Foto Kina

Komplicerad – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Komplicerad är veckans ord att fritt tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

Kinesiska muren är komplicerad både vad göller sin historia och sättet den är byggd på.En liten del av den kinesiska muren. Här på en mindre del av muren dit inte så många turister beger sig

Ordet komplicerad

har en hel del synonymer bl.a. tilltrasslad, invecklad, krånglig, slingrig, rörig och svår. Och att tolka ordet gav mig lite brydderi men så hamnade jag plötsligt i tankarna på ett av världens sju nya/moderna underverk –  Kinesiska muren. Om muren och dess historia har jag skrivit om tidigare och vill ni läsa om det så klicka på länken här. Detta med världens nya/moderna underverk är ett eget kapitel men nya har tillkommit eftersom de gamla underverken, föruton Cheopspyramiden i Egypten, försvunnit genom bränder, jordskalv eller rivningar. Och vad gäller ”Babylons hängande trädgårdar” funderas det på om de alls funnits. Men olika åsikter finns om de nya underverken.  Och egentligen spelar det ju inte så stor roll om något räknas som ett underverk eller inte. Alla de byggnader/ruiner som finns medtagna på olika listor har ju alla sin unika historia att berätta.

Och  kineiska muren är verkligen  ett både unikt och  komplicerat byggnadsverk . Följ med på en bildvandring från några olika delar längs kinesiska muren där jag vandrat. Vissa delar är mer renoverade än andra. Men brant är det överallt. (Bilderna här är från arkivet och tagna mellan 2007 och 2013)

Muren den ”gröna årstiden”. Här på en tämligen flack del.

Många delar av musen är orenoverade och man får se upp och ner var fötterna placeras.

Kinesiska muren är inte bara ett fantastiskt byggnadsverk utan kan vara nog så brant och komplicerad att ta sig fram på.Det går uppåt och neråt.

Ibland väldigt mycket uppför. Här är det riktigt brant.

 

Titta gärna in här för att läsa och se mer av veckans ”komplicerade” tolkningar

34 svar på ”Komplicerad – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Heisann, hyggelig gjensyn med et komplisert byggverk. Jeg var der i 2000. Imponerende og eksotisk, er min kommentar. Drar gjerne dit igjen. Takk for flotte bilder som satte meg på gode minner. Ha ei fin uke ,:OD)

  1. Tack! Ja, när du varit här så vet du hur det kan se ut. Och visst är det ett mäktigt och komplicerat byggnadsverk. Jag var i peking och besökte även muren nu i mars och då i snö- En annorlunda upplevelse.
   Önskar dig också en fortsatt bra vecka.

 2. Kinesiska muren var verkligen ett bra exempel att välja. Vilket imponerande byggnadsverk det är och visst måste det ha varit komplicerat den gången den byggdes. Det är knappt man kan förstå hur det lyckades och samma känsla får jag när det gäller pyramiderna.

  Kram och god tisdagskväll!

  1. Det var svårt denna gång med veckans ord men när jag tänkte så klarnade det. Var inne på pyramidern också men d ebildern ahar jag på en hårddisk hemma. Så då föll det. Men både muren, pyramiderna och mycket annat är ju komplicerade byggnadsverk och har en komplicerad historia.
   Önskar dig en ”extra” trevlig kväll.
   Kram!

 3. Roligt att få se flera bilder från Kinesiska muren! Så fascinerande det måste vara att besöka detta komplicerade och mäktiga byggnadsverk!
  Jag hälsar detta från ett sommarvarmt Västerås med 26 gr i eftermiddags. Och ingen blåst!

  1. Mäktigt är det att vandra här och både muren eller snarare murarna (för det är fler) är i sig otroligt komplicerade byggnadsverk som så många människor byggt under så lång tid.
   Härligt med skön sommarvärme hos er. Kan tänka mig att hela naturen nu exploderar. Och blåst behöver ni ju inte alls.
   även här är det fortsatt fint väder och mindre av blåsten.
   Trevlig onsdag!

 4. Oj, oj, vilka bilder! Tittar in igen i morgon från datorn, då skall jag titta runt litet mer bland dina inlägg. Ha en fortsatt fin kväll!

  1. Tack! Lite lättare både att se bilderna och läsa på datorn.
   Önskar dig en fin onsdag och gläds me dditt besked. Många tankar.

 5. Här är jag nästan lite avis på dig. Jag menar det är ju inte många som haft förmånen att besöka den kinesiska muren inte bara en utan fler gånger och därmed få till ett helt perfekt inlägg till ”komplicerad”. Helt underbart:-)

  1. Tack! Jag hade bekymmer med att komma på något. Men när jag fundeerat ett tag så uppenbarade sig muren för mig. Och ett komplicerat byggnadsverk är det och tillika med en komplicerad historia.

 6. En intressant komplicerad sak och fantastiska bilder du fått med. Det är ett under hur man har kunnat bygga denna mur som slingrar sig upp och ner. Skulle vara fantastiskt att besöka den. 🙂
  Kram!

  1. Tack! Och nog är detta byggnadsverk komplicerat på flera sätt. Vi har ju vandrat på många olika ställen och allra vackrast är, i mitt tycke, de mer orörda delarna som helle rinte direkt är renoverade.
   Kram och trevlig onsdag.

  1. Tack! Ja, precis som med Cheopspyramiden och de andra pyramiderna är byggandet ett enormt jobb som kostat många tusentals människoliv. Och muren, snarare murarna, för det är flera är ju otroligt lång. De idag existerande delarna uppskattas till dryga 600 mil men tillsamans med diken och annat så är den över 800 mil lång.

 7. Ett bra exempel har du valt att skriva och berätta om.
  Jag har förutom att ha läst om muren många gånger, också sett
  tv-dokumentärer därifrån, snitt där man har vandrat med viss risk för att
  skada sig på trasiga avsnitt. Bara att gå där verkar aningen komplicerat.
  Tack Ditte för att du tog oss dit idag!
  Önskar dig en fin onsdag!

  1. Tack! Visst är det så att långa delar av muren inte är renoverade och av/anpassade för turister. Men det är just i dessa områden naturen kanske är mest enastående och man kan vandra här utan att ha sällskap av andra turister. Vi har gått mycket på muren och varje besök och upplevelse här är unik. Men visst får men se både upp och ner. Brant är det också så en del klättrong kan det bli.
   Önskar dig också en fin onsdag. Och vackert väder såg jag i ”Nya Åland” att ni har. (Läser den på nätet)

 8. Det där är verkligen en mycket komplicerat bygge, jag kan inte förundras hur de lyckades genomföra det. Jättefina bilder från detta underverk, vare sig det är nytt eller inte. Jag tycker nog detta är ett gammalt underverk men allt är förståss relativt.

  1. Jag fascineras verkligen över hur man byggt detta för hand och lagt dit sten för sten. Mäktigt! Och en gigantisk gravplats är det med alla som fått sätt livet till här på olika sätt.

  1. Tack! Ja, visst är det! Och tänk att bygga detta…
   Solen skiner på oss här idag så en bra dag blir det.
   Ha det bra ni också! Men det är tur du har jobbet med dig….

 9. Passar bra med ordet komplicerad och kinesiska muren. Den har alltid fascinerat mig och jag kan nästan inte se mig mätt på dina vackra bilder av muren ifrån olika ställen.
  Otroligt att tänka sig att den byggdes för så väldigt många år sedan. Vad arbetarna måste ha fått slita. På den tiden fanns det ju inte de hjälpmedel som finns idag.
  Jag har aldrig tänkt på det förr, eller sett, att muren på en del ställen är i så dåligt skick.
  Nu skulle du ha varit här. Sommaren har kommit. Fast du har ju också sommar. Men, det är som vackrast nu, tycker jag.
  Ha det bra och varm kram till dig.

  1. DEt var svårt att funder aut något men när jag tänkt lite så blev det hela klart. Och visst är kinesiska muren ett fantastiskt byggnadsverk och tänk så många som under tiden fick sätta livet till. Allt är ju byggt för hand. Muren är ju 600 mil lång och med diken och annat över 800 mil lång så det är långa sträckor som inte är restaurerade. Men just dte är också en del av tjusningen.

   Så skönt med sommar hemma och jag hoppas du passar på att njuta av den. Kanske kan det bli några fins stunder på balkongen. Och tiden nu, mellan hägg och syrén är den finaste yycker jag också- Missar dne i år.
   Önskar dig fina dagar.
   Stor kram!

 10. Det var verkligen ett passande inlägg. Kinesiska muren är absolut både komplicerad och avancerad. Och dessutom mycket imponerande 🙂
  Stor kram

 11. Kinesiska muren är inte vilket byggnadsverk som helst! Det är helt otroligt att kunna uppföra ett så komplicerat byggnadsverk och få det att bestå under så lång tid! Vilket slit för dem som arbetade med den imponerande muren!

  1. Mycket slit var det och väldigt många dog under tiden muren/murarna byggdes. Allt är ju gjort för han dessutom. Sedan har väldans många dessutom omkommit i alla strider. Så muren har olika komplicerade företeelser med sig.
   Ett fantastiskt byggnadsverk är det.

 12. Visst är kinesiska muren ett komplicerat byggnadsverk. Men jag hade aldrig orkat gå där idag, så brant som det är på sina ställen . Inte i värmen i alla fall.
  Kram från Ingrid

  1. Kinesiska muren slutar aldrig att fascinera mig och dess historia liksom Kinas historia är ju fängslande. Vi har oftast valt att vandra på orörda ställen dit inte så många turister tar sig. Och det har varit en speciell upplevelse. Brant är det på många ställen och mycket upför att klättra. Men visst tar det på krafterna att vandra långa sträckor här.
   Kram och trevlig helg.

 13. Det går knappt att förstå vilket bygge detta är. Det ser helt otroligt ut där muren slingrar sig upp och ner för bergen och som alltid är det många som har fått slita hårt och även förlorat livet. Underhållet av hela muren måste ju ta flera år, och dessutom kostsamt, så man förstår ju att en del delar är förfallna.

  1. Har man sett de gamla och orestaurerade delarna av muren och vandrat här blir det än mer påtagligt hur muren är konstruerad. Ett ortoligt byggnadsverk som fascinerar mig varje gång jag kommer dit. Och allt är gjort för hand. Kostsamt är det att renovera och muren är lång så långa sträckor är inte i det bästa skick. Men fantastiskt att kunna vandra här.

  1. Tack! Ja, ett verkligt slit var det att få till. Och allt är byggt för hand i detta komplicerade byggnadsverk.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Stort tack! Ja, kinesiska muren är verkligen ett komplicerat byggnadsverk och det blir så påtagligt när man står där och kan se detaljerna. Imponerande på så många sätt. Kinesiska muren liksom Kinas historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *