Resor i Sverige Skyltar

Veckans skyltbidrag – Från Högbo Bruk och Mackmyra

Söndag! Och det innebär också att det är dags för “Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Veckans skyltbidrag kommer från Gästrikland. Några från Högbo bruk där vi under förra veckan tillbringade några jättefina dagar. Och när vi ändå var i trakterna blev det även ett trevligt besök på  Mackmyra där tillverkning av svensk whisky varit i gång sedan 1999.

Veckans skyltbidrag

är “förra -veckan – färska” och vi börjar på Högbo bruk

Vi tar oss sakta vidare i området runt Högbo bruk. Och man kan välja hur. För egen del valde vi att gå runt sjön men många tog sig runt i olika varianter av kanoter.

Och skulle man vara mer äventyrslysten kunde man ta sig runt uppe bland trädtopparna. Såg spännande och roligt ut. En klar utmaning.  Men med tanke på att min axel fortfarande är i konvalescenstillstånd avstod jag.

GästriklandHögbo Bruk. Veckans skyltbidrag i avdelningen utmaningar.Veckans skyltbidrag i avdelningen utmaningar. Att ta sig fram på en äventyrsbana bland träden. Jodå både säkerhetslinor och hjälm är på.

Kanske finns det några som minns denna gamla Facit skrivmaskin. Fanns i receptionen på Högbo Brukshotell. Och visst testade jag att använda den.

Gästrikland. Högbo brukshotell. Denna gamla skrivmaskin platsar absolut bland veckans skyltbidrag. Den gamla avdelningen. Denna gamla Facit  skrivmaskin platsar absolut bland veckans skyltbidrag. En raritet.

En hel del av det gamla möts man av på Högbo bruk och även mycket nytänkande. Så även i Gårdsbutiken där vi förstås tittade in.

 

Av det ät och drickbara som finns till försäljning i butiken är det allra mesta “härproducerat” eller alldeles i närheten. Lovvärt!

Gästrikland. Högbo bruk. Gårdsbutiken. "Härproducerat" bland veckans skyltar. Lite gott och blandat från Gårdsbutiken finns förstås med i veckans skyltbidrag

Visserligen inte direkt närproducerat men visst är det en rolig låda/skylt. Och företaget fanns förr i Lidköping, Västergötland.

Mer närproducerad är då denna tvål för barn från Gefle. Men filialfabrik i Stockholm. Fanns inte till försäljning men en låda där tvålen förvarats fanns kvar.

Gästrikland. Högbo Bruk. Gårdsbutiken. I veckans skyltbidrag, modell Ä, finns denna gamla tvålask från "Flora" i Gävle. Ett annat av veckans skyltbidrag, i äldre variant  är denna gamla tvållåda från “Tekniska Aktiebolaget Flora”. 

Varor som säljs i gårdsbutiken på Höhbo bruk men som inte är tillverkade här. Men däremot i Gysinge,  ca 5 mil söderut, mot gränsen till Uppland. Jodå, vi utflyktade hit också. Inlägg därifrån kommer i veckan)

 

Mackmyra och veckans skyltbidrag

I gårdagens inlägg berättade jag om vårt besök på Mackmyra och idag kommer slutklämmen därifrån med några skyltar. Och om man är mer intresserad av gin, vilket jag är, så var det roligt att även få veta lite om den tillverkningen.

Och är man riktigt whiskyintresserad så kan man på egen hand eller tillsammans med vänner just skapa och äga en egen whiskytunna. Men man får ha god framförhållning för den ska ju lagras länge.

Även vad gäller gin så kan man för egen del eller tillsammans med vänner gå ihop och köpa in sig på en tunna.

Riktigt snygg design på ginflaskorna och med en etikett på som berättar vad det är. Här fatlagrad gin med info om hela processen

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

26 svar på ”Veckans skyltbidrag – Från Högbo Bruk och Mackmyra”

 1. Många fina saker som man kan hitta på museum. Fint skyltat från din resa! Facit skrivmaskin, en sån hade jag hemma och tränade på inför Handelsskolan. Så småningom kom den elektriska.
  Jag såg något kul på en av skyltarna. Det står faktiskt LIDKÖPINGS ÄKTA MEDICINSKA EVCA TABLETTER!
  “Företaget Lidköpings konfektindustri startades 1932 i Lidköping. Det tillverkades tabletter och karameller vilka förpackades i färgglada plåtburkar som numera är omtyckta samlarobjet.”
  Men detta visste du nog 😀
  Varm stor solig kram! Nu är det skönt!
      

  1. Visst finns det. Jodå, detta med Lidköping såg jag. Och det var vad jag menade med att inte riktigt allt var här eller närproducerat. Jodå, den infon fanns också i butiken där asken fanns. Så många fina lådor och askar fanns det och från lite olika ställen.
   Kul att du också hade en liknande Facit. Jag också- Men sen kom den elektriska.
   Önskar dig en skön söndag.
   Här har vi det gott med vänner och bubbel i skuggan på balkongen.
   Stor kram

 2. Vilket härligt inlägg, Ditte! Jag älskar närproducerat och nu ser jag fram emot inlägget från Gysinge, ännu ett ställe jag är nyfiken på! Ha det så gott, kram!

  1. Tack! Ja, gott om skyltar har vi sett och mött.
   Ja, det får inte bli för mycket och alltför tungt så jag sprider ut det hela lite grann. Men Gysinge kommer i nästa vecka.
   Ha det fint du också.
   kram

 3. Snyggt skyltat som vanligt och trevligt att se mer bilder från er minisemester. Att du avstod äventyrsbanan förstår jag mer än väl! Jag hade avstått även utan axeln… Så feg är jag!

  Kram och god söndag!

  1. Tackar! Ja, skyltar var det ingen brist på. Vad gäller äventyrsbanan hade jag kanske i piggare skick testat lite grann. Men det kan jag säga nu när det inte var aktuellt. Är nog tveksam för min del också. Dyrt var det dessutom…
   Önskar dig en fortsatt fin söndag.
   Kram

 4. Macmyra känner jag till och den finns ju även i tablettform med olika smaker, som typ Läkerol. Gillar Whisky bäst i tablettform kan jag säga. 😉 Det var fina färger på whiskytunnorna. Jag minns att man någon gång på 90-talet kunde köpa whiskytunnor som var itusågade på mitten, att ha i trädgården. Jag hade en tunna men det tog tid för den att svälla i vatten inför varje säsong och den blev nästan aldrig helt tät mellan brädorna.

  1. Vad roligt att du är bekant med Mackmyra. Jodå, lite tabletter köpte jag med mig. Jag är ju heller inget direkt whiskyfan men väldigt roligt att få veta mer om hur tillverkningen går till. Och jag gillade även provsmakningen.
   Tunnor, halva i ek, vet jag var populära att ha i trädgården. Men kan tänka mig att det var knepigt för dig att få den tät.

 5. Macmyra har jag hört talas om och också sett någonstans men inte desto mera så tack för upplysande information.
  Du hittade som vanligt många fina skyltar på resan!
  Det närproducerade gillas särskilt mycket förstås! 🙂
  God fortsättning på dagen!

  1. När vi ändå var i trakterna så blev det bra med ett besök här inklusive rundvandring och provsmakning. Och just att det är en svensk whisky och där ingredienserna är närproducerade är extra trevligt och bra-
   Resan blev väldigt lyckad på alla sätt och en fin omväxling
   Önskar dig en fin kväll och en bra start på veckan.

 6. Jag tycker om när det är fria tolkningar, gärna så fria som möjligt! Jag förstår att du inte var uppe i träden och klättrade när du har din axel!
  Jag är lite dåligt insatt i Mackmyra. Jag vet att det finns, men whisky är inte min grej- Kul att du har varit där och fått lite info. Jag visste inte att Gin var en produkt från Mackmyra. Man lär sig lite varje dag.

  1. Visst är det bra med frihet och så av alla de slag. Vad gäller träden så var dte nu inga svårigheter att avstå men jag kunde ju se de som var där uppe och klättrade runt.
   Whisky är inte heller riktigt min grej men jag gör undantag för Mackmyra och några sorter till. Roligt var dte att se hur denna svenska whisky tillverkas och det av lokala produkter.
   Gin gillar jag mer och tar gärna en gin och tonic. Jag visste inte heller att Mackmyra tlllverkade gin men nu vet jag. Och jag testade den. Ren!
   Riktigt god.
   Kram

  1. Tackar! Och besöket blev så lyckat överlag. Mackmyra blev en trevlig bonus. Hade ingen aning om att de också tillverkade gin. Men så är det.
   Ha det fint du också-
   Kram

 7. Här fanns det både drick- och ätbart! Kul:-)
  Ja, vem minns inte den gamla hederliga Facit skrivmaskinen, nostalgi ju!
  Bilden med osten och betorna är en fröjd för ögat, en utsökt reklambild för Gårdsbutiken.
  Jättesnygg design och färgval på tunnorna och inte minst på flaskan. Riktigt läckert!
  Läste i din kommentar att du heller inte visste att Mackmyra tillverkar gin. Känner mig genast mindre dum;-)
  Tusen tack för en riktigt aptitlig skyltmix. Stort tack för länken också:-)

  1. Tackar! Jadå,lite av varje idag. Ingen direkt brist på skyltar från denna resa.
   Och vad gäller Mackmyra och gin hade jag inte en susning. Men nu har vi lärt oss detta.Jag gillade också designen på flaskan. Även flera av whiskyflaskorna hade en design som jag gillade. Men kan också designa egna flaskor om man som ägare har en egen tunna med whisky. Men billgt är dte inte att framställa dem. Men det är en annan sak.

 8. Vad intressant att se! Jag har bara varit i Högbo Bruk på vintern och åkt längdskidor. Men jag minns platsen som mycket vacker och hotellet som riktigt bra. Maten likaså!

  Roligt med gårdsbutiken. Tänk så vackra förpackningar det gjordes förr. Rena konstverken! Angående skrivmaskiner, så har jag många minnen av sådana. Började ju skriva på farfars gamla reseskrivmaskin när jag var sex år. Färgbandet satt så att vissa bokstäver alltid blev både röda och svarta, haha. Kul att du fick skriva på maskinen!

  Gintillverkningen lät spännande. Tack för tips och för denna intressanta Skyltsöndag som du delar med dig av så lockande i både text och bild.

  Stor kram!

  1. Tack, Anna! Kul att du känner igen Högbo bruk och varit här vintertid. Vi är supernöjda med vår minisemester här och uppskattade lugnet, maten och den vakcra miljön. Och ville man finns ju mängder av aktiviteter att ta sig an. Fina utflyktmnål i närheten dessutom.
   Så roligt med dina minnen från din farfars skrivmaskin och redan när du var så liten.
   När vi nu var så nära Mackmyra passade det bra med ett besök. Och rundvandringen var intressant.(Vi var ju bara tre stycken.) Så roligt att de använder närproducerade råvaror. Jag är ju ingen whiskyfantast men gillade även provsmakningen. Och deras gin var riktigt god. Hade ens ingen aning om att Mackmyra tillverkade gin.
   Stor kram

  1. Kan tänka mig att du känner igen den gamla skrivmaskinen och använde den en hel del. Jag fick tyvärr inte upp den högsta hastigheten på min men tränade flitigt. Och visst blev det bättre.

 9. Så himla smart att åka till just det whisky-fabriken och samla på dig fina skyltar!
  Såpan har jag faktiskt hemma, köpte den för ett bra tag sedan för den skulle vara så bra och skonsam mot fläckar? Vilka fläckar har jag glömt…kanske på en matta..
  Tillverka min egen whisky har jag inget tålamod till..tsss
  Skrivmaskinen väcker många minnen.Tog en kurs i maskinskrivning som tonåring , då täckte man över alla tangenter så man var tvungen att skriva i blindo. Har haft stor nytta av den kunskapen i alla år, det har vi väl alla bloggare?
  Svca-skylten såg nästan antik ut, har inte hört talas om den tabletten men skulle nog passa min smak! Eucalyptus är en favorit som är svår att få tag på i Sverige, i Finland finns mängder av olika eucalyptustabletter.
  Oj, nu är det nog bäst att spara utrymme här till nästa besökare, hihi
  Nattikram från pörtet

  1. Mackmyra ligger ju ganska nära Högbo bruk så det var lika bra att passa på . Ochett intressant besök blev det. Gillar tanken på de närproducerade råvarorna.
   Kan tänka mig att skrivmaskinen väcker minnen hos dig.Tyvärr blev jag aldrig så bra på maskinskrivning men klarade kursen med ett nödrop. Förstår att du är riktigt flink på tangenterna.
   Mackmyra hade också en del tabletter med olika smaker. Lite med whiskysmak också. Påminner om Läkerol
   Ja, att vänta på whiskyn. Nja. Tveksamt. Men vi har ett par varianter av Mackmyra här hemma. Men inte från egen tunna/fat.
   Önskar dig en bra start på veckan.
   Kram

 10. Bloggvilat i helgen här, nu har jag följt dig överallt 🙂
  Fastnade i Mackmyra givetvis, skål och självklart dyker min Gösta upp, den skulle vi vilja smaka på! Här i inlägget fastnar jag i tvätthyllan, med såpa, skurborstar och grova handukar.
  Intressant och spännande två inlägg som jag tackar för såklart!
  Stor kram

  1. Noterade att du bloggvilade. Men kanske är du igång nu i veckan.
   Besöket i Mackmyra blev väldigt lyckat, både rundturen och provsmakningen. Och vi var ju vara “vi tre”.
   Just Gysinge besökte vi också, ligger ganska nära Mackmyra. Några mil mellan.Men det var på Högbo bruk jag fotade såpan m.m. Kanske har bruken samarbeter
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *