Trevligheter

Uppsala

Till Uppsala åker jag då och då, dotter Liv och barnbarn lockar och även Uppsala i sig. En bekväm tågresa  på 40 minuter från Stockholm central och jag är framme. Alltså om tågen går….

Uppsala känns som en småstad, i positiv bemärkelse. Alllt i centrum är nåbart till fots och med med sina dryga 350 000 invånare (många studenter tillkommer dessutom som inte är skrivna här)  är Uppsala Sveriges fjärde största stad där Stockholm, Göteborg och Malmö ligger i täten och med Västerås, Örebro och Linköping en bit efter.

Uppsala är ju en riktig studentstad och det sätter givetvis son prägel på stan och i Uppsala cyklas det. Här är jag inte alls orolig för bilarna, uatn mer cyklisterna för de har verkligen företräde här och vanliga trafikregler gäller inte Uppsalas cyklister. Att cykla på gångbanor, på övergångsställen, och på trottoarer i full fart hör till vanligheterna så man får verkligen passa sig. Men cyklisterna är också en del av charmen med Uppsala.

Uppsala hette Östra Aros fram till 1200-talet och östra lades till för att skilja staden från Västra Aros, Västerås. Själva ordet Aros betyder åmynning och syftar för Uppsalas del på Fyrisåns utlopp i Mälaren. Att namnet senare kom att bli Uppsala berodde på att det fanns en by, Ub Salum, som låg norr om Östra Aros och när ärkebiskopssätet flyttade därifrån och till Östra Aros i slutet av 1200-talet följde namnet med. (Flytten  av ärkebiskopssätet berodde på landhöjningen och att fartyg inte längre kunde segla upp till Ub Salum och kontakten med omvärlden därför blev knepigare.)

Fyrisån rinner genom Uppsala.

Fyrisån hette tidigare Salaån (efter byn norr om Uppsala) och är Upplands längsta å, 80 km. Fyrisån har sitt källflöde (börjar) i trakten kring Dannemora i Uppland och har sitt utlopp i Mälaren. Och Namnet Fyrisån kom till i slutet av 1600-talet genom att Olof Rudbeck döpte den till det. (Olof Rudbeck bodde i Uppsala och var bl.a.  historiker, arkitekt, tekniker, mekaniker, naturvetare och medicinskt kunnig och han ville sätta både Uppsala och Sverige på världskartan.) Namnet Fyrisån är inte helt belagt men enligt sägnen skedde ett slag på 900- talet ute på Fyrisvallen i Gamla Uppsala och det kan vara därifrån namnet kommit. En annan teori är att namnet kommit från de  två sjöar som finns söder om Uppsala – Företsjöarna och ordet föret i sin tur betyder vada eller fara (resa) . I alla avseenden har Fyris blivit ett signum för Uppsala och förekommer i olika sammanhang.

Vi tog en tur genom stan på väg mot dagens lunch och passerade Stora torget och Rådhuset. Stora torget kom till i mitten av 1600-talet när en ny stadsplan kom till. En stadsplan som förvandlade det medeltida Uppsala med sina smala, slingrande gränder till en modern stad med raka gator och regelbundna kvarter som var idealet på 1600- talet.

Stora torget är ett s.k. “hörnslutet torg,” ett fyrkantigt torg som omsluts av byggnader och med två korsande huvudgator. Idag är det bara Uppsala och Rådhustorget i Piteå som har kvar dessa hörnslutna torg.

Rådhuset är idag en  mindre shoppinggalleria med tonvikt på lite “finare butiker” men mellan 1710 och 1974 fungerade byggnaden som stadens rådhus.

Dagens lunch en god räkmacka inmundigades på restaurang Magnussons och med utsikt över Fyrisån.

Tiden går fort och visst ville jag följa med och hämta barnbarnen på skola och förskola och att gå i de gamla kvarteren i Uppsala,  där jag delvis bodde som ung, plockade fram nostalgikänslorna och tanken på studenttiden här. Så roligt! Och jätteroligt var det förstås att träffa barnbarnen!

Max ville visa sina  gymnastiska talanger bland lekredskapen i Frodeparken –

-och William ville leka i Ångloksparken. Tur att båda parkerna ligger nära.

 

 

29 svar på ”Uppsala”

  1. Visst dras jag till Uppsala och anledningarna är flera, men barnbarnen står högt upp på listan och även Liv.
   Strålande sol i Stockholm i kväll. Härligt!
   Önskar er också en fin kväll.

 1. Men gud va mysigt Ditte, ja tågen kan man inte lita på alls min dotter säger det oxå, va roligt med ett beök o sötnosarna är ju alltid roligt att träffa. Räkmacka är gott & säkert har ni det super mysigt tillsammans fina bilder så jag önskar er en fin kväll kram kram

  1. Det var så fint att både träffa Liv och killarna och en räkmacka till lunch är alltid gott.
   Önskar dig också en fin kväll-
   Kram!

 2. Klart att dotter och barnbarn lockar, jag vet. Och så kul att va med och hämta dom, förstår att dom blev glada då att träffa mormor. Härliga bilder det är en fin stad. Vi har semester nu så vi ska åka en sväng i morgon tänkte ta en tur åt Jönköpings hållet. Stor kram ?

  1. Det är roligt att träffa barnbarnen och Liv och också mysigt med en tur till Uppsala.
   Vads skönt för er med semester och en tur mot Vättern är alltid trevligt. Kanske tar ni en tur över till Visingsö också.
   Jag var på jobbresa längs norra Vättern nu till midsommar och där stannade vi bl.a i Vadstena, Medevi Brunn och Övralid
   men vi hade Askersund som bas.
   Önskar er en fin resa.
   Stor kram!

 3. Uppsala är en fin stad som sjuder av liv – mycket tack vare studenterna. Håller med dig om cyklisterna där och glömmer aldrig åsynen av cykelparkeringen utanför tågstationen. Inte ens i Holland hade jag sett såååååå många cyklar förut. Undrar hur man hittar sin cykel på kvällen,,,

  Killarna blir bara större och större, vilket ju är ganska logiskt om man säger så;-) Gillar Williams otroligt vackra ögon. Dessutom är jag väldigt svag för “söta killar med långt hår”;-)

  1. Visst är det en skön puls i Uppsala och det mesta i Centrum och universitetsområdet är ju nåbart på kort tid.
   Trevliga restauranger är det också gott om. Men visst får man se upp med cyklister.Undrade också
   hur man hittar sin cykel vid stationen. Ett myller av cyklar är det.
   Visst växer killarna men Wille är fortfarande tunn i formen men en kavat kille med bestämda åsikter.
   Och det är han själv som vill ha det långa håret…Visst smälter man.

 4. Jag gillar också Uppsala, håller med dej att den känns som en charmig småstad, och nära till allt!
  Det ska visst bli fler tågspår till Uppsala lite längre fram, och det kan nog behövas!
  Så mysigt att träffa dottern och barnbarnen, och vilken god lunchmacka du fick!
  Tack också för info om fina Uppsala!

  1. Fler tågspår behövs verkligen för nu är det osäkert om man kommer både dit och hem. Hem kom jag inte, inte till Centralen, för det brann hos Burger King och Centralen var utrymd.Men jag kom till Karlberg så det gick bra med tunnelbana.

   Och visst är Uppsala mysigt, lite som landet men ändå en rejäl stad.
   (Vad gäller historia så gillar jag det i lagom doser. )

 5. Uppsala är en vacker stad så trevligt att ha så goda skäl till att åka dit?
  Barnbarnen är ju för gulliga förstår att ni hade trevligt❣️
  Kram G

  1. Det blev en fin eftermiddag i Uppsala och barnbarn och dotter lockar alltid.
   Och en god lunch är också trevligt.
   Kram!

 6. Det var en maffig räkmacka…nästan så snålvattnet börjar rinna. 🙂 Uppsala är en fin stad, vi trivdes väldigt bra det året vi bodde och studerade där. Och pojkarna växer och frodas… verkligen fina. 🙂
  Ha en skön fredag!
  Kram!

  1. Räkmackan var väldigt god och en fin sommarlunch där vid Fyrisån.
   Visst är Uppsala trevligt och jag tycker alltid det är roligt att ta en tur dit.
   Jadå, pojkarna växer och är så fina. Alltid roligt att träffa dem.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

 7. Uppsala … tror det är minst 30 år sedan jag var där! Känns som det är dags för ett nytt besök – måste nog kolla upp hur det är med husbilsplatser 🙂
  Tack för att du fräschade upp mina kunskaper om staden! Kunskaper som visserligen finns där långt borta, men bortglömda!
  Klart du gärna åker dit – barn och barnbarn har den verkan på en när man är mormor eller farmor 🙂
  Kram!

  1. Vad gäller husbilsplatser tror jag att de kan finnas strax utanför Uppsala.
   Uppsala med omgivningar är en vacker stad och har mycket att erbjuda både i fråga om natur, kultur och historia.
   Och visst finns kunskaperna, men man får damma av dem ibland. Jag dammar av mycket nu för jag har fler resor på gång
   och ibland får jag ta ett rejält tag även med kvasten.
   Och visst lockar både vuxna barn och barnbarn.
   Kram och trevlig fredag.

 8. Uppsala är en mysig stad 🙂 Dit pendlade jag från Västerås i 4,5 år för min lärarutbildning. Gjorde en paus i mitten av utbildningen när vi fick vårt andra barn. Så här i efterhand undrar jag hur jag orkade med pendling, plugg och 2 små barn. Ibland är det tur att man inte vet vad man ger sig in på 😉
  Mysigt att få en dag med barn och barnbarn.
  Kram Linda

  1. Välkomna hem!
   Visst är Uppsala en trevlig stad! Det blir en del besök där numer. Och att träffa barnbarn och dotter är alltid mysigt.
   Bra gjort att dagligen pendla från Västerås och till Uppsala och sedan plugga och ha två barn. Men som du skriver är det ibland bra att inte veta i förväg.
   Västerås är en annan fin stad jag tycker om och vi har flera vänner där så det blir besök där då och då.
   Kram och trevlig fredag.

 9. Vilken härlig dag du fick tillsammans med barn och barnbarn! Uppsala ser ut att vara en väldigt fin stad men själv har jag inte varit där. När jag gick i grundskolan var Helsingborg Sveriges fjärde stad men det har hänt en del under resans gång. Studentstäder brukar över lag vara väldigt trevliga städer!

  Kram och trevlig fredag!

  1. Det blev en väldigt trevlig dag med Liv och barnbarnen och att komma till Uppsala är som att också hamna i minnenas allé.
   (Senare delar av studenttiden) Uppsala är en fin stad som ju är större än vad den tycks vara. Uppsala universitet är Sveriges
   äldsta universitet och studentlivet är verkligen påtagligt. Kan tänka mig att dte är liknande i Lund.
   Trevlig kväll!
   Kram!

 10. Intressant med Uppsalahistoria! Räkmackan såg inte ut att gå av för hackor! Och så det bästa till sist, hämta prinsarna från sina “aktiviteter”! De är så söta o ser alltid så glada ut! Önskar trevlig helg! Kram!

  1. Uppsala har mycket historia så man får ta lite i taget.
   Och det är alltid mysigt att komma till Uppsala för att både träffa Liv och de goa prinsarna.
   Att äta en god räkmacka med Liv på Magnussons, gör jag gärna,kvalitetstid – och fin utsikt har man också över Fyrisån.
   Önskar er en fin resa och vi hörs av.
   Kram och många tankar.

 11. En vacker stad! Och jag förstår att ni har roligt tillsammans när ni träffas! Och de är ju så söta 🙂
  Stor kram och trevlig fredag!
  (Idag tog Patrik och jag oss en liten sväng till marknaden för lite inköp….men det var hett)

  1. Uppsala är en trevlig stad och det är alltid mysigt att komma hit och träffa både Liv och banbarnen. Och visst är pojkarna goa.
   Förstår att det var hett att besöka marknaden….
   Trevlig fredag kväll!
   Stor kram!

  1. Vilken trevlig utsikt du har!
   Uppsala är en fin stad och jag tar mig gärna då och då turer dit. Kanske du också ser oss vid tillfälle. Yngsta banbarnet går
   i Frodeparkens förskola.

 12. Trevligt att läsa om min härliga stad! Jag har full utsikt över alla lekglada i Frodeparken, gungan är konstant upptagen!!

 13. Jag har speciella minnen från Uppsala, då jag som 12-åring för första gången åkte tåg för att besöka min favoritfarbror som pluggade och bodde på Studentvägen 3. Jag hade knappt sett ett tåg och jag skulle åka nattåg ensam. Min pappa hade skjutsat mig från Fredrika till järnvägsstationen Umeå, drygt 10 mil. I Uppsala, i studentområdet, i ett gemensamt tv-rum, såg jag min första färgade person. Vilket äventyr! Detta var 1961.

  1. Vilka spännande minnen du har från Uppsala och resan dit och minnena består. Tur är det.
   Vilket äventyr för en tolvåring att resa så långt, men man klarade mycket förr…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *