Resor i Sverige Utflykter

Inspirerande och varierande kreativitet

Den som söker den finner är ett uttryck som används då och så.  Så är det ibland. Det man letar efter kan vara nog så svårt att hitta och det är då som också envisheten kan vara en verklig tillgång. Men till sist hittade vi det vi sökte, en lantlig idyll  bortom de störra vägarna. (Med hjälp av några telefonsamtal.) Visst var det en konstrunda i östra Sörmland vi var ute på men det  var också en konst att hitta några av ateljéerna och det var vi inte riktigt beredda på.  (Detta trots kartor och GPS)  Fram kom vi och i denna lantliga idyll besökte vi konstnären Eha Arg som har en atelje här och även  sitt fritidsboende. Och inspirerande och varierande kreativitet skule vi få se mer av under dagen.

Vackra omgivningar och här märktes det inte att hösten redan är på väg. 

Inspirerande och varierande, kort i akvarellEha Arg målar akvarell och här passade jag på att köpa med mig några kort. 

Att sedan ta oss till Gnesta gick smidigt och där väntade lunch på restaurang Gnesta Strand. Och ett strandnära läge vid Frösjön är det. Helstekt entrecote med pepparsås och rostad potatis, en rejäl sallads buffé och olika sorters hembakat bröd smakade gott.

Med med nya krafter efter lunchen så gick vi till Lokstallet  inne i själva Gnesta för att möta fler konstnärer och se mer konst.  Under vägs funderade jag över ordet konst. Vad betyder det? Förmåga eller  skicklighet i vissa sammanhang eller en produkt av estetisk verksamhet i en annan . Säkert kan dessa olika betydelser kombineras.

Restaurang Gnesta Strand blev en trevlig bekantskap och här serverades en god lunch.

Fin lunchutsikt

Keramiker Sonja Kedem

I Lokstallet har keramikern Sonja Kedem sin ateljé och här skapas bl.a.  fat, koppar, tekannor, skålar, vaser och sedan väldigt vackra och speciella handfat till badrum. Handfaten är alla olika och där drejning, torkning, glacyrens sammansättning och tjocklek påverkar utseendet så alla handfat blir unika .

Keramik kan vara inspirerande och varierande, keramiker Sonja KedemLouise  i Gnestaateljén bland sina keramikföremål.

Ett av de vackra handgjorda handfaten som görs i olika storlekar.

Katrin Hannar, en “fiskkonstnär”.

Här i Lokstallet håller finns idag också Katrin Hannar och här är det fiskar av olika slag som finns att beskåda. Och fiskarna finns på tavlor, ofta målade i akvarell, brickor, anteckningsböcker, kort och i övrigt där Katrin kommer på att de kan finnas. Även andra djur kan förekomma och som Katrin säger ” andra djur på mitt sätt”.

Brickorna har olika fiskteman och det efter årtal – Några exempel;   1940-talet var “Århundrandets bottennapp”  och färgerna var brunt, grönt och svart, som pirayor. Fula fiskar som höll till i olika vatten världen över. 1960- talet kom och med det “I have a dream- a fishy dream“, Martn Luther King Bleka, jordiga pasteller och geometriska mönster. 1980-talet, “God save the fish” – punkmusik, lite kantigt, anarkistiskt, grälla  färger, utmanande budskap och hårda kontraster. 2000-talet, “Typ fisk” – vara rätt och vara tydlig. En fisk är typ en fisk eller bara typ.

Inspirerande och varieerande fiskar visar konstnären Katrin HannarKatrin Hannar bland några av sina fiskar.

Tänk att fiskar kan vara så inspirerande och varierande.

Idag bär det av på nya äventyr i Sverige, men helt privat.  En tur västerut står på programmet och en del kultur blir det här ocksåm men av ett helt annat slag.

 

 

 

32 svar på ”Inspirerande och varierande kreativitet”

 1. Du får se mycket fint ,-)
  Tur ni hittade till slut och vackert ställe, korten var vackra de du köpte.
  Restaurang Gnesta strand såg väldigt inbjudande ut, vackert hus ,-)
  Mycket fint i keramik, vilka helt fantastiska handfat! ,-) Skulle gärna ha ett sånt! ,-)
  Sen alla fina fiskar mycket fint, härliga fiskteman hon hittat på ,-))))
  Fyndigt var det!
  Vilken Helg du fått uppleva ,-)
  Önskar dig en härlig privat tur nu.
  KRAM Primrose ,-)

  1. Jag har en väldig tur som när jag jobbar får se och uppleva så mycket. Jätteroligt! Restaurangen var verkligen trevlig och med bra service och god mat.
   Handfaten fastnade jag för och en del annan keramik. Och fiskarna tycket jag jättemycket om. Ett roligt tema med att de olika tidsperioder olika typer av fiskar.
   Det blev en intensiv helg rolig och inspirerande.
   Nu är jag på ett tåg som tar mig västerut mot nya upplevelser.Jätteroligt det också.
   Tack, det här kommer bli jättetrevligt.
   Kram!

 2. Vilken trevlig och inspirerande konst ni fick se. Just keramik tycker jag mycket om och fatet va<r verkligen vackert. Där hade jag nog inte kommit hem tomhänt…

  Kram och ha en bra start på veckan!

  1. Jag fatnade här för keramiken och hade gärna tagit med ett handfat hem. En hel del annat också. Fiskarna fastnade jag också för och extra roligt med de olika temana beroende på tiden. Klart inspirerande!
   Hälsningar från tåget på väg västerut.
   Kram och trevlig måndag.

 3. Du är verkligen i farten. Jag brukar tycka om att följa med dig på dina resor, men nu går det för fort, hur hinner du med? Tar en dag i sänder och den här konstrundan går inte av för hackor. Roligt att få se.
  GPS är bra men då måste man ha adress, gatunamn och nummer.
  Den som söker han finner, ett fint uttryck, kommer ursprungligen ifrån Bibeln, från Matteus, i nya testamentet.
  Så grönt och fint det var på översta bilden, hösten långt borta.
  Fina handgjorda keramikskålar.
  Många och vackra fiskar. Tänk så kreativa vissa människor är.
  Ha det så trevligt i dag och varm kram från mig.

  1. Nu tar jag det också lugnt ett tag. Visserligen är jag nu på väg västerut för ett par dagar, men helt privat. Och sen blir det lugnt.
   Då blir det en dag i taget igen. Visserligen vändtar maken i den spanska sommarstugan så dit ska jag åka, men det är ju semester. Även en långresa planerar vi senar under hösten. Och så länge vi “har hälsan” och tycker det är roligt så tar vi några turer. Men jag trivs så bra i Sverige också. Och Ångermanland har jag i färskt minne.
   Lördagens konstresa blev väldigt lyckad och mycket att se. Både handfaten och fiskarna i olika skepnade fastnade jag för.
   Jag är mest förtjust i riktiga kartor men här hade jag ingen skala att gå efter på slutet så därför var dte extra svårt att bedöma avståndet.
   Kom ihåg uttrycket från Bibeln men kom inte på att det var Matteus. Nu minnns jag. Tack för hjälpen.
   Önskar dig en trevlig måndag.
   Varm kram!

 4. Så mycket fin konst och så mycken kreativitet, som det finns! Tar aldrig slut 😉 och tur är väl det.
  Gillade fiskarna, gillar dessutom att äta fisk, så.
  Och här bär det iväg igen och det privat. Nyfiken på vad du hittar på.
  Jag åker ut en stor sväng på lördag, ska bli skoj. Finns mycket att bese, även i närområdet, eller lite längre bort.
  Kram!

  1. Fiskarna fängslade mig och särskilt temat med de olika årgångarna av dem, likaså handfaten av keramik.Så fina.
   Nu är det en privatresa med vänner som gäller och det ska bli jättteroligt. Sitter på tåget har haf just passerat den “gudsförgätna hålan” Töreboda där jag delvis växt upp.

   Vad roligt att du tar digen tur på lördag, förstår att du glädjer dig. Och visst finns det mycket att se både hemma och längre bort.
   För oss blir det en längre bort resa senare i höst och innan dess en tur till den spanska sommarstugan.
   Önskar dig en fin vecka.

 5. Att jag fått dig söstra mi att följa på konstrunda är berikande och jag blir liksom lite mer levande i mitt inre och yttre för den delen med av allt jag ser genom dina ögon och in i kameran 🙂
  Stor tack i stor kram!

  1. Du var med mig hela dagen i tankarna och det kändes väldigt fint.Du hade tyckt om att se allt och det var verkligen inspirerande på olika sätt. Kreativiteten flödade och det på olika sätt.
   Stor kram!

 6. De där handfaten har jag för mig att jag har sett tidigare, jobbade mina sista år i Sverige på ett företa s om sålde kakel och badrumsinredning.

  Spännande möten du hade. Fisk kan vara väldigt inspirerande men inte har jag någonsin tänkt mig att måla mig dem på allt. Hon hade till och med godisfiskar där på fatet! 🙂

  1. Alla handfaten gör här i ateljén i Gnesta medn säljs förstås vidare. Alla är unika i färg och storlek och jag blev väldigt förtjust i dem.
   Kan tänka mig att några butiker tar in dem. Riligt att du lände igen dem.

   Fiskarna fastnadejag också för och just tänket med teman för olika perioder var extra roligt.
   Jodå, fiskarna i godisform passade in och man fick smaka.

 7. Här gillar jag mest restaurangbyggnaden, lite som ett slott i en saga. Vad gäller alstren du lagt upp så tycker jag bäst om handfatet, det var snyggt.
  Ha en fin resa västerut. Hoppas du far åt ett soligt håll utan regn och blåst;-)

  1. Handfaten var verkligen fina. I övrigt blev jag förtjust i fiskarna med sina olika teman. Roligt tänk där.
   Restaurangen hade god mat och verkligen ett fint läge. Kul att vara iväg och vidga vyerna.
   Har nu passerat den “gudsförgätna hålan” Töreboda och har en bit kvar. Mulet här också.

 8. Så många härliga foton i dagens inlägg, som vanligt 🙂
  Handfaten var ju sååå fina, liksom alla dessa fiskar!
  HA en bra dag,trots regnet….

  1. Tack! Har haft en jättefin dag och så rolig. Kom till Göteborg på eftermiddagen och sedan har det varit full fart. Inget regn här.

   Handfaten i Gnesta föll jag också för och likaså fiskarna som verkligen var personliga och präglade efetr sin tid.

   Kram och natti.

 9. Har nu, efter ytterligare en intensiv och rolig barnbarnshelg, läst om din fina konstresa i Sörmland. Jag säger bara: handfatet!!
  Du är verkligen pigg och aktiv, så härligt!! Och jag vet ju vart du är på väg nu?
  Kramar från Västeråsregnet!

  1. Vad trevligt med en aktiv småbarnshelg! Och intensivt förstår jag att det varit och roligt förstås.

   Visst är handfatet läckert! Och än vackrare i verkligeheten. Vi hade en jättetrevlig konstresa i östra Sörmland och det fanns mycket roligt och inspirerande att se.

   Regn var det när vi lämnade Stockholm men när vi kom till Göteborg var det i alla fall uppehåll. Här har vi haft en fantastisk eftermiddag och kväll men så mångar trevligheter. Och de fortsätter i morgon.
   Kram och natti.

 10. Nu har jag läst i kapp det du skrivit de senaste dagarna. Vilken härlig konstresa du fått guida. Intressant med olika sorters hantverk.
  Ska bli spännande att läsa om nästa resa.
  Kram!

  1. Det var en trevlig konstresa i östra Sörmland och fylld av många olika möten med konstnärer av skilda slag.
   Och nu är det göteborg i ett par dagar.
   Kram!

 11. Ser ut som en väldigt trevlig konstrunda med många härliga stopp under färden!
  Önskar dig fina dagar under resan västerut – såg just i kommentaren ovan att du är i Göteborg 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  1. Konstrundan var väldigt trevlig och med möten med olika konstnärer. Inspirerande!
   Nu är detfull fart i Göteborg.
   Kram och trevlig tisdag.

  1. Lite Bullerbykänsla fick jag också här ute på landet. Och hela konstrundan blev lyckad och med många fina besök hos konstnärer inom olika områden-
   Och nu är det Göteborg som gäller. Helt privat!
   Stor kram!

 12. Vilket härligt tillfälle att njuta av miljö och konstnärlig anda. Jag känner att den smittar. 🙂 Hoppas du kommer iväg på fortsatt sköna svenska äventyr.
  Varm kram

  1. Konstrundan i östra Sörmland blev väldigt lyckad och det var roligt att träffa så många olika konstnärer inom olika områden.
   Och nu är det gÖteborg som gäller ett par dagar.
   Kram!

 13. Så du har varit på en konstrunda?Härligt att skåda all dess konst i alla dess former och motiv. Jag är även en konstälskare. Gillar att strosa omkring och beundra dessa fina kreativa alster. Vilken fin miljö dessutom och vackert väder du har fått erfara// kram Ditte

  1. Det blev en jättetrevlig konstrunda i Sörmland och med stor variation. Klart inspirerande och fint att möta konstnärer inom olika områden.
   Kram!

  1. Handfaten är verkligen fina och väldigt välgjorda . Igen massproduktion här inte.
   Och mycket grönska upplevde vi genom Sörmland-

  1. Tack själv! Vad roligt att du hittade mitt inlägg.
   Det var ett väldigt trevligt besök. Och om du ser Louise så hälsa att det kommer ett inlägg.
   Kan även maila bilderna som jag tog på dig. !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *