Södermalm

Lördagspromenad – Kontraster och årets första snö

Lördag den 19 november kom och med den också årets första snö. Jag vaknade till doften av nybryggt kaffe och nybakat bröd och det vägde delvis upp åsynen av det gråväder som visade sig utanför fönstren. Veckan har varit innehållsrik och omväxlande så att ha dagen helt oplanerad var ett medvetet val. Men en lördagspromenad skulle det bli och mer ett ärende i sikte. Nämligen att hitta en speciell sorts kex. (Har letat i olika ICA butiker, på Hemköp, på Lidl och i ett par Coop butiker. Men ingen tur. )

Någon längre runda hade jag inte tänkt mig utan höll mig i  stort sett i mina kvarter här på Södermalm.

Uppe i Vita Bergen skymtar Sofia Kyrka men idag väljer jag att inte ta en sväng hit upp. Men jag stannar till nedanför och kan föreställa mig tillvaron här som den är beskriven i Fogelströms “Stadserien”

En uppfriskande lördagspromenad

blev det och totalt avverkade jag 4 km. Ingen längre sträcka men en vilodag så här in emellan känns helt ok. När jag gick hemifrån vid 12-tiden var det +1 och tämligen grått och att snö var utlovad någon timme senare. Mitt första stopp i jakten på kexen var den lilla kombinerade butiken/restaurangen Urban Deli vid Nytorget.

Stockholm. Södermalm. Lördagspromenad och stopp vid restaurang/butiken Urban Deli vid Nytorget. Lördagspromenad. Stopp och titt in på Urban Deli för att se om de hade kexen jag skulle ha. Och den fina belysningen utanför kändes välkomnande.

Hittade inte de kex jag skulle ha. Många andra fanns. Men inte de “rätta”.  Och någon “Popcorn kalender” skulle jag inte ha. Hade aldrig sett en liknande tidigare.. Men varför inte? Allt annat finns ju i kalenderform.

Nästa butik jag tänkte prova lyckan i var  “Stockholms Ost &Chark” på Södermalm.  (Finns även på Östermalm) Även den är en liten kombinerad butik och liten restaurang.

Min lördagspromenad fortsatte till trevliga Stockholm ost & chark.

Tyvärr fanns inte de tänkta kexen här heller men väldigt gott om goda ostar. Och ett par fick följa med hem.

Hoppfull

På samma gata, Renstiernas gata, ligger en annan mindre butik, “Rot” som jag gärna också handlar i när det kommer till bl.a. kött. Här var jag nu hoppfull att hitta kexen. Jag blev förtjust i dessa kex som jag fick smaka med brieost och päron, när vi senast hade bokklubb.  Och jag tyckte de var värda att leta efter.

Att komma in här i butiken är som att komma in i en diversebutik “modell ä”. Det finns en manuell disk för kött m.m- och i övrigt är varorna snyggt presenterade i butiken. Gott om personal finns att fråga om en vill. Vill en köpa färdiga rätter att ta med sig finns ett bra urval även av dessa.

Ekologiska och fräscha grönsaker. Här är det inte färdigpackade i plast utan en förser sig själv.

Även här en intressant ostavdelning. Och ett extra plus är att ostarna helt kort presenteras. (Något jag saknar i flera butiker) Plockade på mig en ost även här och det hade kunnat bli fler. 

Så var det då kexen. Kexhyllan är lite gömd men jag hittade både den och det kexpaket jag ville ha.

Här i mitten finns kexen jag tänkt mig.  Ja nästan. “Toast för cheese”, en sorts fröknäcke. Lite annan smaksättning än de jag ville ha. Men närmare kom jag inte denna dag. Å andra sidan var urvalet stort. 

På vägen hem

började det snöa lite lätt. Just som det var “utlovat”. Justi kvarteren runt om dör vi bor finns en hel del mindre butiker och småskaligheten är påtaglig.

En av flera blombutiker i kvarteren. Här får en del av utbudet vara på gatan för utrymmet inne i butiken är litet.

Stockholm. Södermalm. Ringvägen. Min lördagspromenad närmar sig slutet . Snön faller som utlovat, med blöta flingor. Min lördagspromenad börjar närma sig slutet och jag väntar på att korsa Ringvägen. Den blöta snön faller i stora flingor. (Ringvägen går från västra till östra Södermalm och är den längsta gatan här med sina 3 km.)

Verkliga kontraster såg jag på en av innergårdagen i grannkvarteren bakom våra hus. Rosa rosor som är i blom och som har snö på sina blad.

Vackra lördagsrosor. Men de fick vara kvar i sin rabatt.

Väl hemma såg det ut så här på och  från balkongen  när klockan var 14. Och fortfarande klockan 17 ligger snön kvar. Nu mer av den.

 

20 svar på ”Lördagspromenad – Kontraster och årets första snö”

 1. Trevliga butiker du besökte och kex fick du tag på.
  Dessa köper jag ibland, finns i en delikatessbutik här i Umeå där Stora Hotellet ligger.
  Snö har ni fått, mer än hos oss i norr.
  I princip snöfritt hos oss, än så länge….
  Bl.a. besökt Rusta idag för inköp av lite längre ljusslinga.
  Till Thailandsbalkongen.

  1. Här i kvarteren finns många små och trevliga butiker och jag tar mig gärna en titt här.
   Tyvärr finns inte dessa kex i alla butiker. Men nu vet jag var jag ska leta.
   Idag kom en del snö och den ligger kvar i kväll. Men antar att den snart är borta.
   Här är ljusslingorna uppe idag på balkongen.Lagom en vecka före advent.
   Vet att vi lämnade några ljusslingor i Spanien till terrassen där. Och de har ju varit flitigt använda-
   Roligt med den nya lägenheten i Hua Yang. Hoppas nu ni kan spendera mycket tid där.

 2. Vad gäller snön så började den segla ned vid 13:30 och det snöar än, fast mindre. På stora vägen ligger den inte kvar och det ser ut som på din bild av Ringvägen. Med andra ord så blir det INTE ljusare med snö, åtminstone inte i en storstad.

  Det är många jakter du deltar i nuförtiden;-) Först var det kängor och nu var det kex. När du nämnde att du smakat kexen senast du hade bokcirkelträff, då frågade jag mig själv såklart varför du inte ringde värdinnan och frågade henne var hon hade köpt dom. Men nej, det är ju ingen sport;-)

  Vilken kontrast – fräscha rosor mitt under snöfallet:-)

  1. Lite tidigare här alltså och tror det slutade strax efter klockan 17.
   Nej , så mycket ljusare blir det inte. Men här på kajen kör inga bilar så visst är det ljusare.
   Jodå, jag ringde väninnan och frågade och hon hade köpt dem på Hemköp på Fältöversten. Så jag trodde jag kunde hitta dem här på HK. Men icke.
   Så letade jag via Google och att beställa kex via internet gör jag inte. Inte åkte jag heller till Östermalm. Men nu är kexen i hamn. Två paket.

 3. Så trevliga butiker du har! Fyra km känns inte så långt när man kan stanna till och botanisera i butikernas olika utbud.
  Hoppas att kexen utföll till belåtenhet, även om de inte var 100 % rätt.
  Kex och ost! Mums! Svårt att behärska sig och sluta äta, då man egentligen är nöjd Eller borde vara.
  Ett vitt täcke har lagt sig här nu. Ser rent och fräscht ut. Lär sannolikt försvinna om några dagar.
  Ha det fint! Kram

  1. Området här är som en stad i staden. En småstad. Och väldigt trevligt med dessa mindre butiker.
   Kexen var riktigt goda och kom fram i kväll tillsammans med lite ost och bubbel och annat före middagen.(I morgon kan de komma fram som dessert) Min väninna hade köpt sina på Hemköp på Östermalm men se hos oss fanns de inte. Därav visst letande-
   Aha, vitt hos er också. Även här ligger snön kvar men det återstår att se hur länge.
   Vi har inga bilar på kajen så det lyser vitt och fint.
   Ha det fint du också.
   Trevlig söndag
   kram

  1. Japp! Och en trevlig promenad blev det. Min väninnan hade köpt dem på Hemköp i Fältöversten men här på Söder sålde inte butiken dem.
   Säkert hade annat fröknäcke också fungerat bra.

 4. Starkt jobbat idet här vädret, själv var jag bara ute en stund och handlade.
  Du en annan sak, jag minns inte om jag tipsade dig om Cafe 44 på Tjärhovsgatan, har jag inte gjort det så hör av dig om det.

  1. Tack, du har tipsat om Café 44 på Tjärhovsgatan men jag var där en måndag och då är det stängt. Men jag kommer tillbaka. Var ju här i Kapsylen en del under 80-talet när gruppen “Jordcirkus” hängde här.
   Vad gäller kexen/fröknäcke var det mest en förevändning för att ge mig ut. Men jag hittade dem. Säkert hade det gått bra även med andra.

 5. Såna där butiker älskar jag att handla i! I ROT-affären finns kött från min kund, en ekobonde i Örebro. Han levererar kött dit emellanåt. Vad bra du hittade kexen, om än med en annan smak, men kanske de är lika goda eller rent av godare. Flera goda ostar kan du nu njuta av framöver. Härlig söndag!

  1. Jag också. Minns att när jag köte bogfilé här så kom den från en av dina kunder. Kul!
   Hade säkert kunnat köpa andra kex/fröknäcke men nu blev det ju också en promenad. (Brukar göra fröknäcke hemma)
   Och några ostar kom med hem. Riktigt goda.
   Trevlig söndag

 6. Antar att ni fått betydligt mer snö nu i natt. Här nere i Falköping har vi knappt 1 cm så grässtrån sticker upp igenom snön, men lite mer lovas idag. Här har det tyvärr blivit en riktig slöhelg i soffan med en bok och stickning. Har blivit snorig och drabbats av ett orddntligt nösblod ett par gånger så energin är inte på topp. Det är väl bara att ta det lite lugnt så det bättrar sig snabbt.
  Så många mysiga butiker ni har med delikatesser. Vi får nöja oss med Falbygdens Ost, vilket inte är fy skam och lagom till nästa helg ska vår lilla saluhall öppna i ny regi!

  1. Jadå! Här vräker det ner nu på fm och det kom en del igår.PÅ balkongen ligger några cm snö. Bra att du tar det lugnt och vilar dig i form. Sticka, eller handarbete blir det inte för min del (totalt okunning och ohändig) men jag läser gärna, läser korsord och lyssnar på bok.
   Ni har ju fantastiska Falbygdens ost där jag faktiskt varit ett par gånger och den kan vi inte konkurrera med. Men jag gillar dessa små butiker som är personliga och handlar där då och då.
   Kul med nyöppning av er saluhall.
   Önskar dig god bättring och en fin söndag.

 7. Popcorn i en julkalender?
  Det fungerar nog det också antar jag, aldrig hört talas om.
  Ostar är ju inte så fel det heller, dock endast jag som är inne på det här i hemmet så jag får äta det själv, frugan vill bara ha milda ostar.

  Vi får väl hoppas att du hittar de kexen du vill ha, är själv väldigt noga med vilka jag köper, det ska ju vara “smaskens” också. 😉

  Ha nu en fin söndag Ditte.

  1. Popcorn i en adventskalender hade jag inte sett tidigare. Men här fanns sådana kalendrar.
   Vad gäller ost är det ju olika vad en tycker. Helt klart.
   Hittade nästan de kex jag tänkt mig och de smakade bra. Lite mer av “fröknäcke” i dem.
   Önskar dig också en fin söndag-

 8. Det är bra att vara envis. I regel brukar man lyckas. Vi fick nog 10 flingor igår eftermiddag och det nöjer jag mig med. Jag älskar bilderna från butikerna du besöker. Så fint önskar jag att utbudet visades i mina butiker också, men tyvärr. Kram

  1. Jadå! Och jag kom ju ut på en runda. Kexen/fröknäcket fick jag ju tag på.
   Här kom det en hel del snö i går och i natt och bussarna här var inställda. Pust. Mer snö kommer nu och stora flingor signlar ner.
   Jag strosar gärna här i butikerna och ofta blir det även några inköp.Du har ju tillgång till mycket annat så fint att vi via bloggarna kan dela med oss.
   Varm kram och trevlig söndag.

 9. Vilka ostdiskar du visar upp! Gissa vem som är grön (som en grönmögelost) i nyllet? Ni fick en riktigt trevlig ostbricka med kex att njuta på lördagskvällen! Jag har nyss knaprat i mig säsongens första julost, den runda edamern som inte smakar så mycket men som minner om barndomens jular.
  Måndagskram

  1. Vi handlar lite ibland och vi är väldigt förtjusta i goda ostar. Och här i butikerna är utbudet bra och det finns personal att fråga och som kan ost.
   Ler när du nämner Edamer. Men den har ju fina minnen med sig.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *