Södermalm

Lite vårkänsla i Stockholm – Måndag den 13 februari

Lite vårkänsla fanns det allt i luften idag. Och inga minusgrader var det heller. Så visst blev det en behaglig promenad och fötterna styrde sig själva till Årstavikens vatten. (Årstaviken är en del av Mälaren och jag har den helt nära. Cirka 500 meter från där vi bor.) Men vad gäller vatten så har vi det på närmare håll. Vi bor på kajen ,vid slutet av Hammarbykanalen/Hammarbyleden som är en del av Östersjön. Ofta blir det också promenader vid kanalen som jag gärna kombinerar med en båttur över till Hammarby sjöstad.Förra året, den 12 februari, var också en skön vårvinterdag   som jag spenderade just vid Hammarbykanalen, Hammarby sjö och i  Hammarby sjöstad.Men idag hoppades jag på lite vårtecken längs Årstaviken.

Lite vårkänsla.

Kanalen utanför hos oss har inte haft is i vinter. Inte annat än några spridda isfläckar. Årstaviken däremot har hadt lite is. Kanske inte direkt så god och hållbar skridskois men em tunt lager. Och fortfarande låg lite tunn is kvar på sina ställen.

Solen låg på så det blev en bild i motljus men någon direkt känsla av vår fick jag inte just här. Isen låg kvar vid strandkanten men lite längre ut var vattnet öppet. 

Men bara några hundratal meter längre västerut var det mer öppet vatten. Och vid bryggorna låg några båtar i sjön. Båtar som legat där hela vintern,

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Lite vårkänsla infann sig när isen var borta och det var öppet vatten- Även båtar i sjön Här blev det lite vårkänsla när isen inte låg kvar. 

Slaskigt var det på gångvägen längs vattnet och lite snö låg låg kvar på sina ställen. När jag förra året i i slutet av  februari hade våren kommit så här långt. Eller kort. 

En av badbryggorna. Just när jag passerade var det ingen som doppade sig. Men nu är här öppet vatten så det är lättare att ta sig i om en så vill.

Koloniområdet

Jag spanar in i koloniträdgårdarna och letar vårtecken. Lite grönt är det allt. Och här är gott om koloniträdgårdar som  just här tillhör Eriksdalslundens koloniområde. (Mer att läsa om dem finns i länken till vänster). Och flera koloniområden finns  längs och runt hela Årstaviken.

Koloniträdgårdsområdet anlades år 1906 på sluttningen ner mot Årstaviken och är ett av Stockholms äldsta. Marken ägs av Stockholm stad som arrenderar ut den till Eriksdalslundens koloniträdgårdsförening. Föreningen är innerstadens största och har 143 lotter.

När området var nytt fick kolonisterna bara bygga maximalt sex kvadratmeter stora lusthus (så kallades stugorna) och stugorna fick bara ritas av två välkända arkitekter; Ragnar Östberg och Lars Israel Wahlman. Endast män accepterades som kolonister, ej ensamstående kvinnor. Och för att få en lott krävdes på den tiden att man hade fast bostad.

Jag letar vidare efter vårtecken

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Lite vårkänsla gav ett par vita blommor. Är det månne julrosor?Hade ingen zoomkamera med, men vid den här kolonilotten infann sig lite vårkänsla. I mitten av bilden finns ett par vita blommor . Månne det vara julrosor?

Några kolonilotter med söderläge hade fått till en hel del grönska.

Tittade sedan på träd och buskar hur långt de kommit med sina knoppar. Och visst är de på gång.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken . Eriksdalslundens koloniområde . Lite vårkänsla när buskar börjar knoppas och bli gröna. Lite vårkänsla även här. Små knoppar och tendens till grönska.

Den här röda stugan var från början en kiosk som är hitflyttad. Från början fanns den med på  Stockholmsutställningen 1897. Den står på lott 1A och är ritad av arkitekt Ragnar Östberg som ritade Stockholms stadshus och är större äm 6m2 som var regeln. 

Den lilla kiosk som var med på Världsutställningen 1897 och sedan blev flyttad hit.

Väl hemma igen , efter en runda på 6 km tog jag en titt på vår innergård. Och även här hade gumman vår varit framme. framme. Lekte med tanken om det kunde vara japanska körbärsblommor på gång. Hjälp mig! Vet att ni är många som kan.

Stockholm. Södermalm. Lite vårkänsla gav även dessa rosa blommor Lite vårkänsla även hemma på vår gård med rosa blommor.

30 svar på ”Lite vårkänsla i Stockholm – Måndag den 13 februari”

 1. Alltid lika ljuvligt att få ta del av tidigar vårtecken från sydligare breddgrader, det gör längtan större och glädjen likaså.
  På vår lilla sjö ligger isen väldigt ojämnt, tror inte den ens duger att gå ut på. Men på Runn på andra sidan stan där plogar man upp skridskobanan regelbundet, på bild såg den jättefin ut igår och man såg att en del även åkt skidor där.
  Idag har vi haft fem varma grader och riktig vårkänsla i luften. Men men det är bara knappt mitten av februari, mycket kvar innan säsongen byts..
  Kramen

  1. En fin dag var det och jag ger mig gärna ut. Nu bara drygt två veckor tills jag ska opereras så jag pinar på Ocj jag tränar både dagligen hemma och på rehab.
   Fint med vårkänsla även hos dig. Och isen kan ju finnas ändå.
   Jadå, februari har ett par veckor kvar så vintern är nog inte helt klar ännu. Och hos dig stannar den kanske lite längre.
   Kram

 2. Härliga bilder & våren kändes det som idag här 🙂 att det är ljusare är så härligt <3 härlig promenad Ditte kram å fin kväll

  1. Tack! En skön runda blev det och roligt med några vårtecken. Och inte minst att det också är längre dagar.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Alltså om jag jämför fjolårets inlägg/bilder med årets så känns det som om det varit “varmare” ifjol. Dessutom fanns inte några snörester kvar då. Så i år verkar vi ligger efter. Ja, det var ju en jojo-vinter och jag har räknat till totalt 10(!) snösvängar som var tämligen små, men med regn och is som efterföljare. Den enda riktiga snömängden fick vi ju i slutet av november/december.
  Å vist är det körsbärsträd på din innergård. Det tror jag i alla fall. Vi har ju två träd här på innergården, men jag där finns inte ens några knoppar än…

  1. Lite så kände jag också. Visst har vi haft en jo-jo vinter. Men den kanske nu planar ut.
   Vad gäller träden fick jag av Lilla Syster och Znogge förslag på olvon. Verkar väl tidigt med körsbärsträd.Men det var de jag kom på.

 4. Sista bilden är Olvon – tror jag är väl bäst att tillägga.
  Visst är det en vit julros du fotat och även Campaunla och vintergröna – men de blommar med sina blå blommor längre fram.
  Var vår i luften när jag gick hem nu – kunde lägga mössan i ryggsäcken. Hoppas att den är här för att stanna. Önskar dig en fin kväll

  1. Tack! Hade ingen aning om vad dessa rosa blommor kunde vara. Vet ju att vi på gården har både japanska körsbärsträd och magnolia men det kändes väl tidigt för dem-
   Tack också för de andra växternas namn- Jag, lär mig.
   Visst hoppas vi att den lilla känning av vår stannar kvar. Roligt att du också hade lite vårkänsla.
   Trevlig kväll.

 5. Men hjälp är det ngt som blommar hos dig redan ? Här i Täby kan man knappt gå ut det är isgator 😂vilken skillnad och vi bor inte så långt bort 😂ja men vår i luften var det allt idag solen sken och vi hade plusgrader hoppas bara den där isen smälter snabbare nu ,vilken härlig promenad du fick till 😍kram

  1. Jadå, lite är på gång vad gäller växter. Här i innerstan är nästan all snö borta. Skönt så. En fin runda blev det och jag rör mig ju nu så mycket jag förmår. Har ju snart en operation som väntar. Så att vara i bra form hjälper ju en del.
   Hoppas snön skyndar på att försvinna hos dig också.
   Kram

 6. Tror att den blommande busken är en en Hybridkejsarolvon. De blommar väldigt tidigt och den första såg jag redan i januari. Visst är det en julros som blommar där. Vilken härlig promenad du kom ut på och även här var det vår i luften, så pass att jag fick knäppa upp jackan och ta av mig handskarna. Då klagar man icke. Perfekt träningsväder dessutom för vår kurs.
  Härliga bilder som vanligt!

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Aha! Tack! Hade inte hört talas om denna.
   Vackert väder var det så en promenad här kändes fint. Inte minst för att se om våren var på gång. Ligger ju också i promandträning inför operationen i början av mars. Snart där.
   Tänkte just på dig och kursen och hoppades att det var fint även hos er Och så var det.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

 7. Vilka vackert rosa blommor och en del grönt.
  Vårtecken i norr, hörde fågelkvitter imorse.
  Ser även något kika upp genom granriset i rabatten.
  Väldigt tidigt men har varit en hel del plusgrader senaste tiden.

  1. Lite vårtecken finns här och där. Och det mesta av snön är skönt nog borta. Även här var det fåglar som kvittrade. Fint att de även kommit i norr.
   Visst vore det fint nu med mer vår. Men bakslag kan ju komma.

  1. Våren känns välkommen! Och en fin promenad blev det med några vårtecken. Lusthuset är riktigt fint och har sin historia

 8. Visst måste det kännas som vår med alla små vårtecken du såg på din promenad! Den här tiden är så full av njutningar, så inte vill vi tänka på de bakslag som troligen kommer att komma.
  Här har all snö regnat bort och tänk vad skönt om det var den sista snö vi fick se den här vintern….

  1. Jag försökte leta vårtecken idag och några små hittade jag. Vet ju att jag om ett tag ska opereras och då lär dte ju inte bli så många rundor under ett tag. Nej, bakslag vill vi inte ha. Men de kommer nog ändå.
   Såg att ni spelade golf och det känns verkligen som vår.

 9. Vårkänsla idag! Definitivt! Känns lite gott i kinderna efter flera timmar utomhus. Gott att fåvtill många steg igen, efter flera dagar då isgatan satte stopp för utomhusliv.
  Visst är det julrosor. Och så fina rosa blommor! Vet inte vad det är ! Tidig blomning iaf. Kram

  1. Vad roligt att du också kände av lite vår. Och hellre lite geggigt som jag hade det än isgata. Å andra sidan har vi inte direkt här haft isgator utan de har skött sig med att röja.
   Julrosorna fick jag inte zoomat in och de rosa hörde jag var en sorts olvon. Så nu har jag lärt mig något nytt.
   Kram

  1. Japp! fick höra här på bloggen som svar att dessa rosa blommor är en sorts olvon som rukar blomma tidigt.
   Några vårtecken var det längs Årstaviken och visst hoppas vi snart att se fler.

 10. Kollade in länken från förra året…det såg varmare ut då. Men att du har rosa blommor redan på innergården, wow så härligt! Visst ,det är bara februari ännu, men så ljuvligt med lite grönska ! Vi går i alla fall mot varmare tider, och visst ser vi mer och mer ljus!
  Ha det gott!
  Kram!!!

  1. Jag vill minnas att det var varmare då. Men det blev en skön runda idag med lite vårkänsla- Har fått tips om att dessa rosa blommor kan vara en sorts olvon. Visst går vi mot ljusare tider. Bara att njuta.
   Ha det gott du också
   Kram

 11. Vackra foton från tiden mellan vinter och vår, senvinter kanske?
  Så vackra rosa blommor mitt i februari. Otroligt!
  Men jag gissar att det gäller att se var man sätter sina fötter så det inte blir halka av.
  Tack Ditte för promenaden !

  1. Ja, kanske senvinter. Men idag fick jag lite mer vårkänsla när jag var ute. Kanske önskade jag mer vår. Förstod det som att det var en sorts olvon vi hade på gården. (Znogge och LillaSyster föreslog det) Jag är ingen växtkännare och trodde att det kanske var de japanska körsbärsträden som på i gång redan. Men väl tidigt.
   Visst får en bitvis gå som om en hade “ägg under fötterna” men i stan är det helt ok.
   Trevligt att du gick med.
   Kram

  1. Så fint att se dem. Fick veta att det är en form av olvon som är i blom. Och visst känns det skönt med lite vår i luften.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *