Resor i Sverige

Vidare mot nya upplevelser

Fredag morgon och strålande sol, vilket bådade gott för dagens njutflykter. Så efter att ha avnjutit en varierad och god frukostbuffé på hotellet i Bollnäs,  med vacker sjöutsikt som sällskap, var vi alla väl rustade för en heldag i västra Hälsingland. Vårt första stopp blev i Alfta, några mil öster om Bollnäs där vi besökte, Löka, en av alla de vackra Hälsingegårdar som finns. Och det finns många! Hälsingegårdarna är ett världsarv som 2012 tillkom på UNESCOs lista och är ett samlingsnamn för de gårdar här i landskapet, i 36 socknar  där inredning och folkkonst visar höjdpunkter i en lång byggnadstradition i fyra århundraden. (Ett Världsarv är en miljö som anses uniki världen och ska ha stor betydelse för hela mänskilgheten både nu och i framtiden – enligt UNESCOs kriterier.)

Hälsingegården Löka ligger vackert med linfälten runtomkring.

Vår guide Kalle tar emot oss på den vackert utsmyckade verandan, något som verkligen kännetecknar Hälsingegårdarna.

Dessa stora hus med sina  vackert utsmyckade salar inreddes, smyckades och målades (väggmålningar) bara för att vid några tillfällen under ett helt liv öppnas och användas och då vid speciella tillfällen. I övrigt bodde man i de mundre husen dom tillhörde gården. Just under 1800- talet kulminerade hälsingeböndernas vana att bygga stort och påkostat. Böndernas mycket god ekonomi kom av jordbruk, boskapsskötsel, linnetillverkning, handel och även av försäljning av skogsmark och avverkningsrättigheter.

Denna målning från 1847 täcker en del av salsväggen här på gården Löka. Många fler målningar finns så väggarna är i princip täckta av dem och de är gjorda av olika hälsingemålare som reste runt till olika gårdar och målade. 

Löka ligger vackert omgiven av linfält.

Vi fortsatte resan västerut och passerade Edsbyn för att ett par mil senare nå Våsbo Fäbodar där vi guidades runt och kunde tänka oss in i hur livet på en föbod kunde te sig. Våsbo har använts i minst 250 år  och markerna hålls fortfarande öppna genom bete och slåtter och här får sällsynta växter möjlighet att leva kvar- Fäboden var kvinnans särskilda arbetsområdeoch den gav henne en stark ställning i hushållet. Hårt arbete från morgon till kväll

En del av Våsbo Fäbodar.

Efter en god lunch i slottsmiljö, på Hälsinglands enda slott, Voxna herrgård var dte dags för fler naturupplevelser och färden gick än mer västerut och vi närmade oss gränsen till Dalarna. Här var Hylströmmen målet. Hylströmmen är Sveriges största obundna fors söder om fjällkedjan och den ligge i Voxnan, älven Ljusnans största biflöde. Fallhöjden är 23 meter på en 200 meter lång sträcka och medelflödet ca 12 m3/sekund. Över strömmen kan man ta sig via en hängbro. Och givetvis ville jag testa.

En del av Hylströmmen.

En innehållsrik dag var det och att slå sig ner för en god middag i ett växthus kändes både annorlunda och väldigt trevligt. Verkligen en speciell miljö på Lilla K´s trädgårdskök som tillhör Mobackens handelsträdgård i Bollnäs.

Rolig och inspirerande middagsmiljö.

Dagen hade för länge sedan övergått i en vacker kväll och vi satt länge ute på hotellets terass och sammanfattade dagen. Att den varit väldigt givande var vi alla överens om.

 

24 svar på ”Vidare mot nya upplevelser”

 1. Åh, så härligt!
  Varför flyttade jag ifrån Norrland till Svealand? Ja det kan jag fråga mig då jag ser dessa vackra bilder som du visar.
  Känner igen mig i dina fina bilder och kan tänka mig att ni hade det trevligt. Mycket bra med guider som är födda på orten och kan berätta och visa, det blir personligt och de brukar vara mycket engagerade och kunniga.
  Ha en fortsatt bra resa och sköt väl om dig.
  Varm kram och hälsar du på min syster i Friggesund så ge henne en kram också.

  1. Vi har dte jättebra och ser och upplever mycket utan att skynda på, utan vi hinner ta in upplevelserna. Jag tänkte, så idag när jag såg så vackta omgivningar lite som du. Varför bor jag i Stockholm, men det gör jag och jag trivs där också.
   vi har haft väldigt bra lokala guider och det tillför så mycket och blir verkligen personligt.
   Just Friggsund har vi passerat idag, men jag är tveksam till om jag så din syster.
   Jag sköter om mig och gästerna och vi reser vidare.
   Stor kram och många tankar till dig.

 2. Vi har verkligen många fina platser i Sverige som vi ska vara rädda om!
  Vackert med sol och blå himmel!
  Önskar dig en fin lördag!
  Stor kram

  1. Vi har haft en jättefin lördag med en tur norrut i Hälsingland. Visserligen skymdes gårdagens blå himlen stundtals av en del moln, men regnet slapp vi.
   Sverige är verkligen vackert, men det är ju det där med vädret som kan trassla till det. Men vi har haft tur. Eller om det nu är skicklighet.
   TRevlig kväll!
   Stor kram!

  1. Tack! Ja, Sverige har mycket fint att erbjuda och hittar men pärlorna så är det än bättre. Vi gör en väldigt vacker resa genom ett landskap som verkligen är omväxlande på alla sätt.
   För min del uppskattar jag mer och mer Sverige sommartid och vill då helst inte vara någon annanstans.
   Ha det så bra du kan och jag skickar många tankar,

 3. Vilken trevlig trevlig resa du och dina deltagare är ute på. Hälsingland har verkligen mycket att erbjuda. En måltid på Mobackens Lilla K är något utöver det vanliga. Gott och smakfullt! En titt bland alla blomster som finns där är också
  vackert och uppiggande. Fortsatt trevlig resa!
  Kram Birgitta

  1. Tack! Hälsingland är verkligen fint och med så mycket omväxlande att se på och uppleva. Och vi har heller ingen brådska.
   Vad roligt att du känner till “Lilla K”. Vi såg butiken, men växthuset hann stänga innan vi kom. Idag har vi varit norr ut och haft en toppendag. En riktig heldag!
   Och vi reser vidare.
   Kram!

  1. Tack! Vi har ingen brådska så gruppen och jag hinner verkligen ta in det vi ser och upplever. Väldigt viktigt!
   Önskar dig en fin kväll! (Just hemkommen efetr en heldag fylld av trevligheter.)
   Kram!

  1. Absolut! Sverige har så många fina pärlor av olika slag och det vill bara till att hitta dem.
   Vi har en toppenresa i vackra trakter.

  1. Vad roligt att detta är dina gamla hemtrakter. Och det är verkligen så vackert och flera hälsinggårdar har vi besökt och en massa annat vackert. VInjuter också av skön luft i väldigt fina omgivningar.
   Kram!

 4. När jag läser Bollnäs och Edsbyn tänker jag på bandy, is, snö och vinter. Hälsingland bjuder på sååå mycket mera när jag tittar på dina bilder. Vilken grönska, totalt annorlunda jämfört med här.

  1. Jodå, Hälsingland och bandy hör liksom ihop, men det finns mycket annat nu denna årstid.Här är verkligen vackert. Och vi har haft tur med vädret. Sol gör ju mycket till.
   Sverige har mycket att erbjuda, men det vill till att hitta godbitarna och det tycker jag den här resebyrån är väldigt bra på att göra i alla lägen. Och jag är snabb att hänga på och läsa in. Många platser vi besöker har jag varit på tidigare, men då var det med andra “glasögon” på.
   Det är perfekt med lokala guider till speciela ändåmål för de kan ju verkligen sin del av trakten.

 5. Ännu en härlig dag med trevliga och intressanta upplevelser! Underbara bilder som visar den fantastiska naturen och även om jag förstås inte varit på alla de platser du nämner så känner jag igen mig i det vackra landskapet som har så mycket att visa. Hälsingegårdarna som bevarats och där man är välkommen att titta är en fantastisk upplevelse och jag fastnar lätt i mina egna tankar och funderingar. tack för dagens rundtur!
  Kram

  1. Vad trevligt att du var med och extra roligt att du känner igen så mycket. Och visst är det ett både omväxlande och vackert landskap här i Hälsingland. Hälsingegårdarna var verkligen fascinerande och vilka byggnader och målningar. Jag njuter också av all vacker natur och tystnaden.
   kram!

  1. Nu är det ju augusti och kvällarna blir mörkare, men det är ljust fram till efter 21. Även ljuset under dagarna kan variera men jag hoppas på en fin augusti.
   Vi har haft tur med resevädret äoch det är vi alla glada för.

  1. Gårdarna är verkligen besöksvärda och vad gäller målningarna så fann jag mig själv liksom diskutera med dig, Annukka och Elaine, trots att ni inte var med. Så ni har påverkat mig ordentligt.
   Middagsstället var speciellt och väldigt trevligt.
   Stor kram!

 6. Åh…ni har varit i Alfta!!! Mammas födelsestad!! eller ja, hon bodde strax utanför om jag inte minns fel. Men minns att hon pratat om Voxnan och Ljusnan ♥
  Härligt att få se bilder därifrån! TACK! ♥

  1. Jadå! Och både Voxnan och Ljusanan har vi sett mycket av och även trakten runt Alfta.
   Vad roligt att du blev glad över bilderna och detta är väldigt vackra trakter.
   Kram och trevlig tisdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *