Promenadklubben Stockholm

Lyckad mix – Långpromenad, lunch och design

Långpromenad på Djurgården, lunch på restaurang Sturehof och spännande design, en riktigt lyckad mix.  Och allt ordnat av Promenadklubben på en och samma dag. (En klubb där jag kom med i våras efter att ha guidat deltagarna här på Södermalm. En vandring i författaren Per Anders Fogelströms fotspår. Här träffas vi varje onsdag och kombinerar promenader med olika besök eller utflykter i Stockholmstrakten. Även en trevlig lunch ingår. Har nu också gett promenadklubben en egen kategori på bloggen dit jag ska flytta de inlägg som hör dit. )

En lyckad mix

tillsammans med Promenadklubben blev det verkligen. Och  det även om solen lyste med sin frånvaro. Vi startade med en rejäl promenad på Djurgården, men start vid Djurgårdsbron, passerade skulpturen ”Life Rings” som verkligen ser ut som ett gång livbojar. Passerade Folke Bernadottes bro och  gick över Djurgårdsbrunnskanalen via Djurgårdsbrunnsbron  och mot på den norra sidan av kanalen. Mycket finns här att se, men denna gången blev det inga stopp på vägen. Och vi gick in mot stan.   Via Karlaplan  gick vi i mål så småningom vid restaurang Sturehof. En sträcka på nästan 8 km. Kan absolut medge att häften och ryggen tyckte om att vila och här äta en bit mat.

En lyckad mix i dagens program var att starta med en långpromenad ute på Djurgården. Tvärs över vattnet skymtar Sjöhistoriska museet och Kaknästornet. Ett radio och tv torn som en förr kunde besöka. Men inte längre. 

Vår promenadsträcka. Start vid Djurgårdsbron, runt Djurgårdsbrunnskanalen och målgång på restaurang Sturehof på Östermalm.

För ett par år sedan hade konstnären Alice Aycock en utställning på den här delen av Djurgården och där temat var rörelse på olika sätt. (Om den har jag berättat i länken här bredvid.) Utställningen var starten på prinsessans Estelles kulturstiftelse.  I samband med starten på kulturstiftelsen blev skulpturen Life Rings inköpt och lyser både symboliskt och färgmässigt. Och skulpturen syns även från den norra sidan av Djurgårdsbrunnskanalen.  Och även på den sidan finns en hel del intressant att se

Stockholm. Djurgården. Djurgårdsbrunnskanalen. Skulpturen "Life rings" är i sig en lyckad mix och med ett stort symbolvärde Skulpturen ”Life Rings”, ”livbojar. En lyckad mix den också. Tillverkad av den norsk danska duon Elmgreen & Dragset verksamma i Berlin. 

Djurgårdsbrunnskanalen in mot city. Men vi fortsatte vid sidan av kanalen och till fots- 

Dags för lunch och sedan design

Lunchdags på restaurang Sturehof, vid Stureplan. En smakrik älgskavsgryta med riktigt gott potatismos  smakade bra. En trevlig lunch med många skratt och flera nya bekantskaper.

Efter lunch och paus begav vi oss av dryga kilometern norrut. Nu var det design som gällde. Detta hände sig förra veckan och då pågick Stockholm Design Week. (Mellan den 6 och 12 februari)  Detta är en mässa men även utspridd runt om i Stockholm med olika utställare. Detta är en mässa som pågått sedan 1951 och är en av världens största plattformar för skandinavisk design.

Stockholm. Okko Design. En tanke om ljuddämpande miljöer som verkligen blivit en lyckad mix av textilier, lampor, mattor m.m.- Och här på ”Okko design” handlade det om ljuddämpande miljöer. Om hur en miljö, offentlig eller privat, kan bli mer ljudvänlig. Via länken här ovan så beskriver Marja Liisa Okko tanken bakom det hela.En tanke verkligen blir just en lyckad mix.

Marja Liisa är gift med arkitekt Otto Rex och en glimt från deras gemensamma hem finns här; från tidningen Residence. Och just detta med att få till en miljö hemma eller i en offentlig lokal som är samtalsvänlig och inbjudande är ju väldigt viktigt. Här handlar det om gardiner, lampor, mattor och mycket mer. Och hur många av oss har inte ätit på bullriga restauranger.

Ljuddämpare

Gardiner är bra ljuddämpare och extra mycket om de är lite tjockare och veckade. Och kanske vill man i en offentlig miljö dämpa ljudet är mer. De material som de olika konstnärerna använt här är en speciell sorts torv. Även hampa fungerar bra som dämpande material.

Den här ljuddämpningen heter ”sound of silence”

Ytterligare två varianter av mönster och ljuddämpande väggmaterial; den översta heter ”Brick” och den undre ”ZigZag”.

Även lampor kan bidra till att få ljuset i ett rum eller lokal mer vilsamt.

För egen del fastnade jag för denna lampa; shell. Den är hopvikbara och kommer i en kartong. Lampan har också en ”knapp” som är viktig när lampan ska monters.

Lampan shell och den viktiga knappen.

Viktig är givetvis också beskrivningen för att kunna montera ihop lampan. Beskrivningen finns på insidan av locket till den låda lampan kommer i. Så lampan med kartong är ett tämligen platt paket.

Marja Liisa berättar för oss om tankarna bakom produkterna och om de designer som tillverkat de olika alstren. Mer om dessa finns också här i länken. 

Och vi i promenadklubben, ett 20-tal som var med här lyssnade med stort intresse när vi fick ta del av tankarna bakom allt. Verkligen givande på alla sätt-

 

22 svar på ”Lyckad mix – Långpromenad, lunch och design”

 1. Vilken bra och givande dag tillsammans med promenadklubben. En härlig promenad, god mat och sedan en intressant utställning kan liksom inte bli fel. Imponerande att höft och rygg höll men jag vet ju att du är envis 😉

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Det blev verkligen en festlig och varierad dag. Tycker programgruppen i Promenadklubben gör ett fantastiskt jobb- Denna dag blev det 23 000 steg och det ska det inte bli på et tag. Dagen därpå blev det 1000 steg. Här blev det alltför många denna dag.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 2. WOW! Den ”promenaden” hette duga, eller hur!!!? De ”styrande” i Promenadklubben är verkligen kreativa och kommer alltid upp med nya, intressanta och inte minst varierade ”promenader/besök.
  Stockholm Design Week liksom Stockholm Furniture Fair ägde ju rum förra veckan på Stockholmsmässan i Älvsjö efter två års uppehåll. Där var jag stamgäst förut via mitt jobb. Nu har man ökat antalet ”Stockholm Design Week” och den äger rum igen i september. Du som älskar design och form – föreslå ett besök där till dina kompisar i Promenadklubben. Alternativt ett kombinerat besök på de två mässorna februari 2024.

  1. Just så! Runt 23 000 steg. Dagen därpå blev det 1000 steg. Visst är programgruppen i Promenadklubben otroliga på att få ihop bra program. En del vandringar i vår har jag bidragit med och hoppas jag också då kan gå med.
   Jag vet att mycket av Design Week var på Stockholmsmässan och förstår att du varit flitig besökare där förr. Nu finns det också en del av detta i City. Tack för tipset. Ska föreslå ett besök här i september. Absolut.

  1. En härlig dag i trevligt sällskap. Och visst är livbojarna festliga. De syns på långt håll. Kul också att se olika lösningar till att dämpa ljudet. Fastnade för de vita lamporna.

  1. Verkligen! Så roliga upplevelser och kul design. Och Sturehof levererar alltid. Lagar också både ren och äggskavsgryta och tycker det är gott Vad gäller lampan skulle maken lätt montera ihop den. Men det skulle vara knepigare för mig. Gillade verkligen lampan och kynde tänka mig några stycken.

 3. Så många kreativa människor ni har i programkommittén i Promenadklubben, all heder åt dem!
  Den här gången blev det verkligen en långpromenad för dig och speciellt för höfter och rygg.
  Kan tro att en älgskavsgryta smakade bra efter den ansträngningen.
  Vilken häftig inredning och fina sätt att kombinera design med nytta!

  1. Jag är väldigt imponerad, glad och tacksam över allt intressant och roligt jag får vara med om. En fantastisk programgrupp.
   Det blev väl långt för mig så dagen därpå blev det nog bara 1000 steg.
   En lyckad dag och rolig avslutning. Intressant detta med design och samtidigt få till bättre akustik. Inte minst i offentliga lokaler. Tänk så många restauranger där akustiken inte alls är samtalsvänlig. Och sedan ofta musik som spelas högt Ogillas!

 4. Rejäl promenad! Jag tycker Estelles stiftelse köpte ”fel” verk från den där utställningen … andra tilltalade mig mer. Men den här får mig att tänka på Lifesavers, alltså godiset …

  1. De blev en rejäl runda. Väl lång för min rygg.Håller med dig i att jag också fastnade mer för andra konstverk som fanns med på utställningen. Men kanske var det symboliken och färgerna som avgjorde. Den här syns ju vida omkring, med de röda ränderna, även om det är mulet.

 5. Jag vill minnas att jag var på Kaknästornet och åt julbord för ett par år sen… har de slutat helt att ta emot besökare?

  1. Jodå!Det var het öppet för allmänheten och senast jag var här var 2017. Men p.g.a. säkerhetsfrågan kommer de inte att öppna för besökare igen.

 6. Verkligen trevliga promenader och besök med Promenadklubben! Beundrar att du klarar så långa promenader!
  Härliga miljöer och fina bilder!
  Kram

  1. Det är ju också trevligt när det är fler som går i grupp. Ja, den här rundan, plus en del till, blev för mycket för rygg och höfter.Så det blev till att vila dagen därpå. Men roligt var det. En lyckad dag.
   Kram

 7. Promenadklubb borde man nog söka sig till här i Göteborg också, är ju sååå knepigt att ge sig ut på en promenad ensam även om det också fungerar.
  Helt och håller något för mig i framtiden.

  Ha en fin torsdag Ditte.

  1. Det är ju alltid roligare att gå flera tillsammans. Lite mer uppsluppet också. n går ju inte så ofta och pratar med sig själv.
   Ja, en promenadklubb i Göteborg vore ju toppen.
   Önskar dig också en fin torsdag.

 8. Promenadklubben är en fantastisk klubb! Så mycket ni lär er och du vidare till oss som läser här. Tack för det! Fotona är fina, stämningsfulla, informativa, allt beroende på vad du visar och berättar om.
  Renskavsgryta låter väldigt gott. Åt det själv när jag var till Umeå för några år sedan.
  Önskar dig en god fortsättning på dagen! <3

  1. Instämmer helt. Så mycket roligt och varierat att se och uppleva. Många nya bekantskaper har det också blivit. Även många steg.
   Önskar dig också en fin fortsatt torsdag.
   Kram

 9. Det där var ett spännande ämne, speciellt då jag är något av ljudallergiker efter mina utmattningssyndrom. Jag har inget fel på hörseln, men tål dåligt höga ljud.
  Det som var lite extra kul var att då jag såg namnet Okko så var det namnet välbekant, en gammal arbetskamrat heter så, kollade upp hennes fb där vi är vänner och visst finns även Marjaliisa där. Alltså är de släkt..
  De var bra jobbat att gå så långt som åtta kilometer, imponerad
  Kram

  1. Jag blir ofta störd över att det i många offentliga miljöer är så bullrigt. Dessuom spelas ofta också hög musik som extra tillbehör. Illa.
   Vad roligt att du reagerade vid namnet Okko. Jag gkorde det och tänkte fet nog var finsk eller estniskt. Vad roligt att du kollade upp och fick napp. Världen är liten ibland. Marja Liisa Okko är också med i Promenadklubben. Väldigt roligt ockås att höra tankarna bakom dessa mer ljuddämpande material.
   Det blev ännu längre för mig att gå. Lägg till 3 km. Gång till bussen vid Dramaten och sedan gång hem. Men sen kunde jag inte röra mig.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *