Resor i Sverige Skyltar

Genom Marstrand vandrar vi i dagens skyltsöndag

Söndag igen! Och dags för en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. I veckan besökte jag härliga Marstrand och tar er idag med på en  skyltvandring genom stan. (Mer om Marstrand finns här, gårdagens blogginlägg)

Vi startar vår vandring genom Marstrand nere vid havet. Vi började vår vandring genom Marstrand vid havet.

Genom fina Marstrand

vandrade och fick av vår kunniga guide ta del av både öns äldre och modernare historia. Riktigt när Marstrand blev “stad” är högst oklart men sannolikt på 1200- talet och staden tillhörde då Norge. I slutet av 1800-talet  tombildades Marstrand stad  till en stadskomun och 1971 uppgick stadskommunen i Kungälvs kommun. Men vad gäller det kyrkliga har Marstrand alltid varit en egen församling.

Havet är ständigt närvarande var man än befinner sig på Marstrand och finns det hav finns det båtar.

Många båtar finns det även här i “lågsäsong” och även sommartid får man se upp för det finns halkrisk.

Marstrand är i princip bilfri, vilket är behövligt eftersom gatorna är trånga och husen går ut mot gatan. Men nyttotrafik är tillåten. När vi var på ön så var den verkligen påtaglig och mina resenärer undrade om jag missuppfattat det hela.

Gemom marstrand och tvärs över ön löper fina små gator kantade av vackra trähus.

Nyttotrafiken, här en varuleverans från “Spendrups”, är rutinerad.

De flesta hus på Marstrand är byggda i trä och vitmålade. Och av färgen att döma ser de helt nymålade ut. På många hus finns också den karakteristiska “marstrandsstjärnan” med som utsmyckning.

Vid Rådhustorget ligger byggnaden med bibliotek, rådhus och museum. Praktiskt med “allt i ett”.

Gammal skylt och några nyare i reklamsyfte.

En helt nyuppsatt skylt med. tydligt budskap syntes utanför huset mot gatan.

Anrika Bergs konditori

på Hamngatan, alldeles vid vattnet måste besökas.  Och har man inte besökt Bergs anses man inte ha varit i Marstrand.  Så många av oss slog oss ner där efter lunchen för att inta eftermiddagskaffet. Ett konditori med anor. Här har det serverats nybakade bullar och bröd sedan 1930- talet. Huset i sig är från slutet av 1800-talet och det berättas att konditoriet gästades av många samtida svenska konstnärer och författare. Här i konditoriets trädgård lär Selma Lagerlöf ha suttit och skrivit “Herr Arnes penningar” vars handling i huvudsak utspelas på Marstrand. (Idag fins det flera böcker om Marstrand och jag vet inte om de skrivits här på Bergs konditori, men bl.a  författarinnan Ann Rosman har skrivit deckare om Marstrand t.ex “Porto Francos väktare”)

Gammalt och nytt

Den svenska kungen Oscar II kom till Marstrand som 14-åring och kom senare att återkomma hit varje sommar i 20 års tid. Och detta har fastighetsbyrån “Oscars” tagit till vara. En fyndig reklamskylt.  Det gamla turisthotellet “Oscar” med sina nöjesloklare i källaren köptes av Ernst Rosén och tanken var att riva den gamla byggnaden och bygga nya bostäder här. Men  många turer har det varit och alla är nog inte ännu helt klara. Tanken var att få fler fastboende till Marstrand. Tjugo nya lägenheter med bostadsrätt är planderade här och det är Whites arkitektkontor i samband med “Oscar Properties” som står för det hela.

Här Marstrand, vid vattnet och kajen, där  det gamla turisthotellet Oscar, från 1899, låg ska det byggas nya bostäder.

Ett  kopass?

Är det något ni hört talas om. Jag hade det inte. Men nu har jag det. Marstrand var en del av det svenska riket men svenska förordningar gällde inte här. Det gjorde de däremot på Koön, på fastlandet, mitt emot Marstrandsön och dit skickade marstrandsborna sina kor på bete och då måste de ha pass. Ett för  varje ko.

Gustav den III införde “Porto franco”- tullfrihetoch det var därför som Marstrand räknades som utland och detta förde med sig en hel del spännande saker. (Vill ni läsa mer så tar länken er dit)

Ett gammalt kopass  som nu finns på hembygdsmuseet.

 

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

30 svar på ”Genom Marstrand vandrar vi i dagens skyltsöndag”

 1. Ja det var en stor lastbil på de smala gatorna! ,-)
  Så charmigt med skylten och viktigt förstås hoppas Måns fick ha sina smultron i fred! ,-)
  Härligt med som gott som bilfritt, det skulle inte kunnat fungera annars. Marstrand ser läckert ut
  Gamla konditorier är ju bara så charmigt.
  Rent och fint, vackra hus.
  Gamla skyltar gillar jag ,-)
  Intressant med kopass ,-))
  Marstrandsstjärnan har jag aldrig hört talas om, men den pryder, jättefin!
  Kul att få komma till Marstrand, Lysekil bla.
  Kul att resa genom bloggen,-)
  Ser att Kungen Oscar II var där i 20 år sommartid, det är lätt att fastna på en plats man faller för ,-))
  Det måste vara underbart att som författar sitta och skriva där man verkligen trivs, eller måla, göra skulptur osv, ideèrna måste flöda!
  Ha det fortsatt fint
  Nu ska jag visa gubben!
  Stor Kram Primrose ,-)

  1. Marstrand är väldigt charmigt och man har behållit mycket av det gamla och husen är så välhållna. Alla ser nymålade ut. Marstrands historia är spännande och mycket har ju sin förklaring här.
   Jag skulle gärna sitta här på Marstrand och filosofera och fantisera. Tror du skulle måla och skylptera en hel del här. Miljön inbjuder till det.
   Önskar dig en fortsatt fin söndag.
   Kram!

 2. Nu har du besökt två av mina absoluta favoriter. Jag måste besöka Marstrand minst en gång varje år. Hit kom vi med båt varje vecka via Albrektsunds kanal. Man kan gå runt hela ön om man vill. Det är faktiskt en upplevelse. Det tar några timmar för man gör ett och annat stopp för att bara njuta av utsikt, hav och salta vindar! Kramar och Tack för ditt marstrandsinlägg!

  1. Du var med mig i tankarna! Jag gick en bit på stigen runt Marstrand, men det var arbetsresa så jag hade med gäster. Trevligt var det- Har förr, i unga år, seglat in hit och det var en upplevelse.Men såg då inte så mycket av Marstrand.
   Kram!

 3. När man kör en sådan stor lastbil på så pass smala gator gäller det att ha vana vilket de självklart har. Kan tänka mig att nyttotrafiken blir ganska så tät sommartid med tanke på alla turister. Hur som helst så var det en trevlig skyltning och äldre varianter har oftast det där lilla extra!

  Kram och god söndagskväll!

  1. Vi skrattade gott! Jag hade verkligen poängterat detta med “bilfritt”. Och denna dag var det många nyttofordon här på ön, gott om leveranser. Skyltarna liksom presenterade sig själva och kul med gamla och nya.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Intressant om Marstrand, vilken mysig och fin liten västkustpärla! Och härliga skyltar hittade du.
  Kopass, ha ha!

  1. Marstrand är verkligen en ö som jag gärna besöker. Många andra också och hit kommer man både land och sjövägen. Och Marstrands historia har en väldigt spännande historia. Och skyltar finns det gott om.
   Och visst är det roligt att det har funnits “kopass”. Idag har ju EUs kor “gula märken” i öronen.

 5. Så bra med en “Kissa inte här- skylt” – Hoppas både två- och fyrbenta hörsammar den bönen! Intressant och trevligt med gamla skyltar 🙂 Kopass har jag aldrig hört talats om förr – spännande 🙂
  Tack för härlig skyltning!
  Kram

  1. Visst är den skylten bra! Och jag hoppas den respekteras så att Måns kan få odla sina smultron. De verkar vara på gång.Marstrand har mycket gammalt och så även skyltar och de passar verkligen in bra i denna historiska miljö. Visst är det intressant med “kopassen”. Jag hade heller inte tidigare hört talas om dem.
   Vad roligt att du uppskattde skyltningen. Och vi hade en jättefin dag på Marstrand i strålande sol. Så fint!
   Kram!

 6. Tack för en fin rundvandring 🙂 Jag har aldrig varit där (ännu) Har endast besökt Tylösand och Mollösund… Västkusten är fint har hag uppfattat 🙂

  1. Vad trevligt att du vandrade med! Tylösand är lite annat men Mollösund har ju med Bohuskänsla. Jättefint där också- Marstrand är i mitt tycke en favorit, jodå -jag har fler- men miljön känns inte konstlad och det uppskattar jag. Att sedan ön har sin historia gillar jag också. Det finns ju många vackra platser i Sverige och du bor ju på en av dem. Jag har en jobbresa till Höga kusten i juli och den ser jag fram emot.

 7. Bilfritt? Man tror inte det är sant…vilken tur att bebyggelsen är så gammal och gatorna så smala. Vilken idyll, mig hade man nog fått släpa därifrån

  1. Endast nyttotrafik får köra här. Men den dag vi var på plats var det en hel del “nyttig trafik” på stadens gator och torg. Men det ska völ bunkras upp inför midsommar och kommande turistsäsong. I övrigt gäller “flakmoppe” och cykel.
   Marstrand är en favorit och att strosa runt här och insupa allt är så fint. Mycket historia ligger här i Marstrands famn.

  1. Marstrand är väldigt fint men en idé är nog att komma hit före eller efter högsäsongen. Och det gälle rju många platser. Visst är Sverige fint med allt vackert som finns runt om.

 8. Återigen ny information, värdefull. Tack! Alltid roligt att höra historien “bakom”.
  Gillar de gamla, urgamla, skyltarna!
  Jag tackar för rundvandringen, där jag fick se så mycket vackert!
  Godnattkram mitt upp i packväskan!

  1. Jadå! Och här på Marstrand som på en hel del platser finns det en historia bakom mycket. Visst är de hamla skyltarna fina. Minner om en svunnen tid. Och du känner ju igen dig här.
   Lycka till med packningen!
   Natti, natti!
   Kram!

 9. Där satt en helt perfekt Skyltsöndag igen! Du är en fena på att irl-skylta, men det har jag ju sagt förut. Marstrand är ju en så himla läcker stad med en oerhört intressant historia.
  Skrattade gott åt den nyttotrafiken mitt i idylliska Marstrand. Bra fångat där, men man kan ju undra varför en så stor lastbil…
  Älskar de gamla skyltarna som säkert alla hade nå’t att berätta om de kunde tala. Detsamma gäller för alla dessa fantastiskt välbevarade och perfekt underhållna hus. Det där med kopasset var verkligen intressant.
  Tror du skulle gilla den här boken: https://www.bokus.com/bok/9789174752106/havskatten/ Ann Rosmans “Havskatten” som har Marstrand som “centralpunkt”.
  Tusen tack för en härlig skyltning och länken:-)

  1. Tack! Jag har läst en av Ann Rosmans böcker som alla deltagare fick för att läsa innan resan, “porto FRancos väktare” men jag hörde andra som berättade om den bok du rekommenderar. Ska inhandlas. DEt var tänkt att Ann Rosman skulle ha guidat oss på Marstrand, men hon är sjuk så det blev en annan guide som var väldigt bra. Vad gäller nyttotrafiken kan man tycka att bilden är stor men det finns många krogar på ön inför sommarsäsongen som ska fylla på sina varor. Men stor bar den på dessa smala gator.
   Visst är det intressant med ett “kopass”. Hade aldrig hört om detta. Men nu så. Och till Marstrand återvänder jag gärna-

 10. Fina skyltar i en vacker omgivning, förstår att kameran gick varm där. Men att vara lastbilschaufför där kan inte vara något vidare.

  1. Marstrand är så fint och kameran fick jobba på. Hade med två för säkerhets skull. Hoppas att lastbilschaufförerna har risktillägg för här är det riskfyllt att köra,

 11. Så himla fina bilder från Marstrand igen! Gillar skylten med bönen för Måns smultron – synd bara att den ska behövas…

  Härlig skyltning! 🙂

  1. Tack! Marstrand är verkligen fint och fick en plats i “Skyltsöndag”! Jag hoppas att Mån smultron får växa utan att någon “hjälper till” med vattningen. Mne skylten finns nog på förekommen anledning. Och det finns ju hundägare som inte alltid är observanta.
   Trevlig måndag!

 12. Åh va fina skyltar!! jag bara älskar dom vita husen vet inte varför men känslan känns bra 🙂 kram å fin måndag

  1. Tack! Marstrand har mycket fint att erbjuda och alla dessa vita hus, som är så välskötta och ser nymålade ut, bidrar till den sköna känslan här.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram!

 13. Hmmm … undrar om Måns mamma låter Måns äta smultronen. Tror inte jag hade låtit sonen äta …
  Jag tror jag har varit i Marstrand men det är en herrans massa år sedan. Men av dina foton att döma är känslan lite som Sigtuna, bild nr tre skulle definitivt kunnat ha varit en av gatorna från vattnet och upp till huvudgatan.

  1. Det tror jag nog att hon gör. Hon verkade ganska frimodig.Marstrand och med havet runt sig är ju så vackert och i princip bilfritt. Och visst kunde tredje bilde varit från Sigtuna eller någon annan lite trästad. Men där saknas doften av hav. I Sigtuna får en nöja sig med “Grodhavet”, Mälaren. Men en fin stad är ju även Sigtuna.

  1. Visst är Marstrand fint! Hit återkommer jag gärna. Och än finare i sol. Förra gången jag var där på resjobb ösregnade det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *