Skyltar Spanien

Somriga skyltar från en spansk ö – Tabarca

Söndag! Dags igen för den trevliga och roliga ”Skyltsöndagen” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. ”Skyltar” av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckans skyltar är gårdagsfärska, tämligen och somriga och har knappast ännu hunnit torka. Följ med till Tabarca- den enda bebodda ön längs Costa Blanca och i Valencia regionen.

I väntan på båtens avgång från Santa Pola.

Somriga skyltar

– gårdagsfärska och hämtade från Tabarca, den enda lilla bebodda ön här längs kusten “Costa Blanca” – “den vita kusten”. Mer om själva ön och dess historia kommer i morgondagens inlägg så detta blir ett skyltande smakprov därifrån. Med blått som återkommande färg.

Till Tabarca kan man ta sig med båt från flera städer längs kusten bl.a. Torrevieja, Alicante, Benidorm och Santa Pola (ligger några mil norr om Torrevieja och strax  söder om Santa Pola.)  Vi har varit på Tabarca många gånger och vanligtvis tar vi båten direkt från Torrevieja, en tur på ca 60 minuter norrut längs kusten. (Då är det bara en tur per dag så det blir många timmar på ön) I går förnyade vi oss och tog oss ut till ön från den fina staden Santa Pola, en sjöresa på 30 minuter.

På väg ut från Santa Pola och i bakgrunden på bilden skymtar siluetten av Tabarca.

 

Tabarca är märkt med rött på kartan. Och här syns det nästan inte att det är en ö.

Tabarca är Spaniens minsta ö med bosatt befolkning, idag ett 60 tal . Men ön är populär som utflyktsmål och turistströmmen hit under högsäsongen (juli/augusti) gör att det då blir riktigt trångt. Gårdagens tur hit var verkligen trevlig och lyckad. Precis som den brukar vara och med lagom temperatur, +25. Och jag njuter mer än gärna av dessa somriga dagar som här pågår i oktober.

Tabarca är fint att besöka i oktober då det fortfarande är somriga dagar här i Spanien.Den lilla hamnen på Tabarca välkomnar. Det går också bra och snabbare att ta en taxibåt hit ut.  Men vi hade ingen brådska.

Tabarca är ett marinreservat så det så bäst att titta på skylten vad som gäller.

Jag tror jag förstod och det var tämligen få förbud. 

Fin snorkling är det här i vattnen. Har testat flera gånger.

Växter och fiskar som är speciella för ön.

Lika bra att lära sig lite dialektala ord innan vi fortsatte upp i byn.

 

Fina och tydliga gatuskyltar visar vägen.

Tabarca är bilfri men det finns andra sätt att ta sig fram Eller snarare att forsla bagaget om man nu vill bo över och har packning med sig.

Mer blått

Jodå, fordonet har en blå insida.

Mer blått var det här.

Dags för en paus och här valde vi en restaurang med utsikt åt alla håll. Namnet är passande – “Mar Azul” – “Det blå havet.

De grå stolarna till höger passade oss. Och de var dessutom lediga.

Svårt att få med allt på bild. Men visst ser palmen lite ensam ut? 

Tittade vi åt andra hållet fanns ytterligare en ensampalm. 

Fler ”söndagsskyltare”  finns här!  Titta gärna in!

 

18 svar på ”Somriga skyltar från en spansk ö – Tabarca”

 1. Vilka härliga bilder från en riktig njutflykt. Bilderna påminner lite om bilder från den lilla byn Orzola på Lanzarote! Härligt att kunna komma ut till en liten ö på en kort stund! Kramar

  1. Tack! Och utflykter med båt gillas extra. Även om det bara är en kortare tur och någon skärgård här längs kusten finns ju inte.
   kramar!

  1. En verkligt lyckad tur blev det, en njutflykt. Så var det tänkt och så blev det. Men en vet aldrig… Och med behagligt väder som inte var alltför varmt. Så mycket skugga finns det inte här ute.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 2. Visst är det trevligt att åka till Tabarca! Har bara åkt från Santa Pola, förutom en gång då vi seglade med vänner här ifrån Torrevieja. Den gången är också den enda vi har stannat över på ön. Eller på och på… Vi sov på segelbåten och den hade inte strandat 😀

  En riktigt härlig skyltning! Ser fram emot reportaget från det spanska äventyret 🙂

  Ha en härlig kväll!

  1. Tackar! Vi åker ju hit ett par gånger om året och detta var första gången vi tog turen från Santa Pola. En kortare resa än från Torre men vi vra också mer flexibla vad gällde returen. Även Santa Pola är trevligt.
   Kul att segla till Tabarca. Och med tanke på att ön i princip är den enda i trakten så får en ju ta chansen. Nästa gång ska vi nog bo över på ön. Finns en del nu att välja bland. Och vi gick tunt för att se utbudet.
   Önskar er också en fin kväll.

 3. Vilka härliga och varma bilder, Jag förstår du trivs där. Du bjuder på så vaarma skyltar. Här kämpar vi mot en natt i frost igen… men bry dig inte om det 😉 Ha nu en fortsatt trevlig vecka 🙂

  1. Vad gäller frosten får den vänta ett tag på mig. Men kanske lite sol och värme härifrån tinar upp både dig och frosten. Här pågår sommmaren ett tag itll men lite svalare är det. Nu i kväll +23. Behagligt. Gillar även dagstemperaturerna på runt +25.
   Önskar dig också en fin vecka.

 4. Tackar för denna härliga Skyltsöndag från Tabarca, en ö vi inte har besökt än. Ser otroligt lovande ut måste jag säga. Santa Pola är också en mysig liten by som visserligen är ganska död under lågsäsong, men sjuder av liv under semestertider. Färgvalet på husen på Tabarca påminner mycket om grekiska öars byggnader. Rent, snyggt och vackert.
  Ser mycket framemot ditt reportage imorgon.

  Tusen tack för en somrig toppenskyltning. Stort tack för länken också:-)

  1. Tabarca är väl värt ett besök. Vi tar oss en tur hit ett par gånger per år och nu var det första gången vi reste från Santa Pola. Just nu var det lagom fart här och det är fantastiska strände roch promenadvägar in mot Alicante, flera km längs med havet. Tabarca har sin historia och påminner om både grekiska öar, det italienska och det moriska. Vi tycker alltid det är fint att komma hit.

 5. Härligt! I all synnerhet som jag känner igen allting. Vi var ju där i november 2017 i lite annat väder men fortfarande med en känsla kvar av sommar. Tabarca är fin, jag kunde tänka mig att bo där ett år bara för att få se alla årstider passera revy därute. Tack Ditte !

  1. Tänkte på dig och mest i Santa Pola, en stad jag föll för nu igen. Har gjort det tidigare. Vi brukar ta en tur till Tabarca ett par gånger per år, en gång på försommaren och en gång på hösten. Fint att komma dit när det inte är så mycket folk. (Oftast är det ju det mellan juni och augusti) Jag skullle också gärna besöka Tabarca under olika årstider, men det blev nog väldigt öde periodvis. Men intressant det också. Jagtycker mycket om öar. Jätteroligt att du kom med hit och med var du också i tankarna.

  1. Det blev en bra dag på alla sätt och med skönt sommarväder. Att komma hit ut till ön är verkligen trevligt.Vi gör det då och då. Vackert är det också. Fint med en båttur också

 6. Ännu en härlig njutflykt! Fantastiska bilder från denna vackra ö! Känns som en trevlig plats och nu ser jag fram emot fler bilder därifrån 🙂
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Det blev en lyckad tur på alla sätt.Och fint att komma nu i eftersäsong. Mindre trångt. Vädret var ju också med oss. Fler bilder kommer idag.
   önskar dig också en fin måndag.
   Kram!

 7. Älskar de vitkalkade husen med blå knutar som hör hemma kring Medelhavet. Du skrev att det var den enda bebodda ön, det finns alltså obebodda öar där? Är de obebodda för att de är små ?
  Jag fastnade för den underbara skylten där barnens teckningar illustrerar dialekten!
  Flora och fauna-skylten är också fin, och informativ. Jag tillhör dem som alltid stannar och läser skyltar medan de jag har i sällskap oftast är precis tvärtom…Läser vidare, tack för finfina skyltar

  1. Ja, övriga öar skulle ja nog mer kalla kobbar eller skär. Här i distriktet finns ingen skärgård. Men längre upp och ut i Medelhaver finns ju Balearerna. Visst är dialektskylten fin och ett par liknande finns uppsatta i byn. Bara att träna på. Jag stannar också gärna vid skyltar och läser och de ger mig oftast något att ta med mig vidare.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *