Utflykter

Söderarm -En fyrplats i yttersta havsbandet i Stockholms skärgård

I gårdagens inlägg blev det en resa i resa; nämligen att ta sig hit ut till fyrplatsen Söderarm. Fyren ligger på ön Torskär i Roslagens yttersta havsband och på gränsen till Ålands hav. Och att ta sig hit kräver lite planering. För att förenkla det hela hade vi tittat Söderarmslinjens hemsida.Här fick vi förslag på olika resvägar och tidtabeller om man ville åka kommunalt från Stockholm. Själva båtbiljetterna bokade vi via visit Roslagen/Norrtälje turistbyrå. Turerna ut till Söderarm går tisdagar och torsdagar från ångbåtsbryggan i Kapellskär.  Och det är viktigt att boka biljetter i förväg eftersom den snabbgående båten tar 24 passagerare.

Ön Torskär i yttersta avsbandet och granne med Ålands hav ligger fyrplatsen SöderarmHär på ön Torskär, i yttersta havsbandet i Roslagens och Stockholms skärgård, ligger fyrplatsen Söderarm.

Söderarm AB

är nu en boende och konferensanläggning som har öppet hela året om och kan ta emot 25- 30 gäster som övernattar. Här det  finns också möjlighet att som privatperson hyra ett hus för övernattning och de finns i olika storlekar. Mer info om ön, boende och konferenser finns här.

1998 fick  Anngret Andersson en förfrågan av länsstyrelsen om hon junde tänka sig att åka med ut till Söderarm för att se vad de övergivna byggnaderna kunde användas till. Och de var övergivna sedan Sjöfartsverket lagt ner sin verksamhet 1997. Och sedan Anngret började tillsammans med Claes Håkan Jansson skissa på en verksamhet och Söderarms AB var startat. En del pappersjobb var det innan verksamheten kom igång för här hade det ju också varit ett militärt område. Husen har blivit rustade och man har behållit den tidstypiska inredningen.

Verksamheter som erbjuds här ute är väderberoende men möjlighet till fiske fiske, sälsafari, segling, olika båtturer och  fågelexkursioner finns.

Roslagen . Söderarm. Bryggan. Här finns också gästplatser för besökande båtar. Här vid bryggan på Söderarm lade vår båt till. Och i närheten finns också en gästbrygga om man kommer med egen båt.

Här  blandas klippor med grönska och en del blommor.

Fyrplatsen Söderarm och några av byggnaderna. Fyren skymtar i bakgrunden. Några av byggnaderna på Söderarm och i en del av dessa kan man övernatta. (Man hyr då ett hus eller en mindre stuga och de finns i olika storlekar och har lite olika utrustning)

Fyrplatsen Söderarm

har gamla anor och redan på 1600-talet har man på ett gammalt sjökortkunnat avläsa “udden av södra armen”. Och vid den södra armens spets byggdes fyren Just namnet Söderarm lär komma från alla öar som liksom armar sträcker sig ut mot Ålands hav.

Fyren kom i bruk 1839 . Söderarm var en gång i tiden både fyr och lotsplats och Torskär hade en bofast befolkning . Även fyren Tjärven, norr om Söderarm var bemannad och och de som skötte den där bodde här på Torskär.  Även en skola fanns och där gick som mest sju barn. Mer historia i korta drag om Torskär och fyren finns att läsa här.

Fyren släcktes 2007 eftersom Sjöfartsverket inte tyckte  den hade någon betydelse för den kommersiella sjöfarten.  Idag är den ett statligt byggnadsminne.

En Sjöräddningsstation kom hit ut 1984 och fanns kvar till 1997 och då försvann också de som var stationerade här.

Ålands hav. Fyrtornet på SöderarmSjälva fyrtornet på Söderarm är dryga 21 meter och lyshöjden var ca. 31 meter. Och det går fint att få en guidad tur uppe i fyren om man så önskar. (Kostnad 70kr/person. Vi avstod eftersom det är många trappor och min rygg inte riktigt gillar dem)

Dags för lunch. Några hade matsäck med sig men vi visste att det fanns frysta matlådor att köpa här ute så det blev en sådan. Det fanns många olika att välja på och även glutenfria och veganska. Matlådorna var rejäla och kostade 120 kr. Mikroungnar att värma dem i fanns också.

Lunch i det fria. Jodå, det fanns bord att sitta vid men med tanke på vinden 13 m/sek så sökte vi lä och hittade lite  här uppe vid fyren.

  Söderarm /Torskär under andra världskriget

Perioden 1939-1945 fanns  ca. 200 man som var stationerade här ute i olika baracker. Och eftersom detta är Sveriges sista utpost österut var/är läget här mycket strategiskt.

Här nere skymtar den vedeldade bastun som är belägen i en bunker från andra världskriget.  En badtunna finns med utsikt mot fyren och nere vid vattnet finns en naturlig “pool” bland klipporna.

Här är en kanontäckning. Liknande har man gjort och använt  runt om i Sverige för att täcka kustartelleriets  pjäser. Just denna är byggd i glasfiberväv och målad för att  helt passa in i naturen.När kanonen skulle användas lyfte man av glasfiberväven.

Fler hemligheter och bunkrar döljer sig här under marken.

Huvuubyggnaden på Söderarm heter Storm och har flera små matsalar och även en del gästrum.Här är Storm som är  huvudbyggnaden på Söderarm. Tornet är den f.d. utkiken. I byggnaden finns tre matsalar; Tornet, Lilla Matsalen och Frukostmatsalen med plats för 45 personer. Här finns också 6 rum med åtta bäddar.

Söderarms skärgård

sträcker sig över ett område mellan Kapellskär och Ålands hav. Här finns hundratals mindre öar, kobbar och skär och detta är verkligen ytterskärgård. Söderarms skärgård är 8 nautiska mil lång (ca. 15 km) och 4 nautiska mil brett. (Ca. 7.5 km) En nautisk mil är 1825 meter.

Långt ute här på Ålands hav kan jag skymta ett passagerarfartyg men i övrigt är det vi och havet. Absolut njutbart.  Och vi delar udden här  ett gäng måsar. Vi passade också på att spana efter havsörn men såg ingen denna gång.

Söderarm/Torskär och Ålands hav. Absolut njutbart. Tänk att vi ändå kom till Söderarm. Passerat helt nära har vi gjort många gånger, men nu så var vi iland. Och vi tänker oss tillbaka och då med övernattning.  

Lycka! Att äntligen ha kommit hit.

Tiden gick fort och det blev sent på eftermiddagen dags att åter ta båten tillbaka till Kapellskär- Och innan dess hann vi med att köpa kaffe och äta en  bit helt nybakad sockerkaka.

Tydligt skyltat var det.

 

30 svar på ”Söderarm -En fyrplats i yttersta havsbandet i Stockholms skärgård”

  1. Det blev verkligen en lyckad heldagstur och perfekt att vi nu kom till “skott” för att ta oss hit. I tankarna har vi varit på väg i flera år. Vi har ofta passerat här utanför med båt på väg till och från Finland/Åland men inte varit i land. Är ju så förtjust i Stockholms ytterskärgård. Ja, hela skärgården.

 1. Vilken njutbar utflykt och så fina bilder från den. Jag förstår att du avstod att gå upp i fyren med tanke på din rygg. Själv hade jag nog avstått på grund av svindel. Jag kommer ihåg förra sommaren när jag vacklade upp och ner i Falsterbo fyr. Det var så att jag höll på att slita loss trappräcket…

  Kram och ha en fin lördagskväll!

  1. Tack! Det blev verkligen så lyckat men jag har förr varit uppe i andra fyrar så det kändes helt ok att avstå. Tror ryggen var glad över det.
   Falsterbo fyr har jag bara sett men aldrig varit upp där. Antar att det inte är idé att ens tänka tanken. Och när du nu varit uppe där så räcker ju det.
   Kram och trevlig lördag-

  1. Vi är ju väldigt förtjusta i ytterskärgården så vi är så glada att vi nu kom ut hit till Söderam och kunde gå iland och spendera ett antal timmar här- Älskar naturen här och havet.
   Ja, blåser gör det här ute men det var ändå helt ok. Och perfekt för de som seglade.
   Jätteroligt med medaljerna i diskus! Verkligen.

 2. Fler äventyr på en gång – tre i/för en skulle jag säga. Söderarm som jag som sagt inte visste att det fanns är verkligen värt ett besök, inte minst på grund av öns militära bakgrund. Där kan man verkligen låta fantasin flöda. Jag gillar sådana miljöer.
  Kul att man bevarat byggnaderna och bedriver konferensverksamhet där. Skoj att se att anläggningen har överlevt pandemin. Det kan inte ha varit lätt att locka konferensgäster/turister till en öde ö med enbart två båtturer/veckan.

  1. Jadå! Lika bra att passa på. Här ute på Torskär och fyrplatsen Söderarm finns en hel del som upptog vårt intresse på olika sätt. Vad gäller konferenser här så ordnas det i samband med dem extra båtturer som ingår i konferenspriset. Annars skulle det nog bli knepigt. Tänkte också på att de överlevt pandemin. Bra gjort! Finns inte så mycket som distraherar. Mer än naturen.
   Vet också att det ordnas olika program sommartid och då är det specialturer som går. Vi skulle gärna ta oss hit ut en vinter för även vinterskärgården är väldigt fin.
   Roligt att se och veta att det nu i sommar i stort sett är fullbokat tisdagar och torsdagar på båten och många verkade köpa matlådor. Bra att stötta verksamheten lite extra.

 3. Är ju uppvuxen i skärgården här, skenet från Vinga fyr kunde man se skenet av hemifrån, kan vara därför jag gillar just fyrar.
  Målade sådana på duk ett tag och gav bort några, har ett par kvar som minne.

  Stort tack för denna skärgårdsturen, sådant gillar jag.

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Fint att vara uppvuxen i skärgården. Här är maken det, i Ålands ytterskärgård. Säkert är det därför du gillar fyrar. Just i Vinga har maken varit uppe men inte jag. Inte ännu. Kul att du målat fyrar och även har kvar några.
   Jätteroligt att du var med och Söderarm har ju en historia som är spännande och det är ju också intressant med kustartelleriet som funnits här.
   Önskar dig också en fin kväll.

  1. Allt var så bra som det kunde bli. Och bäst av allt var att vi kom hit. Fantastisk naturupplevelse!
   Kul att du var med.
   Kram

 4. Ja, jag är en älskare av fyrar, har sett några stycken.
  Söderarm kände jag till genom sjörapporten men inte mer.
  Det var ju ett fascinerande besök, som jag avundas er, verkligen. Kargt, men ändå så väl planerat med mat och boende.
  Trevlig lördag, stor kram!

  1. Vi är också förtjusta i fyrar och visst har vi besökt många under årens lopp. Men just här på Torskär och Söderarm hade vi inte varit iland. Men passerat många gånger. Lite roligt för på Höga kusten var vi vid fyren Skags udde och kanske blir det ytterligare fyrar i sommar. Vi var så glada över att vi nu kom hit. Och det fungerar ju så bra med bussar och båtar för att ta sig runt. Just kargheten uppskattar vi och vi skulle gärna vid tillfälle bo kvar här ute. Skulle gärna komma hit i vinter. Vore en speciell upplevelse. Men nu först lite andra turer som vi planerar.
   Hoppas du haft en bra lördag. Ostadigt här men en hel del att göra inomhus.
   Stor kram

 5. Vilken fin utflykt eller resa, intressant att se dina fina foton och få veta lite mer och att det fungerar att ta en tur. Vi har stuga 4 mil norr om Uppsala och där seglar havsörnen över huvudet, första gången undrade jag för det blev nästan mörkt, den flög så lågt och “susade” förbi över huvudet. Möjligen har de bon där också. Folk hört konstiga höga skrik i skogen och letat men tror det är örnen 🙂 den har extremt stora och tunga bon i så fall. Önskar dig en fortsatt fin helg.

  1. Vi var verkligen jätteglada över att vi nu tog oss i kragen och kom iväg. Vi har tänkt på det flera somrar men då varit för sent ute så båten ut till Söderarm har varit fylld. Men nu så. Det blev verkligen ett lyckat besök här ute och även resan ut och tillbaka till Kapellskär var häftig. Sedan tog vi båten genom Stockholms skärgård tillbaka till stan och det blev också en resa i resan.
   Vad spännande med en och kanske fler havsörnar hos er i stugan utanför Uppsala. Jag har ibland dett någon när vi åkte över till Åland och ute i Stockholms skärgård. Vet att det finns några på Fjäderholmarna men dem har jag aldrig sett.
   Önskar dig en fin söndag.

 6. Näst sista bilden är ju så vacker med solen som blänker i havet! Förstår att du / ni njöt av skärgården och Söderarm. Mat och hembakad sockerkaka är inte fy skam det heller. Vädret var det inget fel på heller, tur ni inte åkte idag, för idag kom det en hel del regn.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Vi är verkligen glada över att vi äntligen “kom till skott” att ta oss hit. Torskär är en liten ö men jag gillar verkligen kargheten här och att vara omgiven av Ålands hav. Och himla tur med vädret hade vi verkligen.
   Ha det fint du också. T
   Trevlig söndag!
   Kram

 7. Så fint! Förstår att ni gärna åker tillbaks med en övernattning också, ett väldigt härligt ställe!
  Fast jag skulle också ha nöjt mig med att titta på den fina fyren nerifrån 🙂

  Ha en skön söndag!

  1. Vi är verkligen glada över att vi nu kunde gå iland här och några timmar hade vi här ute i havsbandet. Min rygg ogillar numer dessa trappor upp /ner så det fick räcka med att se fyren från backen. Men utsikten här över havet var fin den också.
   Önskar dig också en fin söndag

  1. Södearm är ju i princip sista svenska utposten före Åland/Finland och ligger granne med Ålands hav. Vi har passerat många gånger med båt på vägen över till Åland och Finland men aldrig varit iland. Nu blev det äntligen av att vi kunde komma hit. Vi hade en strålande dag här ute och ön har, även om den är liten, en hel del historia och den karga landskapet här ute är jag väldigt förtjust i.
   Jättetrevligt att du var med.
   Önskar dig också en skön söndag.

 8. Så mysigt o fint att komma iväg 🙂 vackra bilder dessutom ..blir så glad i hjärtat av din blogg även om jag inte skriver så mkt ..ja vi kanske skall komma till Stockholm några dagar på semestern 🙂 kram fina

  1. Tack! En riktigt lyckad dag blev det här Stockholms ytterskärgård och just den delen är vi väldigt förtjusta i.
   Stockholm är en vacker stad hela året men den här tiden och om det är fint väder så är den nog allra bäst. Hoppas ni får till en resa hit under semestern.
   kram

 9. Oj, så många fina bilder från denna fantastiska utflykt! Ser verkligen trevligt ut och det skulle vara kul att komma dit någon gång 🙂
  Ha en fin söndagskväll!
  Kram!

  1. Turen hit var verkligen lyckad och hav och ytterskärgård är ju något jag verkligen tycker om. Och skyltar fanns det ju också gott om här på Söderarm.
   Vi har i tankarna varit på väg hit ut många gånger men bokat alltför sent. Nu hade vi tur och kunde komma med.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Vi är så förtjusta i Stockholms ytterskärgård och har länge haft tankar på att åka hit. Passerat, både med egen båt och på vägen till och från Finland/Åland har vi gjort många gånger. Men aldrig tidigare gått i land. Och nu blev det äntligen av. Ett verkligt lyckat besök!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *