Resor i Sverige Skyltar

Hälsingland hälsar

Jag befinner mig på resande fot, snarare med resande buss i Hälsingland.  Det är söndag idag igen, tillika skyltsöndag, som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar och mina skyltar denna vecka är helt “färska” och inhämtade just här i Hälsingland.

Vår  grupp  reser i en  bekväma konferensbuss, körd av en jättebra chaufför, som smidigt tar oss fram på de ibland mycket smala och kruviga vägarna i den kuperade terrängen

 

Vi kör  norrut från Bollnäs för efter några mil nå Delsbo och sedan kör vi motsols runt Dellensjöarna  och tar oss upp till Avholmsberget, 210 m över havet och 60 meter över Norrdellen för att äta lunch. Och utsikten  var helt enastående.

Norrdellen sedd från Avholmsberget. .

Nästa stopp blev Järvsö Stenegård, ett stort grönområde/kulturområde med trädgårdar av olika slag och ett livligt hantverksscentrum, gallerier, butiker och mycket annat och där var skyltutbudet stort.

“Folk undrade vart jag var på väg. Det gjorde även jag.”

Undrar om denna gamla “Cittra”  kommer iväg åt något håll..

Fredagens besök vid Hylströmmen, Sveriges största obundna fors söder om fjällkedjan, blev ännu en fin naturupplevelse. Hyllströmmen ligger i älven Voxnan som är Ljusnans största biflöde.

Hängbron över Hylströmmen. Jag gick över bron och tillbaka och det gungade rejält. Fallhöjden på forsen är 23 meter på en 200 meter lång sträcka och medelflödet är 12 m3 /sekund.

Andra söndagsskyltare finns HÄR.

 

 

 

 

42 svar på ”Hälsingland hälsar”

  1. Hängbroar är speciella, men var jag nu där så ville jag ju testa. Har gjort det förr. Men jag fick hålla hårt i kameran så den inte skulle studsa iväg.
   Visst är “tålamodsskylten” bra. Stämmer på mig…
   Stor kram!

 1. Låter som du har det skoj på dina jobb* resor och så fina bilder, kul att se för jag hade inte fått se det annars tack Ditte 🙂 du bjuder in till mer nyfikenhet på resor i Sverige kram å fin söndag

  1. Jag har verkligen ett roligt “extrajobb” och trivs så bra och det viktigaste är ju att våra resenärer trivs och tycker att de får ut mycket av resan. Men det är mycket att läsa in och anteckna före en resa och jag vill alltid vara väl
   förberedd. Jag har ju varit i alla landskap, men givetvis inte på alla platser vi besöker och då kräver det extra påläsning. Räknar i snitt med ca fem timmars inläsning för varje resdag.
   Och Sverige har verkligen mycket fint att erbjuda och en natur verkligen skiftar.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 2. Hej Ditte!
  Nu har du kommit till ett ställe jag känner till – Stenegården. Där köpte jag en stor tung silverring och den kostade 75:-.
  Det var på 70-talet 🙂 Ni har inte eller ska till den kvarn innan Järvsö som jag höll till vid då, alltså från Sthlm sett….Ni är väl på väg hem nu.
  Kram P ♥

  1. Jag minns ju att vi pratade om Järvsö och kvarnen och det var en tanke att ta oss dit, men det blev i stället en tur upp på berget och sedan
   tog besöket vid Stenegården lite extra tid. Mycket att se, så kvarnen blev inte besökt. Men jag tänkte på dig i Järvsö. Kul att du har en ring härifrån Stenegården.
   Vi hörs och ses.
   Stor kram!

 3. Tack för din guidade tur över hängbron och visade den fina naturen. Så mycket fint du får vara med. Sverige har en underbar natur.
  Kul att du även fann så många roliga skyltar. Jag gillar speciellt skylten med “Tålamod” och det är nog det jag lider mest av. Visst har tålamodet blivit bättre på äldre dar=) Tack Ditte för ett fint inlägg och ha en fortsatt trevlig Söndag?Kram

  1. Det är så trevligt att det är än fler som följer med på turen. Och visst är det bar med bloggar där vi kan vidga vyerna på olika sätt och ändå vara hemma. Jag uppskattar Sverige mer och mer och särskilt sommartid, eftersom jag inte ska vara i solen och har svårt numer för värmen. Mitt nygamla jobb som reseledare/guide är jätteroligt och jag både får se mycket och lära mig nya saker. Har ju läst på väldigt mycket innan resan. Tålamodsskylten är jag också förtjust i och även mitt har blivit bättre med åren.
   Stort tack för dina fina ord.
   Önskar dig också en fin söndagkväll.
   Kram!

 4. Tack för fint inlägg och där uppe på Avholmsberget var jag förra året. Jättefin utsikt och en fin veranda man kan sitta och äta och fika på samtidigt som man ser ut över Dellensjöarna. Så vackert så.
  Fin gammal bil…den skulle man vilja åka i…hihi
  Kul att följa med på din resa.

  STOR kram från mig

  1. Vad roligt att du varit där på Avholmsberget.Vi åt lunch här och hade verkligen fin utsikt, men lite molnigt var det. Och så vackert!
   Jätteroligt att du följer med på resan och du har säkert besökt flera av platserna vi också tittar närmare på. Vi har en toppenresa!
   Stor kram!

 5. Vilken fin skyltsamling från Hälsingland:-) Toppen variation! Gillar alla och Cittran samt skylten med swisch och kort är mina favon.
  Stort tack för den fina skyltningen och länken:-)

  1. Tackar! Många skyltar dyker upp i min närhet under resans gång och då är det roligt att ta med dem. Visst är Cittran cool och jag log när jag såg den. Har rest runt i Schweiz i ett par veckor i en sådan när jag var i 18 års åldern. Och någon fjädring har den ju inte. Själv är jag förtjust i dessa båda samt den om Tålamodet och “vart var jag på väg.”.

  1. Stort tack! Fina naturupplevelser har vi och det är verkligen givande att få ta del av allt detta och göra det i jobbet som guide/reseledare. Resebyrån är verkligen bra på att hitta de verkliga “pärlorna”.
   Stor skyltsöndagskram.

 6. Vilket oerhört härligt inlägg, jag blev helt glad i själen. Det känns så somrigt och sådär idylliskt som det i min “Sverige-utopi” ser ut. Jag vill så gärna upptäcka vårt avlånga lands norra delar. Det verkar vara så oerhört vackert! Och när jag läser din blogg så får jag bara mer och mer inspiration och känner att jag måste göra det.

  1. Tack för dina fina ord! De värmer! Jga har ju under yngre åldrar i livet mest rest utomlands och sparat Sverige tills jag blev äldre. Men en hel del av Sverige har jag ändå sett under årens lopp. Och nu när jag inte jobbar, nåja…Jag jobbar ju med resor så har jag förmånen att se de verkliga pärlorna som man oftast inte hittar på egen hand. Sverige har många godbitar och jag är glad om jag kan inspirera.
   Men du hinner.

 7. En fortsatt trevlig resa och riktigt bra skyltar!
  Hade ingen aning om Hylströmmen – ser spännande ut! Garanterat hade jag vägrat att gå på den bron!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  1. Tack! Och du känner ju en del av trakterna. Jätteroligt!
   Hylströmmmen ligger ganska nära väveriet, ca 30 minuter. Strömmen var spännande och det var bron också. Den gungade rejält, men det är en hängbro.
   Vi upplever vidare.
   Kram!

 8. Härlig skyltning från härliga Hälsingland! (Ja, jag vet att det ska vara Härjedalen där egentligen… 😉 )

  Men jag är så gammaldags så jag tycker fortfarande att Cash is King 😉

  1. Tack! Och jag tycker nog att Hälsinglands natur är än vackrare och mer omväxlande än Härjedalen och Hälsingland har ju kust mot Bottenhavet dessutom.
   Jag håller också på “cash is king”. Blir så trött när folk ska betala en tidning med kort och testar fyra innan de lyckas.
   Dock använder jag kort för inköp av dyrare saker. Men jag vet också att på många ställen (hotell och deras restauranger tas inga kontanter emot.)

  1. Detta att vara reseledare/guide har jag ju varit både i ungdomen och de tidiga yrkesåren men dte är väldigt roligt att nu på “ålderna höst”
   återuppta detta. Jag stortrivs! Mycket att läsa in är det förvisso, men kunskapen är inte tung att bära och jag lär mig gärna “nya” saker.
   Landskapen i Sverige och många platser har jag besökt tidigare, men mycket nytt tillkommer och det är utvecklande.

 9. Hola! I Järvsö har mina kollegor sin sommarstuga. Min bror med familj var i Järvsö i helgen då min svägerskas bror gifte sig i Järvsö kyrka igår. Hans (sedan igår) fru är därifrån ! ?
  Kram!

   1. Vad kul! Just i en liknande “cittra” som den på bild reste jag runt i Schweiz med i 18-årsåldern. Men ingen som helst fjädring. Du kan tänka dig alpvägarna….Jag minns dem. Och hela resan.
    Tror er är klart mer bekväm. Och snyggare.

  1. God sen kväll! Vi var vid Järvsö kyrka igår men det var ju vigsel/vigslar så det blev inegn ittt in denna gång. Har varit här förut och den är verkligen jättefin och så stor, Sveriges största landsortskyrka. Läget är också så vackert. Och du, vilket sammanträffande – vi var många i Järvsö igår.
   Kram!

 10. Vilket härligt inlägg. Jag inser att jag inte varit i Hälsingland på riktigt. När jag läser här blir jag sugen på att resa dit. Men nu är semestern slut så det får vänta. En nyfiken fråga, hur kommer man med på en av dina turer? Kram och trevlig måndag.

  1. Tack! Hälsingland är som många andra delar av Sverige också väldigt vackert och just blandningan av natur med de blånande bergen,sjöar, älvar, växtligheten och alla vackra Hälsingegårdar gör det absolut värt att besöka. Och det ligger ganska nära för oss. Att ta sig runt här på motorcykel tror jag vore en upplevelse.
   Tyvärr kan inte en semester räcka till allt så en del får sparas…
   Vad gäller turerna så arbetar ja då och då för en liten resebyrå i STockholm och det är de som sätter ihop programmet. Jag mailar dig.
   Kram och jag önskar dig en bra start efter semestern.

 11. Så fina skyltar 🙂 Snacka om att du får se Svedala 🙂 Så trevliga platser du besöker! Den där hängbron har jag allt missat… Ska snart passera där föresten då ska jag allt besöka/gå över 😉 Mellan Dellensjöarna brukar jag besöka (Långby) hos goda vänner, det är vackert där.

  1. Tack! Visst är det en förmån att få resa runt och se så mycket. Jag tycker verkligen mitt pensionärsjobb är så roligt och givande. Mycket inläsning och många förberedelser är det, men kunskap och upplevelser är aldrig tunga att bära med sig.
   Vad trevligt att du ska till dessa trakter och hängbron ser man inte riktigt från vägen utan man får ta sig ner till älven vid skylten. Bra skor rekommenderas.
   Visst är detta en vacker trakt! Vi körde längs Dellensjöarna och vidare upp på Avholmsberget för lunch. Absolut njutbart!Såg en skylt till Långby…
   Önskar dig en fin resa.

  1. Tack! Jag tvekade lite innan jag tog mig fram och tilbaka över bron och jag fick hålla i kameran ordentligt för det gungade. Har passerat hängbroar förr och var jag nu här så….
   Kram!

 12. Vackra, vackra Hälsingland! Nu får jag verkligen hemlängtan. Inte för att hängbroar är min grej precis, men den underbara hälsingska naturen…
  Kram <3

  1. Jag förstår dig! Vi har sett och upplevt så mycket fint och jag är så fascinerad över den vackra och omväxlande naturen. Jag har ba´flera gånger varit i Hälsingland men inte riktigt då tagit allt till mig. Kanske haft för bråttom och det hade vi inte alls nu.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *