Resor utomlands Spanien

Hop On – Hop Off – stadstur i Madrid med buss

I Madrid var jag för länge sedan, för en sådär 45 år sedan, och bodde då inte direkt med gångavstånd till allt. Numer tycker jag att det är bra att bo “mitt i” och ha nära till allt. Och det gör vi.  För här finns det mycket att se och uppleva. Att ta en Hop On – Hop Off – stadstur i Madrid med buss, kändes här, som i andra städer vi besökt, som ett bra sätt att få en överblick.

Frukost finns inte på hotellet men vi har hittat ett bra frukostställe som heter Euromania , på  Calle Mayor, någrahundra meter från vårt hotell.  Där räcker två euro till en bra och god frukost. Många kombinationer av smörgåsar finns så det är bara att välja det man är sugen på.  ( Ami tror att det var på detta ställe ni också frukosterade.)

Dagens frukost. Modell spansk och i Spanien är vi .  “Tostada med jamon de serrono serranoskinka y tomate con aciete y café con leche”. Alltså rostad baguette med serranoskinka, tomatsalsa med olja och kaffe med mjölk. Gott!

Hop On – Hop Off

Stärkt av frukosten köpte vi en dagsbiljett till en Hop On -Hop Off tur med Madrid City Tour på deras kontor på Calle Mayor och sedan var dags att ta en närmare titt på Madrid. Ett dagspass för 10 euro för pensionärer och ett tvådagars för 13 euro. Tämligen facilt. (För icke pensionärer blir priset 21 euro resp. 25 euro)

Vi bestämde oss för att ta  den “historiska turen” men det finns även “det moderna Madrid” och man kan åka båda på biljetten.

Hop On - Hop Off en stadstur i Madrid med bussFint att sitta på övervåningen och ta en titt på Madrid från ovan. 

Följ med !

Vi klev på bussen vid Calle Mayor/Plaza Mayooch passerade strax Puerta del Sol, “Solporten”, ett nav i Madrid. Här fanns förr en stigande sol i stadsmurens port, därav namnet.  Puerta del Sol var mellan 1600- 1800- talet en betydande marknadsplats. Det är också här som 0-kilometermärket finns för de spanska riksvägarna.

Vi passerade den öppna platsen Puerta del Sol på vår "hop on, hop off" tur.

En vacker utsmyckning bland många på byggnader som finns runt Puerta del Sol.

Vi körde söderut med vår Hop On – Hop Off – tur och in på boulevarden “Paseo del Prado”. Detta är en av Madrids äldsta gator och väldigt vacker. Längs med boulevarden ligger också stans vackra botaniska trädgård. Även det  berömda Pradomuseet, ett av världens största konstmuseer, ligger längs gatan och nu hoppade vi inte av här.

“Paseo del Prado”

Vi passerade den häftiga järnvägsstationen, “Atocha”, Spaniens största. Och jag försökte fånga den i flykten. En stål och glaskonstruktion. Kanske minns några det bombdåd som skedde här 2004 och då 191 personer dödades.

Atocha, Spaniens största järnvägsstation. En spännande byggnad på många sätt.

Vi fortsätter turen

Överalllt finns så mycket att se så jag kände mig som en uggla som vred huvudet runt, runt.  Bussen fortsatte norrut i stan och jag hann med att få en bild av Puerta De Alcalá som är en triumfbåge. Här fanns tidigare en triumfbåge i mindre format, men den revs av kung Karl III. När han tog över som regent, i slutet av 1700-talet, ville han ändra på mycket och för att visa att en ny tid stod för porten. Och Puerta del Alcalá blev då den viktigaste vägen in i Madrid.

Puerta del Alcalá

Många monument finns det och ofta finns rondeller runt dem.

Denna ståtliga byggnad/palats var tidigare den spanska post och telestyrelsens huvudkontor. Men sedan 2007 håller Madrids stadsfullmäktige till här.  På banderollen står det med stor skrift “Refuges Welcome”.

Ståtligt värre är palatset där Madrids stadsfullmäktige  håller till sedan 2007. 

I många spanska städer finns ett “Plaza de España” och så även i Madrid. Och här klev vi av vår Hop On – Hop Off buss för att promenera hem till hotellet och ta in Madrids eftermiddagsatmosfär.

Monumentet här  föreställer Cervantes som sitter vid foten av pidestalen. På toppen finns en jordglob med de fem kontinenterna, en allegorisk framställning, över det spanska språkets utbredning i världen. Bronsstatyerna föreställer Don Quijote till häst och Sancho Panza som rider på sin åsna. Monumentet kom till genom att en tävling utlystes och 1929 blev det invigning.

En liten del av Plaza España med monumentet som tillägnats den spanske författaren Cervantes.

Här syns bronsstatyerna bättre. Don Quijote till häst och Sancho Panza ridandes på sin åsna.

 

 

 

40 svar på ”Hop On – Hop Off – stadstur i Madrid med buss”

  1. Tack! Vi har verkligen gått mycket och även till de platser vi passerade med bussen. Men hop on-hop off- bussen gav en bra överblick. Var ju så länge sedan jag var där att jag glömt det mesta.
   Och Madrid har gett mersmak. Helt klart.
   Bra att bo i Gamla stan och allt inom gångavstånd. Verkligen att bo “mitt i”. Dock inte ett helt lugnt läge fär madridborna är ute sent.

 1. Den bussen borde man kanske åkt för att få se ännu mer av staden. Men det får bli nästa gång, för det finns så mycket att se i Madrid!
  Visst är det gott med en tostada och en kopp kaffe till frukost…..tror det stället vi åt på hette Amargo.
  Stor kram

  1. Bussturen var verkligen bra och gav en fin överblick. Men i övrigt var dte ju gångavstånd till allt. Madrid ger mersmak, helt klart.
   Aha, då var det inte det frukoststället ni var på. Men Fia kände igen det…Det låg på Calle Mayor och nära saluhallen.
   Stor kram!

 2. Intressant ,-)
  Tack för rundturen.
  Madrid är verkligen en vacker stad, turbussen är ju kanon, då ser man vad som intresserar mest om man vill titta lite närmare.,-)
  Hästen och åsnan var ju härliga, Otrolig staty.
  Verkar finnas mycket intressant så Madrid skulle jag gärna vilja besöka om jag får tillfälle någon gång..
  Härlig frukost, och en liten flaska olja ,-))
  Njut på Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Jättetrevligt att du är med. Du hade tyckt om att vara här. Mycket att se och mycket grönska. Madrid är ebn väldigt vacker stad och jag går nästan på folk jag möter för jag tittar uppåt på alla vackra utsmyckningar som finns på byggnader. Kommer ett inlägg om dessa senare.
   Att ta en sån här buss tycker vi alltid är ett bar ästt att få en överblick över en för oss ny stad. Jag var i madrid i ungdomen, men minns inte så mycket från den tiden. Dock lite…

   Tror du skulle tycka om Madrid. Rent är det och lätt att hitta.

   Frukoststället var jättebra och här var det vi och spanjorer som var. Billigt och gott dessutom.

   Kram och tankar till dig.

 3. Så flott å lese og sjå bilder frå turen.
  Er det noko eg angra på frå tida i Spania er det at me ikkje tok meir turar
  rundt i landet.
  Kanskje ein annan gong.

  Nyt Spanialivet !

  1. Vad trevligt att du följer med. Och nu ska vi bli bättre på att ta oss runt i Spanien för det finns mycket att se. Och kanske kan du göre en tur en annen gang.

   Vi njuter på och här pågår fortfarande sommaren.

 4. Hej Ditte!
  Åh så fina bilder, Madrid är verkligen en fin stad! Maken o jag var där sista dagarna i december 2013, då var det julmarknad vid Plaza Mayor och vackra juldekorationer runt hela staden. Bra ta en tur med Hop on bussen då får man en bra översikt.
  Vi är strax på väg till Barcelona för första gången, det blir spännande. Hoppas bara att det inte utbryter oroligheter på gator och torg. Vi ska hålla oss uppdaterade med nyheter.
  Fortsätt med trevligheter i Madrid!
  Kram Ulla

  1. Tack! Visst är Madrid en fin stad och så hanterbar om en bor hyfsat till. Kan tänka mig att julmarknaden på och runt Plaza Mayor var fin.
   Hop on – hop off bussar tycker vi är bra och ger en fin överblick.

   Vad roligt med Barcelona! F´Det är också en väldigt fin stad, men kanske söker sig fler turister dit än till Madrid. Kanske blir det där ett besök för oss där i vår. Hoppas läget blir lugnt. I Madrid är det väldigt lugnt och många poliser synliga överallt. Även till häst i Gamla stan.
   Önskar er en jättefin resa och hoppas snart vi ses i Torrevieja.
   Och jag kommer att ha vägarna förbi dina trakter och Karlslunds herrgård till första advent.
   Kram!

 5. Madrid verkar vara en mycket intressant stad och bilderna ger verkligen mersmak. Tror minsann att den hamnar på min lista för storstäder. Frukosten verkade prisvärd och bra. Ingår den inte rumspriset verkar många hotell ta rejält betalt.

  Kram och ha det fortsatt gott!

  1. Vi blev väldigt förtjusta i Madrid som är en väldigt vacker och rens stad förutom allt som finns att se och uppleva. Och bor en i Gamla stan där är det gångacstånd till i princip allt. Vi tar ju gärna en “hop on- hop off” buss för att få en bra överblick och så även här. Vårt lilla hotell hade nog ingen frukost, men kaffe och te kunde man köpa på morgonen. Dock låg frukostställena tätt där vi bodde. Alldeles utanför porten fanns fler att välja på. Vi gick iväg 300 meter till vårt frukostställe och det var inga problem alls. Roligt att se stan vakna.
   Blir det Madrid så har jag många tips kvar.

   Tack! Och vi tar lite till av stan.
   Kram!

 6. Tack så mycket för att jag fick “hop on” den här fina sightseeing turen. Perfekt att sitta på översta däck i det här fantastiska vädret. Dessutom får ju bilderna en annan “dimension” också. Otroligt läckra foton!

  1. Tack! Och dessa hop on.hop off gillar vi. Bra utsikt blir det och en bra övernlick i en ny stad.Vi brukar ta dessa turer när vi kommer “nya” till en stad. Och att promenera hinns med det också . Helt klart! Tapasställen och pitstops måste priorriteras.

 7. Hop on Hop off är ett genialiskt koncept. Man blir guidad och kan hoppa av och titta närmare på det man blir intresserad av! Kram

  1. Visst är det! Och är inte trafiken alltför stark så går det ju framåt i alla fall. Guidad blir en också med hjlp av lurar.
   kram!

 8. Vilket utmärkt sätt att ta sig runt i staden och samtidigt se så mycket spännande – både byggnader och konst! Tack för rundturen och alla härliga bilder!
  Kram

  1. Tack! Madrid gör sig bra på bild och fint väder är det.
   Vi tycker det är bra med dessa “hop-on/hop off” bussar. Ett smidigt sätt att bilda sig en uppfattning om en för oss ny stad. Och vad gäller Madrid var det väl sådär 45 år sedan jag var där, så staden kändes ny.
   Kram!

 9. Men , åh, så mycket vackert att se i Madrid! Det här låter som en stad jag också skulle vilja uppleva. Tänk att det är sådan grönska fast det är oktober. Din frukost såg underbar och prisvärd ut också. Undrar dock om de har något för oss glutenintoleranta också? 😉

  Tack för att du tog oss med på denna intressanta tur.

  Stor kram!

  1. Madrid är en jättefin stad och med så många vackra byggnader. Jag går med huvudet riktat uppåt för att se alla vackra utsmyckningar på husen.
   Jag tror du skulle tycka om Madrid. Helt klart. Vad gäller frukostar finns det också en hel del att välja på för de med glutenintolerans och andra allergier.

   Och vad trevligt att du är med. Jag tror vi hade skrattat mycket.

   Stor kram!

 10. Oj, så mycket läckert det finns att beskåda! Turbuss verkar ju perfekt, för även om man går mycket, så hinns inte allt med, eller man orkar inte allt.
  Jag har varit i Madrid, men bara på flygplatsen, så det räknas inte 😉
  Kvällskram!

  1. Madrid är en verkligt härlig stad och den är lätt att tycka om.
   Dessa “hop on-hop off” -bussar brukar vi ta när vi kommer till en ny, större stad och det är fint att få en överblick. Jag var i Madrid för sådär en 45 år sedan så staden kändes ny på nytt.
   Vi tycker ju om att gå och många steg har det blivit. Men också många stopp.
   Hela Madrid är som flera olika museer och det finns så mycket vackert att titta på. Och vi bor ju verkligem “mitt i”.
   Kram!

 11. Åh, så härligt! Vi åkte ungefär samma sight-seeing tur… så härligt att återuppleva de fina platserna och byggnaderna. 🙂
  Kram!

  1. Jätteroligt att du känner igen dig! Och att återuppleva detta är ju fint. Alla vackra byggnader med sina detaljer kan en titta länge på. Ja, det och mycket annat.
   kram!

 12. Tack för turen, alltid så kul att följa med dig på dina upptåg Ditte. Och så härliga bilder. Bra att åka buss också då ser man ju mer vilken fin stad. Kram och trevlig helg.

  1. Tack! Madrid är en vacker och lättsam stad och visst är det bra med en busstur och sitta där uppe och blicka ut över allt fint.
   Trevligt att du pckså är med.
   Önskar dig en fin helg och en trevlig resa till Åland.
   Kram!

 13. Hoppar on och hoppar off – här går det undan och vyerna vidgas – tack för god frukost och jag är så glad att jag har hittat min resande syster <3
  Stor kram

  1. Känns som om du är med oss. Tycker vi nu är en utökad skara som tar oss runt i Madrid och det är bara trevligt.
   Full fart är det och roligt är det också.
   Stor kram!

 14. Dessa bussar är suveräna när man vill få en överblick när man är i en ny stad.
  Fina bilder.
  Det är hemskt men det har varit så många bombdåd och annat skit under de senaste åren att jag glömt detta i Madrid.

  1. Tack! Ja, Spanien har ju drabbats en hel del och man glömmer ju bort efter hand.
   Dessa “hop on- hop off” bussar tycker vi är bra för de ger en fin överblick om en är ny i en stad. Och med tanke på att det var så länge sedan jag var i Madrid så kändes allt nytt.

 15. Tack, jo jag gjorde som du sa, följde med på turen och det ångrar jag inte.
  Det var både intressant och lärorikt. Plus att få se så mycket vackert. Jag gillade att sitta där uppe på övre våningen på bussen, bättre utsikt där.
  Jag hade aldrig förut varit i Madrid.
  Varm kram och tack.

  1. Vad trevligt att du kom med. Och så mycket fint att se överallt. Hela stan är som ett museum. Att sitta på övervåningen på bussen ger en så bra utsikt över allt fint.
   Nu har du också varit i Madrid. Lite mer från staden kommer.
   Stor kram!

 16. Jag tog inte hop in hop off bussen i Madrid. Vi gick till fots och visst är det mycket att se och även mycket som har missats. Såklart var jag på de stora torgen och därav Don Quijote och Sancho Panza stod ståtliga med dess transportmedel. Det blir nog fler turer dit och mer att upptäcka// kram

  1. Vi har också gått väldigt mycket och det är ju smidigt att gå för mycket/det mesta når en ju till fots.
   Madrid är en stad som gett mersmak. Jag var ädr för sådär en 45 år sedan så bedöket nu känns som att se stan på nytt.
   Kan tänka mig att du kommer tillbaka hit.
   Kram!

  1. Tack! Ja, Madrid är en härlig stad med så mycket att se och uppleva.Och vädret är verkligen behagligt.

  1. Verkligen och det är lätt att ta sig runt. Bra med dessa “hop- on, hop off- bussar” för att få en bra överblick. Men annars är det gångavstånd till det mesta.

 17. Vi åker till Madrid i slutet av februari, det ska bli så spännande att få se staden. Det är ett sånt där resmål som jag velat besöka länge, men min resekompanjon har varit lite svårövertalad.

  1. Madrid är en väldigt spännande och rolig stad.Finns mycket att se, uppleva här. Och mycket god mat på trevliga restauranger. Ett tips är att bo “centralt”.
   Kul att resan nu blir av. Önskar er en jätteifin resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *