Resor i Sverige

Sollidens slott på Öland

Välkomna tillbaka till Öland och denna gång till  Sollidens slott. För egen del är jag hemma sedan i fredags men viss eftersläpning finns.Solliden är kungens privata egendom och det är den svenska kungafamiljens sommarbostad. Solliden byggdes av drottning Victoria som var vår kungs farfars mor. Och när kungens farfars far, Gustav V gick bort, 1950, ärvde kung Karl XVI Gustav Solliden.

Öland. Välkomna till Kungafamiljens sommarparadis. Sollidens slott. “Välkomna till Kungafamiljens sommarparadis – Sollidens slott.”

Öland. Entrén till Sollidens slott och park.Entrén till Sollidens slott och park

Sollidens slott

uppfördes som en sommarbostad för Sveriges blivande drottning Victoria och var färdigbyggt 1906. Drottning Victoria led av dålig hälsa och bl.a bronkit och fann här på Ölande ett klimat  som lindrade de besvär hon hade och som även gav henne lugn och ro. När kronprinsessan Victoria kom till Öland vid ett av sina första besök kär hon ha ha sagt; ” Här kan man ju andas” . Victoria var gift med kung Gustav V och var drottning under åren 1907-1930. (Avled i Rom) Efter drottning Victorias  död ärvde Gustav V Solliden och senare gick det i arv till vår kung.

Öland. Sollidens slott sett från baksidan. Sollidens slott sett från baksidan. 

Mycket av inspirationen till Solliden hämtade kronprinsessan från Italien och inte minst från Capri och Villa San Michele.

Här i Villa San Michele bodde drottningens livmedikus och tillika mycket gode vän. Och mycket tid tillbringade hon också här-Det var också Axel Munthe som hjälpte till med att få alla de skulpturer som finns runt om i parken forslade från Italien till Sverige och Solliden.

För att bygga Solliden tog drottning Victoria hjälp av den danske arkitekten Torben Grut. Han hade det knepigt för drottningen ville hela tiden bestämma hur allt skulle se ut. Och det både inom slottet och ute i parken.

När Victoria avled 1930 hade hon testamenterat Solliden till sin make, kung Gustav V som helhjärtat gick in för att ta sig an både slottet och parken.

Solliden ligger liksom i en “gryta” och här är ett microklimat som gör att växter trivs som annars inte brukar klara den svenska sommaren. Vår guide berättade också att  de flesta växterna övervintrar i olika växthus eftersom de inte riktigt tycker om den öländska vintern.

En rundvandring i parken

Fantastisk grönska. De mäktiga träden här är hängbok.

ÖLand . Sollidens slott. Mängder av italienska skulpturer pryder parken. Runt om i trädgården på Sollidens slott finns mängder av skulpturer som skeppats hit från Italien genom Axel Munthes försorg.

Vår guide på Solliden lotsade oss fint runt bland växter och historia.

Rosenspaljé och en berså i hassel som kommer från Sollidens egna bestånd.  Anläggningen med rosor var en 70-års present till kung Carl XVI Gustav av den danska Kungafamiljen.  Man kallar detta nu för “den danska brunnen”. Själva brunnen är gammal och blev anlagd på drottning Victorias tid. Runt om på Solliden skapade hon vattenställen just för bevattningen av växterna i parken.

“Den danska brunnen.”

Öland. Sollidens slott. Parken bjuder på stor variation av växter och miljöer. Parken på Sollidens slott  bjuder på stor variation av både växter och miljöer.

Rhododendron i fullaste blomning.

Guiden berättade för oss att just i det microklimat som råder på Solliden kan växter som annars trivs på varmare breddgrader trivas. På några platser i parken såg vi agave, med ursprung i Mexico.  Men agaven har sedan långt tillbaka i tiden odlats i länderna runt Medelhavet. Plantan kan bli upp till tre meter bred med g´kraftiga blad och törnen. Och den blommar endast en gång och då med gula blommor i en hög ställning och sedan dör moderplantan. Agave odlar man bäst i kruka eftersom den vintertid bör vara inomhus för att inte ta skada av frost.

Här är en agave i blom.

Öland. Sollidens slott från framsidan. Sollidens slott  från framsidan.

En ny resa

blir det idag.Också arbetsrelaterad. En resa som går till vackra  Bohuslän. Här kommer vi att ha vårt boende i Uddevalla och därifrån besöka Marstrand, Lysekil, Smögen och Fjällbacka. Och på hemvägen på fredag blir det en tur via Värmland. Här besöker vi Alsters herrgård, Frödings födelsegård. Ett besök på Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall finns också inplanerat.

För min del blir det långa, roliga, händelserika, intressanta och väl fyllda dagar i Bohuslän.  Och  kortare inlägg  från mig kommer dagligen.  Men tiden att besöka bloggar under veckan kommer att vara minimal. 

30 svar på ”Sollidens slott på Öland”

  1. Tack!Vi hade en fin tur med en bra guide runt om i trädgården på Solliden. Så välskött och så många vackra växter.
   Installerat oss i Uddevalla och har haft en superbra första dag med sol hela vägen hit.
   Alla i gruppen har jättefina rum med havsutsikt och balkong. Så läckert.
   Ha det bra du också.

 1. Så vacker trädgård med härliga växter! Agave i Sverige känns onekligen inte rimligt så då förstår en ju verkligen att de har ett mikroklimat där och uppvärmda växthus 🙂 Önskar dig en skön resa i Bohuslän!

  1. Det var verkligen fint och givande att besöka parken på Solliden och vi hade också sällskap av en bra guide och det gör ju så mycket till. Och fascinerande med dessa växter som ka växa i parken på Solliden just p.g.a. mikroklimatet.
   Tack, dag 1 på Bohuslänsresan har gått så bra och solen har varit med oss.
   Ha det fint du också.

  1. Vi hade fantastiskt fina dagar på Öland men ett väl sammansatt program. Och nu Bohuslän som också är en av mina favoriter. En riktigt bra första dag i strålande sol från Stockholm och hit till Uddevalla.
   I morgon väntar Marstrand. Ser fram emot det. 😀

 2. Vilket ställe, detta Solliden är! Vi får vara glada över att kungligheterna har haft det gott förspänt ekonomiskt och på det sättet bevarat allt det fina till oss andra som får besöka härligheterna. Här finns agave lite överallt men så lever vi i ett mikroklimat också.
  Den danska brunnen måste vara sagolikt vacker när rosorna blommar.
  Ha en fin resa igen Ditte!
  Tack för att du delar med dig av allt du får vara med om!
  Kramar!

  1. Alla våra gäster var väldigt nöjda med besöket i parken på Solliden och vi hade en bra guide med oss. Tillför ju mycket. Jag som bara kan ytterst lite om växter lärde mig en hel del under Ölandsresan och kunskap är inte tung att bära.-
   Tack! Idag kom vi till Uddevalla och det blev en väldigt bra första dag. Och med sol.
   I morgon blir det Marstrand.
   Roligt att du åker med mig.
   Kram

 3. Solliden är verkligen ett vackert slott väl värt ett besök. Vi har varit där men det var länge sedan så kanske blir det ett återbesök. Vi får helt enkelt se.
  Nu önskar jag dig en givande arbetsrelaterad resan med bra dagar i Bohuslän!

  Kram

  1. Ett besök på Solliden och i parken är trevligt. Var länge sedan ja också var här. Men Öland har ju mycket. En fördel är ju att avstånden är korta så det går snabbt att ta sig runt. Men att ta dagen som den kommer brukar vara skönast om det är semester.
   Jobbresan hit till Bohuslän har börjat väldigt bra och fint väder hade vi hela resan-.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Ja, nu har det blivit ett par av dem och jag tittar gärna in i dessa vackra miljöer. Tränar mig nu på växter
   Bohuslän dag 1 blev lyckad. Och med sol. 😀

 4. Salladen har vi tittat till någon gång. Men republikanen här, bär inte så intresserad av var kungligheterna håller hus.
  Skottsruinen, nästgårds, har jag besökt fler gånger. Så vacker där uppe på kullen. Syns långväga. Och så fint att fortfarande kunna röra sig inne i ruinen.
  Så trevligt med ännu en resa! Ha det bra! Kram!

  1. Jag har varit här då och då men inte direkt på en guidad tur. Men den gav mycket. Och det är ju parken då det handlar om och egentligen inte mycket som rör vår kungafamilj, utan mer det historiska.
   Slottsruinen har jag varit på då och då, pfta i samband med konserter. Vi har vänner som har sommarhus ganska nära så det har då blivit många cykelturer hit
   Första dagen på Bohuslänsresan blev väldigt bra och med sol hela dagen.
   Ha det bra du också.
   Kram

 5. Självaste slottet tycker jag är aningen avskalat om man säger så. Däremot är trädgården helt fantastiskt fin. Den visas ju alltid upp när prinsessan Victoria delar ut Victoriapriset i juli. Undrar hur många trädgårdsmästare som jobbar där.
  Skoj med ytterligare en resa till “andra sidan” av Sverige den här gången. Förstår att du inte kommer hinna med kommentarer och längre inlägg. För det är ju ändå ganska så stora avstånd till orterna från Uddevalla…

  1. Just att slottet är stilrent och avskalat gillar jag.( Många utländska besökare tor ju att Solliden är ett “annex”)
   Parken är verkligen vacker och det är ju fascinerande med mikroklimatet här som gör att t.ex. agaven blommar.
   Många är det ju som jobbar och så hela året så Solliden ger många arbetstillfällen.
   Jag har helt fyllda dagar och är igång från 07 till sena kvällen. Men det är verkligen mycket fint jag får uppleva-
   Skönt att bo här på Bohusgården och vi bor alla i toppenrum med utsikt över Byfjorden och balkong.Så läckert-

 6. Så vackert, verkligen en plats värd en kunglighet. Och visst ser man att inspirationen kommer från Italien. Hoppas att du får det jättetrevligt i Bohuslän.

  1. Det var ett trevligt besök och bra med en inspirerande guide som gav oss en hel del “extra”- Miljön är verkligen vacker och rogivande.
   Tack! Första dagen på resan har gått väldigt bra och tur med vädret har vi.

 7. Vilken vacker miljö och vilket jobb det måste vara att hålla det i det skicket.
  Ifall du är intresserad av Crate Brewery och Hackney Wick skall du få en vägbeskrivning.
  Ta röda tunnelbanelinjen till Stratford, där byter du till Overground (orange linje). åk en station bakåt, efter att du lämnat Stratford så passerar du över en kanal. . Kliv av tåget och gå ned till vänster i tågets färdriktning, sen går du tillbaka till kanalen.
  https://cratebrewery.com/

  1. Miljön är verkligen vacker och rogivande och det var fint med en guidad tur. En bra sådan.
   Tack för din vägbeskrivning. Har skrivit ner den och vill gärna testa ett besök här.

  1. 😀 Visst är den! Och snyggt jobbat att få allt sänt till Sverige. Och visst var Axel Munthe bra på mycket-

 8. Vilken spännande läsning, och slottet är ju såååå fint ,verkligen italieninspirerat! Jag har aldrig varit där, så tack för rundvandringen.
  Men oj, ska du ut och resa igen! Jag som var lite intresserad av Kirunaresan inser att den får vänta då min man inte kan följa och spar pengarna till vår gemensamma resa senare i år istället.
  Ha det gott !
  Kram

  1. Besöket på Solliden i sällskap av en jättebra guide blev riktigt lyckat. Och jag tyckte både om slottet och parken. Har varit här tidigare men det var länge sen-
   Jadå, nu är jag i Uddevalla. Blev lite snabba svängningar här-
   Kiruna blir det också, den 28 juni, om nu inte SAS piloterna strejkar.
   Kiruna ligger ju kvar. Nja, inte helt, för man håller ju på att flytta stan. Men det kommer fler tillfällen.
   Tycker du gör helt rätt som sparar pengarna till en gemensam resa.
   Och via min blogg får du ju ändå komma dit-
   Kram

 9. Kommer ihåg veckotidningar med foton av Prinsessan Sibylla på Solliden
  med sina fyra döttrar, Margaretha, Birgitta, Christina och Desiree.
  Och sen kom den s.k. Hertigen, som blev kung. Flickorna var oerhört
  populära. Och söta var dom!
  Storslagna omgivningar och, som alltid, fina foton.

  1. Tack! Ja, dessa bilder i tidningarna minns jag också. Och det blev ett väldigt lyckat besök för oss här på Solliden.

 10. Vi passerade bara Solliden när vi var på Öland. Åker man med hundar på semester så blir fokus ett annat. Hade varit trevligt att promenera i parken, tack för den vandringen. Agave finns några stora även i Hyttnäs trädgård fast jag inte kände till namnet. Tycker de är rätt fula faktiskt, hihi
  Du ränner då kring med en farlig fart, men jag vet att du gillar det och trivs som fisken i vattnet när du får vara aktiv och uppleva saker. Själv har jag ågren över min lilla tripp men vet att jag kommer att tycka mycket om både Jämtland och sällskapet.
  Kram

  1. Nu blev det ju ändå en promenad i parkenpå Solliden här i bloggen- Roligt att agave finns i Hyttnäs. Instämmer i att jag inte heller tycker de är vackra men fascinerande eftersom de dör när de blommat. Ohc de måste tas in på vintern.
   Jag har ju knepigt med ryggen men är jag igång så hinner jag inte tänka på det. Och jag tycker ju resejobbet är så roligt.
   Kul för dig med en resa till Jämtland och det blir säkert jättebra.
   kram

 11. Intressant med bilder från Solliden – de flesta bilderna i media visar ju enbart kungafamiljen. Men växter i rader i balkonglådor tilltalade inte mej, precis. Var det här som Carl XVI Gustav brukade köra traktor, fälla träd och hålla på med sin yrkesdröm, jordbrukare? Eller var det på något annat ställe? Och de där agavekrukorna… Tur att det finns maskiner som kan flytta dem, och vinterförvaring där det är högt i tak!

  1. Parken på Solliden tycker jag är väldigt vacker och den är verkligen varierad och innehåller många olika avdelningar.
   Och det är just variationen jag fastnade för. Vår nuvarande kung har ju tillbringar sina somrar här så säkert har han varit delaktig i jordbruket i yngre år.
   Intressant med agaven för den brukar inte växa i Sverige och när den blommat dör den. Och just i Ölands speciella klimat trivs den väldigt bra. Men den måste tas in på vintern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *