Resor i Sverige

Järvsö – “Alltid-Vackert-Nära”

 Järvsö – “Alltid-Vackert-Nära” är en slogan som många tycker stämmer. Ett besök här kan alltid passa, vackert är det och tämligen nära Stockholm. Jag har varit här vintertid för skidåkning och sommartid  var jag här under några dagar  på “westernridning”, men det var många år sedan.

Under årens lopp har jag varit i Sveriges alla landskap och också besökt många platser. Men det finns mycket kvar att se och utflorska. Nu, i samband med mina jobbrelaterade resor är det extra roligt att dels komma tillbaka till platser där jag tidigare varit och dels attt ta stifta nya bekantskaper.

Järvsö, i Ljusdals kommun,  Hälsingland, med sina drygt 2000 invånare i samhället (i kommunen drygt 5000) har kommit att främst bli en turistort. Skidanläggningen, Järvsö zoo med nordiska vilda djur, kyrkan och Järvsö Stenegård lockar besökare, liksom “Caffären” och Lill Babs museum. (Kanske var det just Lill Babs som satte Järvsö på kartan.) Järvsö ligger vackert vid Ljusnan och naturupplevelserna och omgivningarna är vackra och så hela året om.

Skidanläggningen i Järvsö började byggas 1937 och då fanns det en nerfart och en lift, en bygellift där fyra,  fem personer släpades uppför backen. Poletter till liften köptes på den tiden på taxistationen.  Och sedan har utvecklingen gått framåt.

Järvsö, "Alltid-Vackert- Nära" ,Järvsö kyrka, kyrkönUtsikt ner mot samhället och Järvsö kyrka. 

Järvsö kyrka ligger på en ö, Kyrkön, och  är Sveriges största landsortskyrka. Kyrkan invigdes 1883  och ersatte den medeltida kyrka som tidigare fanns här. Den gamla kyrkan ansågs vara för liten och att bygga den nya gav förutom fler sittplatser i kyrkka också många arbetstillfällen. Vanligtvis placeras kyrkor i öst-västlig riktning men Järvsö kyrka fick byggas i nord-sydlig riktning för den var alltför stor att annars få plats på Kyrkön.  Kyrkan har idag omkring 1400 sittplatser vilket är ca 1000 sittplatser färre än den ursprungliga kyrkobyggnaden. Detta kommer sig av olika ombyggnader som kom till i slutet av 1800. Platsantalet är numer ungefär detsamma som det den medeltida kyrkan hade.

 Järvsö Stenegård, blev en ny bekantskap för mig. Den unge apotekaren Julius Brun köpte här i området två hemman i mitten av 1800- talet och inrättade här både apotek, läkarmottagning och ett mönsterjordbruk. Järvsö, vid färjeläget mitt emot kyrkan,  var då västra Hälsinglands samlingspunkt. Här ville Julius Brun skapa en hälsobefrämkande miljö och det tog drygt 30 år att få området med alla byggnader, trädgårdar färdigt. Området såldes vidare i  omgångar i början av 1900-talet och kom i slutet av 1960-talet att köpas av Ljusdals kommun. Tanken från början var att här skapa en hotellmiljö men så blev det inte utan ett hantverkscentrum växte fram. Numer är Järvsö Stenegård även  besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar där det går att få tips om gårdar att besöka m.m.

En stor och vacker park, örtagård, läkeväxtträdgård, caféer, restauranger, teater, gallerier och butiker ger besökare stor varaition. Många hantverkare från trakten har också sina ateljeer inom området där de dels arbetar och dels har sina alster till försäljning.

Hälsingegårdar, Järvsö StenegårdEn variant på en gammal Hälsingegård. De flesta av dem är röda men inte alla.

En s.k. kyrkobukett.

I parken/trädgården finns många avskilda och rogivande platser och denna grönskande hydda är en av dem. I örtagården växer 250 örter och till varje ört finns en beskrivning vad den kan användas till. Många av örterna är läkeörter och  även deras användningsområde finns beskrivet.

Att gå genom trädgårdarna här är också som att vandra i  svensk trädgårdshistoria. Här finns gott om gamla kulturväxter som varit vanliga och som odlats på gårdar från mitten av 1800- talet.  Även tips ges om man på egen hand vill börja odla. Besöket här uppskattades och jag kommer gärna tillbaka. mycket finns att se och uppleva.  Vad gäller tid att besöka Järvsö Stenegård passar det nog året om,men trädgårdavsdelningen lämpar sig bäst sen vår, sommar eller tidig höst.

Järvsö kyrka, Järvsö Stenegård, Järvsö - "Alltid-Vackert-Nära" En del av trädgården med Järvsö kyrka i bakgrunden.

 

 

34 svar på ”Järvsö – “Alltid-Vackert-Nära””

 1. Vilket intressant och givande besök. Kan tänka mig att det var en perfekt tidpunkt för besöket nu när semestertiderna snart är över. Själv måste jag erkänna att när jag hör Järvsö tänker jag allra först på Lill-Babs men nu fick jag lite mer kött på benen tack vare ditt inlägg.

  Kram och trevlig kväll!

  1. Jodå, Järvsö är nog mycket känt för Lill Babs med släkt och familj. (Lasse Berghagen har ju också skrivit några låtar som handlar just om Järvsö, men det finns mycket annat också.)
   Trevlig kväll önskar jag dig också.
   Kram!

 2. så klart finns det oändliga saker o platser att upptäcka o roligt för dig. Ja örterna verkar för mig intressant jag tror på sådant mer än mediciner 🙂 grönt är skönt 🙂 fina bilder o tack för färden kram å fin kväll

  1. Sverige har så mycket och jag har ju en fin förmån i resejobbet, men det är nog en förutsättning att man innan har varit i trakten för att kunna göra ett bra jobb. Sen har jag ju inte sett allt innan utan mycket är nya upplevelser som jag verkligen uppskattar.
   Tror du skulle gilla örtträdgården här.
   Kram!

 3. Vackra Järvsö, tack för att jag fick se lite sommarbilder därifrån-är ju bara där på vintern! Lill-Babs museum vill jag så gärna se, men det blir liksom inte av när vi är där och åker skidor. Järvsö zoo åker man förbi där uppe i backarna, och en TV på nya hotellet visade björnens ide där vi kunde se de små ungarna krypa omkring på mamma björn!
  Kyrkan brukar vi se från stugan på vintrarna, men Järvsö stenegård var något nytt för mig. Kram och ha en trevlig kväll!

  1. Visst är Järvsö fint! Och det både vinter och sommar, men väldigt olika. Är du där och åker skidor så är det ju så, men kanske om det är dåligt väder ett par timmar att du kan få till det med Lill Babs museum.
   Jag var just uppe vid de stugor jag tror ni hyr när jag tog bilden ner över kyrkan.
   Järvsö Stenegård var verkligen trevlig och det kan den nog vara även vintertid. Den var ny för mig också.
   Kram!(Varit ett dygn på Birka Paradise)

  1. Järvsö kyrka är verkligen vacker och den ligger så fint vid vattnet.
   Och visst har jag tur med mitt resejobb! Det är så roligt! Men mycket inläsnings och förberedelser är det, men så kul och intressant.

 4. Så många vackra platser det finns att besöka ,-)
  Vilket helt underbart hus den gamla hälsinggården ,-)
  Järvsö har jag aldrig besökt, men ser ju på bloggen många vackra platser och det är ju bra, om man skulle vara nära vid någon resa.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst finns det mycket fint att se och fina platser att besöka i Sverige och i sommar i samband med mitt resejobb har jag ju varit runt en del. Verkligen roligt och givande.
   Och visst är det bra att via varandras bloggar kunna resa men ändå vara hemma.
   Tänker mycket på dig och de dina.
   Kram!

  1. Tack! Jag har jobbat en del i sommar just som guide/reseledare och flera trevliga resor i Sverige har det blivit

 5. Den trädgården var intressant!Det här med örter och hur de använd(e)s är mycket intressant, tycker jag.

  Jag gillar verkligen den helt vinindränkta kojan. Tänk att ha en sådan vid dagis!

  1. Avdelningen med både örter och beskrivningarna hur de användes var jättespännande, likaså att se de växter/grönsaker m.m. som förr odlades på svenska gårdar på 1800- talet och hur man odlar dem idag. Även Julita Gård i Södermanland har liknande odlingar.

   Här i parken fanns många liknande “kojor” och i olika varianter och som hade stolar där inne att sitta på för ren avkoppling.
   Och här i parken var det så tyst, behagligt och lugnt.

   I Enköping finns också en en stor park – Drömparken- som också är speciell på många sätt och väl värd ett besök. Har skrivit om den här-http://akker.blogg.se/2016/august/dromparken-2.html

 6. Jag har åkt igenom där några gånger… tillhör inte mina vanligaste genomfarter… men provar ibland 🙂 Jag har ett kort från Lill-Babbs hak. Annars har jag en nära kompis som nyligt flyttat dit, de hör vargarna yla vissa kvällar… så visst ska jag ta mig ett besök 🙂 Kanske jag hinner i år… Vill till Värmland också… sedan har jag kurs i huvudstaden v 39 och ett besök på Globen kort därefter (Lady Gaga med dottern) sedan siktar jag på “Mick & grabbarna” på Friends Arena också då…

  1. Kan tänka mig att du passerat här och att höra vargar öf®stod jag också att man kunde då och då. Passerar du Järvsö så titta gärna in på Järvsö Stenepark, väl värd ett besök tycker jag.
   Så mycket roligt du har framför dig med kurs i huvudstaden, Lady Gaga på Globen (då kan jag vinka- i alla fall nästan)
   Friend´s med Mick och grabbarna låter toppen.
   Inser att jag får öka takten…

 7. Lill Babs har väldigt god smak måste jag säga. Har alltid förknippat Järvsö med just Lill Babs. Den gamla Hälsingegården och kyrkan är verkligen fina. Men jag håller inte med dig om att det är tämligen nära Stockholm. Jag menar det är ändå dryga 315 kilometer dit;-)

  1. Nära och nära, förstår dig helt. I Norrland räknas denna sträcka nästan som “nästgårds”. Men allt är relativt. Man åker ju inte direkt hit över dagen, även om jag gjort det ibland förr för att åka skidor. Numer övernattar jag om det blir en tur dit i vinter.

  1. Järvsö, liksom Hälsingland i stort, och hela Sverige, har mycket fint att erbjuda och jag har ju haft en väldig förmån att kunnat göra det på arbetsid.Fullt föerståligt att antal turister till Sverige ständigt ökar.
   kram!

 8. Oj vad vackert! Sverige har verkligen otroligt många fina ställen att bjuda på 🙂

  När det gäller slogans så gillar jag den som Byske har (hade, i alla fall när jag växte upp):
  Byske är bäst!
  Kort och koncis 😀

  1. Byskes slogan vinner nog! Och en sligan är en slogan….
   Jag har ju haft förmånen att se mycket av Sverige i sommar och det har jag verkligen uppskattat. Och hyfsad tur med vädret har dte också varit när jag rest. En klar fördel.

 9. Så fina bilder och tack för att vi fick följa med till Järvsö. Det är ju Lillbabs man tänker på när man hör det. Kul med lite historia, du är så duktig på det ? Ha en skön dag och stor kram till dig. ❣️

  1. Tack!Hälsingland är vackert överlag och Sverige, runt om, har så mycket fint att erbjuda. Visst ätnker en i Järvsö på Lill Babs, men det finns mer….
   Kram och trevlig start på veckan.

  1. Det finns mycket vackert att se i Sverige och man får börja i lagom takt. Norrland är väldigt fint och jag kan varmt rekommendera Höga Kusten från Härnösand till Örnsköldsvik. Hälsingland har också mycket att erbjuda liksom andra delar av landet.Hopas att du får tillfälle att ta en tur norrut.

 10. Trakterna kring Järvsö är verkligen vackert – vi har stannat där ett par gånger. Tyvärr har jag missat Järvsö Stenegård, så stort tack för tipset! Har googlat och kollat deras hemsida och det verkar väldigt intressant med mycket att titta på.
  Kram

  1. Nu var det ett tag sedan jag var här och då var det vinter, men visst är det fint runtom i Hälsingland och järvsö inget undantag. Jag tror du skulle tycka om trädgårdarna här i Järvsö Stenegård och alla växtersom finns. Även hantverkscentrat hade mycket att bjuda på.
   Jag hade heller inte hört talas om detta tidigare, men jag återkommer gärna hit.
   Kram!

 11. Så vackert! Så många härliga bilder.
  Jag har bilat förbi Järvsö men inte stannat till och sett på allt det fina som finns. Skulle gärna vilja åka dit och titta på Lill-Babs museum. Ditt inlägg fick mig att längta dit ännu mera.
  Så härligt kyrkan ligger och vilken utsikt där uppifrån berget.
  Du är så duktig och bra på att förmedla fakta och intressanta uppgifter om platser så det känns som om man har en plats i din buss.
  Ha det fint och varm kram från mig.

  1. Stort tack! Och du har alltid en plats i bussen ska du veta. Så trevligt att “ha dig med”. Järvsö är helt klart värt ett stopp och jag tror du skulle tycka mycket om att strosa runt på Järvsö Stenegård. Kyrkan är också väldigt vacker och sevärd och detta kan lätt kombineras med Lill Babs museum.
   Önskar dig en fin tisdah och fortsättning på veckan.
   Kram!

 12. Jag måste erkänna att för mig har Järvsö varit Lill Babs och inget annat! Har inte kunnat föreställa mig omgivningarna. Där har tidningarna gjort ett bra jobb eller inte.
  Tur att såna som du finns och kan visa annat! Kram

  1. Du vet all reklam är bra reklam. Men jag visar gärna annat än det tidningarna visar. Och Järvsö har mycket om man nu är där i närheten- och vi var ju på resa i Hälsingland så ett stopp här blev väldigt lyckat.
   kram!

 13. En nästan helt vit fläck som du täppte till lite. Själva “ordet” är så starkt förknippat med artistnamnet Lill-Babs. Där verkar vara vackert. Vad bra att du kan förena nytta & nöje. Är det ett speciellt bussbolag du jobbar åt? Eller är det en “organisation”?
  Kram nyfikna Bosse som undrat sedan jag plötsligt noterade att du hade börjat jobba igen.

  1. Järvsötrakten är som hela hälsingland väldigt vackert naturmässigt och även omväxlande. Ett spännande landskap med mycket historia-
   Jga jobbar åt en resebyrå och tycker verkligen detta nygamla jobb är så roligt. (Har ju arbetat i Stockholmsområdet som guide/reseledare lksom även utomlands. Och att nu på ålderns höst hamna här igen är så roligt.) Mycket att läsa in är det men kunskapen är inte tung att bäramed sig. Tursamt nog har jag besökt alla landskap så det hjälper till förstås. I sommar har det blivit en del resejobb och lite blir det i höst. Men inom det “rimliga”.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *