Stockholm Trevligheter

“Kul tur” – Med kultur

Tisdagar är oftast den dag då jag och väninnan Agneta ses. Ibland blir det promenader i och runt om Stockholmstrakten. Andra gånger kan ett museibesök passa fint. Men det har även blivit en hel del “soppteater” på Kulturhuset/Stadsteatern ,både under förra året och detta. Och en gemensam nämnare för dessa tisdagar finns  (eller vilken dag det blir) är också att ett eller ett par passande “pitstop” ingår. Gårdagen fyllde vi med med kultur och det blev en kul tur  på olika sätt.

Stockholm. Stadsteatern- Kulturhuset och soppteater blev en bra start på en kul tur för dagen. Vi träffades vid Sergels torg, på Kulturhuset/Stadsteatern, där vi skulle se “sopptetater” klockan 12. Detta var dagens början på en kul tur.

En kul tur

med en del kultur kom det att bli. Vi startade på Kulturhuset/Stadsteatern med föreställningen “Kollision” som gav upphov till många skratt och igenkännanden. Möten som sker hastigt och människors olikheter. Olikheter som senare kan bli till likheter, lite beroende på. I föreställningen är det de knivskarpa dialogerna, dansen, scenografin i sin enkelhet, sång och musik som bidrar till kollisionen. Och just blandningen som skådespelarna Sara Jangfeldt och Fredrik Rydman serverar är suverän.

Några recensioner:

»Det slår gnistor om Rydman och Jangfeldt« DN

»Påhittiga infall får publiken att att tjuta av skratt« DN

»Mötet mellan Fredrik Benke Rydman och Sara Jangfeldt är en fullträff« SvD

»…tar oväntade vändningar, både fysiskt och språkligt.« SvD

Salongen rymmer drygt 100 personer och man får ett bord tilldelat /ev. väljer när man köper biljett.  De flesta borden har plats för fyra och man ser scenen bra oavsett var man sitter. (Men helst vill vi sitta längst fram för där är det lite mindre trångt) 

Det är väninnan Agneta som skaffar våra biljetter och hon är snabb och köper dem just när de släpps. (Alla föreställningar vi sett under 2021 och i år har varit utsålda så jag är så glad för att Agneta “hänger på låset”. )

Soppan denna dag var krämig rotsellerisoppa och till den serveras hårt och mjukt bröd. Kaffe/te och liten kaka,(tonvikt på liten), liksom vatten ingår. För vår del slår vi alltid till på ett glas vitt vin till soppan och som man köper i baren.

En bild “lånad” från Soppteatern/Kulturhuset/Stadsteatern

 

Nästa stopp

för oss skulle bli Södermalm och här ville vi se en av byggnaderna, Parkhuset, som är med i finalen för att bli årets Stockholmsbyggnad 2022. Sista dagen för att rösta är idag. Förra veckan tog vi oss an Yogapaviljongen i Vasaparken och vi har även för ett tag sedan besökt konsthallen Liljevalchs+. Så vi har nu alltså sett tre av tio bidrag med  i finalen.

Vi passerade Medborgarplatsen och här hade man verkligen bjudit till för att pigga upp den med diverse planteringar. Så Stockholm grönskar nu även där det annars inte gör det.

Parkhuset är byggt i Stockholmshems regi så det är hyresrätter som gäller och det ligger fint placerat nära allmänna kommunikationer på Söder. Södra station med pendeltåg och bussar ligger ett par hundra meter bort. Även  Medborgarplatsen och Mariatorget ligger inom promenadavstånd på 10 minuter.

Parkhuset är sexkantigt, med åtta våningar har 32 lägenheter om fyra rum och kök och på 98m2. Huset är ett s.k. lamellhus i trä.  (Ett lamellhus är lite längre och har två trapphus och kan vara 3-8 våningar högt. De flesta av landets flerfamiljshus är lamellhus) Huset är ett resultat av vinsten i en arkitekttävling. Mer om Parkhuset och varför det kom med i tävlingen finns att läsa här.

Stockholm. Södermalm. Parkhuset. Kultur i sig och en kul tur hit. En kul tur och även lite kultur att se Parkhuset. Har passerat här en del men inte sett det inflyttat och klart. Balkongerna är likartade men jag tycker det hela nu ger ett stelt intryck. Men när växtligheten tar form kanske det lättar upp. Hoppas. 

Till lägenheterna finns tillhörande odlingslådor så jag återkommer senare i sommar med bilder. Hoppas då att blomningen är i gång. (Inflyttning i lägenheterna här skedde hösten 2021 så mycket är i sin linda.)  Hyran? Ca. 19-20 000 kr /månad och då ingår vatten och värme.

På “baksidan” eller om det är framsidan finns också en form av uteplats till lägenheterna som är genomgående.

Vi såg oss om i närheten,

i grannkvarteren och hittade fler nybyggda hus med grönskande innergårdar. Så roligt att se hur mycket grönskande omgivningar gör för helhetskänslan. Och vi befinner oss fortfarande “mitt i” på Södermalm i Stockholm.

Bredvid “Parkhuset” finns dessa hus, bostadsrätter, på Tideliusgränd byggda 2019.  Så här strosade vi också omkring.

Här är även bin välkomna. Gott om bihotell finns uppsatta på innergårdarna.

Och förutsättningar för att bin och humlor ska trivas finns också.

34 svar på ”“Kul tur” – Med kultur”

 1. Vilket stärkande innehåll en tisdag. 🙂 Det är ljuvligt nu när man äntligen kan ha en lite mer avslappnad attityd till olika evenemang eller att besöka platser där folk är i rörelse. Den vackraste tiden, tycker jag, för promenader och att vistas ute. Tack för en fin tur.
  Kram Mia!

  1. Jadå! Det blev både kultur och en kul tur.
   Visst är det skönt att vara lite lösare och ledig igen. Just Soppteatern besökte vi även en del under pandemitiden men alla som skulle komma in fick visa covidpass och vid borden satt man två och det fanns inte heller så många bord.
   Är gärna ute nu och strosar runt och njuter av denna vackra försommartid.
   Kram

 2. God mat och trevligt verkar ni alltid ha på era soppluncher. Jättekul att ni har som tradition att träffas.
  Stor kram

  1. Lite som marknadsträffarna i Torrevieja blir det. Men kanske inte just marknad som mål- Och roligt att det finns mycket att se och göra.
   Stor kram

  1. Dessa hyror är nog ganska vanliga i Stockholms innerstad; ca 210 kr /m2 /månad. Så för 70m2 ca 15 000 /månad.Så ofta blir det mer fördelaktigt att köpa en bostadsrättslägenhet om man ser till den totala månadskostnaden med ev. lån och avgift till en förening-
   Bina såg ut att trivas och innergårdarna här är så fina. Och bina bor ju gratis.

 3. Vilken härlig tisdag det blev för er del. Först trevlig underhållning och god soppa och sedan en intressant promenad. Tyvärr måste jag säga att Parkhuset inte imponerar på mig. Visst är det en smaksak men jag tycker det ser stelt och tråkigt ut. Bättre än så borde man kunna i dag tycker jag.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. En lyckad dag blev det och tur med vädret hade vi också-
   Vi var inte heller imponerade av Parkhuset. Men däremot gillade vi huset med bostadsrätter som låg bredvid och hade de grönskande innergårdarna. SEn kan man ju undra över vilka som ska bo här i Parkhuset med en hyra på ca. 20 000 kr/månad. Men lägenheterna är förmedlade och uthyrda.
   Förstår inte riktigt jur man valt ut byggnaderna. Inte minst om man tänker på katastrofen Gert Wingårdh fått till, Liljevalchs+, alldeles bredvid det gamla Liljevalchs.
   Kram och god kväll. En fin kväll här så balkongen lockar ett tag till-

 4. Så mysigt med soppteater igen. Har varit in och kollat biljetter vid nåt tillfälle i år, och det har varit slutsålt, så jag förstår att Agneta har “hängt på låset” , bra där!
  Nyproduktion av hyresrätter är ju bra, men ack, dessa hyror! Tycker att bostadsrätterna ni gick förbi såg trevligare ut, men det är ju bara fasaden man ser, hur de ser ut inuti vet man inte.
  Så fint och grönt ute, men jag är inte i form för att gå ut och se all grönska just nu, synd, för jag vill dofta på häggen!
  Ha det fint!
  Kram

  1. Agneta ligger verkligen på vad gäller biljetter så hon har lyckats så bra. Föreställningarna är så varierade och vi har varit väldigt nöjda. Den här föreställningen var extra bra med både dans, dialoger, musik och sång-
   Jag tyckte att det här “Parkhuset” var ganska trist och gillade bostadsrättshusen bredvid mycket bättre.
   Vad gäller hyrorna är det så det ser ut i innerstan; runt 210 kr/m2. Blir ju mycket. Har nu sett att bostadsrätterna i innerstan och grannorterna ökat en hel del och det kan jag förstå. Man måste ju se till hela månadskostnaden.
   Hoppas att du vilar dig i form så du snart är pigg igen.
   Ha det så bra du kan.
   Kram

 5. Kul att man har piffat upp Medborgarplatsen. Det behövdes verkligen. Sedan kan du kalla mig för elak, men jag tycker att Parkhuset är fult, speciellt om man jämför det med “grannen” som är ett bostadsrättshus. Men man ska väl vara tacksam för att man bygger hyreslägenheter i ett sådant attraktivt läge, för det är det ju verkligen. Å hyran är ju nästan “låg” med tanke på storlek, läge och att vatten och värme ingår.

  1. Här på Medis har man nu i vår verkligen ansträngt sig och det är roligt. I övrigt är ju Söder väldigt grönskande nu med många sommargator.
   Parkhuset var absolut ingen favorit hos oss. Vi blev besvikna. Gillade däremot grannhusen mycket bättre med de skönt grönskande gårdarna- (De är bostadsrätter)
   Men jag undrar vem som har råd att bo i Parkhuset. Det är ju dyr hyra även om man får bostadsbidrag- Alla lägenheterna är ju ganska stora med 98m2 .
   Nu har vi sett tre av finalisterna i årets Stockholmshyggnad och ingen tycker vi är en hit. Å andra sidan är det 7 vi inte sett.

  1. Ofta blir det tisdagar vi ses och det är perfekt att kombinera olika saker. Vi har sett många föreställningar på “soppteatern” och varit väldigt nöjda. Gillar konceptet.
   Den här byggnaden, liksom några av de andra som finns med i förslaget till Årets Stockholmsbyggnad, begriper jag mig inte på. Men ändå inressant att titta.
   Här på gården fanns det flera bihotell och bina såg ut att trivas i den grönskande omgivningen-
   kram

  1. Vad gäller hyran är nog tyvärr detta mer regel än undantag om vi talar in Stockholms innerstad. Jag undrar också vilka som ska bo här. Många satsar idag på en bostadsrätt för där är ofta kostnaden till föreningen betydligt lägre och även med lån ka det bli rimligare. Men det är otroligt höga priser-
   Visst är sista bilden fin.

 6. Har sett att man anordnat liknande soppteaterföreställningar även i Falun, men har inte kommit iväg den här säsongen. Denna föreställning lät onekligen mycket lyckad.
  Många var byggnaderna vi passerade med buss genom Stockholm i helgen, Många var också åsikterna om dessa, dotter och jag inte överens, sällan vi är det. Men, vi var rörande överens om att vi inte skulle hitta i stan längre, o det är ju inte så konstigt.
  20.000 för nästan 100 kvm låter inte orimligt i Stockholm även om det är hutlöst! De nya hyresrätterna som byggs bredvid gamla Kvarnen i Sundborn är inte billiga de heller, tvåorna kostar 9000 och då är vi ute på vischan…
  Nu får jag pausa datorn för ikväll,, önskar en trevlig kväll och kram från pörtet

  1. Soppteatern är, tycker vi, ett bar koncept. Den är på 60 minuter så man hinner inte alls tröttna. Vi har gillat alla föreställningar vi sett och just att de är så varierade är lyckat. Denna hade det där “lilla extra”.
   Kan helt klart förstå att ni knappast k’nd eigen er. Och just vid Haga och den nya Hagastaden är mycket ändrat. Inte direkt charmigt om du frågar mig- Likaså runt slussen-. Verkligen mycket på gång- Här, hemma på söder, är det bättre.
   Dessa hyror är mer regel än undantag inom tullarna i tSockholm om det kommer till hyresrätter. Men vem har råd att bo där?
   Låter mycket för dessa nya lägenheter i Sundborn också. Tja…
   Och bo måste man ju-
   Ser fram emot att få se och höra mycket mer om er resa.
   Varm kram och välkommen hem.

 7. Toppen att ha en tisdag med väninnan varje vecka eller när det fungerar så. Ett eget tema för två, kultur och något gott att äta, slår inte hål i sidan precis.
  Tack för all information och alla fina bilder som du har lagt ut.
  Intressant som vanligt här hos dig Ditte.
  Kram!

  1. Våra tisdagar, eller ibland andra dagar, är så trevliga och vi har mycket att fylla dem med.
   I höstas och vintras blev det en hel del soppteater och sedan en promenad eller annat. Soppteatern är en timme och det är ganska lagon-
   Ha det fint ni också.
   Kram

 8. En kul tur, passande ord, kul att leka med orden!
  Den här soppteatern hade jag gillat ,-)) Låter som om den var himla kul! Förstår att man måste vara snabb om man ska få någon biljett. Vitt vin och soppa, kanon. När du satte ut Yogapaviljongen så kika jag in på de andra via den länk u satt in. Parkhuset tycker jag ser riktigt snyggt ut nu ,-) Nyfiken på hur odlingslådorna ser ut. Framsidan var snygg, baksidan gillade jag inte så mycket.
  Bostadsrätterna där ni strosade runt ser fint ut, tycker det är kul att se olika hustyper. Bra att bin har ett hus, vi hade insektshus när vi hade sommarstugan ,-) Så vackert träd, ovanligt att se så många blommor.
  Ha det fint nu, KRAM Primrose ,-)

  1. Här blev det ju både en kul tur och kultur, en trevlig kombo.
   Parkhuset är jag lite kluven till men gillade att det är så mycket trä i fasaden. Var mer förtjusta i grannhusen med sina fina gårdar. Men rioligt att se olika varianter av bostadshus.
   Gillade inte heller baksidan på huset. Kändes som man satt bakom galler.
   Roligt att bina runt grannhusen såg ut att trivas i all grönska och de hade fler hotell att välja bland.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Trevliga tisdagar som ni verkligen utnyttjar på bästa sätt!
  Tack för promenaden bland de speciella husen – men oj, vilken hyra!
  Kram

  1. Det har varit fint och är fint med våra tisdagar och vi fyller dem lätt. (Ibland blir det också en annan dag)
   Hyrorna i nybyggda hus som är hyresrätter i centrala Stockholm är bisarra. Vem har råd att ens bo här? Förstår inte. Roligt att traska runt och titta. Men vi gillade husen bredvid bättre som hade stora gröna gårdar och där bin och humlor såg ut att trivas. Gott om bihotell fanns det också.
   Kul att du gick med.
   Kram och trevlig torsdag.

  1. Våra tisdagar är väldigt trevliga och det är inga problem att fylla dem. Många soppteaterföreställningar har det blivit i höstas och under våren och perfekt att kombinera med annat. Och det gör vi ofta.
   Önskar dig också en fin torsdag från ett strålande vackert Stockholm.

 10. Ännu en trevlig dag har du haft och jag fått följa med. Inte blev jag imponerad av Parkhuset, finns andra hus som ser trevligare ut. Visst är det galet med dagens höga hyror, vet inte vad hyran är här där jag bor, men förmodligen höga eftersom det är nära in till stan.
  Vi har också ett Bi hotell och där håller det på att flyttas in, snart fullbokat hihihi
  Önskar dig en fin solig dag, för det verkar det bli även idag.

  1. Det blev som vanligt en fin träff med variation. Vad gäller Parkhuset blev vi inte heller direkt imponerade. Men å andra sidan tomtmarken i innerstan är jättedyr så skulle man köpt till mark för att få en grönskande gård hade ju hyrorna stigit med flera tusenlappar i månaden.
   Vi gillade mer bostadsrättshusen bredvid med grönskande gårdar och där bina trivs.Kul att ma här hade flera bihotell så att de kan välja sina boende,
   Vad gäller innerstadshyrorna är de orimligt höga och kommer man bara utanför tullarna sjunker priset väsentligt. Likadant är det med priserna på bostadsrätter i innerstan. Jättedyra och flera miljoner billigare utanför tullarna.I vår förening såldes i veckan en lägenhet på 95m2 för 12 miljoner. I och för sig är avgiften till föreningen låg, ca 3800 kr. Men mycket pengar är det för att kunna köpa-
   Önskar dig också en skön dag.
   Äe på väg till Uppsala för att träffa en dotter och barnbarn.

 11. Det brukar vara en lyckad kombination, kul och kultur. Den köper jag rakt av. Förstår att ni har trevligt på tisdagarna. Vad bra att Agneta hänger direkt på låset. Ni måste ha mycket att snacka om, både efteråt och innan nästa tur. Minnena växer och frodas. Soppteater har för mig alltid varit något jag varit nyfiken på – trots att jag aldrig varit på någon. Idén låter bara så cool.
  Kram från Visby

  1. Det har varit bra att i princip ha en fast dag i veckan att ses för då blir det också av. Men vi är flexibla och det är vi också med våra aktiviteter. Agneta är snabb så hon lyckas ofta få biljetter till det vi vill se.
   Just att teatern tar ca. 60 minuter gör den ju hanterbar också.
   Kram från ett strålande vackert Stockholm

  1. Kul att se det.Jag är lite kluven till huset men en hel del nytänkande är det.Och när blomlådorna på balkongen kommer i gång lättar nog det upp intrycket. Men det är ont om tomtmark i innerstan så detta att det inte finns en “grön gård” får en kanske leva med. Här hade ju grannhusen det betydligt bättre förspänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *