Spanien Torrevieja

Lyckad blandning med gröna och blå inslag

Visst är det trevligt att upptäcka och se lite nytt och gärna också blanda upp det hela med lite gammalt. Gårdagens somriga väder lockade ut oss på en fin och  grönskande långpromenad med tydliga inslag av blått. Verkligen en lyckad blandning!

lyckad blandning av grönska, blå himmel och blått hav. Njutbar utsikt över nejden innan vi tog oss ner till den fina “Parque Aromatico” som ligger mellan Torrevieja och stadsdelen La Mata. (Vägbeskrivning till parken finns här.)

En lyckad blandning – Parque Aromatico, “Vattenkvarnsparken” och La Mata

“Aromatiska parken”  i Torrevieja  är en stor park med en yta av ca 70 000 m2. Parken anlades i Torreblancaravinen som just inte innehöll  något  annat än vildvuxna låga träd.  Ansvariga politiker i kommunen tyckte att området hade potential och kunde utnyttjas till något. Så blev det och parken invigdes 2009  Här finns nu picnicområden i skuuggan under träden med bord och bänkar, lekområden, pergolor, vattenfontäner och vackra planteringar. Mängder av timjan, basilika, lavendel, rosmarin och andra örter odlas och dofterna är påtagliga. (Lite beroende på säsong.)

Ännu grönskar och blommar inte allt men det är på väg.

Aromparken i Torrevieja, Parque Aromatica, blev en lyckad bekantskap. Denna skuggskyddade “hydda”  är täckt av bougainevillea  och här finns bänkar att vila benen på.

Från den “aromatiska parken” fortsatt vi nerför backarna i någon kilometer innan vi  gick in i nästa park, Parque Natural del Molino del Aqua, (mer om parken via länken) eller som också kallas /heter El Paraje  (plats) Natural Molino del Aqua. På svenska blir det  Vattenparken/Vattenplatsen. Lummigt behagligt och skuggigt. Vi stannade till en stund innan vi fortsatte mot dagens slutetapp La Mata.  Men vi skulle promenera  hem också…

Vacker park detta också och med behaglig skugga av pinjeträden.  Men här får hundägare och hundar se upp för i pinjeträden finns under våren de för hundar livsfarliga pinjelarverna.  Katter berörs inte av de giftiga larverna och inte människor heller. (Jag har tidigare skrivit om pinjelarverna här)

Pinjelarvsfällor finns uppsatta i många av träden.

Och strax efter Vattenhjulsparken visar sig den flera kilometer långa La Matastranden. Och vill man inte gå med fötterna i sanden eller i havet finns en träbelagd gångväg kantad av många barer och restauranger.

Lyckad paus i La Mata med trevlig lunch och svalkande öl. Vätske och lunchpaus  i skuggan. Så mysigt! Och det blå är ett bra komplement till allt det gröna vi passerat.

Kommmentar angående Pinjelarverna.

Fick denna kommentar av bloggvännen Emma och absolut viktigt att tänka på att även männsikor kan råka illa ut. Och just som med alla allergier kan man reagera kraftigt, något man ibland inte alls vet om. (Även getingstick kan ju vara dödliga för de som är allergiska) Har nu också pratat  med en god vän som är läkare och även om människor kan få kraftiga allregiska reaktioner så anses inte pinjelarverna vara dödliga men so med så mycket annat man vet aldrig  när det kommer till allergier.

“Åh Ditte, processionslarverna kan vara oerhört farliga för människor! Min hals kliade som 17 av dem när jag bara sopade upp döda! Jag blev svullen och hade som små sår. En man fick en larv innanför skjortan och han var helt borta i flera dagar, de visste inte om han skulle klara sig. Han har numer ett stort ärr på axeln (vår poolkille har sett det så det är ingen sägen). Är man känslig kan de alltså vara mycket farliga, särskilt om man andas in borsten och är känslig. Hundar råkar ju värst ut eftersom de ska fram och nosa på allt som ser kul ut men som sagt de är INTE ofarliga för andra djur, människan inräknad. (Vore bra om du ändrade inlägget då alla inte läser kommentater.) Denna typen av larv finns faktiskt även i Sverige, på Gotland till exempel om jag minns rätt.”

Härligt med parken, dock, och att de gjorde något fint där.

38 svar på ”Lyckad blandning med gröna och blå inslag”

 1. Härligt! Parque Aromatico har vi missat, dit måste vi gå! Däremot har vi varit i Vattenhjulsparken några gånger!
  Tack för trevligt sällskap i förrgår!
  Hälsar jag från luften✈️

  1. Aromparken är väl värd både ett och flera besök- Tror kryddofterna kommer än mer till sin rätt om någon månad när allt är färdigt. Vattenhjulsparken har vi ofta passerat genom och även den är fin.
   Hoppas er resa hem gått bra och ni bör nu ha landat. Ha det gott hemma och njut av tiden mellan hägg och syrén.
   Tack själva för en jättetrevlig kväll.

 2. Vackra bilder. Förstår att du njuter i värmen. Som sagt, tydliga inslag av blått, men även av den fina färgen grön.
  Skönt att kunna komma in i skuggan och sitta och vila ibland, kan jag tänka mig. Bra att du har en huvudbonad på dig, skyddar bra emot solens starka strålar.
  Vätskepaus. Ser verkligen läskande och gott ut.
  Ha det fortsatt bra.
  Vi har nu fått värme. 23 grader varmt nu och solen lyser ifrån en klarblå himmel.
  Varm kram till dig.

  1. Jag vill helst vara i skuggan och i parkerna finns det gott om den. Inte heller dumt att vila rygg och fötter en stund.
   Hatt, solskärm elle rkeps är på för jag vill inte ha solen i ansiktet. I övrigt rör jag mig helst i skuggan och sitter även där.
   Skönt med vackert väder hemma och jag hoppas du kan njuta lite i skuggan på balkongen hos dig.
   Stor kram och många tankar.

 3. Vilka underbara parker och nära nog att kunna nås med apostlahästarna. 🙂
  Det första fotot är så ljuvligt med sin färgkombination – såå inbjudande.
  Och tänka sej en “kryddpark”! Jag antar, att solvärmen får aromen att stiga
  till näshöjd. 🙂
  Vilket fint jobb dom gjort med stenar och tegel
  En perfekt dag!

  1. Redan nu doftade det så gott i aromparken och än bättre blir det när allt slagit ut. Vi promenerar ju mycket och fint att kunna vila benen i dessa perker och samtidigt njuta av det gröna.
   En perfekt dag blev det!

 4. Vilken lång och härlig promenad som ni kom ut på. Så bra att man satsade på ravinen och gjorde om den till en park. Det låter trevligt med plats för picknick men också att det finns möjlighet att uppsöka skugga. Tur att vi inte har den sortens larver här hemma för Miss E är för nyfiken för sitt bästa!

  Kram och god måndagskväll!

  1. LÅngt blev det och omväxlande och trevligt. Men skönt med rastplatser för att vila ryggen. “Aromparken” har vi ofta passerat men aldrig tittat in i. Men du blev det av. Och det kommer att bli fler besök här.
   Pinjelarverna är otäcka nu i maj och de hundar vi såg här var stramt kopplade. Men med hund så tog jag helt klart en annan väg. Och detta är inget alls för Miss E. För visst blir hundar nyfikna när dessa vita bomullstussar, som de ser ut som, kommer tågandes. Pinjelarverna är ju jättefarliga för hundar så det är bra att fällor satts upp.
   Kram och trevlig måndag.

 5. Visst är den parken vacker. Och idag var det vår tur att ta en promenad till La Mata. Varmt var det, men det finns ju gott om ställen att vila på!
  Stor kram

  1. Visst är den och än vakcrare blir den när allt är i blom.
   Trevligt med en tur till La Mata och det är ju en bit att gå dit och hem. Å andra sidan finns det ju gott om platser att vila på. Och att fylla på vätska.
   Kram!

 6. Hej Ditte!
  Ja vad har inte Torrevieja att bjuda på…dessa fina parker också liksom La Mata-stranden. Jag har faktiskt varit i dom
  parkerna också.
  Själv har jag varit till Albir i dag och även åkt runt i Benidorm…man får ont i nacken av att titta på alla höga hus 🙂 Såg husen som Cata bodde i för många år sen – och i många år dessutom.
  Enn bra guide som hittar överallt!
  Kram P ♥♥

  1. Här finns mycket av det mesta!
   Vad roligt att du “sightseeat” idag och besökt både Benidorm och Albir och med en bra guide som Cata blir upplevelsen än bättre. Förstår att du har fina dagar.
   Njut nu av semestern i semestern.
   Kram!

 7. Fina bilder. Pinjeträd har vi sett mycket när vi varit utomlands men jag visste inte det om larverna. Ha det bra och kram på dig.

  1. Pinjeträden är fina och doftar så gott, men under våren är de lömska med larverna som finns där och kan vara livsfarliga för hundar.
   Ha det bra du också .
   Kram!

 8. Vackra vyer i blått och grönt. Ja, jag har gjort en lyckad blandning på mina naglar idag! Du får se i bloggen i morgon. De lägg s inte ut i instagram, inte denna veckan. Fullt ös med Takeover, jätteroligt.
  Varm kram och tack för fina kommentarer på Insta.

  1. Här är vackert nu, men jag kan sakna tiden hemma mellan hägg och syrén. Men så får det bli.
   Vad roligt med din lyckade blandning på naglarna Ska bli roligt att få se.
   Har läst dina Mod inlägg på insta och det är så intressant och givande.
   Varm kram i sena kvällen.

 9. Fina bilder och trevligt att läsa hos dig. Nu har vi dock ungefär lika varmt, soligt och behagligt här hemma. Underbart, men solen är stark. Idag har jag haft mer kläder på mig utomhus än igår. 🙂 Gick gärna i skuggan också under mina promenader. 🙂

  1. Tack! Jag gläds med er över det vackra vädret hemma och kan känna saknad av att jag missar den fina tiden mellan hägg och syrén. Men så får det bli i år.
   Jag är ju nästan alltid i skuggan vare sig jag är här i Spanien eller hemma men visst gör solen det trevligare och varmare blir det ju då även i skggan.
   Har keps/hatt eller solskärm och oftast långärmad blus på mig. Och sitter gärna under parasoll.( Mina solskador tycker inte om solen)
   Bra att du rör dig i skuggan så du inte bränner dig för det är lätt hänt.

 10. Blått och grönt är en väldigt bra kombo färgmässigt, speciellt i sådana härliga miljöer! Fastnar speciellt vid den träbelagda gångvägen om man inte vill sätta fötterna i sanden. Bra där! För att inte tala om alla med rollatorer, permobiler och rullstolar som kan njuta av strandpromenaden.

  1. Denna träbelagda gångväg som dessutom är lång är perfekt för alla och just att framkomligheter för rörelsehindrade möjliggörs. Även ner till stranden går det träramper, vilket verkligen är bra. Och tankan på att alla sk akunna ta sig fram här gillas verkligen. Att det sedan finna många “vattenhål” längs vägen är också bra.

 11. Åh Ditte, processionslarverna kan vara oerhört farliga för människor! Min hals kliade som 17 av dem när jag bara sopade upp döda! Jag blev svullen och hade som små sår. En man fick en larv innanför skjortan och han var helt borta i flera dagar, de visste inte om han skulle klara sig. Han har numer ett stort ärr på axeln (vår poolkille har sett det så det är ingen sägen). Är man känslig kan de alltså vara mycket farliga, särskilt om man andas in borsten och är känslig. Hundar råkar ju värst ut eftersom de ska fram och nosa på allt som ser kul ut men som sagt de är INTE ofarliga för andra djur, människan inräknad. (Vore bra om du ändrade inlägget då alla inte läser kommentater.) Denna typen av larv finns faktiskt även i Sverige, på Gotland till exempel om jag minns rätt.

  Härligt med parken, dock, och att de gjorde något fint där.

  1. Tack Emma! Visst ska jag ändra i inlägget. Tar och klipper in din kommentar. Visst kan man tänka sig att man kan få besvär om man är allergisk men vad jag kände till och info som står i parken gäller just att hundar kan dö. Katter klarar sig ju betydligt bättre. Men sjuka kan de ju het klart bli.
   Vi har många vackra parker i närheten så vi har än fler att besöka.

   1. Tack gulliga Ditte! Jag har ju allför mycket erfarenhet av dem här i min egen trädgård så jag läst och skrivit mycket om dem även hos mig.

    Tack för att du ändrade.

    1. Jag är bara tacksam och att ge rätt info är viktigt. Pratade också idag med en god vän som är läkare. Men i Sverige finns larverna begränsat så allergierna är ganska få. Bra så! Tack än en gång !

 12. Sommarbilder! Älskar de!!!!
  Fortsätt njut, vi hoppas hinna njuta av sol och värme i Lissabon! Kram och godnatt!

  1. Du får säkert en del sommar nu i Lissabon! Önskar er en toppenresa! Och kanske blir det en och annan bild. Eller i alla fall när du är hemma igen.
   Kram!

 13. Fina bilder! Måste vara en härlig park… jag tycker faktiskt mer om dofter av färska kryddor än blomdofter, som jag ibland inte tål.
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Tack! Vi har ofta passerat här men inte tidigare tagit oss en närmare titt. Nu blev det av. Vi får komma tillbaka o ett tag och se vad som hänt då.
   Önskar dig ockås en fin vecka och hoppas att inte luften hos dig fylls av alltför mycket pollen.
   Kram!

 14. Paradiskänslan infinner sig när jag läser om er vandring. Så vackert och välskött allting är.
  Bougainvilleahyddan skulle inte vara illa att ha. Den måste ju vara oerhört vacker när den är i full blomning.
  Också här har vi sköna, varma dagar nu, allt formligen exploderar i naturen. Jag har t.om. tvättat mattor idag, så då är sommaren nära.
  Ha det fortsatt skönt där söderut, njut av allt det gröna, sköna men också av det blå!

  1. Här finns många vackra parker och just Aromparken hade vi inte tidigare besökt utan bara gått förbi. Vi får komma tillbaka hit om ett tag när både bougainevillean och de andra växterna plus alla örter är helt i gång.
   Har förstått att det varit fint hemma och ni går ju en helt ljuvlig tid til mötes. Missar den i år men hoppas få sen både hägg, syrén och annat fint på olika bloggar.
   Och när du tvättat mattor – ja då är det vår hos er också.
   Ha det fint och njut av det vackra.

 15. Men va vackert o njutbart förstår jag 🙂 du kan konsten att delge fina bilder o kul läsning kram å fin dag <3

  1. Tack! Här är det vackert nu och fint med dessa grönskande parker och även att promener längs havet.
   Önksar dig också en fin tisdag.
   Kram!

  1. För oss var det första gången vi tittade in i parken. Vi har ofta gått förbi på vägen till La Mata men inte tittat närmare på den. Så nu var dte dags för det-
   Vi tar oss gärna då och då en promenad til och från La Mata och roligt att hitta lite varierande vägar.
   Sol idag också.
   Ha det fortsatt bra på er resa!

  1. Vi har passerat här många gånger men nu blev det ett besök i parken också. Jättefint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *