Resor utomlands Spanien

Plaza Mayor, Madrids huvudtorg

Att promenera runt i Madrid är som att hela tiden befinna sig på olika museum och där föremålen ständigt växlar mellan det gamla och det moderna. Staden är också fylld av olika torg och öppna platser och de har alla något att berätta. Vi bor alldeles nära ett av torgen Plaza Mayor, Madrids huvudtorg, och har under dagen hamnat här flera gånger. I övrigt har vi avverkat sådär en 17 000 steg och hunnit se och uppleva mycket. Och jag delar med mig efter hand.

Vi kom till Madrid i går kväll och gav oss då genast ut för att ”smaka på stan” och även då passerade vi över Plaza Mayor ett par gånger på vägen hem till hotellet.

Plaza Mayor i MadridPlaza Mayor består numer av sammanbyggda trevåningshus runt ett reklangulärt torg. Byggnaderna kantas av olika barer och restauranger och här är ständigt folk i rörelse.

Plaza Mayor

Ursprunget till torget går tillbaka till 1400- talet då det utanför staden hölls olika marknader. Men när det spanska hovet i slutet av 1500- talet flyttade till Madrid så lät den spanske kungen, Filip II, bygga om platsen och gamla byggnader som låg här revs och nya byggdes upp. Byggandet drog ut på tiden och först i början av 1600- talet var torget färdigbyggt.

Olika bränder har förstört torget och byggnaderna och efter den senaste branden på 1700- talet sänktes hhöjden på husen från fem till tre våningar. Detta av säkerhetsskäl.

Torget är rektangulärt och är ca 130 meter långt och 94meter brett. In till torget, från gatorna runt om, leder nio större valv. Runt hela torget och byggnaderna där finns med jämna mellanrum valv och arkader. Förutom barer och restauranger finns det i bottenvåningarna olika butiker och en större turistinformationsbyrå.

En staty finns på torget och det är av den spanske kungen Filip III (son till Filip II som lät uppföra torget.

PÅ husen vid Plaza Mayor finns drygt 240 balkonger. På byggnaderna runt torget finns mängder av små balkonger och de lär upgå till närmare 240 stycken.

Vackra detaljer finns. Vackra detaljer och utsmyckningar finns på alla hus.

Även här finns den spanska flaggan uppsatt som en symbolisk gest. Och man ser dem överallt nu i Madrid.

En av de nio större portaler som leder in till Plaza Mayor.Var förbi här en sväng i kväll också.

”Hemma på våran gata”, bara ett stenkast från Plaza Mayor. Mysigt att skå sig ner här också i den ljumma kvällen, +29 klockan 21.

 

 

 

22 svar på ”Plaza Mayor, Madrids huvudtorg”

  1. Tack! Och mer kommer! Och jag tror vi har hittat det frukostställe du rekommenderade. Vi trivs jättebra och njuter verkligen av staden. Inte för varmt heller. För många steg blir det fast vi har gångavstånd till allt.
   Stor kram!

 1. Även om torget är imponerande och vackert så ser det minst lika mysigt ut vid er gata. Vilken härlig värme dessutom att njuta av. Bara det inte blir för varmt dagtid bara…

  Kram och ha det fortsatt gott i storstaden!

  1. Vi har allt inom räckhåll. Och det är bra! Och vår gata är verkligen mysig och lever upp efter klockan 22. Men vi har flera dörrar ut mot balkongen så det är helt ok. Och Madrid är ju en storstad med sena vanor.
   Dagtid har det fungerat bra och det finns mycket skugga att tillgå. En bra tid nu att vistas här.
   Vi njuter på.
   Kram!

 2. Ljumma kvällar saknar jag från sommaren, det var mest blåsigt o kallt så vi satt inte så ofta på balkongen, fint är det, vilka färger! ,-))
  Rent ser det ut.
  Utsmyckningar på hus det är otroligt tjusigt.
  Att inte ha så många våningar är ju bra, tycker dom bygger för högt nu!
  Härliga bilder,
  Ha det jättefint
  KRAMPrimrose ,-)

  1. Här är det fortfarande ljumma kvällar och det är lätt att dröja sig kvar ute på stan. Jag upplever också Madrid som en världigt ren stad och det är gott om rejäla spotunnor utplacerade. Ser också att hundägare är duktiga på att plocka upp efter sina telningar, vilket de inte direkt är i Torrevieja, även om det där blivit bättre.
   Jag har fastnat med blicken uppåt för det finns verklige sp vackra utsmyckade hus. Och detaljerna…!

   Här blev det bra med tre våningar efter sista branden. Och inne i Madrids centrum är det inte direkt så höga hus.
   Vi fortsätter att ha det bra och upptäcka stan.
   Stor kram!

 3. Hej Ditte!
  Ja det ser verkligen mysigt ut och vilken plaza 😀 Fantastiska hus!
  Roligt att få se allt och än har vi inte sett nog förstår jag.
  Kram P ♥♥

  1. God efetrmiddag! Nej då, långt därifrån. Mycket mer kommer och vi ligger i och på. Madrid gillas högt!
   En härlig stad!
   Kram!

 4. Så jättetrevligt att få följa med runt på Madrids gator! Viket pampigt torg och så fina gamla hus! Skulle säkert gilla att gå runt där med kameran 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Väldigt roligt att du är med. Tänkte på dig när vi idag passerade en butik med svampar. (Dock inte ätliga utan konstgjorda…)Så du är med.
   Kan tänka mig att du skulle tycka om att gå runt här i madrid för det är en så ren stad och med så mycket fint överallt.
   Kram!

 5. Njuter madridisk sfär via dig:-)
  Vilka byggnader!
  Du upplever på ditt sätta att vara närvarande där du är och ta reda på 🙂
  Gott å ha dig!
  Stor kram åt er båda!

  1. Här skulle du verkligen trivas. Så mycket vackert runt oss. Jag försöker med alla sinnan vara närvarande och ta in det jag kan.
   Roligt att du är med mig.
   Kramar från oss till dig.

 6. Madrid är verkligen en härlig stad! Underbara bilder! Men det där med balkongerna på Plaza Mayor… Dom LÄR uppgå till närmare 240 stycken? Jag tycker du ska kontrollräkna ikväll 😀

  Ha det fortsatt toppenbra!

  1. Tack! Räknade balkongerna och kom till 237 så på ett ungefär var det rätt. Gjprde ig¨r ett överslag och kom då till 240 så det var ju nära…
   Var dit en sväng idag också- bor ca 200 m därifrån.
   Och visst är Madrid en härlig stad och nu i dagarna start extrabevakad- Känns tryggt.
   Och vi fortsätte med att ha det bra.

 7. Mäktigt, pampigt och samtidigt ”hemtrevligt” och mysigt:-) Vet att det finns massvis med fantastiska parker i stan också, hoppas ni får tillfälle att upptäcka några av dom. Såg på BBC:s vädertjänst att ni kan njuta av 30 grader i den spanska huvudstaden. Tur att där finns massvis med pitstops:-)

  PS. Intressant att ni är där just den här veckan med reaktionerna efter folkomröstningen i Catalunya och den spanska kungens tal idag. Har ni märkt någonting av krisen – förutom flaggorna då såklart? DS

  1. Varmt är det men med en skön vind som svalkar. Och gott om skugga. Många pitstop finns det och skönt att både vila fötter och fylla på vätska.
   Parker har vi hunnit med ett par och i överigt massor av trevligheter.

   Vad vi sett och märkt i Madrid är att polisen är väldigt närvarande överallt. Precis överallt. Även ridande polis här i gamla stan där vi bor.
   Läget känns väldigt lugnt. Hörde den spanske kungens tal och vi var även förbi slottet en sväng för att hälsa. Nåja, vi kanske såg honom på en av slottets balkonger. Måste titta närmare, men jag hade zoomkameran med, så bilderna ska analyseras.
   Det var stor vaktavlösning i dag vid slottet och med mängder av orkestrar och militärer och änniskor förstås. Blogginlägg kommer.

 8. Buenas noches! Åh vad det ser mysigt ut! Fina bilder och läsvärd text! Tack för att du delar med dig! Som jag skrev igår: Madridbesök står högt upp på ”att-göra-listan”.

  Kram till dig och Señor B! ❤️

  1. Buenas noches. Här är verkligen mysigt och så mycket att se och uppleva. Och du skulle tycka om stan. Helt klart.
   Kram till dig och Mr J från oss.

  1. Madrid kan verkligen rekommenderas! Och här finns hur mycket som helst att se och göra. Varmt är det men också gott om skugga så det är inga problem att se och upptäcka stan.

 9. Oj, såna tjusiga bilder! Blir verkligen sugen på att åka till Madrid! Ser helt fantastiskt ut!!! Fortsätt njut! Antar att maten och drycken också är bra !

  1. Tack! Här skulle du trivas! God mat och dryck finns det gott om! Och vi testar friskt.
   Skönt väder har vi också.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *