Resor utomlands

Salzburg i Österrike – En nygammal bekantskap

Igår morse lämnade jag Stockholm/Arlanda i strålande sol och ett par timmar senare landade vi i ett något mulet München. Härifrån blev det vidare resa med buss i ett par timmar. Och visst var det till Salzburg i Österrike jag skulle. (Jag såg i kommentarerna att flera gissat på det.)  Så här i stan och i omgivningarna runt om kommer jag alltså att spendera min kommande vecka.

Ett par mil kvar till Salzburg. Här har vi just passerat gränsen mellan Tyskland och Österrike.Ett par mil kvar till Salzburg. Här är vi just lämnat Tyskland och kört in i Österrike. 

I Salzburg

med omgivningar ska jag alltså tillbringa den kommande veckan. Här har jag varit några gånger tidigare men då på kortare visiter i samband med att vi varit på skidresa i de Österrikiska Alperna. Den här gången ska jag bo i Salzburg, i gamla delen av stan och härifrån göra diverse utvikningar till de vackra alplandskapen runt om.

Från flygplatsen i München, (ligger ca. tre mil nordost om stan) och till Salzburg körde vi på småvägar genom ett grönskande och väldigt vackert landskap. Vi hade ingen brådska utan resan mellan städerna var ju en resa i resan. Har man bråttom så finns ett par snabbare vägval där man  till största delen kör på Autobahn.

För oss tog resan mellan flygplatsen i München och Salzburg i Österrike dryga tre timmar och då inkluderat ett stopp på 30 minuter vid gränsen. 

Salzburg med sina ca 150 000 invånare är en ganska vidsträckt stad men den gamla delen ligger tämligen samlad. Och det är i den gamla delen vi bor.

Vårt boende för veckan i Salzburg är hotell Goldenes TheaterMitt  boende för veckan i Salzburg är Hotel Goldenes Theater.  Lite roligt är att ägarna är ett svenskt par från Gävle.

Incheckad på hotellet och har fått ett rum som är både rymligt och fräscht. 

En promenad skulle jag hinna med före middagen. Och att strosa här längs den bilfria gatan “Linzer Gasse” var som att förflytta sig långt bakåt i tiden. Ja, än längre tillbaka än när jag var här senast- för sådär en 20 år sedan.

Linzergasse i gamla delen av SalzburgLinzergasse i Salzburg.

Jag hade fullt upp att titta. Huvudet rörde sig som om den tillhörde en uggla. Här Linzer Gasse. Bara skyltarna och gatlyktorna kan man titta länge på. Och husen med alla detaljer. Jag drog mig mer mot vattnet, floden Salzach och stod på en av alla broar och bara tog in atmosfären.

Floden Salzach rinner genom Salzburg och bildar längre upp gräns mellan Tyskland och Österrike. Floden Salzach, ca 220 km lång, rinner genom Salzburg och utgör också gräns mellan Tyskland  och Österrike.

Någonting att äta

blev det också. Middag på ett litet bryggeri, S´Kloanste Brauhaus alldeles i närheten av hotellet.

Är man i Österrike så är man. Det blev  schnitzel  med potatssallad, lingon och öl bryggt här på restaurangen.En rejäl portion så hälften blev lagom för min del.

 

Det blev dessert också. Glass, vispgrädde, kiwi och en liten “dessertknödel” med hallonfyllning. (En friterad kaka som kan påminna om det vi kalla “munk)

 

Nu har en ny dag infunnit sig, lördag. Min nya lättviktsryggsäck är packad och efter frukost ska jag ge mig ut och tillsammans med en guide och titta mer på Salzburg. Just nu regnar det ganska rejält men kanske drar regnet vidare. Om inte, så  är det bara att ta på regnponchon och “gilla läget”.

 

33 svar på ”Salzburg i Österrike – En nygammal bekantskap”

 1. Klart att det fick bli en schnitzel men min erfarenhet är också att portionerna brukar vara gigantiska och det är mättande mat. Hoppas det blir en givande vandring i dag med ett hyfsat väder i alla fall. Även om det finns bra kläder så är det en fördel med sol 😀

  Ha en härlig dag!

  1. Nu har jag lärt mig att jag ska be om en “seniorportion” och det känns som en god idé. Jag vet ju att maten inte direkt är så “lätt” i den här delen av Europa, men tänkte att den kanske hade “lättat” lite. Men inte vad jag sett hitintills. Även lunchen idag var mäktig. Österrike måtte vara paneringarnas land.
   Regnet upphörde vid lunchtid och det kändes bra. Nu ser jag t.o.m. lite blå himmel utanför hotellfönstret. Hoppas den håller i sig tills i morgon.
   Det har varit en jättebra dag men så roliga upplevelser. Ser fram emot morgondagen med en vända upp i bergsbyar och en båttur på Wolfgangsee. Jodå, vi ska till världshuset Vita hästen.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Undra på att jag inte visste vart du var på väg Ditte! Läste ditt inlägg och tänkte försöka googla fram var du befinner dig eller vart du var på väg, men så kom annat emellan. Nu vet jag och det ska bli väldigt roligt att följa med på dina vandringar och äventyr i Salzburg och allt annat som du säkert besöker. Ha det innerligen fint och njut av vistelsen!

  1. Nej, ibland händer saker och ting snabbt. Så var det med denna resa. Salzburg är för mig en nygammal bekantskap. Har varit här en del förr när vi ålte skidor i de österrikiska Alperna. Men det är väldigt länge sedan.
   Idag har vi gjort Salzburg till fots men mycket historia, kultur och så Mozart förstås- Och imorgon blir det trakterna av operetten “Vita hästen”, en båttur på Wolfgangsee och lite alpbyar som är på programmet.
   Och jag njuter. Tyvärr har solen lite ledigt just nu, men det går bra ändå.
   Ha det fint du också.

 3. Ja gamla kvarter är väl att föredra om man nu inte bara ska från punkt A till punkt B snabbast möjligt.
  Föredrar gamla kvarter när jag är utomlands med mysiga restauranger och vad det nu kan vara.

  schnitzel är ju grejen 😉

  Ha det fint.

  1. Här är det nog bara gamla kvarter, har inte sett några andra. Men jag vet att det finns modernare utanför stadskärnan. Mysiga restauranger, barer och caféer är det gott om . Och god öl som bryggs lokalt. Om man nu gillar öl förstås.
   Ja, schnitzel är ju typiskt för Österrike. Men de kunde för min del ha varit betydligt mindre. Har nu lärt mig att be om en “seniorportion”. De är mindre.
   Önskar dig en fin helg! Och jag ska fortsätta att ha det riktigt bra.

  1. Tack! Och fina upplevelser blir det. Salzburg är en väldigt vacker och “hanterbar” stad där det går fint att ta sig fram till fots. Detta är ju Mozaerts stad och det märks verkligen.
   Tyvärr har solen lyst med sin frånvaro både igår och idag på förmiddagen. Och i morse regnade det en del. Nu tränger solen igenom som stan får ett helt annat lyster. Men nu är ja hemma efter 14 000 steg så det får räcka med att titta ut genom hotellfönstret.

  1. Ja, verkligen. Vi har ju ingen brådska utan det går att ta in det man ser och upplever och dessutom sortera det. Viktigt tycker jag. Idag har vi gjort stan till fots med en toppenguide så det blev totalt 14 000 steg. Jag tog en del extra på eftermiddagen…
   God mat, men väl kraftig för min smak.Men så är det med maten här…
   Stor kram!

 4. Har man lingon till maten där? Oj, trodde i min enfald att det var ett svenskt påfund!

  Väldigt vackert, det är så man kan se kvinnorna komma i krinoliner där på Linzer Strasse.

  Hoppas ni klarade er från de värsta skurarna.

  1. Jadå, ganska vanligt både i Österrike och södra Tyskland liksom i de baltiska länderna. Jodå, barockhusen ligger tätt men krinolinerna har jag hitintills bara sett i skyltfönstren. Jo, då vi idag besökte Mozarts födelsehus fanns det tavlor med damer i krinoliner.
   Regnet övergick efter någon timme till lätt duggregn och på eftermiddagen upphörde det. Molnen gav även lite plats åt blå himmel. I morgon nya äventyr och de sker en bit upp i alptrakterna.

 5. Du ser ut att ha fått det bra i Salzburg, härligt! Mat och dryck är viktigt så du har redan fått smaka läckerheter.
  Spännande att ser vad du tar dig för.
  Stor kram!

  1. Jadå! Verkligen! En jättefin stad och den är lika fin som jag minns den. I mitt tycket känns maten, här som på sina sällen, i den här delen av Europa tung så man får sovra. Och gigantiska portioner är det. Men nu har jag lärt mig att man kan be om “seniorportioner”. Kul också att ta fram tyskan och det går riktigt bra.
   En hel del finns på programmet och idag har vi gjort Saltzburg till fots och det grundligt med en fantastisk guide. Detta är ju Mozarts stad och det går igenom i mycket.
   Stor kram!

 6. Vilken härlig start på resan! Minus regnet då, hoppas det upphör!.
  Din efterrätt ser god ut, men det liknar en gubbe som fått ena ögat smashat och är väl sådär lagom glad över det med tanke på minspelet… 😉 (Jag har nog sett alltför många stenar nu som triggat min fantasi 😉 ).

  Ha det fortsatt toppenbra

  1. En riktigt bra start blev det. Och regnet upphörde efter lunch. Bra så. Här i stan finn så mycket att se och uppleva och fint väder är mer trivsamt.
   Maten här är ju god men mäktig och är då inte min grej, men man kan be om seniorportionerså det ska jag göra i i fortsättningen.
   Vad gäller desserten så instämmer jag. Men god var den.
   Ha det bra ni också.

 7. Tiden verkar ha stått still i Salzburg, vilket är nog så skönt faktiskt. Å Schnitzel är såklart ett måste. Å om du gillar sött så kan du testa Salzburger Nockerl. Då portionerna i Österrike och Bayern är ungefär dubbelt så stora som här hemma kan du alltid nöja dig med en barnportion;-)

  Kul att bo mitt i stan, nära till det mesta. Hoppas vädret skärper till sig nu!

  1. Jag tycker också det. Nu ser jag dock betydligt fler japanska och kinesiska turister än jag sett här tidigare så något har hänt. Nu har jag lärt mig att be om en “seniorportion” och det ska det bli i fortsättningen. Gillar inte att lämna/skicka tillbaka mat. Ibland kan jag gilla sött så en lite Salzburger nockeln få jag prova och då kanske på stans och kanske Österrikes äldsta kaffehus, “Tomaselli.”
   Vädret blev bättre efter lunch och sent på eftermiddagen kom lite blå himmel fram. Idag har vi verkligen gjort Salzburg till fots och resultatet blev 14 000 steg. Och i morgon blir det natur. Om det blir djur vet jag inte.

 8. Javisst, varför inte? Salzburg är en riktigt mysig stad om man ger den lite tid. Har varit på besök både vinter och sommar, men det jag minns mest är då vi smet makens 40-årsdag. Vi var ett gäng från hans företag, på skidresa i Badgastein. Alla hade bespetsat sig på fest och firande av chefens födelsedag…men vi, undertecknad och huvudpersonen smet iväg till Salzburg för en egen “tet a tet”. Härliga minnen som du väcker till liv…och kvällen kom vi förstås inte undan…som tur var.

  1. Tänk, jag har blivit riktigt bra på att fånga en del av det nostalgiska. Och kanske var det bra att ni inte kom undan födelsedagskvällen. Salzburg har jag besökt många gånger men då oftast över dagen eller ibland över natten. Men nu har jag “boplats” här på ett jättetrevligt hotell i gamla delen av stan så det blir en mer noggrann titt här. Har jobbat på bra idag med 14 000 steg.Vi har haft en svensk guide, bosatt i Linz, sedan länge, som visat oss alla guldkorn i stan. I morgon blir det bl.a. Salzkammergut, St: Gilgen (där har jag varit och åkt skidor) en båtttur på Wolfgangsee och Bad Ischl. En vandring av modell kortare vill jag också hinna med här uppe.
   Hoppas på att det i alla fall blir uppehållsväder.

 9. Hej där nere i Alperna! Minns att jag landade i Salzburg när jag skulle till BadGastein för många herrans år sen. Österrike är såå vackert. Hoppas nu inte att Alperna börjar tina upp i första taget, men vissa oroväckande indikationer finns ju. Jag följer så gärna med på en härlig tur , ska du vandra i bergen? Ja den som följer bloggen lär få svar, och det gör jag förstås!Kram

  1. Hej där! God sen kväll. Har idag vandrat 14 000 steg i denna vackra stad som delvis fylldes av regn på förmiddagen. Men glädjande nog uppehåll på eftermiddagen. Allt blir så mycket vackrare i lite ljusare väder. Vad gäller tinandet av Alperna så tänker jag personligen inte bidra till det. Däremot hade jag tänkt mig ut på en heldag i morgon men både vandring modell kortare, båttur och en del annat smått och gott. Eventuellt stort och gott.
   Du är välkommen med. Så roligt! Tror skratten blivit många om du varit med.
   Kram och natti

 10. En fin start på semestern … mycket att titta på och god mat – det är viktiga saker det! Maten ser god ut – schnitzel – mums!
  Ha nu en bra fortsättning – jag ser fram emot fler bilder!
  Kram

  1. Det har börjat väldigt bra och jag ser verkligen fram emot resten. Salzburg är en så vacker stad med fantastiskt fina omgivningar. Så idag blir det en njutflykt. Mer kommer.
   Kram

  1. Jag är i vackra Salzburg och njuter av kultur, god mat och dryck och fantastiskt vackra omgivningar. Och så trevligt att du är med-
   Stor kram

 11. Jasså där nere hittar jag dig nu, det låter som ett utmärkt resmål för dig som gillar historia, kultur, att röra på dig och se vacker natur. Log åt ditt foto på schnitzeln, åt en liknande idag på ett matställe i min närhet. Då pratade vi om äkta wienerschnitzlar av kalvkött som är såå goda! Fiffigt med pot.sallad till, jag fick kokt potatis och eftersom jag inte gillar så, speciellt brunsås som erbjöds så blev det lite i torraste laget…
  Nu ser jag fram emot fina vyer i regn och rusk eller hellre i sol från blå himmel. Okej då några cumulusmoln är väl tillåtna?

  1. Här börjar jag nu tröttna på det panerade som är vanligt här . Mne man får ta sedan dit man kommer. Och mat finns det gott om. Mne nu blir det barn/seniorportioner för min del. Jag kan ju inte äta så här stora portioner. Sen är det förrätt och efterrätt dessutom.Kul att du sympatiäter schnitzel med mig. Men din är nog mindre . Och visst blir den lätt torr. Här är det citron till. Möjligen.
   Idag har det bara regnat på eftermiddagen skönt så. Och i morgon kommer lite vyer från dagens njutflykt.
   Kram!

 12. jag kommenterade visst schnitzeln i fel inlägg, haha, så blir de4t när man läser flera inlägg på en gång. Men du fattade nog. Gillar de gamla snirkliga metallskyltarna, hoppas de får en renässans på andra håll också. Fast, de kanske inte skulle se lika bra ut på en skyskrapa…
  Kram

  1. Sådant spelar ju ingen roll alls. Och jag fattar. Jag blev helt såld på dessa fina gjutna skyltar som även om de är nygjorda är tillverkade i gammal stil. Förr kunde ju folk inte läsa och då beskrev skyltarna vilken sorts butik det var. Tror nog att skyltarna passar här i sin miljö- Men jag har sett liknande idag när vi besökt andra städer och byar. Men det är ju inga höghus dör de finns.
   Kram

 13. Jag har varit i Salzburg för länge, länge sedan, men bara över dagen. Minns att det var en mysig stad och så är det ju Mozarts stad. Jättefin ryggsäck… fin färg och verkar lätt och praktisk. Ha en fortsatt fin resa!
  Kram!

  1. Tack! Jag har besökt Salzburg tidigare när vi varit i närheten för att åka skidor. Men nu är det ju en längre tid.Det är verkligen en fin stad och så ren. Inget skräp eller fimpar ligger på gatorna och inget fult klotter har jag heller sett.Och att det är Mozarts födelsestad märks tydligt- Nu när jag är här längre blir det också en del trevliga utflykter och att se sig om här i de vackra omgivningarna är extra roligt.
   Ryggsäcken är så bra. Supernöjd med den.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *