Stockholm

Till sjöss

Jag trotsade det mulna och blåsiga vädret och bestämde mig för att ta en tur för att titta på alla segelbåtar som nu har anlänt till Skeppsholmen i Stockholm för att på söndag starta i  havskappseglingstävlingen Gotland runt. Båtarna seglar förvisso Gotland runt, men tävlingen har bytt namn och heter numer ÅF Offshore race. (ÅF hette tidigare Ångpanneföreningen och är ett av landets största konsultbbolag.) Mängder av segelbåtar och höga master mötte mig och på de flesta var förberedelserna igång inför starten på söndag.

Båtar och hav tycker jag om, liksom att vara på sjön så när jag såg skylten med “Gratis Båtturer”  skyndade jag ner till vattnet.  Jodå det fanns båtar av skilda slag som var beredda att ta mig med ut och jag fick t.o.m. välja båt. Med tanke på blåsten, ca. 20 m/sekund i vissa byar kändes en “ribbåt”, snabb gummibåt med stark motor,  väl luftig.  Men jag hittade snabbt en annan båt som var lite halvtäckt och som passade perfekt.  Med en 100 hästkrafters motor hade  den kunnat köra sabbt, men hstighetbegränsningar råder inne i stan. Ensam passagerare blev jag också så detta blev helt klart en både oväntad och väldigt rolig upplevelse.

Dessa sex herrar plus några tjejer/kvinnor var behjälpliga med att framföra båtarna.

  “Sweboat,” båtbranschens riksförbund står för kostnaderna för provåkandet tillsammans med “Allt för sjön“, som ordnar olika båtmässor och Navigeringsgruppen, ett företag som erbjuder kurser i navigation. En klar fördel om man kan läsa sjökort och tyda en GPS när man framför en båt, men inga krav finns på sådana kunskaper för en båt som är under 12 meter. Märkligt tycker jag. Borde likställas med att köra ett fordon på land.

 

Den kraftiga vinden märktes påtagligt till sjöss men min förare styrde båten med fast och säker hand. Jodå, jag fick också prova.

Roligt att följa med på en GPS var det eftersom jag är mer van vid att läsa riktiga “papperssjökort.”

Vo körde längs Strandvägen och passerade under Djurgårdsbron, en bro som byggdes i samband med världsutställningen i Stockholm 1897.

På väg mot Djurgårdsbron.

Här syns Kaknästornet i bakgrunden och den vita byggnaden närmast vattnet är Sjöhistoriska museet. 

Kaknästornet är Stockholms läns högsta byggnad med sina 155 metrar och lägger man till masterna blir det hela 170 meter. Kaknästornet är centrum  ör Teracoms (ägs av staten) radio och tv-trafik i Sverige och servar 99.8% av landets hushåll med radio och tv- trafik.

I ca 30 minuter var jag ute och såg Stockholm från Sjösidan och än mer njutbart hade det förstås varit i sol. Men man kan inte få allt. Och jag är verkligen jätteglad över att jag fick en fin och uppriskande båttur.

I den hårda blåsten var det lite klurigt att angöra bryggan men god hjälp fanns att få.

22 svar på ”Till sjöss”

 1. Vad trevligt att de bjöd på båtturer! Vi såg båtarna förra året, trevligt! Hoppas att det blir bättre väder i Sverige snart! I Tjeckien är det just nu en blandning av sol, moln och regn, men det är riktigt varmt oavsett.

  1. Jag brukar vara här varje år och titta och har vänner som brukar segla Gotland runt och så även i år.
   Jag gillar mest de äldre “riktiga”segelbåtarna som är så vackra i linjerna och tittade länge på dem.
   Vädret lär inte bli så bra enligt sjörapporten men för seglarna hoppas jag på vindar som blåser åt rätt håll för
   det är jobbig och trist att kryssa i flera dagar.
   Hyfsat varmt har det varit här med idag +19, men med blåst upp till 20m/sek i byarna.
   Skönt att Tjeckien bjuder på bra väder för allt blir så mycket vackrare då.

 2. Du är väl för härlig som klev i båten fast det var så blåsigt 🙂
  Men du är ju en van seglare så jag tror du klarade det hur bra som helst!
  Stor kram och trevlig kväll

  1. Vad gäller att ta en tur till sjöss så är jag med. De undrade om jag inte hade en jacka med, för det blåste rejält men jag meddelade att en båttur ville jag ta
   trots avsaknaden av jacka Flytvästen värmde bra. Och jag fryser sällan.
   Kram och natti!

 3. Vad kul att hitta ett sånt guldkorn till utfärd som dessutom var gratis. Häftigt! 🙂 Men att det gick sån sjö där utanför Sjöhistoriska tyder ju på en hel del vind. Coolt att få en privattur också 🙂

  1. Det var ca20m/sek i byarna och det gick vågor i Djurgårdsbrunnskanalen, är ovanligt, likaså vågor utanför Sjöhistoriska,
   Båtturen var riktigt rolig och även att köra båten en stund. Kul att följa dess GPS
   men sjökort känns mer pålitliga till havs. Ska försöka se starten av Gotland runt på söndag.

 4. Nu har jag lärt mig nå’t nytt igen. Så gamla, hederliga Gotland runt har bytt namn. Å att det just är ÅF som sponsrar rejset är jag aningen förvånad över. Men varför inte – Ångpanneföreningen (vilket namn!!!) har jag haft kontakt med många gånger i mitt jobb. De måste nog förnya sig med tanke på namnet och den gräsliga och totalt uråldriga logotypen;-)

  Även Allt för Sjön har jag fina minnen av. Då jag jobbade för Suzuki en gång i tiden hade vi alltid en monter på den mässan, där vi ställde ut våra utombordare.

  Vad gäller din båttur idag – förstår att du kunde välja båt i det här skitvädret och att vara ensam ombord. Å värre ska det ju bli. Tycker otroligt synd om alla båtar som kommer att dränkas i regn under hela färden – om SMHI får rätt med sin prognos vill säga. Hoppas ju innerligt att SMHI har fel, men…

  1. Jadå, nu heter det ÅF Offshore Race och ÅF lär stå kvar för Ångpanneföreningen.
   Vad gäller båtturen kom det fler som ville iväg när jag kom iland. Trevligt var det trots hård vind.
   Och seglarna lär få vind, men frågan är om det blir rätta vindar.Killen som körde båten där jag medföljde
   skulle delta i tävlingen och grunnade också på vindarna. Imorgon är det en kortare seglingstävling och det runt Fjäderholmarna och Lidingö. Men jag är sugen att se starten på söndag.
   Visst önskar jag också att SMHI har fel men lyssnade i kväll på sjörapporten och den var inte munter om man är seglare.

 5. Vilken tuffing du är! Vi hade tänkt ta en dygnskryssning till Mariehamn idag, men kom på det för sent, så det får bli en annan gång. Blev en tur till Cityfestivalen här i stan istället! Härlig sommardag trots litet blåst!

  1. Kanske är det mer behaglig att välja en annan dag med mindre vind.
   Tror det låste bra mycket mer på Ålands hav.
   Kul var det med en båttur inne i stan och roligt att navigera efter en GPS, men å andra sida hittar jag ju, men man får se upp för grund och stenar.
   Låter trevligt med Cityfestivalen. Här var solen inte närvarande alls igår, men det är bättre idag.
   Trevlig lördag!

 6. Trevligt med en båttur … även om nu inte vädret var det bästa. Du är en riktig sjöbjörn du och räds varken vindar eller vågor! jag som är landkrabba är djupt imponerad! Tro det eller ej, men jag har varit delägare i en Neptunkryssare … tyvärr så blev det kortvarigt då det tog slut med den andra hälftenägaren – och några pengar fick jag aldrig tillbaka – blev m.a.o. blåst!
  Hoppas helgen blir skaplig för seglarna … och för oss andra med förstås!
  Kram

  1. DEt var roligt att se en liten del av östra Stockholm från sjösidan, men visst var det rejäla vindbyar.
   Jag gillar sjön och har seglat en del och vi har även haft en motorbåt, men den tiden är nu förbi.
   Vad trevligt, att du varit delägare i en Neptunkryssare,men väldigttrist att du inte fick tillbaka din andel.
   Idag har det nästan varit vindstilla när seglarna gjorde en liten tävling runt i Stockholm, men hoppas på god vind och bra väder i morgon när de ger sig av.
   Hoppas ni fått en bra början på helgen.
   Kram!

 7. Men gud va roligt o gratis ger många möjlighet att prova dock är vädret trist o man kan inte påverka bara gör det bästa av det, vilket du är bra på 🙂 kram å fin lördag

  1. Det var jätteroligt med en båttur inne i stan och vädret får inte stoppa en från trevligheter.
   Försöker göra det bästa jag kan av dagarna.
   Kram och trevlig lördag.

 8. Vad fint med gratis båttur och vad fint det ser ut med alla båtarna. Jag tycker också att det är härligt med en båttur då och då, så jag hade nog gjort som du om jag var där – trotsat blåsten och följt med på färden.

  Hoppas att solen snart tittar fram!
  Ha en fortsatt fin helg! Kram Christina

  1. Blåsten kunde inte avskräcka mig från en båttur och det var roligt att se delar av östra Stockholm från sjösidan och det även i det mulna vädret med hårda vindbyar.
   Idag har det varit lite sol men vädrte kan en ju inte påverka…
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 9. Vilket trevligt initiativ med gratis båtturer! Jag tycker att du var modig som trotsade vindarna för själv hade jag nog stannat på lund. Min kusin som bor på Kungsholmen har båten precis nedanför så de brukar bjuda med syskonbarn och kusinbarn på turer sommartid. Väldigt uppskattat!

  Kram och ha en god lördag!

  1. Det var både roligt och trevligt med en båttur även om det blåste rejält.
   Blir nog fler som vill testa idag när det är lite sol och mindre vind.
   Vad mysigt med båten nedanför sitt hem. Här har vi också båtar men de är inte våra. Förstår att det är uppskattat med båtturer bland vänner och släkt.
   Kram och trevlig lördag.

  1. Jag tycker om att vara på sjön och såg här min chans. Och roligt att se stan från vattnet var det och det trots all vind.
   Kram och trevlig söndag.

 10. Det är några år sedan jag seglade från Skanstullsbron och hem hit upp med en kompis segelbåt han köpte där på marinan… Vi tankande bra precis 19:55 på en sjömack en måndag… och landade i vår hamn torsdag kväll 23:00. En annan kul grej är att min andra segelbåt var med på en Gottland runt och vart trea i sin klass. Intyget lät jag följa min fd Dominat 95:a. Jag har haft som mål i livet att tillbinga en månad i Stockholms skärgård någon gång… Jag har dock tre vänner som har varsin segelbåt jag får mönstra på… men det har heller inte blivit av…

  1. Ja, då vet du var jag bor. I alla fall nästan. Häftigt att segla upp till dig. Och bra vind måtte ni haft. Tänk, vilke upplevelse att du har seglat Gotland runt. Jag brukar se starten här i Stockholm. Numer går den ju på Strömmen- Och den som har övertagit din båt är nog glad för att intyget om tredjeplaceringen fick följa med båten.
   Hoppas tiden kommer då du kan mönstar på och segla o Stockholms skärgård. Jag kan också varmt rekommendera den åländska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *