Resor i Sverige Utflykter

Konstrunda i Sörmland

God morgon! “Morgon är det förvisso, men om den är god eller ej, det vet jag inte.” (Ett uttryck som en äldre vän till familjen alltid sa) Förutsättningarna är i alla fall goda.

Jag är på väg ut på ett resejobb över dagen. En konstrunda i Sörmland väntar, både roligt och spännnande.   Gårdagens fina väder inbjöd tilll balkonghäng och där tillbringade jag delar av dagen med att läsa  på om olika konstnärer inför dagens  konstrund.  En heldag med konst. Verkligen inspirerande.

Fin inläsningsmiljö inför kommande konstrunda i Sörmland. Strålande sol över huvudstaden. Perfekt att sitta på balkongen och repetera/läsa in.  

Gnesta konstrunda

Första helgen i september är det dags för Gnesta konstrunda och här i trakterna, i östra Sörmland är det drygt 50 konstnärer som öppnar sina ateljéer och ställer ut på 35 olika platser i trakterna kring Gnesta. I Gnesta satsas det aktivt från kommunens sida på ett rikt konstliv och denna konstrunda går nu av stapeln för 15de året. Variationen är stor. Här finns akvarell och akrylmålare, glasblåsare, smyckeskonstnärer och keramiker, fotografer, tråd och trähantverk, teckning och illustration, oljemålare och mycket annat.

Att hinna runt till alla konstnärer under en dag låter sig inte göras så vi har koncentrerat oss på några ateljér där vi får möta konstnärer av skilda slag. Och i slutet av dagen tittar vi på en  samlingsutställning utanför Stjärhov, i Lagårn i Ullsta, där alla konstnärer finns representerade på ett eller annat sätt.

Gnesta konstrunda-konstrunda i SörmlandGnesta ligger ca 70 km sydväst om Stockholm.

Ateljéerna är numrerade och utsatta på kartan så att blir lättare att hitta dem. Och till dessa som finns med här tillkommer ateljéerna i Gnesta som finns på ett separat  blad. En presentation av konstnärerna finns både på konstrundans hemsida och på upptryckta blad.

Bilder, sammanfattning och tankar  från dagens konstrunda i Sörmland kommer.

 

30 svar på ”Konstrunda i Sörmland”

 1. Den här typen av rundor är mycket trevliga. Vi brukade förr åka på dem här i Östergötland. Man får se både konst och omgivningarna.

  1. Visst är det trevligt med konstrundor och finta att kombinera med naturupplevelser också-
   Vi har haft en väldigt bra dag – intensiv, rolig och omväxlande.

 2. Vilken trevlig dag som väntar! Att hinna med alla är självklart omöjligt men jag hoppas ni hittar några guldkorn.

  Kram och trevlig lördag!

  1. Nu är jag hemma efter en lång, rolig och innehållsrik dag. Och visst hittade vi fler och guldkorn under konstrundan. Rapport kommer.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Jag har lärt mig lite efterhand, har ju några vänner som är i den “branschen”. För egen del kan jag inte få till något med mina händer.
   Men konst är så mycket och idag blev det en väldigt varierad dag där glasblåsning/glaskonst blandades med smyckes design, akvarellmålning, keramik och mycket annat. En fin blandning.
   Vi har haft en toppendag med många trevligheter.
   Kram!

 3. Ska bli intressant att läsa mer om konstrundan.
  Resejobb lät intressant ,-)
  Jag trodde du reste väldigt mycket ändå bara ,-)
  Låter väldigt kul och intressant
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Mer från konstrundan kommer. dEt har varit en väldigt bra dag med mycket konst av skilda slag att se och uppleva.
   Jodå, jag reser mycket och så även när jag inte jobbar. Resejobbet/guidejobbet ägnar jag mig åt då och då, även nu när jag är pensionär.
   Men i grunden är jag ju lärare, pensionerad sådan sedan några år tillbaka.
   Guide/reseledarjobbet är så roligt och stimulerande så jag fortsätter ett tag till.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Har haft en väldigt bra dag i Gnestatrakten och mycket spännande och roligt att se.
   Och fortsätttning följer.
   Kram!

  1. Jag som du trivs ju med lite som händer. Vi har haft en jättebra resa men mycket att se och det är roligt att en så liten kommun som Gnesta i Sörmland satsar så mycket på konst och kultur.
   Och med fint väder blir allt så mycket trevligare.
   Kram!

 4. September och oktober är ju konstrundornas månader. Följer en bloggare – Mia – som bor i Gnesta. Hon har berättat om konstrundan som verkar hålla en hög kvalitet. Ha det så roligt!

  1. Visst är det så och det är ju roligt att se olika former av konst. Gnesta är verkligen här på hugget och hade mycket omväxlande, roligt och fint att erbjuda. Kul med Mia i Gnesta, hon har säkert varit ute idag och tittat.
   Det blev en jättebra resa och nu i kväll vilar jag mig i form och samlar ihop dagens upplevelser.

 5. Du är duktig som läser på om allt. Förstår det är mycket jobb!
  Men hoppas resan går bra och att ni får trevligt!
  Stor kram

  1. DEt är också väldigt roligt att läsa på och in men visst är det en hel del jobb- Dock självvalt. Dagens resa gick bra men den minst sagt en stressig start som jag inte kunde påverka men fick lösa. Tur jag är envis och ätnker att det mesta går att ordna. Ibland är det bra med snabba bselut- Alla gäster var väldans nöja när vi kom hem och jag också. Men nu vilae jag mig i form…
   Stor kram!

 6. Tänk jag har aldrig varit på en konstrunda, vilket verkar vara populärt! Jag ska i alla fall försöka att göra Karlstad och Lars Lerins Sandgrund. Det passar mig precis. Kram och lycka till!

  1. Sandgrund och Lars Lerin är verkligen sevärt och kanske tar ni er en tur då också till Alsters herrgård i närheten av Karlstad, dör fRöding är född- Jag ska hit på jobbresa i början av december.
   Dagens konstrunda var givande och inttesset stort både hos mina gäster och från många andra sörmlandsbor.
   Tidigare har jag privat varit på konstrunda i Uppland och på Öland också trevligt.
   Kram och trevlig helg-

 7. Jag uppskattar att de största konstrundorna nästan alltid har en “samlingsplats” Där är ofta bäst att börja för att sedan lägga upp rundan om det mesta är “nytt” och okänt. Vad bra du har det som kan kombinera nytta & nöje. Både före när du läser in dig och sedan själva jobbet. Efteråt har du minnen och nya bekantskaper. Undra hur många stopp det blev.
  Söndagskram Bosse

  1. Vi fick avsluta på samlingspunkten och det mest av praktiska skäl. Men det fungerade helt ok. För oss blev det fyra stopp och ganska utspridda med några mil mellan dem. Menn det fanns på de flesta platserna fler än en konstnär att besöka. Eftersom vi var en större grupp är det ju det här med kafferaster och lunch också…
   En väldigt lyckad dag med fina och varierade besök blev det.
   Och idag vilar jag mi i form…
   Kram och trevlig söndag.

  1. Det blev en väldigt lyckad dag och besök hos konstnärer som arbetar med skiftande material och tekninker. Inspirerande och väldigt roligt.
   Kram och trevlig söndag.

 8. Så intressant och spännande också.
  Jag och mysingen gjorde förr lite sådana utflykter och tittade på olika konstnärers skapelser och verk. Mycket givande
  Du är så duktig som håller på med en massa olika saker, resor och jag vet inte allt. Men, det passar dig som handen i handsken, kan jag tänka mig. I alla fall visar du det då du sedan skriver om allt så vi också tycker att vi är med.
  Rogivande att sitta där på balkongen och läsa och samtidigt njuta av utsikten.
  Hoppas att din dag blev lyckad.
  Trevlig söndag.
  Varm kram!

  1. DEt blev en väldigt fin dag med trevlliga och inspirerande besök i olika ateljéer i Gnestatrakten.
   Vda roligt att ni också varit iväg på en liknande runda och det är bra att få både lite konst och naturupplevelser på samma gång.
   Jag tycker ju om att ha lite “om mig” och att ibland kobba som guide/reseledare är så roligt och så mycket jag också får uppleva och många fina möten blir det också på olika sätt.
   Jag tycker det är så roligt att du är med och ibland “pratar ” jag med dig när jag är iväg.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Stor kram!

 9. Det enda jag kände till on Gnesta, var Gnesta Kalle, som var dragspelschamp “på min tid”. 🙂
  Din dag där lät mycket trevlig och annorlunda. Roligt när man kan göra intressanta exkursioner
  så där hemikring. – Som andra nämnt – du är en utmärkt ciceron(ska) på alla sätt; väl förberedd
  och själv intresserad av det du visar och ser.

  1. Jodå, Gnesta Kalle talade jag om igår. Man förknippar ju Gnesta med honom.
   Vår resa blev väldigt lyckad och vi såg en hel del varierad konst och i en vacker Sörmlandsnatur. Väl förberedd är jag och som du skriver så tycker jag att detta är jätteroligt. Kul att på “ålderns höst” återuppta ett jobb jag hade förr, i yngre år.

 10. Så trevligt. Jag hade ingen aning om att den konstrundan ens fanns. Ska hålla utkik nästa år. Vi var i Gnesta igår hos min syster på ett väldigt trevligt kräftkalas. Det kom några förfärliga störtregn men vi satt under tak så det gick bra.
  Kram

  1. Det blev en väldigt lyckad dag med flera och varierande besök. Även inne i Gnesta fanns Lokstallet som hade fem olika konstnärer i varierande genrer som vi besökte. SEdan blev det ett par besök i mer lantliga miljöer utanför Gnesta. En höjdpunkt var besöket hos glaskonstnären Ebba vin Wachenfeldts i Skeppsta hytta. Inspirerande och väldigt roligt.

   Regnskurarna möttes vi av när vi passerade Gnesta på vägen hem sent på eftermiddagen. Verkligt rejäla! Skönt att ni hade tak att sitta under.
   Kram!

  1. Det var en jobbresa. En väldigt trevlig och varierad konstrunda i östra Sörmland. Och just Gnesta kommun satsar mycket på konst, litteratur och kultur i största allmänhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *