Foto

Vikt – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Vikt är ordet att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

Vid tai chi med svärd är vikt, balans och koncentration viktigt. Här vid tai chi är vikt, (kroppens tyngdpunkt) balans och fokusering det viktigaste. Bild från Peking i mars 2018

Vikt

är ännu ett av alla dessa ord som varierar sin betydelse, dels efter hur ordet uttalas och dels i vilket sammanhang det förekommer.  (Bilderna är både gårdagsfärska och hämtade från bildarkivet.)

Vikt kan vara en fysiskt tyngd, massa eller belastning.

Man kan  i olika sammanhang också ibland  eftersträva jämvikt

Här har någon vikt kartonger vid vår lokala spanska sopstation.

Ett vikt papper av stor vikt även om det är lätt. Vårt spanska “NIE nummer”. (Detta är att jämföra med ett svenskt personnummer )

En händelse av vikt. Att våga och sedan ta klivet ut i det okända. Ibland händer det. Så än idag…

Viss symbolik och av vikt

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans olika vikttolkningar

 

 

34 svar på ”Vikt – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. En galant tolkning av vikt(ig) vikt med vikt(a) papper. Man kan skoja väldigt mycket om ett ord och det är kul.
  Sista bilden är absolut en av de häftigaste bilderna som du har visat! 😀
  Stor kram!

  1. Tackar! Och visst är det roligt att leka med orden och dess betydelse. Sista bilden är av vikt den också. PÅ ett speciellt sätt för mig.
   Stor kram!

  1. Visst kan vikt innebära mycket. Och det är roligt att leka med orden. Jag gillar också sista bilden och ibland är det viktigt att ta steget.
   Trevlig kväll.

 2. En härligt tolkning av ordet “Vikt”. Jag håller med Geddfish om att den sista bilden är alldeles fenomenal. Att du vågade för det hade inte jag gjort!

  Kram och ha en fortsatt bra tisdag!

  1. Tackar! Och det finns mycket att ta med här när det gäller vikt eller vikt. Beroende på hur man uttalar det och vad som menas. Hopppet vågade jag, inga problem och alla elever mellan 9 och 12 år också. Men de hade kunnat gå ner…En del av dem hängde två och två här.
   Kram och trevlig tisdag, trots jobb.

  1. Jadå! Vikt eller vikt är ju är spännande ord och det är så roligt att se hur andra tolkar ordet. Tankar åt många olika håll.

 3. Mångsidigt och belysande inlägg om vikt.
  Det är säkert härligt att ta hoppet du gjorde !
  Ha en skön kväll, hälsar Karin från ett mulet och blåsigt Åland

  1. Vikt innefattar så mycket och det är roligt att “spåna” bland tankarna. Hoppet är minnesvärtoch lite symboliskt. Tilläggas kan att de flesta eleverna, från Svenska skolan i Peking, som var med på denna tur vi gjorde “tog hoppet”. Givetvis med skriftligt tillstånd hemifrån.
   Här har vi haft åska och en del regn idag, men nu i kväll ser det mer lovande ut.
   Ha det gott!

  1. Tack! Vikt kan ju vara en hel del i sin till synes enkla framtoning. Sen beror det ju på hur och vad man viktar…
   Trevlig kväll önskar vi er också. Njuter av sen middag på terrassen.

 4. Hej. Ja tänk vad ett ord kan ha olika betydelser. Kul att vara tillbaks i bloggvärlden igen. Har mycket att läsa ikapp minsann. Kramelikram

  1. Vad roligt att du är tillbaka. Har verkligen saknat dig! Och visst är det roligt med orden och dess olika betydelser.
   Ska genast titta in hos dig.
   Kram!

 5. Undrar hur många timmar du har vikt åt det här inlägget som innehåller allt och lite därtill. Helt suveränt:-)
  Mina favon är byggkranen (såklart), där det ju också hänger vikter på kranarmen bak. Det borde jag faktiskt också ha tänkt på;-)
  Sedan kan jag inte låta bli att ge spanjorerna en liten applåd – att de viker sina kartonger. Det gör man tyvärr inte på min “sopstation”.
  Åsså till sist ditt hopp ut i det okända. Det var verkligen modigt gjort!

  Ett toppen bidrag helt enkelt:-)

  1. Tackar! Nej, inga timmar, men en timme. Det tar ett tag att “minska mina foton”. Det görs inte av sig självt på WP som det görs på en del bloggportaler. Och bilderna måste vara mindre än 1 MB för att inte ta för stor plats. PÅ Blogg.se skedde detta med automatik. Men nu är jag ju min “egen”. Tänkte på dig redan igår när jag tog fotot av byggkranen. Vet inte om det är så vanligt med kartongvikning här heller, men väl värt en stor eloge. Snyggt var det gjort dessutom. Hoppet ut i det okända, utan att ha full koll. Har tränat på det, att inte ha full koll och det är också av vikt. (Betydelse)

 6. Mycket smarta bilder av vikt!!! Jösses, jag vet inte vad jag ska hitta på i vikt-väg…men har ju några dagar på mej!
  Thai-chi verkar så spännande!
  Å den sista bilden med dig som slänger dig ut …helt underbar bild!
  Kram och ha en trevlig kväll!

  1. Inte lätt denna vecka heller. Men ord är roliga och just att se alla olika tolkningar ger det där “lilla extra”. Ett ord och så många tolkningra.
   Sista bilden har jag många fina minnen från. Och att inte ha helt koll på läget och vad som händer är av vikt/betydelse det också-
   Kram och natti.

  1. Tackar! Olika betydelser av ordet finns det och några fick vara med här. Roligt att se vad man kommer att tänka på.
   Kram!

 7. Så är det – vikt eller vikt – och du fick till en varierad och fin tolkning av detta lilla ord – snyggt jobbat och härliga bilder!
  Kram

  1. Tack! Roligt att fundera och leka med ord är det.Likaså att se andras tolkningar av ordet.
   Kram och trevlig onsdag.

  1. Tack! Vikt är lite blandat så jag spånade och tankarna fladdrade. Kunde inte välja.
   Ha det gott du också.

  1. Tack! Det är riktigt roligt att tolka orden och många varianter blir det hos de som är med. Tolkningen här, precis som i “skyltsöndag” är väldigt fri.

  1. Väskvågen är riktigt bra och väger nästan ingenting. Men idag är det inte någon tycker jag som frågar efter vikt på handbagage. Bara måtten stämmer. Väre är det ju med det skom skickas. Där kan flygbolagen vara riktigt petiga med kilon. Jodå, det sista är jag. Och att ibkand våga ta språnget ut i det okända kan vara viky/igt för mig.

 8. Hej! Jag har sett sista fotot tidigare men är alltid lika impad, att du törs, men så har du också låg vikt ! En stadig bit som jag skulle inte våga, tänk om inte selen håller! Jag har märkt att vikt är ett mycket mångfasetterat ord med massor av olika betydelser och du har fångat flera av dem. Hade man stavat på finska så hade det hetat vikt och viikt med två i. Himla smart då man skriver exakt som man uttalar, finns det flera sån a språk, spanska kanske? Kramen

  1. Jag har visat ett liknande foto tidigare, men kanske har även detta varit med. Blir osäker. Men det fick bli lite symboliskt. Vikt/igt att våga ibland. Och vajern här höll nog här även för kraftigare personer. Här tycket jag finskan är betydligt mer logisk än svenskan och där betydelsen syns när ordet skrivs.Umdrar om man på finska uttalar ordet likadant. Finskan verkar vara ganska logisk i sitt uttal men jag vet ju att grammatiken inte är att leka med. Alltså jättesvår. (Att lära sig om man inte har finskan som sitt första språk) Många italienska ord uttalas som de skrivs, men inte som finskan. Inte spanskan. Dock estniskan, som är släkt med finskan, uttalar ju också orden som de skrivs.
   Språk är roligt!
   Kram och natti.

 9. Underbara tolkningar och här har du hittat de flesta med ordet vikt och bilderna med text är intressanta att läsa. Visst är det roligt med språk och jag har gjort en del finska program (för olika aktiviteter) där har det gällt att hålla tungan rätt i munnen även om jag endast skrivit av texten som någon annan skrivit åt mig.

  1. Tack! Språk är roligt tycker jag men vad gäller finskan så är jag helt novis.Vad roligt att du gjort en del finska program och jag kan helt klart förstå att det både gäller att hålla tungan rätt i munnen och det oavsett om du skrivit av en text. Vad intressant det låter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *