Skyltar Utflykter

I havsbandet tillsammans med Skyltsöndag #325

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Idag blir det fokus på skärgårdskänsla och skärgård med nytagna bilder från veckans tur ut i havsbandet i Stockholms norra skärgård. Välkomna till fyrplatsen Söderarm på Torskär och med  Ålands hav som närmsta granne.

Fyrplatsen Söderarm på Torskär ligger ytterst i havsbandet och med Ålands hav som närmsta granne. Fyrplatsen Söderarm ligger ytterst  i havsbandet och med Ålands hav som närmsta granne. (Mer om Söderarm finns i länken)

På väg

Resan ut till Söderarm var en resa i resan. Vi startade i Stockholm och härifrån blev det buss till Norrtälje och vidare resa med ny buss till Kapellskär. I Norrtälje blev det lite väntan innan bussen till Kapellskär skull avgå. Och här fastnade jag genast vid de här skyltarna. En speciell busshållplats, Stadsröra,där bussen går från Centrum till Pereferin. Anledningen till att denna hållplats finns är ett konstprojekt ;”Berätta med krita”. Ett projekt som pågår  i Norrtälje mellan den 23/7- 12/8. Tanken är att man ska skriva ner vad som gör en glad. I den röda lådan på bänken finns kritor och trasor om man behöver skapa en ledig yta. Det verkade vara många som skrivit ner sina tankar så att sudda lite kunde kanske behövas.

En fantasifull busshållplats placerad på busstorget i Norrtälje.

Vår buss mot Kapellskär avgick i tid och den blev också en sightseeingtur genom vacker Roslagsnatur.

Bussen stannar vid Räfsnäs brygga (Rådmansö) och härifrån kan man ta Waxholmsbåtar både norrut och söderut, hela vägen  in till Stockholm.

Vi har en bit kvar till Kapellskär där vi ska stiga av bussen. Bussen fortsätter sedan tillbaka mot Norrtälje. Hållplatsen är vid den stora fartygsterminalen och härifrån är det en 10 minuters promenad ner till ångbåtsbryggan vid Kapellskär.

 Vid ångbåtsbryggan här i Kapellskär skulle den chartrade båten hämta oss och de andra som skulle ut i havsbandet, till Söderarm.

I havsbandet

vid fyrplatsen Söderarm på Torskär, vid kanten av Ålands hav kom vi att tillbringa några fina timmar.  Och beroende på det vackra vädret  blev dagen så lyckad. Å andra sidan kan man ju inte påverka vädret och man bokar resan innan. (Vi hade dock tittat på väderprognoserna)

Här ute i havsbandet vid Söderarm, Ålands hav, hade militären kvar sin verksamhet till 2004.Här ute i havsbandet hade militären mellan 1939 och 1945 en stor pågående verksamhet.  Och fram till 2004 fanns militär verksamhet kvar.

En helikopterplatta finns här på klipporna i havsbandet på fyrplatsen Söderarm. Ålands hav är närmsta granne. I havsbandet med Ålands hav som granne. Är så förjust i den här karga naturen. Här på klipporna finns plats för en helikopterplatta.

Och visst är det tydligt skyltat! Ön är liten så det är lätt att hitta men visst underlättar skyltarna.

Vi tar oss en titt både i museet och i den lilla butiken.

Söderarm och Torskär. Väldigt roligt med detta lilla nuseum här ute i havsbandet vid Ålands hav. Väldigt roligt med detta lilla museum här ute i havsbandet.

Museet är litet men en del saker, bilder och info finns som visar hur livet kunde te sig här ute  förr i världen.

Till sist, innan det var dags för oss att lämna Torskär tittade vi in i den lilla butiken.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

22 svar på ”I havsbandet tillsammans med Skyltsöndag #325”

  1. Tackar! Och en riktigt njutflykt var det.
   Önskar dig ett stort grattis och en riktigt fin födelsedag.
   Kram

  1. Tack! Blev så förtjust i Söderarm och skyltarna kändes passande i dag.
   Önskar dig också en skön söndag.

 1. Ovanliga, trevliga och vackra vyer och skyltar!
  Jag älskar att gå in på ett litet museum, även en gammal handelsbod.
  Ett litet äventyr, som generade skyltar dessutom!
  Trevlig augustikväll.
  Stor kram!

  1. Här ute är det så vackert och även skyltarna hade sin charm.
   Vi hade en fantastisk dag och gott om skyltar fanns det också.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Här sitter vi på balkongen och njuter av en skön kväll.
   Stor kram

 2. Snyggt skyltat igen i en härlig skärgårdsmiljö!

  Intressant att man inte – utan tillstånd – fick inneha sprängämnen inom det militära området. Fick man ha det överallt annars, kan man ju undra? Fast att inte få fotografera är ju mer triggande trots allt 😉

  Ha en fin kväller!

  1. Tack! Miljön här ute i yttersta havsbandet i Stockholms skärgård är verkligen en favorit. Och skyltar fanns det också gott om på Söderarm.
   Just den här skylten grunnade jag över men ansåg att den var inaktuell.
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Ytterligare en sightseeing tur och den tackar jag extra för:-)
  Vilken rolig idé men busshållplatsen. Det var ett helt nytt grepp. Himla kul! Om ni stannade på Rådmansö befann ni er rätt nära Susjos som är där i stugan just nu.
  Skrattade en aning när jag så förbudsskylten vid militärområdet. Visst kliar det i fingrarna att trotsa förbudet;-)
  Det där lilla museet och böckerna – så nostalgiskt och så väldigt charmigt!
  En annorlunda Skyltsöndag som jag gillar skarpt:-)
  Tusen tack för den och länken:-)

  1. Jadå! Har jag nu varit på vift så kan jag inte undvika att ta med skyltar från det jag ser. Och här ute på Söderarm var det mycket jag fastnade för. Hade ett bestyr med att välja skyltar.
   Idén har i Norrtälje vid busstorget var rolig och det var verkligen välskrivet på tavlan. I positiv bemärkelse.
   Vi passerade nära Susjos men bussen vek av nära vid Vreta handel och tog oss ner till Räfsnäs innan vi så småningom kom till Kapellskär-
   Tror att den militära skylten här är gammal men visst finns bunkrarna och en hel del militärt kvar på Söderarm.
   En annorlunda Skyltsöndag blev det men jag ville gärna dela med mig av Söderarm.

 4. Vilken riktigt bra resa! Det är så kul att upptäcka världen&värden i närområdet. En resa helt i min smak, jag njöt med er och gladde mig åt bilder och skyltar.
  Ha en fin söndagskväll!

  1. Vi var så glada att vi nu kom iväg hit ut till Söderarm. Har i tankarna varit på väg i flera år. Men då har vi varit för sent ute med att boka. Vi är ju väldigt förtjusta i skärgården och inte minst ytterskärgården och nu blev det en heldag här.
   Jättetrevligt att du var med och hade glädje av turen.
   Önskar dig också en fin kväll.

 5. Ja det var ett härligt återseende av skärgården. Trevligt att du passade på att fota skyltar medan ni var där. Visst är det den karga ganska ogästvänliga naturen som fascinerar mig också, och museet var gulligt. Jag läste ju ett praktverk om Sveriges fyrtorn för inte så länge sedan, då fick jag också frossa i skärgårdsnaturen.
  Tack för fina bilder

  1. Jag är ju så förtjust i ytterskärgården och att vi nu kom hit ut till Söderarm blev så lyckat på alla sätt. Jag fascineras av så mycket här ute och kargheten och det öppna havet inte minst. Intressant med den militära historien här och att mycket av det finns kvar och bevarat under mark.
   Minns boken om fyrarna. Något att ge maken i present.
   Jätteroligt att du var med hit ut.
   Kram

 6. Vilken kul busshållplats i Norrtälje där man kunde låna en krita och skriva lite. Å så trevligt med flera skyltar ute på Söderarm. Som sagt, en fin dag fick ni, väldigt skönt att slippa dessa rejäla regnskurar vi har haft idag, fast naturen är nog nöja med att få lite vatten.
  Ha en fin start på nya veckan!
  Kram

  1. Visst är den rolig! Och välanvänd- Besöket här på Söderarm blev så lyckat och vi är glada för att vi äntligen kom hit. Och regnet slapp vi.
   Önskar dig också en bra start på veckan och mindre regn.
   Kram

 7. Fantastisk utflykt du fångat så bra och konverterat till en skyltsöndag. Vackert 👍 En helikopterplatta så nödvändigt för säkerheten i flera bemärkelser 👌 Seglarknäcke lät intressant.

  1. Tack!Det blev verkligen en strålande dag här ute i havsbandet och vi var så glada att vi nu kunde komma iland. Har passerat många gånger och sett Söderarm på håll men nu blev det på plats.

 8. Fina bilder, det brukar vara fint väder sådär långt ut ifall lågtrycken med skurar kommer från sydväst vilket det oftast gör på sommaren. Regnet orkar inte ut över havet. Kul museum på Söderarm jag hade ingen aning om att det fanns ett sånt.

  1. Tack! Visst är det oftast bra väder så här långt ut och det var det ju. Museet var i liten skala men det är ju ön i sig också. Ändå roligt att se och läsa om Söderarm och öns historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *