Resor i Sverige

Runt sjön – Med hopp om att hitta svamp och lingon

Vår vistelse på Högob Brukshotell blev väldigt lyckad. På alla sätt. De vackra och grönskande  omgivningarna med Dammsjöns vatten helt nära,  det hållbara “tänkandet” och att den största delen av maten  är närproducerad kom att tilltala oss extra. (Ett särskilt inlägg om detta kommer.) Och apropå det närproducerade så hade vi  hoppats på att få  med lite svamp och lingon hem. Så ett varv runt sjön verkade lovande. Så utrustade med både pappers och återvinningsbara plastpåsar gav vi oss iväg.

Gästrikland. Högbo bruk. Dammsjön. Varvet runt sjön är ca 5 km. En fin promenad. Varvet runt sjön är ca. 5 km och till största delen har man Dammsjön på ena sidan och diverse blandskog på den andra.

 

Runt sjön

skulle vi gå och vi hade fått berättat att det här skulle finnas en hel del kantareller. Och med tanke på mina bristande svampkunskaper så var det nog just kantareller och ev. Karl Johansvampar som var aktuella. Visserligen har bloggvännerna Anki, Paula och “Pettas”på sina bloggar haft med en hel del svampar.  Men är en sak att se dem på bild och något annat i verkligheten. visserligen har jag lyckats med att memorera några namn. Tänk alla dessa skivlingar….I övrigt har jag inga problem att minnas namn eller siffror. Dock verkar det som hör till naturen inte riktigt fastna. Tyvärr. Envis är jag så jag jobbar på.

Gästrikland. Högbo bruk. Dammsjön. Promenaden runt sjön är vacker och det får ta tid att ta sig runt. Promenaden runt sjön är vacker och vi tar god tid på oss.

Svamp var det! Och vi är inga direkt vana svampplockare men en idé var ju att titta in i skogen. Sagt och gjort.  Gott om träd men ont om svampar. Ett och annat blåbär fanns men de var “vattniga” så de fick stanna kvar.

Gästrikland. Högbo bruk. Dammsjön. Gott om träd runt sjön. Men ont om svamp. Gott om träd  i området runt sjön men ont om svamp. I varje fall hade vi svårt att hitta några. Ingen rusning heller här bland granarna. 

Men så plötsligt. Svamp!!!!

Ett par svampar –

– en som var solo

– och lite längre fram hittade vi en grupp. Någon som vet vad svamparna heter? Vi visst inte så de fick stanna kvar.

Nu var siktet främst inställt på kantareller. Kom ihåg att när jag växte upp var det bara att plocka kantarellerna på tomten till mina föräldrars sommarstuga. Där växte de  just som svampar nära tallarna.Ibland fick vi gå upp lite längre i skogen och där var det alltid alldeles gult av de knubbig gula kantarellerna. Nåja, bara att leta vidare.

Vi går vidare längs sjön

och tar med ojämna mellanrum små avstickare upp i den tätare skogen. Men svamplyckan står oss inte bi. Däremot fanns en del lingon. Vi bytte fokus.

Maken i lingonplockartagen. Och jag dokumenterar.

Gästrikland. Högbo bruk. Vi har här kommit halva varvet runt sjön. Paus. Vi har här kommit halva varvet runt sjön. Att svampen inte växer i vassen vet vi. Men vi sätter oss en stund här innan vi går vidare.

Här är det blandskog som gäller och det är gott om björkar. Björken i sig är väldigt speciell och de berättade här på bruket att björken är en “vinnare” . Hur då? Jo, björken var det första trädslag som lyckades “vandra” in i Norden, i slutet av istiden, för så där en 10 000 år sedan. Den och aspen levde nära den bortsmältande landisens kant så frosttålig är den. Björken är idag landets vanligaste lövträd och det mesta av det papper som tillverkas kommer från den.

Den anses också  vara kvinnans träd och symboliserar det ljusa och det goda. Björkar är också vårt mest ljuskrävande träd och ett av de första som invaderar marken där andra träd försvunnit genom avverkning, brand eller där betet i en hage upphört.

Någon svamp blev det alltså icke men lite lingon. Och jag fick även med mig en fästing . Nu borttagen av maken och som jag hoppas inte ska bevära mig mer.

Gästrikland. Högbo bruk. Vi är tillbaka på bruket efter varvet runt sjön. Vi är tillbaka på bruket efter varvet runt sjön och slår oss ner i skuggan med en öl

Så var det då lingonen. Här hemma i Stockholm får de nu mogna lite i solen innan de om någon timme åker i i frysen för att bli styckfrysta. Och visst ska dessa räcka till ett smakprov av rårörda lingon serverade tillsammans med renskav eller annat.

 

Mer härifrån Högbo bruk; Minisemester, Morgonpromenad och Ett bruk där gammalt och nytt samsas ,en kortare version av brukets historia.

 

30 svar på ”Runt sjön – Med hopp om att hitta svamp och lingon”

  1. Vi hade en fin runda men det blev lite lingon i stället för svampar. Kan också väldigt få. Och vackert var det.
   Kram

 1. Fint att gå runt sjön! Jag är ingen svampkännare heller så för mig får alla svampar stanna kvar om jag inte har med mig någon kännare. Ja, kantareller, kan jag.
  Däremot lingon och blåbär går fint.
  Välkommen hem igen efter en lyckad minisemester!
  Stor kram i värmen!

  1. Tack! Vi har haft det så bra! Hit åker vi gärna tillbaka. En fantastisk miljö! Och vilken mat!
   Nu blev det lite lingon men en fin runda blev det. Svampar som vi känner igen hittade vi inga. Tyvärr.
   Stor kram

 2. Jag är direkt urusel när det gäller svampar så jag skulle inte våga plocka. Grattis till lingonen i alla fall. Rårörda sådana är alltid gott och passar till mycket.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Nej, svampar blev det inga plockade. Men lite lingon kom med hem.Liksom en fästing på mig.
   Läste att ni haft dryga +30 idag. Skönt med havet nära. Idag hade jag nog också badat.
   Önskar dig en fin kväll.
   Vekar lovande här också.
   Kram

 3. Jag skulle också ha lämnat den där svampen. Svamp plockar jag bara i affären där det finns skyltar som säger vad det är för nåt. Lingon känner jag däremot igen 🙂
  Vilken fantastiskt fin miljö ni har vistats i! Otroligt natursköna bilder.

  Ha en fortsatt fin helg!

  1. Vi har haft det så bra på alla sätt. Vilken miljö! Och vilken natur! Ja, maten och boendet var också i topp. Hit kommer vi gärna tillbaka-
   Lingon fick vi lite av men svamparna fick stå kvar. En fästning som minne hade jag kunnat undvara. Ogillar dem verkligen.
   Önskar er också en fin helg.

 4. Regel nummer ett för svampplockare: ta bara såna svampar du är säker på att du vill äta. Själv plockar jag sällan numera, vill inte gå ensam i skogen. Men när jag plockat har jag tagit hem gul kantarell, trattkantarell och taggsvamp. Resten har fått stå kvar.

  1. Ja, den regeln följer vi. Så följaktligen blev det inga. Kantareller, gula och vita, liksom trattkantareller och Karl Jhan kan jag . Inga andra plockas. Men vi har köpt kantareller nu här hemma. Går fint det också-
   Lingon fick vi med lite och det var bra så.

  1. Vandringen runt sjön var jättefin och lite lingon var fint att få med hem. Nu styckfrysta och blir bra till att råröra med socker när vi ska ha dem.
   Fästingen hade jag gärna kunnat undvara.
   Umeå är ju björkarnas stad men trist om de skymmer en bra utsikt.

 5. Här är vi totalt lika du och jag. Att komma ihåg namn på svampar, blommor och olika insekter – det går bara inte. Men även om jag skulle komma ihåg namnen på svampar skulle jag ändå aldrig våga plocka dom. Undantag kantareller och Karljohan. De är idiotsäkra. Men du fick ju i alla fall hur mycket lingon som helst. Å rårörda lingon är ju hur goda som helst. Och enkelt att göra – tror jag, för jag har aldrig gjort det själv.
  Det var riktigt roligt att se asfaltbonden Ditte i skogen med att försöka hitta svamp. Det var aningen otippat, för jag har då aldrig läst att du gå på svampjakt i stockholmsskogarna;-)
  Härliga bilder från bruket. Så fridfullt där:-)

  1. Ja, man kan inte minnas allt. Men det som inte är så naturnära minns jag väldigt bra. Årtal, historia, geografi, namn i största allmänhet men som inte har med naturen att göra. Och en hel del annat också. Huvudet kan inte ha plats för allt.
   Mest var det maken som plockade lingonen men visst bidrog jag lite. De är nu styckfrysta och ska tas fram för att råröras.
   Personalen på Högbo bruk hade pratat om alla kantareller och annan svamp i skogarna runt sjön. Så vi var hoppfulla. Men en fin promenad blev det och lite lingon. Plus en läskig fästing på mig.
   När vi hade båt och var ute i skärgården så blev det en del kantareller och Karl Johan plockade. Men efter det så har jag inte varit så flitig inom området.
   Men kanske kan jag bli…
   Vi är trots utebliven svamp supernöjda med vistelsen och kommer gärna tillbaka.

 6. Jag vågar mig bara på kantareller, har alldeles för stor respekt för svampar för att våga mig på identifiering via endast en svampbok. Tjatade alltid på sonen om att “om du inte vet så ska du inte ens röra!” och jag hoppas det har fastnat.
  .
  Alla har vi våra gåvor och saker man har lättare för att lära sig. Men det är klart att man ibland önskar att man hade lite lättare för att lära sig och minnas några fler områden.
  .
  Brickan med lingon är härlig, duktigt jobbat av maken.
  .
  Håller tummarna för att det inte blir några följder av fästingfanskapet!

  1. Kantareller,vita och gula, trattkantareller och Karl Johan är jag helt säker på. Men än är det för tidigt för trattisar. Skulle jag ha sällskap av en svampkännare som Anki hade jag vågat mig på att plocka.
   Lite lingon fick vi och de är nu styckfrysta och ska användas till att råröra-
   Vad gäller fästingen är jag vaccinerad men det hjälper ju inte mot Borelia. Vi håller koll på bettet.Och dessa fästingar ogillas starkt.

 7. Sällan blir det som man tänkt sig. Men jag tror att du o maken trots den äckliga fästingen hade en trevlig vistelse.
  Jag har sällan eller aldrig haft några kantarellställen, vi har flyttat på tok för många gånger, men varje år plockar jag några liter, dock inga större mängder. Blåbär, mums, här är de övermogna nu o lingon vill jag inte ha, äter kanske en burk lingonsylt per år! Men jag hoppas o tror att ni var nöjda med vistelsen på landsbygden ändå, sämre kan man ju ha det! Kram

  1. Vi hade det så bra här uppe och kommer mer än gärna tillbaka, Vi trivdes så fint med både hotellet, konceptet, maten och omgivningarna . Fästingar ogillas och hoppas den inte ställer till det.
   Och visst gillar vi landet. Tar oss gärna en tur hit igen. Inte en mygga eller fluga heller. Dock tydligen fästingar.
   Lingonen är styckfrysta och jag ska råröra dem när det vankas renskav eller Wallenbergare.
   Kram

 8. Jättefina bilder från er resa! Nej, svamp vet jag inte heller så mycket om, och hade också lämnat kvar dessa i skogen. Kantareller kan man köpa i butiken om man inte hittar dem i skogen! Kul att ni fick lite lingon i alla fall!
  Må så gott!
  Kram!

  1. Vi brukar ju numer inte vara ute och leta kantareller men när vi hade båt blev det en del vi plockade ute i skärgården. Och att köpa kantareller är ju dessutom fästingfritt.
   Vi var nöjda med att hitta lite lingon. Blir bra att råröra till Wallenbergare eller renskav.
   Ha det bra du också
   Kram

 9. Bra att ni lät svamparna stå kvar! De två första vet ja inte vad det är – alltid svårt med bara en bild så … den ensamma på stubben var nog en torr sköldskivling, de brukar ofta växa så … den är inte giftig, men anses inte som matsvamp. De som växer i grupp kan ev. vara någon flamskivling – ingen matsvamp den heller! Synd att svampskörden uteblev, men grattis till lingonen!
  Ser i övrigt ut som ni haft riktigt njutbara dagar! Välkomna hem igen!
  Kram

  1. Personalen på bruket hade sagt att det var väldigt gott om kantareller här i skogen längs sjön. Så vi hoppades. Men tyvärr såg vi inga. Vi förstod att de svampar vi såg inte direkt var matsvampar. Och jag skulle inte ta med hem svamp jag inte känner till. Och det är ju enkelt eftersom jag kan vita och gula kantareller, Karl Johan och trattkantareller. Några fler har du lärt mig namnet på men jag skulle aldrig ensam våga plocka dem.
   Vi gladdes åt lingonen och en jättefin promenad i vackra omgivningar fick vi. Enda smolket var fästingen jag fick med mig.Upptäckte den inte förrän vi var hemma igen.
   Kram och tack för svamphjälpen.
   En toppenvistelse blev det. På alla sätt och i så vackra omgivningar.
   Kram

 10. Du är verkligen bra på att komponera dina bilder, jag tränar på det men oftast blir det bara bilder “i flykten”.
  Härliga bilder här återigen.

  Lingon har barnbarnen nyligen tydligen plockat, vi fick hemmagjord sylt i veckan, god var den också.
  Egen sylt är ändå godast.

  Bra jobbat ditte och tack för “promenaden”.

  1. Tack, Micke. Och de flesta är ögonblicksbilder. Dock inte lingonen som skulle mogna i solen. Brickan hade legat där ett tag.
   Jag tycker dina bilder i flykten blir bra och det är ju här och nu.
   Vad fint att ni fick hemgjord lingonsylt. DEt är ju helt annat än den köpta. Här har jag nu styckfryst lingonen på en pricka och fryst in så kan jag ta lite i taget (ja, det var ju ganska få ändå) och råröra. Blir bra till Wallenbergare eller renskav.
   Kul att du hängde med.
   Önskar dig en fin söndag.

 11. Smartklokt att börja med att titta in i skogen 🙂
  Vilken fin tur för er och bilden med lingon på mognad i sol på balkongen i stan är en höjdare!
  En resa i fint minne!
  SÖndagskram från soligt och varmt Karlstad!

  1. Svamp blev det inga. Men en fin promenad och lite lingon fick vi med. Och en fästing på mig. Lingon gladdes vi åt och de är nu styckfrysta och redo för att vid behov råröras.
   Resan blev väldigt lyckad och med så gott om plats överallt i vackra omgivningar.
   Strålande sol här också och inte ett moln och nu klockan 10 är det redan +23.
   Önskar dig en fin dag.
   Stor kram

 12. Härligt med skogspromenad även om det nu inte blev någon riktig svamprunda. Gott med egen lingonsylt/rårörda. Fästingar…. .jag har vaccinerat mig då katterna tar med en hel del hem. Peppar peppar så har jag klarat mig utan att få någon som bitit sig fast i år. Var observant på bettet. Önskar dig en fin söndag!

  1. Nej, några svampar blev det inte. Personalen hade berättat att att det skulle finnas kantareller i skogarna med de gömde sig nog när vi kom. Men lite lingon fick vi. Har frys in dem och ska sedan råröra när det blir dags.
   Jag är vaccinerad men det hjälper ju inte mot Borelia Så jag får ha lite extra koll.
   Önskar dig också en fin söndag. Varmt här ida, nu vid 12 tiden är det +25.

  1. En jättetrevlig minisemester blev det. Över all förväntan. Tyvärr blev det inga kantareller men lite lingon fick vi med oss hem förutom fina minnen. Blir bra att råröra senare äta tillsammans med Wallenbergare eller renskav.
   Stor kram från ett riktigt varmt Stockholm. Just nu, klockan 12 är det +26.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *