Spanien Torrevieja

“Ingen ko på isen”

Ingen fara! Ingen ko på isen. Uttrycket används ofta men vad betyder det.

Bengt af Klintberg kan emellertid visa att det populära talesättet är första ledet i ett ordspråk: ”Det är ingen ko på isen så länge rumpan är på land.”

Detta ordspråk har i sin tur motsvarigheter i mycket gamla talesätt som betonar vikten av att hålla fast i kosvansen när kossan ger sig ut på farligheter. ”Ho som koen äger, han måste taga i rumpan”, heter det sålunda i Sveriges äldsta ordspråksbok från 1604. Dessutom påpekar Klintberg att ”ingen ko på isen” till sin innebörd är ungefär liktydigt med ”ingen fara på taket”, som också det förekommer i en längre ordspråksform: ”Det är ingen fara på taket så länge skorstenen står” eller ”så länge sotarn är där.”

Igår, söndag eftermiddag, var vi till en matbutikerna och skulle hitta något gott att äta till middag. På söndagar är de flesta butikerna här stängda, men det finns undantag. Ja, Carre, “Carrefour” är alltid öppet och det 365 dagar per år. Men nu var vi hemma sent efter lite rejsande på tapasfronten och besökte närmaste butik.  Jag hade tänkt mig en bit oxfilé och frågade efter det på spanska -“solomillo de ternera” och damen i den manuella disken visade ett stycke kött som jag inte tyckte motsvarade det jag tänkt och hon meddelade att på tisdag skulle det finnas. (Idag är det lokal helgdag så inga leveranser.)  Tittade då bland de färdigförpackade köttalternativen, vilket jag sälla gör  och hittade ett par köttbitar som såg bra ut, men som jag inte riktigt visste vad det var.  Att det var nötkött hade jag förstått och någon sorts filé; solomillo de cadera. Men det var ordet cadera jag var osäker på.  De jag frågade klappade sig på ryggslutet så jag tänkte mig då ryggbiff eller rostbiff och paketet fick följa med hem. Rostbiff var vad detta var och det blev riktigt gott tillsammans med ugnsrostade frönsaker och en kall sås.  Så kon på isen var långt borta.

Ibland kan det ju vara mindre utmanande att besöka vår kinesiska favoritrestaurang, Fu. Och kinesisk mat, när den är gjord på “rätt sätt” är en favorit. För det måste vara lite sting i den. Asiatisk mat över huvud taget gillas högt och i lördags blev det ett gott och väldigt trevligt besök i den kinesiska matkulturen tillsammans med vänner. En kväll med många skratt och härlig stämning. Nu var vi sex personer som slog oss ner vid ett av de runda borden med en på kinamanér snurrande skiva ovanpå. Vitsen med den är att de olika rätterna  ska kunns snurras runt till alla för smakprov.

Ami, Patrik, Bosse, Lasse och Fia. Och alla äter nu med pinnar och kurs har hållits. Tycker själv att jag fått upp ett intresse för detta med pinnar även hos de som varit ovana. Och vilken snits de fick upp! Bra jobbat!

Så “kon på isen” kan helt klart ge nya erfarenheter och på olika sätt.

 

 

24 svar på ”“Ingen ko på isen””

  1. Det blev ett trevligt besök även denna gång och jag tycker att pinnfärdigheten numer är väldigt god.
   Lasse åt t.o.m. den starka soppan med pinnar.
   Önskar er en fin kväll och fortsatt trevlig resa.

 1. “Ingen ko på isen”, det uttrycket hörde jag första gången på 80-talet, så det var inte vanligt där jag kommer ifrån.
  Jag var då tvungen att fråga vad det betydde och kände mig otroligt dum, därför glömmer jag det aldrig.
  “Ingen fara på taket”, däremot, har jag känt till länge.
  Koskälla, har kon fått också.
  Roligt med den rullande skivan på bordet. Det har jag aldrig sett men förstår att det kan vara mycket bra.
  Äta med pinnar, nja, det skulle gå alldeles för sakta för mig.
  Hoppas att du får må bra.
  Varm kram!

  1. Detta med ord och uttryck är ju knepigt och varierar ju lite från olika delar av landet. Jag har också känt mig “dum” ibland
   när jag inte förstått ord och uttryck från andra landsdelar. Men frågar man inte får man inget veta. Och “ingen fara på taket” är ju enklare att begripa.
   Den rullande skivan är praktisk för då blir det lätt för alla att nå maten. I Kina är den väldigt vanlig.
   Vad gäller att äta ed pinnar så är det en vits med det och det är att det ska gå sakta vilket är bättre för magen. Men det är ju inga hela köttbitar direkt man “pinnar i sig”.
   Tack jag mår ganska bra och hoppas att du känner dig lite piggare.
   Stor kram och varma tankar från mig.

 2. Visst var vi duktiga som kunde äta med pinnarna…..men vi hade en väldigt bra lärare 🙂
  Och bäst var nog Lasse som försökte sleva i sig soppan med sina 🙂
  Stor kram och trevlig måndag!

  1. Ni var verkligen läraktiga! Perfekta elever! Och Lasse lyckades ju suveränt med att äta soppan med pinnar, vilket var en bedrift i sig.
   Hoppas du nu inte fick träningsvärk denna gång.
   Stor kram och trevlig kväll.

 3. Visst är det kul med talesätt och var de kommer ifrån. Det är sådant där som jag kan grotta ner mig länge i och tycker det är jätteintressant. Kul med “pinn-ätar-lektioner”!

  1. Talesätt, uttryck och ortsnamn kan jag grotta ner mig i. Vill liksom veta. Och oftast har de ju en historisk bakgrund på någort sätt.
   Alla var verkligen läraktiga när det kom till att äta med pinnar Och t.o.m en probade på att äta soppa med dem och lyckades riktigt bra. Strålande.

  1. Vi hade återigen en jättetrevlig kväll på Fu och så kul att alla nu äter med pinnar. Verkligen en läraktig skara.
   Visst är Ale- Hop kon fin! Men hon behöver ju inte vara på isen heller…
   Kram!

 4. Det där med köttbitar tycker jag är jättesvårt! Det finns liksom inget system och alla länder styckar olika så det är en salig röra. Har försökt att reda ut det men det ligger kvar i min utkasthög, kanske jag tar upp den en annan gång. Men bra att du lärde mig vad rostbiff heter,måste försöka lägga det på minnet. Sonen älskar nämligen rostbiff. Det att det finns en skotsk slaktare i MercaCentro, Fuengirola, men jag har inte besökt honom.

  1. Jag har fått en köttstyckningskarta av spanska vänner och brukar ha med mig den samt den jag har på svenska. Alltså vad de olika delarna heter på en ko/oxe. (Igår var dessa inte med.)
   Sedan är det ju olika hur köttet styckas också. Bäst att tillägga att vi köpte skivor av rostbiff som lätt stektes i pannan och blev möra. Så tur var det.
   Vi har många olika slaktare i närheten men på söndagar är de inte öppna och jag hade dålig framförhållning. Så är det ibland…

 5. Det gäller att veta vad man får för kött med sig hem så det inte är en seg del som behöver tre timmar i ugnen! Men det löste sig smidigt och bra för er även om det inte blev filé. Nåja, tisdag i morgon så ingen ko på isen 😉

  Vilket smidigt bord med en roterande skiva. Jag uppskattar att testa olika rätter och gör hellre det än beställer in en stor förrätt. Men alla rätter är ju inte lika lämpliga att dela…

  Trevlig måndag!

  1. Jodå, jag vågade testa och det blev riktigt bra med nört kött. Men man vet aldrig. Hemma blir jag ofta besvken och så även när jag betalar dyrt för det. Hötorgshallen är numer det som gäller om det ska vara “bra” kött eller köpa på Åland där det är en annan djurhållning.
   Dessa roterande bord är väldigt praktiska och bara att snurra till det. Oftast är ju den kinesiska maten bra att dela och man kan testa lite av varje.
   Kram och hoppas din dag varit bra.

 6. Uttrycket ingen ko på isen lärde jag mig av min irländska kollega, som iofs bott ganska många år (7-8?) i Sverige nu, men som ändå var väldigt stolt över att få lära mig något på svenska 🙂

  1. Jag har förstått att detta uttrycket även finns på engelska, eller ett liknande uttryck. Och jag har också förstått att det använts mer i vissa delar av Sverige än i andra. “Ingen fara på taket” är ju mer lättbegripligt.

 7. Gokväll!
  Jag har hört uttrycket “Ingen ko på isen”, men har nog aldrig sagt det.
  Så trevligt med FU igen. Nästa gång får väl jag lov att göra ett försök att äta med pinnar med dig som läromästare.
  Här har det blåst, regnat och snöat om vartannat idag och det är bara + 2 gr nu.
  Många kramar till er båda/A-K

  1. God sen kväll! Vad gäller “kon på isen” så är det ju liknande som “ingen fara på taket” och det är ju mer lättförståligt.
   Det blev pånytt en jättetrevlig kväll på Fu och du kommer att klaar pinnarna galant. Vi tar en minikurs.
   TRist med all blåst hos er och kylan för det ska ju vara vår. Och snart kommer maj.
   Här har det varit fint och blåsritt sedan igår och hoppas detta nu består.
   Många kramar till dig från oss. Saknar dig!

 8. Ingen ko på isen – det uttrycket har jag faktiskt aldrig hört. Däremot är jag välbekant med kossan som såklart även finns här.
  Kul att du lärde ut konsten att äta med pinnar – trodde att alla kunde det med tanke på alla sushiställen som finns i Sverige;-)

  1. Kossan finns ju lite varstans. Minns att jag även sett den bl.a. i Benidorm.
   Jodå pinnkurser är bra och roligt har vi. Häftigast var att Lasse även åt soppa med pinnar, då har man blivit entusiast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *