Resor i Sverige

Välkommen till Arvika – En fin stad med stor generositet

Det blev ett väldigt fint första möte. Mitt första möte med Arvika. Och jag kände mig genast välkommen av både min vän Tove och staden. Här, i “hjärtat av Värmland,” finns Arvika som i sig bjuder på en trevlig stadskärna med många små butiker, trevliga restauranger och caféer. Här i stan har man inte bråttom. Området runt Arvika erbjuder rikliga tillgångar till friluftsliv med vandringsleder, kanotleder och mängder av cykelvägar. Arvikatrakten har sedan förra århundradet lockat konstnärer, hantverkare och musiker. Och traditionen lever vidare än idag.

God morgon Arvika!

1 = Arvika. I “hjärtat av Värmland”. 

Att ta sig till Arvika

är möjligt på många sätt.Många passerar här med bil till och från Norge. “Värmlandstrafik” svarar för all regiontrafik med bussar och tåg i Värmland. Flygplats finns inte men från Arvika är det ca 15 mil till den internationella flygplatsen Oslo Lufthamn(Gardemoen) i Oslo. Även viss flygtrafik förekommer till och från Karlstad flygplats. Har man båt så har Arvika Sveriges innersta hamn med förbindelse med havet genom olika sjö/ kanal och slussystem. Flera småbåtshamnar för fritidsbåtar finns  i kommunen. Men någon kommersiell båttrafik finns inte för närvarande. Arvika ligger strategiskt längs järnvägslinjen Stockholm – Oslo.  Förutom SJ så finns också Värmlandstrafiks tåg som passerar Arvika. För egen del har jag passerat Arvika många gånger med tåg och bil, men detta blev första gången jag stannade till här. Och nu kom jag med tåg.

Välkommen

med på en kortare tur i och genom Arvika. Arvika  är en liten stad med ca 14 000 invånare och  här det är nära till det som är viktigt i vardagen.; jobb, skolor, natur, och fritidsaktiviteter. (Kommunen är den näst största i Värmland med ca 26 000 invånare.)

Välkommen till en av Arvikas huvudgator. Centrum av stan. Här Kyrkogatan som är en gågata och längs gatan finns butiker, caféer, restauranger och hotell.

I Arvikas centrum finns två stora väggmålningar som skapades i samband med gatukonstfestivalen “Artscape” 2017. På Hantverksgatan 12 passerade vi “Pipe Dream” som är skapad av Norman Clan som är två kvinnliga gatukonstnärer från England.

“Pipe Dream”

“Pipe Dream” beskriver konstnärerna som “En gammal fiskare med en ouppnålig dröm full av oändligt många fiskar och hopp om att fånga nästa stora. I en tid då sjöns surhet stiger och finbalansen i ekosystemet lutasså kan traditionerna från det det förflutna bli ett avlägset minne”.

Vi går vidare till Arvika Konsthantverk, Sveriges äldsta konsthantverksbutik, från 1922. Just nu pågår här en mer julinspirerad utställning . I butiken finns överlag många fina alster från lokala konsthantverkare.

Välkommen in till Arvika konsthantverk på Kyrkogatan 17BPå Kyrkogatan 17B ligger Arvika Konsthantverk. Välkommen in

Keramik, handgjorda mindre trämöbler och linne från Klässbols linneväveri.

Klässbols linneväveri

ligger ca 20 km söder om Arvika och är kunglig hovleverantör och levererar också dukar och servetter till svenska ambassader utomlands och till Nobelfesten. (Vi hann inte med ett besök i fabriken som är öppen för visningar och har försäljning men såg en hel del linne härifrån här i butiken) Klässbols linneväveri startades 1920 och är Skandinaviens enda damastlinneväveri. (speciell vävteknik och i länken beskrivs den)

Fantasifulla väggskåp

Stadsparken

i Arvika kom till 1913 och här finns en fågeldamm, utegym, lekparker som inbjuder till lek och kreativitet, Sveriges längsta pergola (82 m) och mängder av rabatter som sommartid fylls av vackra blommor. I parken, som verkligen är fin, finns många skulpturer att njuta av.  (Arvika är ju en “skulpturernas stad och många konstnärer har haft och har sin bas här.) Vi går genom parken och fortsätter längs med Glafsfjorden bort mot Såguddens friluftsmuseum..

“Hind med kid” av Arvid Knöppel.  I bakgrunden stadshuset

Stadsparken ligger alldeles vid sjön Glafsfjorden. Och solen lyser denna dag med sin frånvaro…

Såguddens friluftsmuseum

ligger vackert vid  Kyrkvikens strand och  består av ett 20-tal byggnader, från det gamla bondesamhället. Byggnaderna är från tiden mellan 1600 och 1800-talet och kommer alla från västra Värmland. Här finns tidsenliga miljöer med vackra allmogeskåp, möbler, husgeråd samt många målningar. (Sommartid är byggnaderna öppna för besökare.)  GRatis entré och man kan ladda ner en mobilguide för att få veta mer. På området finns också äventyrslekplats, djurhagar där man sommartid kan hälsa på “böndernas djur,” örtagård och en rik flora med många svenska träd vars namn finns på skyltar. Tackar för det. Och om hungern sätter in eller man blir sugne på fika finns trevliga  Kafé&Kök Nystuga som har öppet året om.

Här på Sågudden ordnas under hela året  olika evenemang där  julmarknader, midsommarfirande, nationaldagsfirande, konserter och  teaterföreställningar är några.

Här “Storbondegården”

Kafé Nystugan. Här utanför finns små julgranar som barn från olika förskolor smyckat. Varje förskola har smyckat sin egen gran.

Tillbaka mot centrum

styrde vi stegen. Nu hade hungern satt in på allvar. Många timmar sedan frukost. Vi försökte få äta en sen lunch på stadshotellet men  vi var alltför sena. Likadant var det på några andra ställen. Har klockan passerat 15 så är det ju efter den mer vanliga lunchtiden. Men Tove fann på råd. Ett väldigt bra sådant; “Elins Bakgård” på Magasinsgatan 4. Här andades hela miljön en svunnen tid. Konst och konsthantverk finns att se på och köpa med sig om så önskas och fokus ligger på både miljö och det som serveras. Även här kände jag mig varmt välkommen.

Välkommen till "Elins Bakgård" i ArvikaMysigt och gott på “Elins bakgård”. Även här känner jag mig välkommen.

Själv bakgården dit dörrarna öppnas vid varmare årstid.

 

28 svar på ”Välkommen till Arvika – En fin stad med stor generositet”

 1. Ja, det var verkligen jättefint i Arvika! Rena rama Skansen på sina håll 🙂 Väggmålningen var också jätteläcker, även om det kanske är lite ovanligt att “hylla piprökning” 😉

  Ha en fortsatt härlig Lucia!

  1. Arvika är verkligen en fin stad och med en hel del kulturutbud, vacker natur och trevliga restauranger och caféer-Och sen bor ju Tove här numer. Nog så viktigt. Visst är det ovanligt numer med reklam för pipa. Förr var det så att många fiskare rökte pipa och en piprökande fiskare finns ju med på halstabletterna “Fishermen” så kanske kom just den inspon därifrån. Annars var fanns ett miljötänk med här när jag läste om hur tankarna gått från konstnärerna.
   Önskar er också en fin Luciakväll i Benidorm.

 2. Himmel så mycket trevligt du får uppleva i Arvika. Småstäder är charmiga
  Väggskåpen föll mig i smaken, kan tänka mig att ha sådana någonstans här hemma.
  Tack för den här dagens sevärdheter!

  1. Tiden var begränsad så vi fick sovra en hel del. Men det kommer att bli fler besök här. Lite Mariehamnskänsla fick jag. Ja, bortsett från att Glafsfjorden är en sjö och att Arvika inte ligger på en ö. Men stan i sig hade sina likheter. Kanske tänker jag mest på småskalighetn, de låga husen och bebyggelsen. Konsthantverksbutiken hade mycket fint och här stannade vi länge. väggskåpen var verkligen läckra och det fanns fler än de som kom med på bild. Nya strövtåg blir det i morgon.
   Trevligt att du strövade med.

 3. Tack för en trevlig rundtur i Arvika. ni hann verkligen med att se mycket. Förvisso missade ni fabriken men det blir kanske ett återbesök och den lär garanterat ligga kvar.

  Kram och god kväll!

  1. Fabriken missade vi men tiden var begränsad.Vi fick prioritera. Jag återkommer nog hit i sommar igen och då har vi en hel del kvar att både se och uppleva.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram!

 4. Så mycket fint! ,-)))
  Jag sitter här och njuter av allt.
  Kyrkogatan ,vacker med allt som finns där.
  Husväggsmålningen gillar jag….fiskaren passar ju in jättefint, jag trodde det var en tomte först ,-))) men då hade ju väggen fått målas om när det blir Vår ,-))
  Konsthantverk skulle jag gilla att få besöka!
  Mycket fint.
  Likaså Elins gård.
  Härligt med bilderna, jag reser framför datorn med er båda.
  Så ha det fint båda två.
  STOR KRAM Primrose ,-))

  1. Tack! Vi uppskattar att du är med oss här. Och visst går det fint att resa framför datorn. Det gillar jag också- Arvika är en fin stad och med mycket att se trots sin litenhet. Här finns mycket kultur och vackra omgivningar.
   Stor kram!

 5. Så mycket du hann med på kort tid! Du är en fena på att hitta fina vyer, konst, byggnader. Väggmålningen var ju häftig!! Där ser man, de finns lite varstans.
  Såg mycket smakfullt ut. Och trevligt sällskap.
  Ha en fin luciakväll! Stor kram!

  1. Tack! Ja, motiven finns. Effektiva var vi men ändå på ett lugnt sätt- Och det finns mycket kvar att utforska och uppleva och det får ske i sommar.Blir ett nytt besök då. Tove är en bra guide och hon kan ju sin trakt. Vi hade ett par riktigt fina dagar och så roligt att ses igen.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram!

  1. Arvika har mycket. En liten stad men med en hel del att se och uppleva. Ska i sommar se även den andra väggmålningen som jag nu tyvärr missade. Var i alldeles närheten.

 6. Nu måste jag ju säga att jag blir smått förtjust i det finfina Arvika! Stadskärnan verkar jättemysigt, något man inte kan påstå om “min” stad Ludvika, där stora ABB dominerar skylinen med sina fula byggnader längs sjökanten…
  Problemet med att få äta efter klockan två är nationellt. Mitt ex brukar klaga år efter år för att han är tvungen att anlita snabbmatsställen eftersom han inte äter förrän kanske vid 3-4-tiden då han vill ha helst husmanskost. Då har han hunnit jobba några timmar och har många timmar kvar, så att äta varmkorv är dåligt alternativ. Det såg himla mysigt ut där ni käkade på Elins, bakgård är sannerligen inget negativt i den kontexten.
  Kram

  1. Jag har nog besökt över 2/3 av Sveriges städer och många kan inte komma i närheten av Arvika när det gäller mycket. En riktigt fin stad vad gäller både bebyggelse, kultur och annat. Att det dessutom finns bra kommunikationer hit och för de som bor utanför stan är också viktigt. Kan nog hålla me dom att Ludvika inte direkt tar hem “skönhetspriset” här. Att inta en sen lunch i Stockholm är inte heller det lättaste. Men Toves förslag med “Elins bakgård” som lunchalternativ var helt perfekt. Vilken härlig miljö!
   En fin resa blev det och många erfarenheter och minnen rikare är jag.
   Kram!

 7. Alltså med tanke på hur liten Arvika är så har staden otroligt mycket att erbjuda. Skulle njuta för fullt av utbudet som besökare i max en vecka eller så, men skulle nog få lappsjuka efter det tror jag;-) Älskar de fantasifulla väggskåpen. Tror nog att Arvika är lite mera “livad” under sommartid där säkert många turister söker sig dit.

  1. Så tänkte jag också. Jag har besökt många städer i Sverige som är betydligt större i storlek än Arvika och som inte alls har detta utbud som finns här. Och i sommar blir det en ny tur hit när Tove ska ha vernissage här. Och säkert finns det då än mer att se och uppleva än nu. Men jag var ändå imponerad av allt som finns att tillgå i stan och i nära omgivningar.

  1. Det blev ett fint möte med Arvika och jag kommer gärna tillbaka hit. Mycket att se och uppleva och en hel del finns kvar och väntar på mig tills nästa gång jag kommer.
   Kram! (Är hemma igen …)

  1. Mitt första möte med Arvika blev väldigt lyckat. Och givetvis så roligt att träffa Tove igen. Visst är muralmålningen imponerande. Och många detaljer finns med på den.
   Önskar dig också en fin fredag. Här i Stockholm är det lite vitt på marken idag som lyser upp. Kan behövas.
   Kram och trevlig fredag.

 8. Visst är det en mysig liten stad … roligt att få följa med runt och titta!
  De där väggskåpen är såå snygga! Ett sånt skulle jag gärna ha 🙂 den målade väggen är häftig … ganska ful och nästan lite skrämmande … men som sagt häftig!
  Kram

  1. Verkligen! Och med ett lugnt tempo. Stor skillnad mot Stockholm där många ilar fram i tillvaron.
   Visst är väggskåpen fina! Och det fanns fler att välja på. Skulle gärna också äga ett. Det finns två stora muralmålningar i Arvika och nära varandra men den andra missade vi. Får titta på den vid nästa besök.
   Kram och trevlig fredag.

  1. Tack! Ja, Arvika överraskade verkligen och på många sätt.En liten stad men som har så mycket och på olika sätt.

 9. Tänk att en liten stad kan ha så mycket att bjuda på! Läclert och du är riktigt duktig på att göra reklam för orter/platser du besöker, i bild och ord! Klässbols linneväveri har jag hört talas om, för övrigt var det okänt vad Arvika har att erbjuda sin befolkning och turisterna. Att sedan bli guidad av en som kan sin stad och dessutom en god vän ger förstås pluspoäng!

  Jag blir nyfiken på staden… Jag har planer att ta mig upp till Hälsingland och sedan upp mot Haparanda… I den rutten ligger inte Arvika… får nog planera en annan rutt också. Karlstad – Arvika låter ju bättre då… 🙂 Tack för din guidning!

  1. Det blev ett fint första möte med Arvika. Jag har passerat många gånger men inte stannat till. Arvika har mycket att erbjuda och är en fin stad med vackra omgivningar. Och med goda vännen Tove som guide blev besöket än bättre. Din tänkta resa låter trevlig och Sverige har mycket fint att visa oss. Roligt att du följde med hit.

 10. Vad fint Arvika ser ut att vara! Tack för att jag fick följa med så här via cyberspace, extra kul att du hälsat på Tove också. Nu blir jag allt nyfiken på Arvika.

  Ha en fortsatt fin adventshelg!
  Kram Christina

  1. Arvika blev ett verkligt fint möte och extra roligt förstås att ha Tove son ciceron. Arvika är en stad fylld av konst och kultur . Så mycket att se och uppleva. Extra roligt var att stifta bekantskap med Rackstamålarna och Rackstamuseet och få veta mer om dessa kända svenska konstnärer.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *