Resor i Sverige Skyltar

Språk och lycka kan finnas i glas

Gårdagens konstrunda i östra  Sörmland blev väldigt trevlig, givande och omväxlande och bjöd på fina möten av skilda slag. Ett av dem, mötet med glasblåsaren och konstnären Ebba von WachenfeltdStrömsta hytta, tar jag med mig  till dagens skyltsöndag med helt nytagna bilder från igår.  Och jag har förstått och lärt mig att språk och lycka även kan finnas i glas.

Skeppsta glashytta, ett par mil söder om Mariefred, blev första stoppet på vår konstrunda.

Glaskonstnären Ebba von Wachenfeldt.

Ebba von Wachenfeldt blåser och formger både konstglas och bruksglas i Skeppsta hytta som är hennes ateljé. Och att det kom att bli glaskonst för hennes del blev en lyckad slump. Ebba befann sig i USA som “au pair” och ville ha en fritidssysselsättning. Hon hittade en kurs i “stained glass” och anmälde sig utan att ha en aning om vad kursen innebar. Men kursen handlade om att blyinfatta glas och blev en början till mycket annat.

Yrkesval

När det var dags att välja yrke funderade Ebba på vad som skulle göra henne lycklig och kom fram till att det var glas. Då och nu.  Det blev Riksglasskolan i Orrefors där hennes lärare, Sven Erik Sjö, lärde ut grunderna  i det “nya språket”.  Ett språk som kom att bestå av glas. Efter ett par år i Orrefors började en gesälltid där nya kontakter  och nya upplevelser följdes åt. Nu kom också andra länder att bli Ebbas arbetsplats under några år.

Den egna ateljén, Skeppsta hytta, en tidigare skola, inköptes tillsammans med maken 2004 och det är nu där Ebba både arbetar och ställer ut.

glaskonstnär, Ebba von Wachenfeldt, språk och lycka kan finnas i glasGlaskonstnär Ebba von Wachenfeldt visar oss hur det går till att blåsa glas.

Glaset måste hela tiden hållas i rörelse för att kunna formas.

det är lätta att förstå att språk och lycka kan finnas i glas, Ebba von Wachenfeldt, glaskonstnär

Det fanns mycket här som jag vill ta med hem. Och skulle jag ångra mig finns en hel del av Ebba von Wachenfeldts vackra glas att köpa i butiker på många platser i Sverige eller från hemsidan. (Men jag vill ju se själv innan jag handlar…)

Författaren Gerda Antti har i sin bok skrivit följande “Vilken lycka att Ebba förstod att det var glaskonstnär hon skulle bli. Vilken lycka för henne själv och för glasens skull som annars inte skulle funnits. Och ingen annan än Ebba hade kunnat göra Ebbas glas”.

 

Vi lämnar Skeppsta hytta, berikade på glas, lycka och det språk Ebba vill förmedla och beger oss vidare på vår konstresa.

Fin kombo av trä och glas –

Och visst satsas det stort i Gnestatrakten. Det står t.o.m. i en tidning. (Vet dock inte från vilket år den är, men det står att det är Storsatsning på Gnesta där   kosläpp, konst, författare och kultur få ta plats.

Observera Leif GW Persson längst ner till höger. Han fritidsbor i trakten och är engagerad i en hel del.

 

Skyltsöndag förvaltas förtjänstfullt av bloggvännen BP och andra “skyltare” som är med  finns här. 

 

 

 

34 svar på ”Språk och lycka kan finnas i glas”

 1. Alltså wow! Jag skulle verkligen så gärna vilja prova detta. Har hört att vissa gör det i samband med födelsedagar och möhippor och liknande. Det verkar så rofyllt och härligt att få skapa på det viset. Nu blev jag med ens lite kreativitetslysten, så ska genast måla lite på en tavla jag håller på med. Tack för inspiration!

  1. DEt blev ett väldigt ifnt besök här och så inspirerande. Men jag förstår att detta med att blåsa glas är jättesvårt. Visst vore det roligt att kunna få prova. Och Ebba von Wachenfeldt var så entusiastisk att dte verkligen smittade av sog på hela vår grupp.
   Lycka till med din tavla.

 2. Vilken perfekt kombo av glas och skyltar som bidrag till Skyltsöndag. Snacka om pinfärska bilder:-)
  Gillar hennes alster och färgvalen som jag blir glad av. Å precis som du skulle jag inte heller handla glas konst på nätet. Jag vill nog se och känna på den innan jag handlar.

  Toppen bidrag! 1000 tack för det och länken:-)

  1. Tack! Jadå, bilderna är verkligen färska och besöket här var ju ett av de som gjordes igår.
   Här fanns så mycket vackra saker. I Stockholm finns en del att köpa bl.a. i olika museiebutiker, på Norrgavel, hos Carl Malmsten och Svenskt Tenn.Just här kundejag inte bestämma mig och jag had een stor grupp att ta hand om och då räcker inte tiden för egna funderingar.

 3. Fina skyltar och produkter i glas!
  Jag har också varit i några glashyttor och blivit helt fascinerad. Oerhört vackert.
  Fåglavis glasbruk var det första jag besökte och där hade jag med min äldste son, när han var tre år. Det lades ner 1978, såg jag på google.
  Skyltsöndagskram

  1. Tack! Det var extra roligt att vara här på Skeppsta hytta efetrsom detta är mer “privat”. Verkligen inspirerande och mycket fint fanns det här.
   Glasbruksresor i “Glasriket” har jag varit på men då har dte oftast varit större bruk som besökts och det blir inte alltid så personligt.
   Här blev det verkligen så och det var så givande att se Ebba blåsa och höra henne berätta om sina tankar och om sin konst.
   Skyltsöndagskram!

 4. Jag har alltid tyckt att det ser så roligt ut att forma glas, men jag kan tänka mig att det är svårt. Men visst finns det mycket som är otroligt fint.
  Stor kram

  1. Nog är det svårt att blåsa glas alltid. Men vi fick en fin genomgång av Ebba von Wachenfeldts och här är det ju inte en industri som i “Glasriket”. Väldigt personligt och inspirerande.
   Och mycket fint fanns. Hittade favoriter spm jag ska köpa här i Stockholm och tursamt går det att hitta Ebbas glas bl.a. i museiebutiker, på NK och Carl Malmstensbutiken.
   Stor kram!

 5. Gokväll!
  Förstår att det var en trevlig konstresa.
  Tror dock att Ebba von W:s glaskonst tilltalar mig mest.
  Så fina alster i vackra färger. Skulle bli svårt att välja, även om jag har mina favoritfärger?.
  Kram/A-K

  1. God sen kväll! Ja det var svårt att välja. Och det är inte läge för egna inköp på en jobbresa. Men jag ska köpa ett par vaser här i Stockholm för Ebbas alster säljs här i en del butiker. (Säljs runtom i Sverige.)
   Men svårt att välja är det…
   Stor kram!

 6. Vilka härliga konstverk i glas! Jag tycker mycket om glas. Tänkte på en gång, köpte du den blå vasen? Men det gjorde du inte förstår jag. Underbara färger på alla! Kram och lycka till med din husmorssemester!

  1. Jag tänkte köpa den blå vasen och en i orange, men reser en med en stor grupp finns inte så mycket tid över för egna funderingar om inköp.
   Men Ebba von Wachenfeldts glas finns att köpa i en del museiebutiker i Stockholm och i en del butiker, bl.a NK så vaserna ska bli mina.
   Hela gårdagen blev väldigt inspirerande, omväxlande och trevlig.
   En kortare husmorssemester kan bli av i oktober och den lite längre kan få vänta lite. Men jag planerar.
   Kram!

 7. Jag älskar glas, alla slags glas. Kommer ihåg besök på Glashyttan på Skansen; fascinerande.
  Vilken konst det är att skapa glas fr fast form till flytande tillbaka till fast.
  – Härliga trollgubbar som avslutning. 🙂

  1. Glas fascinerar verkligen. Och glashyttan på kansen finns kvar. Tror det var där jag provade på att blåsa glas, men det var för länge sen. Jag var för långsam för att hålla den heta glasmassan i rörelse. Nog så viktigt att göra.
   Trollgubbarna gillade jag också.

 8. Vilket intressant och spännande besök. Vi fick testa glasblåsning på en kemilektion och det var verkligen inte helt lätt. Med andra ord så blev det inga större mästerverk. Gillar verkligen hennes färgstarka glas.

  Kram

  1. Det blev ett väldigt lyckat besök och extra roligt att detta är så privat, inte som de större glasbruken. Jag blev förtjust i en hel del och ska nog köpa lite här hemma.(En del museiebutiker, Norrgavel och Carl Malmsten bl.a. säljer Ebbas glas.)
   Inte mycket tid till egna funderingar på inköp på en jobbresa.
   Jag har provat glasblåsning på skansen för många år sedan, men inte fick jag till det. Kul att du också provat.
   Kram och trevlig kväll.

 9. Vilket underbart stopp på resan. Jag älskar färgat glas. Det är också ett yrke som jag drömt om att både prova och helst bli duktig på. Kanske inte så konstigt för det var givna stopp i Smålands skogar, när vi var på familjesemestrar, när jag var liten grabb. Det gäller såklart att vara försiktigt med rörelsemönstret. Handlar knappast om tjugo graders värme.
  Söndagskram Bosse

  1. Det blev ett verkligt givande och inspirerande stopp och extra roligt eftersom denna hytta är “privat” och det blir genast mer personligt.
   Minns också många glasbruksturer i Småland och det var alltid spännande men en lite större industri.
   Söndagskvällskram!

 10. Jag har varit många turer på glasbruken i Småland. Tycker det är så oerhört intressant att se glasen göras. Tyvärr finns inte alla platser kvar men jag minns dem i alla fall, en stor del av mina sommarbarndomsminnen då farmor var fullständigt galen i alla dessa konstverk och glasalster. Mycket Orrefors har jag i mina lådor i Sverige.

  Vilken lycka att få hitta ett hantverk man är duktig på – så pass att man kan livnära sig på det!

  1. Jo, de småländska glasbruken har “jag också gjort” rejält och det har varit väldigt trevligt och en del inköp har det blivit genom åren.
   Detta glasbruk, här i Skeppsta hytta är så litet, helt “privat” och det gav en helt annan dimension. Verkligen roligt att se alla fina förmål.
   Ebba von Wachenfeldt blir lycklig av sitt jobb och för henne är glaset ett språk. Jag kan förstå det och ett språk som alla kan förstå och ta tll sig.
   Hela konstrundan var så inspirerande.

 11. Tack för ditt svar, nu vet jag ju varför du så ofta är på resande fot ,-) Även om du reser mycket annars också, jättekul låter det.
  Härligt med allt färgglatt glas, mycket vackert!
  Tänk att veta tidigt vad man är intresserad av.
  Skulpturerna i trä med glashår och ögon, mun gillade jag också ,-)))
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Konstresan blev väldigt trevlig och givande och en höjdpunkt blev besöket i Skeppsta hytta och se Ebba von Wachenfeldt blåsa glas och höra henne berätta.
   Mycket vackert glas såg vi.
   Skulpturerna i trä och glas tyckte jag också mycket om.
   Kram från mig.

 12. Vilken härlig konstrunda! Glas är fascinerande – skulle vara roligt att prova på någon gång, men jag tror det är svårt 🙂
  Det blev en perfekt kombination med glas och skyltar!

  1. Tack! Konstrundan blev lyckad och varierad men stoppet här bland glasen var nog det allra bästa.
   Kram och natti!

  1. Det var verkligen en lyckad resa och stoppet hos Ebba von Wachenfeldt var både givande och inspirerande. Även de andra stoppen var trevliga och roligt att just en liten kommun som Gnesta satsar så mycket på konst och kultur.
   Natti, natti!
   Kram!

 13. Kul, hade ingen aning om att det fanns glasblåsare där, besökt glasriket många gånger, men det där var ju närmare. Får nog kika in där. Jättefina bilder också.

  1. Tack! Ja, du kan titta på de länkar jag lagt in öfr att få veta mer. Extra roligt är att detta inte är en “inustri” på samma sätt som de större glasbruken. Och Ebba von Wachenfeldt är verkligen en duktig och allsidig glaskonstnär.

 14. WOW! Vilka vackra glasgrejer! Jag är lite av en glasfetischist och har svårt att låta bli att köpa vackra glas och glasföremål, trots att det är fullt i skåpen hemma och att jag sällan använder annat än våra vardagsglas 🙂
  Ha en bra start på veckan!

  1. Här fanns mycket vackert och extra roligt var att få veta mer om och se på när Ebba von Wachenfeltd blåser sitt glas.
   Jag tycker också mycket om vackert konstglas och visst borde man använda det oftare. Men en del är ju också vackra att bara beskåda.
   Önskar er fortsatt fina dagar och nu i Australien.

  1. Tack Tove! Jag njöt också av att se allt detta vackra glas. Och extra roligt att se hur Ebba blåste det
   och när hon förklarade tankarna i sin glaskonst.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *