat på fel tåg vid några tillfällen, men det har alltid ordnat upp sig i slutänden 😀 )

  Hoppas du kommer fram till rätt ställe 🙂

  1. Jag är på rätt ställe och kom med det tåg jag skulle. Smidigt byte i på Södertälje Syd. Och att en skylt försvinner och att det tåget kommer är ju inget jag räknade med. Men nu kom det försenade tåget tidigare än beräknat och dess skylt var nersläckt. Att SJ:s tåg skulle gå före utsatt tid är ju ovanligt. Men det var ju fel tåg…
   Hann pusta ut på tåget.

 5. *harkel-harkel* Var det inte du som satte dig på fel tåg mellan Stockholm och Uppsala också? 😀

  Tänk att det ska vara så svårt att skylta? Finns det inte de där ljusramperna i taket? Jag hade också blivit superstressad!. Och då blir jag väldigt kantig!

  1. Nej, där var det inte tåget som var fel för det gick mellan Uppsala och Stockholm. Det var biljetten som var fel. Jag hade en begränsad biljett som bara gällde regionaltåg. Men när SJ själva inte kunde förklara skillnaden mellan regional och intercitytågen så fick jag dels åka med och dels lite ersättning. Idag hade de tagit bort den övre skyltningen för att det tåget var försenat och sedan hann det komma innan skyltningen återkom. Men det ordnade sig med byte i Södertälje. Och fram kom jag.

 6. Ooo vilken start på resan. Tur att du kom på rätt tåg. Har varit med om något liknande då jag var 16 och skulle till Kalmar. Det tåget gick utan mig, för jag vågade inte hoppa på då det inte stod som jag tänkt mig. Men jag kom fram jag med. Ha nu en fin kväll!

  1. Det blev en kantig start på resan men det ordnade ju till sig efter hand. Men jag kom fint fram till Arvika och möttes av strålande sol och ett fint vinterväder. Har haft en jättefin dag och kväll.
   Hoppas du också haft en bra dag.

 7. En spännande berättelse om din tågresa och skönt att den slutade lyckligt! Kul att få se centralen julpyntad. Där fanns det mycket som var kantigt.

  1. Tågresan blev kantig men rätade ut sig efter hand. Slutet blev riktigt bra till och med. Strålande sol dessutom i Värmland där jag är.
   Centralen var fint julklädd och kändes välkomnande. Och även där en hel del kanter av skilda slag.

 8. Här tycker jag faktiskt riktigt synd om dig. Det var ju faktiskt inte ditt fel att du klev på fel tåg utan som vanligt SJ:s. Tur att du inte var ensam i vagnen, då hade du säkert varit betydligt mera panikslagen. Men jag ser att wifin ombord på tåget verkar fungera alldeles utmärkt. Alltid en tröst.

  Din historia påminner mig om en tågresa i England. Skulle från Camberley, där svågern och svägerskan bor tillbaka till London. Svågern kollade när sista tåget skulle gå, skjutsade mig till stationen och jag steg på tåget. Det var bara som så att det visst var sista tåget den natten från Camberley, men det gick då inte till London utan stannade i Reading. För att göra en lång historia kort så fick jag ta taxi till hotellet. Hade inte tillräckligt med £ men lyckades övertala chaffisen att jag kunde betala skillnaden med svenska kronor. Ja, det var några år sedan…

  1. Det ordnade sig ju till det bästa och bara jag bytt tåg på Södertälje S så flöt det på bra. I Stockholm var det ju skyltningen som inte fungerade. Sedan kan man ju undra om även högtalarsystemet var satt ur funktion. Man hade ju där kunnat upplysa om ankomst och avgång. Så brukar det vara.
   Trösterikt att höra om din tågresa i England. Den var betydligt värre. Helt klart.

 9. God sen kväll!
  Småler om tågresor. Glömmer inte när du var tvungen att möta mig på perrongen på Stockholms central och även lämna av mig många timmar senare på samma ställe så jag kom hem till ”bondlandet” igen???
  Kram/A-K

  1. God sen kväller!
   Jag minns också detta. Och så trevligt att ses här och jag gör gärna om det. Brukar liksom inte tappa bort mig. Men när skylten slutade lysa och mitt tågs skylt var överst och det dessutom kom ett tåg så gick jag ju på. Men när tåget avgick öför tidigt började jag ana oråd. SJ:s tåg går inte för tidigt. Man får glädjas över om de ens går.
   Nåja, jag kom fram till Arvika och har haft en jättefin dag och kväll-
   Kram!

 10. Ojdå… det där kunde jag lätt gjort. På något sätt gjorde du ju ett ‘logiskt’ misstag. 🙂 Skönt att det gick att rätta till ganska enkelt. Nu blev jag lite nervös för Ronja som skall byta tåg två gånger när hon kommer från Karlstad. Får väl förmana henne och sedan sitta och stirra på tågens framfart på nätet.
  Ha en fin onsdag!
  Kram!

  1. Visst var det. Jag stod på rätt perrong och när skylten till det tåg som var försenat slocknade och min skult visades så trodde jag ju att det var mitt tåg som kom. Men icke! Men jag kom av i Södertälje och kunde byta till Oslotåget.Kom fram till avvika i tid och resan blev riktigt trevlig och med strålande vinterväder här i Arvika.
   Kram och trevlig onsdag.

 11. Hoppsan. Du kom ju på rätt spår till slut i alla fall. SJ är för det mesta överraskningarnas företag. Hoppas du kom rätt till slut! Kram

  1. Jodå, jag kom på rätt spår och jag kom fram till Arvika på utsatt tid. Och överraskad blev jag verkligen.
   Kram!

 12. Vilken spännande start på din resa! Det där är något som kan ge mig mardrömmar! Att kliva på fel tåg eller liknande, jag hade nog fått panik och slaganfall. Jag är glad att jag sällan är ute på sådana resor, med bil kan man alltid vända eller byta färdväg om man kör fel. Tur att det löste sig och att du ringde kundservice, det hade jag aldrig kommit på att göra.

  1. Det blev en “kantig” och ryckig start på resan men jag kon fram till Arvika som det var tänkt efter tågbytet i Södertälje Södra. Men det var lite stressigt där ett tag innan jag visst vilket tåg jag var på. Det var en medpassagerare som ringde kundtjänst och själv had jag inte heller tankarna på just det just då. Mer var jag skulle kunna gå av tåget.

 13. Men usch, jag hade verkligen blivit stressad. Och ännu värre om jag varit Kina där jag inte skulle förstått någonting av skyltarna. Men allt gick ju bra tillslut i alla fall!
  Stor kram

  1. Lite stressad blev jag för jag ville ju till Arvika. Men allt löste sig och jag kom fram och i tid. Strålande sol mötte mig också-
   Stor kram!

 14. Bara jag hör ordet tåg ler jag för just tåg oavsett snö eller inte så är det försenat min dotter åker tåg varje dag o det är ofta förseningar trist o när saker ej funkar …hoppas kvällen blev bra o denna onsdag blir bbra ha en fin dag kram

  1. Det blev en toppendag och kväll i Arvika och fram kom jag i tid. Men det var lite trassligt i början av resan…
   Och nu väntar nya upplevelser på oss.
   Kram och trevlig onsdag.

 15. Ja, det kan man undra … men naturligtvis hoppas jag att vägen bär dig till något alldeles extra mycket bra. 🙂
  Livet ska vara spännande, kan jag tycka, eller försöker åtminstone intala mig, ibland när det inte blir riktigt som jag har tänkt. Lite vardagsdramatik kan förnöja (i bästa fall 🙂 )
  Det duggar inte så tätt med besöken för min del för närvarande, men du finns i tankarna Ditte.
  Nu när vi går mot en tid då vi alla har olika förväntningar, förhoppningar och förhållande till det som stundar, vill jag gärna önska dig och dina nära att ni får härliga, fina helger precis så som ni önskar dem.
  En varm julekram med önskan om allt gott.

  1. Jadå, spåren tog mig så småningom till Arvika och till vår gemensamma vän Tove. Hon hälsar så gott till dig och skickar en stor kram. isst är det trevligt med lite spänning i tillvaron men detta blev en rivig start på resan att hamna på fel tåg. Men det ordnade sig ju till belåtenhet.
   Jag läser dina inlägg med stor värme och glädje och de ger mig alltid tankar som jag tycker om att fundera vidare på.
   Jag vill också önska dig och de dina det bästa inför den jul som kommer.
   Stor kram!

 16. Usch, en mardröm. Men det gick ju bra. Dock kände jag din känsla där, inte trevligt.
  De där tågen lever sitt eget liv. Och byten är inte kul heller, för allt ska ju stämma. Jag hade en mardrömsresa från Kalmar efter midsommaren i år.
  Ha det så trevligt i Arvika och hälsa så gott!
  Stor kram!

  1. Ja, det körde ihop sig lite där, men efter bytet i Södertälje till rätt tåg gick det bra. SJ levererade mig i tid till Arvika. Minns din resa efetr midsommar. Bedrövligt!
   Vi har det jättebra och Tove hälsar tillbaka.
   Stor kram!

  1. Och jag kom fram. Efter tågbytet på Södertälje södra “gick det som på räls” och jag kom fram i tid. Och en upplevelse rikare.

 17. Heisann, ja, her har du erfart at det går alltid et tog, kanskje ikke det rette, men likevel… du kom fram til slutt. Jeg har skumsett på de andre innleggene fra Arvika som jeg ikke har besøkt på år og dag. en trivelig by. Ha fine dager framover i adventstida :;:OD)

  1. Ja, det blev en “kantig” och ryckig start på resan. Men när jag väl kom på rätt tåg så blev det en fin resa och ett fint besök i Arvika. En jättetrevlig stad.
   Ha det gott du också.

 18. OJ, så spännande att försöka sig på att åka tåg! Det har jag nästan slutat med, försöker i första hand använda buss. Arvika är en trevlig stad, var där då och då när jag bodde i Norge.
  Ha det gott!

  1. Jag blir så lätt åksjuk i buss om jag inte får sitta längst fram och det kan ju vara osäkert. När jag jobbar som reseledare på buss går det bra för då sitter jag ju längst fram. Nu blev det bra med tåget bara jag fick bytt och hamnade rätt- Men det blev en ryckig start på resan. Jag har tidigare bara passerat Arvika, just på väg till och från Norge, men nu blev det alltså ett ett stopp här och väldigt trevligt.
   Ha det gott du också.

 19. Ler stort (f*låt) med tanke på min egen klantighet vad gäller tåg vid något tillfälle, roligt att läsa. Däremot har jag inte större erfarenhet av försenade tåg däremot att de kommit till station i förväg, ja du läste rätt.
  En härligt tolkning av din k(l)antighet. Gissar att du är på väg till Oslo med tanke på skylten jag såg.

  1. Jodå, jag kunde också le åt det hela när jag kom på rätt tåg. Intressant att du upplevt tåg som kommit för tidigt till stationen. Ska minnas det nästa gång och då vara än mer uppmärksam på tågnummer. Det var jag inte här. Och även om det blev en “kantik” och ryckig resa från start så rätade kantena ut sig ganska snart.
   Önskar dig en fin helg.

 20. Förlåt att jag sitter och ler med hela ansiktet ända upp till öronen! Att just du med din långa erfarenhet av resor både på räls, på väg, på vatten och i luften ska råka hamna på fel tåg… Hade det varit jag som gjort det, ja då hade min dotter knappt ryckt på axlarna men himlat liiiite med ögonen. Jag som inte ens lyckades hitta busshållplatsen utanför lasarettet…Eller, du kanske läste fel på tema, klantig istället för kantig…Nä nog skojat. Väldigt vackra foton där på stationen, men de kom ju tyvärr lite i skymundan. Nu har ju jag läst flera inlägg som är nyare så jag vet vilken fin resa du trots allt fick. Men jag läser ju tema-bloggarna först när jag själv publicerat mitt bidrat, allt för att inte få influenser från andra. Nu ska jag läsa om ert mysig pyssel…

  1. Visst blev det tokigt att hamna på fel tåg. Och resvan är jag förvisso. Har rest mycket innan jag ens föddes…Men här körde det ihop sig. Mest det tekniska med skyltarna. Det blev en klantig och kantig start på resan. Och resan blev så bra och jag kunde pusta ut efter tågbytet i Södertälje. Kommenr numer alltid att titta efter tågnummer som också finns på tågen.
   Och pysslet har gått bra. Det blev mest bakning.
   Kram!

 21. Jag vet ju vart du var på väg eftersom jag läst dina senaste inlägg. Jag åker ju ofta till Stockholm men alltid buss eftersom den (nästan) alltid kommer i tid. En gång när det var 18 grader kallt var bussen sen och förra gången en timme försenad. Det berodde på att en dörr hade hakat upp sig. Alla de andra många gångerna jag åkt buss har den alltid varit i tid. Sen hittar jag så bra från City-terminalen. Tur att du hann att byta till rätt tåg i alla fall. Men det är klart att en så lång resa som din passar det bättre att åka tåg.
  Kram från Ingrid

  1. Visst är bussen praktisk och oftast går den också. Och i tid. Men jag blir så lätt åksjuk och det är ibland svårt att kunna boka en plats längst fram så att jag ser vägen. För då går det bra. När jag jobbar blir det alltid buss. men då sitter jag ju allra längst fram, på guidestolen. och det fungerar jättebra.
   Går tåget så är det ju bra när det handlar om längre sträckor. Men man vet ju aldrig om det går….Eller kommer.
   Min resa startade lite kantigt men det ordnade upp sig och resten gick som på räls.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *