Kultur

Kultur i blandad form. Bokklubb och teater.

Kultur i  blandade former har det blivit under veckan med både bokklubb och teater. Månadens boklubb med “The Beijing Ladies” ägde rum i Västerås, en lunchträff denna gång, och en lång sådan blev det. Vackert vårväder, böcker och gott humör  hade vi med oss och värdinnan Åsa bjöd på väldigt god mat och dryck. En verkligt lyckad dag.

En dos teater blev det i Stockholm. “Old times,” “Gamla tider” av den brittiske författaren Harold Pinter . (Fick Nobelpris i litteratur 2005) En pjäs med många bottnar och jag har väl nu efter några dagar fått ousselbitarna att i viss mån falla på plats.

Goda aptitretare serverades på Åsas balkong i Västerås. 

Kultur i blandad form

med bokklubb och teater var ett par av veckans höjdpunkter till det kommer ett restaurangbesök som bjöd på en kulturell matresa genom Asien. (Men den får ett eget inlägg på lördag .)

Våra bokklubbsträffar innnehåller mycket och på veckans träff så var det ofrånkomligt att även dryfta Svenska Akademien och deras “gubbvälde”. Ofrånkomligt.

Vad gäller böcker är det flera av oss som laddar ner och lyssnar och numer finns det ett enormt utbud  så det kan vara nog så svårt att välja. En bra uppläsare är också viktigt. Många böcker finns dessutom att ladda ner, antingen från biblioteken eller från någon av de tjänster som tillhandahåller ljudböckerna. För egen del har jag svårt att läsa på en platta och föredrar en riktig pappersbok eller att lyssna på boken. Vi  är “allätare”  på bokfronten och det är fint att få tips om böcker och att kunna låna av varandra.

En jättegod lunch med kall, marinerad fläskfilé, sallad, en sorts mandelpotatis och fräsch sås. Skratten och samtalsämnena var många. 

Kultur i form av böcker och bokklubb med The Beijing LadiesNågra av de böcker som presenterades.

Till nästa gång ska vi alla läsa “Ett jävla solsken – Ester Blenda Nordström” av författaren Fatima bremmer. En bok som verkar vara väldigt givande och intressant. Mer om den här.  För egen del hade jag inte alls hört talas om den. Men nu har jag det. Fler boktips “Ensam i Berlin” av Hans Fallada, Alicia och Hjördis – två systrar av Per Wästberg, “Hon älskade” om Signe Thiel och Helena Henschen, “Den som går på tigerstigar” av Helena Thorfinn. (Andra boken efter Innan floden tar oss) Hans Roslings bok “Factfullness” Tio knep som hjälper dig att förstå världen kändes mer än angelägen så den ska inghandlas under dagen.

Avslappnat bokprat på balkonen efter maten.

Teater, “Old Times/Gamla Tider

Mer kultur och nu teater. “Old Times” är en pjäs  skriven av Harold Pinter  och spelad av Föreningen Stockholm Forums teatergrupp där väninnan Susan spelar en av rollerna blev en spännande upplevelse. Harold Pinter visste jag hade fått Nobelpriset i litteratur  2005 men i övrigt kände jag inte direkt till något om honom. Han var  född i London 1930 var författare, dramatiker, skådespelare och regissör. Pjäsen “Old Times”  skrevs 1971 och har spelats på flera scener både i Stockholm och runt i landet och även på Dramaten och i olika omgångar.

I Harold Pinters pjäser får man tolka mycket mellan raderna och där mycket är outsagt. Tystnader och pauser gör att man som publik gör sina egna tolkningar kanske också utifrån egna erfarenheter och sin fantasi.

Här det gifta paret Kate (Cecilia Backentorn) och Deeley (Peter Bark som också regissserat)

Handlingen i korthet.  “Ett par, Kate och Deeley, får besök av Kates väninna Anna. Tre personer möts igen efter 20 år. Vad var dte egentligen som hände mellan dem senast de befann sog i samma rum? Och innan dess?En pjäs om tidens gång och om minnen och hur minnet fungerar. En pjäs om obegripliga relationer, otillfredställda begär och oberabetade konflikter. En pjäs o svek . Och det finns en del saker man kommer ihåg även om det kanske aldrig inträffat. ”

Kultur i form av teater och Harold Pinters "Old Times" -Gamla tider spelad av Föreningen Stockkholms Forums teatergrupp- Kate och Anna har delat rum under sin studietid i London. (Foto Hirschproduktion)

Foto – Hirschproduktion.

Vad händer med minnet? Vad har hänt? Vad önskade vi skulle hända? Vad önskade vi var ogjort? (Foto Hirschproduktion)

Hur väl känner  Anna sin väninnas make?  Hra de träffats tidigare? (Foto Hirschproduktion)

Finns avståndet dem emellan? (Foto Hirschproduktion)

Vad jag tyckte?

En givande föreställning på 2 x 45 minuter som  var lite som ett “Kinderägg”. Överraskande och fritt fram för olika tolkningar och något direkt facit eller lösning finns inte. Vi har alla våra erfarenheter och minnen.

” Det finns en del saker man kommer ihåg även om de kanske aldrig inträffat. Det finns sakerjag kommer ihågsom kanske aldrig inträffatmen när jag påminner mig om dem så äger de rum. ”  Sagt av Anna i pjäsen.

Om någon vill se föreställningen, spelas på Nybrogatan 18 och biljetter kan beställas på forumbiljetter@gmail.com Föreningens hemsida finns här Stockholms Forums Teatergrupp.

 

32 svar på ”Kultur i blandad form. Bokklubb och teater.”

 1. Vilken härligt kulturell vecka! Att diskutera böcker är alltid givande och har man sedan trevligt sällskap och bjuds på mat och dryck blir det hela inte sämre. Det var många böcker ni hade läst och en brokig blandning som väntar.

  Tyvärr går vi på teatern lite väl sällan men på något vis blir det inte av. En del stycken behöver man fundera lite på innan polletten trillar ner helt men väckta tankar är också givande!

  Önskar dig en fortsatt fin torsdag. Förhoppningsvis kan ni också njuta av sommarvärme.

  Kram

  1. Läslistan är nu diger och jag fyller ju även på med tips från både dig och andra. Men jag ligger lite efter nu med läsning och lyssning. Ska bli roligt nu i juni när vi ses och då diskutera en gemensam bok vi läst. pInter hade jag inte läst något av så det var intressant att se pjäsen och relatera till sitt egna minne. Vad minns jag och vad har jag förträngt. Och vemms sanning gäller. Mina tankar när jag så pjäsen hamnade lite i Akademien och “kulturprofilen”. Men pjäsen skrevs ju innan detta var aktuellt.
   Skön värme är det här också så jag planerar middag på balkongen. Får se om det blir så.
   Kram och trvlig kväll.

 2. Oj, så mycket trevligheter du varit på?.
  Kul att du gick och såg pjäsen som vår väninna Susan är med i. Efter din tolkning hade nog pjäsen varit ännu mer svårtolkad för min del.
  Kram i vårvädret /A-K

  1. En del trevligheter har dte varit men vad gälle rpjäsen hade du nog tyckt om den. Svårvar den inte men öppen för lite olika tolkningar. Inga bestämda svar fanns/finns. Och Susanne spelade så bra. Ja, alla tre.
   Kram från oss.

  1. Lite boktips brukar vara bra att få och d eflesta böckerna finns ju nu mer även att lyssna på vilket jag uppskattar i många sammanhang. Läsplatta har jag svårt för så det går helt bort.
   Vi har ju väldiigt trevligt när vi ses i bokklubbeb som en gång kom till via SWEA i Peking. Och en del resor/utflykter blir det också ibland.

 3. Tack för spännande boktips från Västerås ? Jag hade laddat upp med flera böcker till Torre denna gång, men alla trevligheter har gjort att jag knappt har hunnit påbörja läsningen!
  Tyvärr hinner vi inte hem till Susans föreställning, hade gärna velat se denna. Det är en toppenensemble! Ses snart!

  1. Det blev lite varierade boktips och jag har många kvar attt läsa. Man måste ju ha tid att slå sig ner med böckerna också och det är ju lite klurigt att läsa när mycket annat är”gång”- Men du hinner.
   Föreställningen var riktigt bra och de spelade alla övertygande. Jag had einte läst något av pinter så detta blev en introduktion. Men jag är glad att den blev det i teaterform. Mycket att fundera på och tankarna gick hos mig osökt också till Akademien och “kulturprofilen”. Men boken/pjäsen skrevs ju långt innan dess.
   Ha det gott!
   Och vi ses! Jättetrevligt!

 4. WOW Ditte så kul att se Susan i aktion 😀
  Kulturellt, jag har dåligt med tips om böcker att lyssna på nu, börjat på några men
  dom var så detaljrika så man kom aldrig framåt hahaha…
  Off topic, kom hem nyss med den lilla röda…allt fanns inkl 10E 😀
  Men dosan var spärrad så nu har jag suttit i “63 i kön”…Kanske den öppnas i morgon
  när “rätt” person kommer…
  Kram P ♥♥

  1. DEt var jätteroligt att se Susan “in action” och både hon och de andra presenterade en jättebra föreställning. Dubbelbottnad och spännande-
   Jättefint att du nu fått väskan åter i din “vård”. Toppen! Och den spärrade dosan kansk eockså ordnar sig. Kanske ett mail dit också.
   Kram!

 5. Hola! Tusen tack för den fina recensionen och rekommendationen! Så kul att du kom! Det är spännande att höra allas tolkning. Två publiken i söndags trodde att Katey var död och att hennes närvaro på scenen genom hela pjäsen bara var i tanken hos Anna och Deely. ?

  Vilket underbart väder vi har i Estocolmo idag! Dessvärre ska jag på styrelsemöte i brf:en och sen måste jag sitta i två längre jobbsamtal. Men sen kaaaanske det blir ett litet sent restaurangbesök med maken. ? Har inte hunnit att förbereda någon middag. ?

  Kram ❤️ till dig och Mr B!

  1. God afton! Ja,jag var väldigt förtjust i pjäsen och tyckte verkligen om ert framförande Så bra!!!- Trevligt att på detta sätt intruduceras till Pinter. Jag har grubblat ne hel del på pjäsen och just det att ens egna minnen och tolkningar också kan komma fram- Och tankarna till Akademien kom ju. “Kulturprofieln”….
   Spännande med den tolkning du beskriver men den kom inte upp hos mig.
   Jättefint väder och våren är nog här nu för att stanna. Men vår tänkta balkongmiddag kändes väl sval…Blev inomhus.
   Du har mycket om dig så ett restaurangbesök tycker jag verkar bra.
   Stor kram till er från oss.

 6. Tycker bäst om att läsa böcker i vanlig bokform.
  Oj så mycket jag läst genom åren.
  Numera blir det mest när vi är i Thailand, pocketböcker.
  En bra bok är “Ensam i Paris” Jojo Moyes som jag nyss läst.
  Många deckare blir det också.
  Karin Wahlbergs första bok har jag här hemma. Lånat på biblioteket.
  Ha en fin helg.
  Titti

  1. Jag läser gärna i “bokform” men när jag är ute och går eller reser och ibland vid andra tillfällen lyssnar jaf gärna på böcker. Men läsplatta är inget för mig.
   “Ensam i Paris” har jag läst och jag tyckte om boken och mycket av dte hon skrivit.
   Och att läsa är något jag gillar men skulle vilja läsa mer.
   Önskar dig också en fin helg.

 7. Som ofta har du massa trevligheter för dig, böcker är kul jag önskar jag var tillräckligt fokuserad för att läsa här hemma, men tyvärr. Måste se till att göra det för jag gillar att läsa, har nu en bok ensam i Paris* tror det var du som skrev att den var bra eller? har jag helt fel? kram å fin kväll

  1. Ja, lika bra att passa på med tervligheter och jag gollar dem och vatiationen på dem. Och idag finns det så många böcker att ladda ner och lyssna på och det gör jag. Perfekt när jag är ute och går och i många olika sammanhang. Kanske något för dig som är ute och går mycket. Har det som komplement till vanliga böcker. Ensam i Paris har jag läst och tyckte om den.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 8. Brukade läsa massor med böcker – föredrog biografier och reseskildringar med händelser,
  som t.ex. “Seven years in Tibet” och “Into Thin Air”. Med åldern har tyvärr läslusten försvunnit;
  vääl inte försvunnit, men tålamodet blir kortare, så jag håller mej mer till tidningar och vissa
  tidskrifter. Kul att gå till biblioteket och plocka fram sånt, som man inte har hemma.

  Kommer ihåg “Trägudars Land” (trilogi), “In- och Utvandrarna”.

  Ni har det verkligen trevligt, när ni träffas!!!

  1. Biografier tycker jag också om och jag läser också gärna reseskildringar. Vet du att en av mina absoluta favoritböcker i den vägen är av svenska “Bang” – Barbro Alving och hennes bok “Älskar att resa”. Hon var ju journalist och den boken skrevs på 40 talet under kriget och är så spännande, rolih och intressant. Hennes beskrivning när hon kom till N.Y. på 40-talet är fantastisk. “Seven years in Tibet” har jag läst och gjorde det efter vår resa dit 2009.
   Ja, visst går läsandet i vågor. För mig också. Nu lyssnar jag också en del på böcker med skådespelare som läser och det har jag stort nöje av under flygningar och långpromenader.
   Trägudars land läste jag om öfr inet så länge sen och Moberg har jag läst flera gånger. Och sen hamnar jag oftast också tillbaka hos Fogelström och Söder. Boken jag fick av dig, Fogelströms “Stad i bild” tittar och läser jag i var dag. En skatt.

 9. Era bokklubbsträffar verka så himla mysiga, diskutera böcker träffas och skratta tillsammans ,-)
  Vilken underbar balkong och gott ser det ut ,-)
  Hur du hinner med allt det har jag tänkt på ,-) Men ett roligt omväxlande liv lever du verkligen med intressant personer och härlig familj.
  Teatern verkar vara ett bra val även den ,-)
  Ha det fortsatt jättefint
  Varm KRAM Primrose ,-)

  1. Bokklubbarna är så trevliga och det roliga är ju att vi alla har träffats när vi bodde och jobbade i Peking. Sen några år är vi hemflyttade men har fortsatt att ses. Och vi alla har så stor glädje av att ses. Många skartt blir dte och fina samtal och diskussioner.
   Jag är ju pensionär så tiden finns ju.
   Teatern var riktigt bra och det äe en god vän som spelar en av rollerna. Jag har funderat mycket på den och roligt när inte allt är givet.
   Ha det bra du också.
   Varm kram och många tankar.

  1. Vi har jättetrevligt på våra olika bokträffar och i dessa ingår ibland resor och andra trelvigheter. Det “gula” på talltiken var en västerbottenpaj. Försvinnnande god.

   1. Var det sååå enkelt som små pajer! Trodde det var några bananbitar eller något. Min väninna Fru Cuba steker banan och det ser lite ut som åt det hållet.

    Jättegulligt med pajer i munsbiteform!

 10. Alltid kul med olika genren av böcker. Av böckerna du visade har jag som “deckarslukare” såklart bara läst Leif G W Perssons “Kan man dö två gånger”. Boken kan varmt rekommenderas.
  Teater är däremot inte min grej alls, speciellt inte om originalpjäsen är på engelska. Har lika svårt för översatta böcker faktiskt. Alla är vi olika, som tur är!
  Nu får du vara “okulturell” ett tag;-)

  1. Jag gillar ju GW och även boken “kan man dö två gånger”. (Boken i min ägo)
   Teater gillar jag och förr var jag nog på Dramaten och Stadsteatern en gång i veckan. Men jag har legat av mig. Här var det en väninna som spelade och det är en amatörteatergrupp som är ävldigt duktiga. Har sett flera av deras produktioner och gör dte med nöje. Pinte hade jag inte läst så det var intressant att se en pjäs.
   Jag har sett en hel del pjäser i London och N.Y. och även sett motsvarande här hemma och visst är det skillnad. Men tycker dte också kan vara berikande.
   Nu blir det ganska okulturellt ett tag. Men i morgon blir det mer mat/matkultur och om Kinas olika kök.

 11. Ni verkar ha en trevlig läsecirkel. Jag har lite svårt att lyssna på ljudböcker… vet inte varför jag har så svårt att fokusera när jag ska lyssna… tanskarna far iväg åt alla håll. Däremot kan jag lyssna på föreläsningar och fokusera på mina medmänniskor när de pratar.
  Harold Pinter hörde till kurslitteraturen när jag studerade engelska. Jag har sett ett par pjäser av honom… The Caretaker bl.a. Jag tyckte han var komplicerad.
  Ha en fin fredag!
  Kram!

  1. Bokklubben är en tillgång på många sätt och trevligt har vi. Och vi varvar även med en del annat än böcker. Jag lyssnar gärna när jag reser och är ute och går och även hemma, tycker då det är svårare att läsa om det är mycket ljud runt om. Varierar gärna.
   Pinter är ju inte så enkel men jag gillade pjäsen just för att dne lämnade mycket öppen och inte direkt var förutsägbar. Men säkert svårare att läsa hans böcker.
   Önskar dig också en fin fredag. Här i Stockholm är det en ljuvlig vårdag.
   Kram!

 12. Vad kul att du var och såg på Susans föreställning 🙂
  Och trevligt med bokprat tillsammans med väninnorna på den trevliga balkongen!
  Stor kram

  1. DEt var jätteroligt att se Susan och de spelade verkligen bra.
   Bokklubben är alltidså trevlig och ett välkommet inslag i vardagen.
   Stor kram från ett sommarfint Stockholm, just nu +20.

 13. Hej, jag har längtat att få vara med i en bokcirkel hur många år som helst, har föreslagit det här på orten, men inte fått några med mig. Kanske kan jag lyckas via PRO nu då jag blivit studieorganisatör. Annars är jag och kultur inte så såta vänner. Konst intresserar men kan inget, teater kan vara bra men lika gärna förfärligt tråkig. Opera nej tack, musikaler såg jag många som ung men de har helt fallit bort. Och när jag läser att du ska besök Karlfeldtsgården och har gjort det tidigare, ja, vad säger man. Jag är totalt okunnig. När du åker runt på jobbresor i Sverige, utgår resorna då från där du bor? Eller ska du först åka till resmålet själv? Istället för att ägna mig åt kultur har jag nog mest strosat i naturen när jag inte jobbat. Två ytterligheter, för mycket jobb och för lata dagar…så kan det också bli! Ha en skön fredagskväll

  1. Vad roligt om du via PRO kunde få tll en bokklubb. Hoppas! Du läser ju så mycket! Jag hinner med en bråkdel av det du läser. Jag kan helle ringet direkt o konst men vet vad jag tycker om och vad gäller Lars Lerin är vi båda förtjusta i honom. Förr gick jag nästan varje vecka på Dramaten eller Stadsteatern. Fick tag på billiga restbiljetter, men nu blir det inte så mycket. Och visst kan teater också vara tråkig. I pjäsen jag såg häromkvällen hade jag en vän som spelade och det var roligt att s eföreställningen. De är en amatörteatergrupp som är jätteduktiga.
   Resebyrån jag jobbar för finns i Stockholm så resorna utgår härifrån men om det är aktuellt stannar vi och tar upp gäster längs vägen. Händer ibland.
   Jag har ju tidigare i livet besökt de flesta orter jag numer reser till och där jag jobbar som reseledare. Lite nytt blir det dock alltid Men det krävs mycket inläsning. Jag jobbar jättemycket med att läsa på och att ta reda på fakta från olika källor. Vi stannar på Karlfeldstgården för kaffe som ett stopp på vägen till Tällberg. Där bor vi i en natt när vi ska besöka Dalhalla den 11/7. Helen Sjöholm, Sarah Dawn Finer, Malena Ernman och Nisse Landgren har denna kväll. För mig är det nu tredje året jag är på Dalhalla med resebyrån.
   Jag tycker ju om att resa och har i yngre ålder jobbat som guide både i Stockholm och utomlands so reseledare. Trivs bra, men jag gillar också att vara ledig och dispinera min tid. Och att strosa i naturen tycker jag mycket om men nu har dte inte blivit så mycket av det de senaste åren. Men vi har haft segelbåt i olika omgångar av livet och då har dte blivit mycket hav och natur. Kan sakna det.
   Önskar dig också en fin kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *